IOC in Buenos Aires en onveilig Venezuela

Simon van Woerden heeft Buenos Aires ingeruild voor New York, en eindigt daarmee zijn bijdrage aan de serie Elders in de Wereld: Zuid-Amerika. Vanaf vandaag neemt Remi Lehmann het stokje over.

Venezuela is naar Nederlandse maatstaven nooit een veilig land geweest . Meestal zijn de slachtoffers van het geweld echter inwoners van de talloze sloppenwijken die het land kent. Dit was het de Nederlandse toerist Robert Sterrenburg, die met zijn boot al enige tijd op voormalig toeristenparadijs Isla Margarita verbleef. Toen hij zich verzette tegen de overvallers, werd hij meerdere malen beschoten. Hij overleed in het ziekenhuis aan zijn verwondingen.

De afgelopen veertien jaar heeft Venezuela te maken gehad met een ware geweldsexplosie: In een land van krap 26 miljoen inwoners worden ruim 19.000 moorden per jaar gepleegd. Al-Jazeera nodigde verschillende experts uit om de geweldsgolf te verklaren.

Internationaal Olympisch Comité in Argentinië

Het IOC vergadert deze week in Buenos Aires. En terwijl men in Nederland veel aandacht heeft voor de benoeming van Camiel Eurlings als IOC-lid, ging het in Buenos Aires zelf vooral over de keuze van de speelstad. Inmiddels weten we dat Tokyo de Olympische Spelen van 2020 mag organiseren.

De inwoners van Buenos Aires, die bekend staan om hun navelstaarderij, benadrukken vooral dat in hun stad de speelstad is gekozen. Want het doet de Argentijnen wel een beetje pijn dat eeuwige rivaal Brazilië zowel het WK van 2014 als de Spelen van 2016 mag organiseren. Voor de Argentijnen is er een troostprijs. Zij mogen de Olympische Jeugdspelen van 2018 organiseren.

Wie is Remi Lehmann?

Mijn naam is Remi Lehmann en werk sinds vorige week als freelance correspondent in Argentinië. Ik ben teruggekeerd naar het continent waar ik studeerde (Argentinië) en stage liep voor het ministerie van Buitenlandse Zaken (Venezuela). In Nederland heb je mij misschien gehoord in het Radio 1-Journaal, of wellicht ken je me van EenVandaag.

In deze rubriek ga ik wekelijks enkele opvallende en/of onderbelichte nieuwsberichten brengen. Daarnaast vind ik het leuk om de lezers een kijkje te bieden in de geest van de Argentijn. Dit alles vanuit de ‘stad van de furie’, zoals Buenos Aires wordt genoemd door haar inwoners.

Last but not least ben ik benieuwd naar onderwerpen waar jullie graag over zouden willen lezen in deze rubriek. Dus voel je vrij om vragen, opmerkingen en suggesties achter te laten als reactie.

Reacties (3)

#1 Hans Verbeek

Welkom, Remi.
De economische situatie in Zuid-Amerika is vrij onzeker. In Brazilië lijkt de economische groei tot stilstand gekomen. In Argentinië staat er ook een nieuwe recessie voor de deur.
Ik hoop dat je ons op de hoogte houdt van de economische ontwikkelingen.

  • Volgende discussie
#2 McLovin

grappige 1 vandaag aflevering: Marsman vs Lehmann: Glas half vol vs half leeg….

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Remi Lehmann

Beste Hans,
De economische situatie in Zuid-Amerika is een van de belangrijkste onderwerpen die ik aan bod wil laten komen in deze rubriek. Denk daarbij bijvoorbeeld aan de Argentijnse schuldenkwestie en de afnemende economische groei in Brazilië. Maar ook: houdt het Chileens economische mirakel stand, en lukt het Maduro in Venezuela om de olie-export in te zetten voor de ontwikkeling van zijn land.

Bedankt voor je reactie!

  • Vorige discussie