Journalisten zijn geen terroristen

Protesterende rat (Foto: Flickr/tricky?)

Wilders’ partij is geïnfiltreerd door HP/De Tijd. Met veel gevoel voor drama zegt Karen Geurtsen, de gelukkige journaliste: “Ik had hem kunnen doden. Ik had hem zelfs tientallen keren kunnen doden.” Het doel van de infiltratie was om te bepalen hoe gevaarlijk de PVV nou écht is. Dat dit doel niet overeenkomt in het verhaal waar het tijdschrift mee naar buiten komt zegt eigenlijk al genoeg: ze heeft niets noemenswaardigs gevonden. Dan maar een relletje over een non-issue, moeten ze bij het tijdschrift hebben gedacht. Er moeten immers blaadjes verkocht worden, en Wilders zal vast wel mee willen werken om dit verhaal ten volle uit te melken.

En inderdaad, Wilders grijpt het aas. Hij laat de Telegraaf optekenen: “Het idee dat je blijkbaar zo makkelijk kan infiltreren, ook met ergere bedoelingen en bij me in de buurt kan komen geeft wel een onveilig gevoel“. Wilders zegt te gaan overleggen met de landelijke coördinator terrorismebestrijding.

Ik vraag me af waarom. Is de partij van Wilders niet zelf verantwoordelijk voor het aannemen van stagiaires? Volgens Geurtsen was een simpele Google-zoektocht voldoende geweest om haar te “ontmaskeren”. Dat dat niet gebeurd is zegt meer over het personeelsbeleid van de PVV dan de instantie die de mensen in de omgeving van Wilders moet screenen.

Want wie zegt dat zij niet gescreend is? Een journalist die wil infiltreren in de PVV, moet de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding dat voorkomen? Ik dacht het niet, het lijkt me zelfs onwenselijk. Ik kan me voorstellen dat er geconstateerd is dat zij journalist is, maar als ongevaarlijk werd beschouwd voor de persoon Wilders en daarom ongemoeid werd gelaten. Journalisten zijn geen terroristen.

Kortom, de NCTb is er niet om de partij van Wilders te beschermen tegen journalisten. Misschien moet de PVV de overheid vragen een nieuwe functie in het leven te roepen: de Nationaal Coördinator Journalisme-bescherming. Bescherming tegen journalisten, als je als partij, beweging of politiek persoon niet wil dat de smerige linkse media ook maar iets van je te weten komen.

 1. 1

  Wilders maakt de door mij toegekende eretitel “Hofnar van de Nederlandsche Politiek” weer prima waar in 2010.

  Ik kan er alleen steeds minder om lachen.

  Om te huilen is echter dat de rest van de politiek net zulke onzin uitblaat, alleen valt men daar blijkbaar een stuk minder over.

  Ik heb mijn idioten het liefst openlijk, en niet onder een laagje “beschaafde” redelijkheidskak zoals bij Pechtold.

  Redactie, waarschuwing: Zou je in het nieuwe jaar je Pechtoldobsessie kunnen beperken tot reacties op artikelen over D’66 of de man zelf?

 2. 3

  Eens met de strekking van dit verhaal, maar ik zou denken dat een juridisch scherpslijper als Joost wel even zou uitzoeken wat precies de taak van het NCTB is. Hoe bepalen zij wat een terrorist is? Wanneer wordt je door het NCTB verdacht van terrorisme? Ik zou denken dat iemand die onder persoonlijk bewaking staat wel beschermd moet worden tegen personen die hem onder valse voorwendselen benaderen.

  Journalisten (zeker diegenen die niet eens meer pretenderen objectief zijn) kunnen ook aanslagen plegen hoor.

 3. 4

  “Ik zou denken dat iemand die onder persoonlijk bewaking staat wel beschermd moet worden tegen personen die hem onder valse voorwendselen benaderen.”

  Geloof je dat zelf?

 4. 6

  @5: Lijkt me niet. Er moet worden beoordeeld of iemand een aanslag zal plegen.

  Voor de rest moet de NCTb zich afzijdig houden, anders gaat het een politieke rol vervullen.

 5. 7

  @6 Dat denk ik ook maar dat maakt mij gelijk ook benieuwd. Aannemend dat wanneer de NCTb zijn werk goed doet, hebben ze geweten dat zij voor HP/De Tijd werkte.

  Ik ben benieuwd hoeveel er gegniffeld is daarzo bij onze burgerwacht :)

 6. 8

  @5 hahaha leuke reactie zonder dat ik eens cynisch ben

  Het is jammer dat GW een soort media-aandacht knop heeft die nu door slaat.

 7. 9

  Zijn er al Kamervragen?

  Verder eens met #6: misschien wist de NCTb van niets. Maar indien wel, dan had hij een politieke daad verricht als hij Wilders op de hoogte had gebracht.

  Ik lees in zijn reactie (“de PVV is zelf verantwoordelijk voor zijn personeelsbeleid”) wel af dat men iets wist. Want ik neem aan dat men wel in de gaten houdt wie een permanente medewerkerspas voor de TK krijgt.

 8. 10

  @3 “Ik zou denken dat iemand die onder persoonlijk bewaking staat wel beschermd moet worden tegen personen die hem onder valse voorwendselen benaderen.”

  Wilders is politicus, hij wordt constant onder valse voorwendselen benaderd. Alleen al in de politieke arena, laat staan daarbuiten.

  Helemaal de stagiairs. Die sluiten zich meestal niet aan bij de PVV omdat ze voor vrijheid zijn, maar omdat ze een rothekel aan moslims hebben (Syrisch Orthodoxe jongeren bijvoorbeeld). Maar dat staat niet in hun arbeidscontract. Ook dat lijkt me een dubbele agenda, maar daar gaat de NTCb toch niet ingrijpen?

 9. 12

  @11: je wil toch niet zeggen, dat HP/De Tijd rechts van Wilders staat? Voor de gemiddelde PVVer is de hele maatschappij links, behalve de partijgenoten die nog rechtser dan hem zijn.

  Meer on-topic: moet de NCTb nu het personeelsbeleid van de PVV gaan voeren? En kunnen andere partijen daar ook een beroep op doen dan?

 10. 13

  @12: HP/De Tijd staat zeker niet rechts van de PVV, maar om dat blad dan maar meteen links te noemen is dan weer het andere uiterste. Dan kun je de VVD ook links gaan noemen. Maar ja, nuance is aan Wilders niet besteedt.

 11. 14

  @13: de VVD is voor de PVV ook links. De Telegraaf ook. Extreem rechts bestaat voor hen niet. Daarom mag je ze ook niet zo noemen en wordt je meteen aangevallen, als je dat wel doet.

 12. 19

  @16: Als de NCTb het personeel dat de PVV aanneemt niet screent zou dat inderdaad een slechte zaak zijn.

  Je kan niet van de PVV verwachten dat ze zelf alle dreiging kan onderkennen.

 13. 20

  @19: Waarschijnlijk is dat ook wel gebeurd, en heeft ze geen gewelddadige achtergrond. En toonde ze geen risico voor de veiligheid van Geert Wilders

  Het is een journaliste, so what? Het is niet de taak van het NCTb om hem te beschermen tegen journalisten die een stuk proberen te schrijven. Sterker nog: zouden ze haar hebben tegengehouden omdat ze een journaliste was, dan zouden ze haar beletten een belangrijke taak uit te voeren. De controlerende taak van de media..

 14. 21

  Sommige zelfbenoemde journalisten terroriseren mijn krant. Ik denk wel 73,4 %. Zij dragen niet bij aan kennis- en meningopbouw maar praten alleen anderen na in hun nieuwsweergave zoals je dat overal kan zien/lezen.

 15. 22

  @21: Misschien vervelend voor jou, maar de NCTb (en met hem eigenlijk wel iedereen behalve jij) hanteert een andere definitie van terroristen dan “Zij dragen niet bij aan kennis- en meningopbouw maar praten alleen anderen na in hun nieuwsweergave zoals je dat overal kan zien/lezen.”