Israëlische reservisten willen niet langer Palestijnen bespioneren

Foto: JBLM PAO (cc)
Dossier:

NIEUWS - Drieënveertig reservisten van ‘Eenheid 8200’ van het Israëlische leger hebben een brief naar de legerleiding gestuurd waarin zij stellen dat zij niet langer de levens willen bespioneren van Palestijnen die onder de bezetting leven. ‘Eenheid 8200’ is een elektronische afluisterdienst, die enigszins is te vergelijken met de Amerikaanse afluisterdienst NSA.

In een brief die werd afgedrukt in de populaire krant Yediot Ahronot zeiden de 43 niet langer te willen meewerken aan het verergeren van de bezetting. ‘Het verzamelen van inlichtingen helpt mee miljoen mensen te controleren, en dringt diepgaand binnen in vrijwel alle aspecten van hun leven. Dat geeft hun niet de kans normale levens te leiden, leidt tot meer geweld en schuift een einde aan het conflict op de lange baan,’ aldus de brief.

De ondertekenaars werden niet bij naam genoemd. Enkelen van hen werden anoniem geïnterviewd door de krant en door de Israëlische legerradio. Daar zeiden sommigen dat details van de Palestijnen worden verzameld over seksuele voorkeuren, of ziektes, die gebruikt kunnen worden om Palestijnen te chanteren en te dwingen als informant voor de Israëli’s te gaan optreden. Ook bleken sommigen problemen te hebben met het feit dat details die verzameld waren over leiders in Gaza hadden geleid tot bombardementen waarbij familieleden en omstanders waren gedood.

Israël heeft regels die de privacy van burgers waarborgen, maar die gelden niet voor Palestijnen die onder de bezetting leven.

Het persbureau Reuters vroeg de militaire woordvoerder om commentaar. Die zei dat Eenheid 8200 ethische regels hanteert die hun weerga niet hebben binnen andere inlichtingendiensten in Israël of elders in de wereld. Ook had de eenheid een intern mechanisme om klachten te behandelen, zei hij.

Reacties (7)

#1 Brulaap

Die zei dat Eenheid 8200 ethische regels hanteert die hun weerga niet hebben binnen andere inlichtingendiensten in Israël of elders in de wereld.

Hard nodig ook, want in de rest van de Israëliasche regering en onder zionisten zijn ethische waarden volledig afwezig.

 • Volgende discussie
#2 Kacebee

Tja, waar hoor je dat nou, dat soldaten dienst weigeren en daar nog mee wegkomen ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 zuiver

Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen, Joden, Islamieten, Palestijnen….

Is er echt niks anders meer?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Brulaap

@2: dat zouden meer mensen (in dienst) moeten doen. Niet blindelings en slaafs bevelen opvolgen, maar zelf nadenken over de eventuele gevolgen ervan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kacebee

@4: Dat zou wat moois wezen, als iedereen in het leger maar zou doen wat hem of haar goeddunkt. Maar ja, wij hebben makkelijk praten met een leger dat geen enkel praktisch nut meer heeft.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 L.Brusselman

@3:

Is er echt niks anders meer?

Zwarte Piet?
@2

Tja, waar hoor je dat nou, dat soldaten dienst weigeren en daar nog mee wegkomen ook.

Is dat wel zo,dat ze ermee wegkomen?
Ik haal het niet uit bovenstaand artikel,bovendien zijn het geen “actieve” soldaten,het zijn veteranen/reservisten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 su

@2, @6 Er wordt al gesproken over strafrechtelijk vervolging.

http://www.theguardian.com/world/2014/sep/15/israeli-refuseniks-are-criminals-defence-minister

 • Vorige discussie