Israëlische verkiezingen: Netanyahu komt waarschijnlijk terug als premier

De exitpolls van de Israëlische algemene verkiezingen van dinsdag geven aan dat Netanyahu’s Likud en het Zionistische Kamp (Herzog en Livni) beiden waarschijnlijk op 27 zetels zullen uitkomen. Daarbij lijkt de Likud een kleine voorsprong te hebben. Het Israëlische TV-kanaal 2 voorspelde bijvoorbeeld dat de Likud 28 zetels gaat halen en het Zionistische Kamp 27. De opiniepeilingen voorspelden vóór de verkiezingen een uitslag waarbij het Zionistische Kamp 24 en de Likud 20-21 zetels zouden halen.

De Gezamenlijke Arabische Lijst komt volgens de exit polls als derde uit de bus met 13 zetels, Yesh Atid van Yair Lapid haalt er 12, Kulanu van Moshe Kahlon krijgt er verrassend 10, Bayit Yehudi van Naftali Bennet zakt terug naar 8, Shas krijgt er 7, Het Verenigde Torah Jodendom 6, het linkse Meretz en Yisrael Beiteinu van Avigdor Lieberman beide 5.

knesset verkiezingen 2015

Kanaal 1 wijkt wat zijn voorspelling betreft iets af: Likud en Zionistisch Kamp beide 27, Arabische Lijst 12, Yesh Atid eveneens at 12, Kulanu 10, Bayit Yehudi 9, Shash 7, Verenigde Torah Jodendom 6, Meretz en Yisrael Beiteinu allebei 5.

De polls lijken het alleszins waarschijnlijk te maken dat Benjamin Netanyahu terug zal komen als premier. In dat geval is het zeker dat een Tweestatenoplossing voorgoed van de baan is.

Netanyahu beloofde maandag, in een laatste vertwijfelde poging om stemmenverlies tegen te gaan, dat hij nooit akkoord zal gaan met de stichting van een Palestijnse staat. Dinsdag baarde hij tijdens de verkiezingen opnieuw opzien door zijn poging kiezers te lokken met behulp van de waarschuwing dat de “Arabieren in drommen aan het stemmen waren”.
De premier die zich er in de VS voor de Senaat en het Huis van Afgevaardigden nog op beriep dat de Israëlische “Arabieren” (=Palestijnen) alle rechten hebben, vindt kennelijk dat die rechten beter niet kunnen inhouden dat deze 20% van de bevolking daar ook via het uitbrengen van hun stem uitdrukking aan gaan geven.

Updates op eigen blog auteur.

Beeld: Galit Lub (automatisch bijgesneden, klik foto voor origineel)

Grafiek: The Times of Israël

 1. 1

  Haaretz meldt dat met 99% van de stemmen geteld, de score nu 30 zetels voor Likoed is, en slechts 24 voor de Zionistische Unie (Arbeiderspartij + Hatnuah van Tzipi Livni).

  Dus ja, Netanjahoe is aan zet. Ben wel benieuwd hoe die een kabinet wil gaan vormen. Maar volgens Phil Kerpen is dat over nationalistisch-rechts best mogelijk. Krijgen ze in Israël dus meer van hetzelfde.

  Vermakelijk is wel dat Yachad, een extremistische afsplintering van de religieuze Shas-partij de kiesdrempel niet heeft gehaald.

 2. 2

  Als ik het goed gevolgd heb, ligt de sleutel nog steeds bij Kulanu. Kiezen ze voor rechts, dan heeft Bibi een meerderheid. Kiezen ze voor links dan kan Herzog met gedoogsteun van de Arabieren een minderheidsregering vormen. Of er komt iets door het midden, dat kan natuurlijk ook. Enfin, ze zullen wel een poosje bezig zijn.

 3. 3

  @2: “ze zullen wel een poosje bezig zijn.”

  Dat gaat wel mee vallen. Als ik het goed begrepen heb, heeft ook Israël een formatiedeadline (net als Griekenland). Die is wel relatief ruim (45 dagen, tegenover 3 voor Griekenland), maar naar Nederlandse maatstaven hebben we het toch over verdomd weinig tijd.

 4. 4

  @2: Overigens zie ik geen kans voor links. Rechts heeft gewoon een meerderheid, ook zonder Kulanu:
  Likud (30), Yesh Atid (11), Jewish Home (8), Shas (7), Yisrael Beiteinu (6) en United Torah Judaism (6), waarbij er van die laatste drie eentje niet nodig is. Het enige probleem zit dan in het seculiere Yesh Atid in compromis te krijgen met de religieuze clubjes (waarvan er minstens twee nodig zijn), maar dat probleem heb je met Kulanu net zo goed (bovenop de extra links-rechts tegenstelling die je dan krijgt).