Israël brak tijdens vredesonderhandelingen alle records met betrekking tot bouwen in bezet gebied

ACHTERGROND - De regering-Netanyahu heeft alle records gebroken met betrekking tot bouwen in de nederzettingen tijdens de negen maanden dat er met de Palestijnen over ‘vrede’ is gepraat. Dat is de mening van Yariv Oppenheimer, het hoofd van de Israelische NGO Vrede Nu. Oppenheimer zei dit tegen het persbureau AFP naar aanleiding van cijfers die Vrede Nu dinsdag bekendmaakte. Daaruit bleek dat Israël in de afgelopen maanden, vanaf eind juli, plannen heeft goedgekeurd voor het bouwen van bijna 14.000 nieuwe woningen.

Om precies te zijn gaf Israël in die periode een finale goedkeuring aan plannen of schreef het tenders uit voor de bouw van 13.851 nieuwe woningen. Volgens Vrede Nu komt dat neer op een tempo van 50 nieuwe huizen per dag, of 1.540 nieuwe huizen per maand, een tempo dat nooit eerder is gehaald.

De PLO maakte dinsdag in aanvulling op deze gegevens bekend dat Israël tijdens de onderhandelingsperiode ook 508 gebouwen van Palestijnen heeft gesloopt, waarvan 312 woonhuizen. Op basis van cijfers van de VN meldde de PLO ook dat daardoor 878 personen dakloos waren geworden. In één geval werd een heel dorpje, Khirbet Makhoul (inwonertal 120 mensen) met de grond gelijk gemaakt.

Afgezien daarvan, werden er in de periode van de vredesgesprekken 61 mensen door Israëlische militairen gedood en raakten er ongeveer 1.100 gewond. In de betreffende periode werden 3,674 Palestijnen door het Israëlische bezettingsleger gearresteerd.

Intussen is eergisteren, 29 april, de deadline die was afgesproken voor het houden van de vredesbesprekingen verstreken. Israël heeft de besprekingen, die al waren afgebroken, vorige week definitief opgeschort, nadat de Palestijnse bewegingen Fatah en Hamas overeen waren gekomen samen binnen vijf weken een nieuwe regering in de Palestijns gebieden te formeren en binnen een periode van een half jaar nieuwe verkiezingen te houden.

De Palestijnen van hun kant hebben laten weten dat zij de onderhandelingen wel willen voortzetten, Maar zij willen dat alleen, zo heeft premier Abbas gezegd, op voorwaarde dat Israël alsnog de laatste groep langgestrafte gevangenen vrijlaat (zoals bij het begin van de vredesbesprekingen was afgesproken) en dat binnen drie maanden een kaart ter tafel komt waarop de omtrekken van de te vormen Palestijnse staat zichtbaar worden. Tegelijkertijd dient gedurende deze drie maanden een totale bouwstop in acht te worden genomen, zowel op de Westoever als in Oost-Jeruzalem.

Israël, dat steeds volhield dat alleen over toekomstige grenzen gesproken zou kunnen worden ‘in samenhang met alle andere zaken’ en daarom deze negen maanden op geen enkele wijze heeft aangegeven waar de grenzen van de Palestijnse staat zouden moeten komen, heeft de Palestijnse voorwaarden meteen afgewezen. Een regeringswoordvoerder zei enkele dagen geleden dat de Palestijnen weten dat dit onaanvaardbare eisen zijn voor Israël.

De Palestijnen hebben overigens ook gezegd dat Israëls bezwaren tegen praten met Hamas, zolang deze beweging Israël niet heeft erkend en geweld heeft afgezworen, niet opgaan. Als de besprekingen zouden worden voortgezet, worden deze immers, zoals trouwens eerder ook al het geval was, gevoerd door de PLO en niet door Fatah of Hamas, zo zei de Palestijnse president Abbas. En zoals bekend heeft de PLO wel degelijk Israël erkend en diverse akkoorden met Israël gesloten.

Reacties (14)

#1 Lommers

Sargasso: Voor uw wekelijkse portie onuitroeibaar antisemitisme.

Gaaaaaap

 • Volgende discussie
#2 su

@Lommers, kom je hier de rol van likudnl overnemen? Een joodse blogger die kritiek uit op Israël betichten van antisemitisme riekt immers naar de hasbara brigade.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Krekel

“Calling criticism of the Israeli state anti-Semitic makes a mockery of the term anti-Semitism and trivializes the memory of the Holocaust.”

http://www.jpost.com/Opinion/Op-Ed-Contributors/On-Holocaust-Remembrance-Day-A-call-to-stop-falsely-accusing-activists-of-anti-Semitism-350588

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

@2: Laat hem het eerst eens uitleggen. Hij heeft vast een hele goede redenatie waaruit blijkt dat kritiek leveren op Israëlische oorlogsmisdaden gelijk staat aan antisemitisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 frankw

Lommers, je kan hier ook gewoon wegblijven hoor als het allemaal te slaapverwekkend voor je wordt…
En ontopic. Zou den Nethanyahu cs nou niet realiseren hoe leugenachtig ze elke keer weer voor de hele wereld te kijk staan als ze zeggen dat ze vrede willen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 pedro

@1: de joodse Israëliër Oppenheimer is een antisemiet…

Slaap lekker Lommers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Anton

Goed om te zien dat er ook beschaafde, democratische rechtstaten bestaan die zich niet laten ringeloren door de islam fascisten en hun linkse slippendragers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Aesir

Nou vind ik die Israëlische kliek een stel machiavellistische engerds, maar die situatie daar interesseert me gewoon niet zo veel en de Palestijnen/Islamieten daar hebben ook niet ècht mijn diepste sympathie en vertrouwen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Tzoimbo

“de Israëli’s/Joden daar hebben ook niet ècht mijn diepste sympathie en vertrouwen”

For the record: dat zou je eventueel antisemitisme kunnen noemen. Kritiek op het Israëlische beleid of op het ‘bestaansrecht’ van een ‘Joodse staat’ is dat niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Aesir

De Israëli’s/Joden daar hebben ook niet ècht mijn diepste sympathie en vertrouwen. There I said it.. en ik meen dat even goed.. prima.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 frankw

http://nos.nl/artikel/642772-netanyahu-wil-wet-joodse-staat.html

Laat het Geert maar niet horen voordat hij op ideeen komt ……..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 L.Brusselman

@Lommers en @Anton zijn gewoon een beetje aan het trollen,laat ze.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Noortje

Khirbet Makhoul is slechts een van vele platgewalste dorpjes. http://www.haaretz.com/weekend/twilight-zone/.premium-1.585009

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Jos van Dijk

Mijn complimenten voor de schrijver die ons blijft voeden met de feiten over dit volstrekt uit de hand gelopen conflict. Velen hebben het al opgegeven grip te krijgen op wat daar gebeurt. Anderen proberen het zicht op de werkelijkheid te ontnemen door met modder te gooien. Ik ben blij dat Abu Pessoptimist ons bij de les houdt.

 • Vorige discussie