Israël elimineert verdachten van de ontvoering van ‘Joodse tieners’

NIEUWS - Israëlische troepen hebben afgelopen dinsdag twee Palestijnen geëlimineerd die ervan werden verdacht in juni de drie Joodse tieners Gilad Shaer, Naftali Fraenkel en Eyal Yifrah te hebben ontvoerd en vermoord. De twee mannen, Marwan Qawasmeh (29) en Amar Abu Eisha (32) hielden zich verborgen in een huis in Hebron, waarin een timmerbedrijf was gevestigd.

In een operatie waaraan de geheime dienst Shin Bet, speciale eenheden van de grenspolitie en het leger deelnamen, werd het huis even na middernacht omsingeld Vervolgens werd de zogenoemde pressure cooker-methode toegepast. Dat is een methode die Israël vaker inzet als het zegt Palestijnen te willen arresteren.

De methode bestaat eruit dat het vuur wordt geopend op het huis of de schuilplaats van de verdachte, dat er eventueel een raket op wordt afgeschoten, dat het huis gedeeltelijk wordt gesloopt met behulp van een bulldozer of graafmachine (zoals ook in dit geval) en dat de verdachte uiteindelijk wordt gedood. (Er zijn mij geen gevallen bekend van personen die na het toepassen van de pressure cooker-methode levend in handen van het leger vielen).

Volgens de Israëlische legerwoordvoerder, Peter Lerner, waren Qawasmeh en Abu Eisha naar buiten gekomen en hadden zij teruggeschoten, nadat het leger was begonnen op het huis te schieten. Qawasmeh werd vervolgens gedood door een handgranaat. Naar Abu Eisha werden eveneens granaten gegooid. Diens lichaam was echter woensdagochtend nog niet gevonden.

Drie mensen, Thaer, Bashar en Mohammed Qaqwasmeh werden gearresteerd op verdenking dat zij Marwan Qawasmeh en Amar Abu Eisha hebben geholpen zich te verbergen. De drie zijn zonen van Arafat Qawasmeh, die al eerder was opgepakt op verdenking dat hij iets te maken zou hebe gehad met de ontvoering. Een oom van Marwan Qawasmeh, Husam Qawasmeh, was al eerder opgepakt. Zijn huis en dat van Amar Abu Eisha zijn in juni verwoest en dat van Marwan Qawasmeh is volgestort met beton.

In Israël werden felicitaties uitgewisseld. De stafchef van het leger Benny Gantz feliciteerde de commandant van de centrale sector (waaronder ook de Westoever valt) generaal-majoor Nitzan Alon. Diverse rechtse politici, onder wie Danny Danon, Orit Struck, Nissan Slomiansky, Uri Daniel en Zeev Elkin uitten hun vreugde en de kolonistengemeenschap van Hebron gaf een verklaring uit dat ‘recht was gedaan’ en dat ‘het Joodse volk dit verwachtte aan de vooravond van het joodse nieuwjaar.’ Geen van de reagerende politici uitte spijt dat de verdachten van de ontvoering nooit voor een rechter hebben kunnen verschijnen.

 1. 4

  Mooie dekmantel voor een stukje etnisch zuiveren, zo’n “arrestatie”. Ik lees tussen de regels door dat van zo’n beetje de hele familie van de verdachten de huizen vernietigd zijn. Een vergunning voor herbouw zullen ze wel niet krijgen.

 2. 8

  Komt wel goed uit dat ze “per ongeluk” zijn overleden, zo kunnen ze ook niet verklaren dat ze niets met Hamas te maken hadden en dat dus Operation Protective Edge onterecht is geweest.

 3. 9

  Ach, met de verdachten van de treinkaping bij De Punt liep het net zo af.

  @3 Misschien is dat omdat die ‘verdachten’ op dat moment nog een trein met inzittenden in gijzeling hadden. Het doden van de gijzelnemers had in ieder geval tot doel te voorkomen dat er slachtoffers zouden vallen onder de gijzelaars.

  Hadden die twee verdachten van de ontvoering en moord op die drie Israëlische tieners ook gijzelaars in hun huis? Nee hè?

 4. 11

  Ook huizen die al stonden voor er uberhaubt bouwvergunningen bestonden worden gesloopt ‘omdat ze geen bouwvergunning hadden’. Het is gewoon een fascistische apartheidsstaat. De regering is net een stapje minder erg dan IS, maar niet veel.

  En @2: Ik verdenk jou van terrorisme. Nu hebben dus jij en je familie geen rechten meer en mogen zonder meer afgemaakt worden. Dat is de overeenkomst tussen Israel, Iran, Noord-Korea, Nazi Duitsland, en wat de PVV hier wil.

 5. 14

  @12: Israel is de enige democratische rechtstaat in het M.O., een lichtend voorbeeld voor de rest. In deze casus heeft Hamas helemaal niets gedaan om tot opheldering van de moord op drie Israelische tieners te komen. Vergelijk dat eens met de reactie van Israel:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/2664/Nieuws/article/detail/3684791/2014/07/06/Israel-arresteert-verdachten-moord-Palestijnse-tiener.dhtml

  Wat ik ziek vind is wegkijken terwijl Hamas zowel de Palestijnen als de Israelisch terroriseert. En als Israel dan doet wat zij moet doen, de moordenaars van Hamas elimineren, Israel van terrorisme beschuldigen?

 6. 15

  @14 – Je weet duidelijk niet waar je ’t over hebt, anders zou je Hamas niet verwijten dat het niets gedaan heeft om tot opheldering van de moord op drie Israelische tieners te komen.

  Hamas vormt namelijk niet de regering op de Westelijke Jordaanoever. Noch Gush Etzion (waar de jongens ontvoerd zijn), noch Hebron (waar de verdachten geëxecuteerd werden) ligt in Gaza, waar Hamas het wél voor het zeggen heeft.

  En als Israel dan doet wat zij moet doen, de moordenaars van Hamas elimineren…

  Merk op dat Anton het executeren van burgers op verdenking van een zwaar misdrijf niet alleen geen probleem vindt, maar zelfs aanbeveelt. Dan ben je dus gewoon een fascist die zijn mond vol heeft van de ‘democratische rechtstaat’ wanneer ‘m dat uitkomt.

 7. 16

  @15: Mag ik je een tip geven? Linksgekkies die te pas en te onpas facist roepen is sleets, niemand geeft nog ene fuck. Zelf vind ik het overigens wel prettig, betekend nl dat je niet wilt toegeven dat ik eigenlijk gelijk heb.