COLUMN - Tegen een uurloon ter grootte van de gemiddelde voorrijkosten van een servicemonteur, kunnen jonge, pas afgestudeerde onderzoekers drie jaar verder met hun onderzoeken.
De NWO (Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek) heeft uit 1056 aanvragen 158 jonge wetenschappers geselecteerd, die elk maximaal 250 duizend euro krijgen. Volgens de NWO gaat het om jonge onderzoekers die een opvallend talent hebben voor het doen van wetenschappelijk onderzoek.
De NWO publiceert op de website een overzicht van de toegekende onderzoeken. Of die allemaal de 250 duizend euro waard zijn, omdat ze ons van nut kunnen zijn, valt hier en daar te betwijfelen. Soms omdat sommige onderwerpen al flink onderzocht worden, soms omdat het onderwerp nauwelijks enige maatschappelijke relevantie lijkt te hebben.
Moet het wel van nut zijn? Mag het ook gewoon leuk zijn ‘maakt-niet-uit-wat’ te onderzoeken? Natuurlijk wel. Nieuwsgierigheid mag beloond worden. En het is weer eens wat anders dan een venijnig hedendaags verschijnsel: van alles en nog wat aannemen zonder ook maar het geringste onderzoek.
Een aantal onderzoeken spraken tot mijn onwetenschappelijke verbeelding. Ik licht er een paar uit, omdat ze me op de eerste plaats “leuk” lijken. En ook een vaag idee heb dat we er op zijn minst stof tot verder nadenken door kunnen krijgen.
Onderzoek: Milieumigratie in het digitale tijdperk.
Omschrijving: Steeds meer mensen migreren vanwege milieuverandering en gebruiken daarbij informatie en communicatie technologieën (ICT) – zoals mobiele telefoons. Hoe beïnvloedt ICT en de daaraan verbonden informatieuitwisseling de keuzes en bewegingen van milieumigranten? Dat gaat dit project onderzoeken.
Hè? Milieugelukszoekers? Misschien kan collega Steeph ze wat helpen door niet alleen het wereldklimaat in beeld te brengen, maar ook een interactieve kaart plaatsen die na intikken van woorden als droog, nat, schoon, vuil, etc. je het gebied van jouw voorkeur wijst.
Onderzoek: Fair For All: Making Room for Fairness in the Globalised Economy
Omschrijving: De notie van ‘fairness’ speelt geen rol in de economische wetenschap. Dit project ontwikkelt een theorie over ‘faire’ economische transacties die complementair is aan de mainstream economische wetenschap. Die theorie stelt in staat te beoordelen wanneer lage lonen te rechtvaardigen zijn en wanneer er sprake is van economische uitbuiting.
Maar dat weten we toch al? Lage lonen zijn te rechtvaardigen als het leven (bed, bad, brood) goedkoop is. Het is uitbuiting als iemand een salaris toucheert ter grootte van een appel en een ei.
Onderzoek: De waarde van bewondering
Omschrijving: We bewonderen helden, heiligen en filmsterren maar wat is bewondering, en welke rol zou het moeten spelen in ons leven? Gebruikmakend van methoden en inzichten uit de filosofie en de psychologie zal dit project de aard en waarde van bewondering onderzoeken, in het bijzonder de rol van bewondering in het onderwijs en in leiderschap.
Welke rol zou het moeten spelen? Het speelt toch een rol? Laat iemand een lijstje maken van zijn/haar helden uit literatuur, film, muziek of werkelijkheid en je krijgt ongetwijfeld inzicht waarom die persoon is zoals zij/hij is.
Wellicht zijn er onderzoeken in deze lijst die ook tot uw verbeelding spreken?
Reacties (11)
Aardig bedrag, daar kun je 2/3 JSF voor kopen.
;-)
Zolang onderzoek(en) in het algemeen genoeg steun krijgen, vind ik het persoonlijk niet zo erg dat er een aantal, met wat mazzel, hooguit in aanmerking komen voor een Ig Nobelprijs.
N.B.
Deze heeft een persoonlijke aanbeveling van G.W.:
Bruggen Slaan of Stukmaken?
Dr. M. (Matthijs) Rooduijn (m), UvA – Politicologie
Verschillende groepen burgers groeien steeds verder uit elkaar – vooral met betrekking tot hun opvattingen over immigratie. Vaak wordt deze ontwikkeling toegeschreven aan toegenomen immigratie en het succes van radicaal-rechtse partijen. Ik introduceer en toets een alternatieve verklaring, namelijk dat sociale polarisatie voortkomt uit de toenemende alomtegenwoordigheid van pro- en anti-immigratie-boodschappen.
;-)
Mijn god…
Een laag uurloon is nog altijd te prefereren boven een onbetaalde ‘stage’ na je bul.
Toen ik begon als aio verdiende ik 1.940 gulden per maand (1999).
Mijn verwarmingsmonteur rekent 20 euro voorrijkosten (hij rekent eigenlijk meer, maar ik betaal via een onderhoudsabonnement).
50 euro x 20 uur x 4,3 = 4.300 euro bruto/maand.
Jezus. Krijgen ze dat echt, of is het onhandige taal vd auteur
===
Overigens is nut meer dan maatschappelijke relevantie. Bovendien is het voor een promovendus ontzettend nuttig als hij/zij zijn/haar onderzoek leuk vindt: anders red je het niet.
Een gokje: Gelderblom was zo’n kind dat ouders en leraren tot waanzin kon drijven omdat ze meer doorvroeg dan de grote mensen konden beantwoorden. En nu zoekt ze het zelf uit. Ik ben een tikkeltje jaloers.
@4: Waarheid als een koe. Daarbij is het NWO meer gericht op het voorstel dan de uitkomst, welke voor een promovendus ook een geweldige uitkomst is, aangezien ze vervolgens de ruimte hebben om onderzoek te doen op een manier waar zij de waarde voor theoretische contributie van kunnen inzien.
Met de moderne voering, ism bedrijven, is dit een stuk lastiger. De promovendi zijn een investering die zich moet kunnen uitbetalen. Dus ook het resultaat moet een zekere contributie opleveren voor dat bedrijf, niet zo zeer voor de maatschappij. Zo is er een risico dat je daarmee bepaalde paden niet mag inwandelen omdat deze niet omgezet kunnen worden naar een patent of niet geen waarde hebben voor het doel dat de financiers voor ogen hebben.
Beiden hebben zo hun voor en nadelen. Ik hoop alleen dat Nederland een gezonde combinatie blijft houden en dat zij niet op de Amerikaanse tour gaan. Laatst wilde de regering ook al promovendi naar student degraderen (dus zonder salaris), dus het vooruitzicht is wat donker.
Dit staat bij de exacte wetenschappen en het heeft dan de schijn dat Bisazza lijkt uit te gaan van de machine die vertaalt. Vooral de laatste bijzin doet me erg aan veredeld ‘localizen’ denken. Maar vertalen is meer dan woordjes en grammatica omzetten: Het is een heel denkraam en cultuur voor een andere even toegankelijk maken, en als je het goed doet zonder de oorspronkelijke stijl teveel aan te tasten. Ik hoop dan ook dat Bisazza de nodige alfa-wetenschappers bij haar onderzoek betrekt, de richting vertaalwetenschap is aan de UvA al eind vorige eeuw wegbezuinigd.
@1: Jij bent erg optimistisch over de prijs van een JSF.
http://vervanging-f16.rekenkamer.nl/nl/financieel/stuksprijs-jsf
@8: en @9:
Dat kreng is dus nòg duurder geworden, ik had nog een prijs van ruim 2 jaar geleden ergens in het begin van de 60 miljoen. Het kan trouwens best zijn dat die cijfers toen ook niet klopte, daar de diverse rekenmeesters toen net als nu aardige verschillen toonden.
Ik ga nu voor de veiligheid maar uit nog geen halve JSF gebaseerd op dit bericht.
Veel teveel geld. Iedereen weet dat de Aarde plat is en door gawdt geschapen. Indien (nog) niet: lees Terry Pratchet.