Israël maakt vijf mensen dakloos in Jeruzalem en sloopt drie huizen in de Negev

Dossier:

ACHTERGROND - Geen groot nieuws, maar het gaat wel iedere dag door.

Israëlische bulldozers onder begeleiding van politie-eenheden hebben gisteren een huis in de wijk Beit Hanina verwoest en een tweetal kamers van een ander huis, zo meldt Ma’an News.

In deze twee kamers van zestig vierkante meter elk, die eigendom waren van Hajj Izz Abu Nijma, lagen goederen bestemd voor Gaza opgeslagen. De rijst, suiker, pasta en voedsel in blik werden met de kamers mee vernietigd.

Behalve de opslagruimten vernielden de Israèli’s ook een huis waarin Abu Nijma’s broer Nadim woonde, samen met vier andere familieleden. Een muur om het land en een schuur voor paarden, honden en ander vee werden eveneens omver gehaald.

Abu Nijma zei dat hij sinds 1996 tevergeefs bezig was geweest om bouwvergunningen voor deze ‘illegale’ gebouwen los te krijgen. Israël geeft Palestijnen in Oost-Jeruzalem echter bijna nooit (bouw)vergunningen. Volgens de burgerrechtenbeweging ACRI (Association for Civil Rights in Israel) is slechts veertien procent van het land van het door Israël geannexeerde Oost-Jeruzalem bestemd voor de oorspronkelijke Arabische inwoners en is sinds 1967 twee derde van de grond van Palestijnen in de stad geconfisqueerd.

Eveneens gisteren werden drie huizen gesloopt in het Bedoeïenendorp Umm Batin in de Negev, aldus Ma’an News. De sloop in Umm Batin vond plaats in het kader van de wat het Palestijnse lid van de Israëlische Knesset Talab Abu Arar tegenover Ma’an de ‘oorlog tegen de Arabieren in de Negev’ noemde.

Israël weigert een 35-tal Bedoeïenendorpen in de Negev te erkennen. Deze dorpen, met een totaalaantal inwoners van rond de 90.000 mensen, moeten het al sinds de stichting van de staat Israël stellen zonder voorzieningen als elektriciteit, stromend water of openbaar vervoer. Israël wil hen dwingen te verhuizen naar een klein aantal stedelijke centra, waar ze niet hun traditionele landbouw of veeteelt kunnen bedrijven, los van hun stam- en familieverbanden raken en waar een grote mate van werkloosheid heerst.

Reacties (2)

#1 Kacebee

Tja, bouwen zonder vergunning betekent slopen. En als je dat zelf niet doet, doet de overheid het wel. In Nederland gaat dat niet anders, en krijg je bovendien een rekening voor de sloopkosten.

  • Volgende discussie
#2 Folkward

@1 Dat kan dan wel waar zijn, maar waar #0 meer op lijkt te duiden is dat het afgeven van een bouwvergunning niet een administratief proces is (zoals vaak in Nederland), maar een politieke keuze. Een huis voor Palestijnen is zo dan ook geen huis, maar telkens een nieuwe landingsbaan voor Schiphol: eenzelfde soort keuze.

  • Vorige discussie