Interview met Alexander Litvinenko

Alexander Litvinenko Afgelopen donderdag stierf de Russische ex-spion Alexander Litvinenko na te zijn vergiftigd met het hoogradioactieve polonium 210. Nu is de vraag wie er achter de moord op Litvinenko zit. Zijn beste vriend, Andrei Nekrasov, claimt dat niet Poetin zelf verantwoordelijk is, maar losgeslagen elementen binnen de veiligheidsdienst, die zelfstandig gehandeld hebben. Litvinenko zelf heeft op zijn sterfbed te hebben aangegeven dat Poetin wel degelijk verantwoordelijk is.

Twee jaar geleden interviewde programmamaker Jos de Putter Litvinenko voor VPRO Tegenlicht. Hieronder is een samenvatting te zien van het interview:

Directe link

 1. 9

  @weerbarst..tell wanneer graasden de laatste wormen,trojaanse paarden of andere beestjes op uw harde schijf?

  Op mijn immer met designsprijzen gelouterde Mac’s (waarbij visite’s immer staan te kwijlen..oh kan dat ook?), sinds pakweg 85 nevernooitnada, nog geen happie nullen en enen is verdwenen in 20 jaar. Over crashes zal ik het maar niet hebben, dat doet vast zeer (bij U dan;)

 2. 11

  Goh ik dacht naar een keiharde pijnlijke docu gekeken te hebben, maar zo te zien gaat het over computerkwatsj
  Het zal misschien voor sommige niks nieuws gebracht hebben, maar het geneuzel in de draad laat bij mij een wat wrang gevoel achter. :-(

 3. 12

  Wat een relaas!
  Opblazen flats door FSB, verklaring Biza, ”terroristen” opgepakt, ”oefening”, doofpot, suiker i.p.v. hexogeen, onderzoek 2 Doema- leden, vergiftigd en doorgeslagen….en z’n vader in de rij voor een stukkie worst….

  Vergeet Bush!

  да здравствует Путин !!

  *Maar wat een geouweteringhoer over wie het grootste computertje heeft inderdaad zeg…*

 4. 16

  Sorry voor het offtopic geintje, ik kon het niet laten. Godwin’s wet heeft een concurrent: noem het woord Mac op een forum en binnen drie replies breekt de pleuris uit.
  Ik heb trouwens een pc. Nooit een Mac gehad.

 5. 20

  /ijdemofftopic @Dr Banner, de vent wordt toch al zo geprezen her en der, walgelijk gewoon. Maar goed, Molovich en Hitler, google daar eens op.

 6. 21

  brrrrr – je hebt gelijk – ik liet hier wel wijselijk in het midden of het Mac bezit prijzend of walgend bedoeld zou zijn – Kernel Panic vraagt natuurlijk ook meer om een GodWin-achtige verwijzing naar de koude oorlog (Kennedy had – nee – Kruschev had – nee – Fidel heeft een Mac!).

 7. 22

  Doet de voltallige redactie z’n stinkende best (en dat is niet voor niks!) een dergelijke post met (laten we wel wezen) ongehoorde praktijken van Poetin aan de man te brengen,..wordt deze door een stelletje computergeilaards (die het eigenlijk niet verdienen dat zij zonder begeleiding op het net smurfen (jawel!)) verkracht en dat zij terstond kramp (en nog veel en veel ergere aandoeningen als het aan mij ligt (‘k noem maar wat,. acute RSI bijvoorbeeld)), aan hun pathologische reaguurvingers krijgen….SCHANDE!

  *hijg*

 8. 29

  Ik had een aartsluie Opera 9 die het filmpje niet wou afdraaien. Nu eindelijk gezien met IE.

  Een lieve jongen, maar naief, en ik had dat al wel een beetje gedacht. Sterker, ik ben deep down under eigenlijk ook zo. Een slachtoffer geslachtofferd, RIP.

 9. 30

  @YP, tegen/bij kramp wordt veelal magnesium voorgeschreven.

  “hijg” en klaar na uw staccato bericht moet U toch duidelijk zijn wellicht.

  Met golven doelde ik op de vele raakvlakken, zeg maar deelverzamling, die een post heeft..strings kennen geen schaal..overal aanwezig.

  Alles heeft met alles vandoen toch ?

 10. 32

  Jaha larie,..ikke begrijpe wel,..jij alleen niet zo quasi van de serieuzerige motte weze…

  Maar ik vond het een oprechte en aangrijpende monoloog van die Litvinenko.

  KLUKKLUK!

 11. 33

  @mescaline, precies zo’n soort gevoel heb ik ook wel eens:

  [IMG]http://img118.imageshack.us/img118/9903/machupicchugl3.jpg[/IMG]

  Marruh YP, U bent toch geen babyboomer toch..klukkluk? Ik ben te droog soms..kskuus

  [IMG]http://img79.imageshack.us/img79/6898/pipodeclowndt5.jpg[/IMG]

 12. 34

  Larie:

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/PipoKlukkluk.jpg[/img]

  …en het moppie van Larie:

  [img]http://i58.photobucket.com/albums/g270/Y_Podorkin/123e60c6038ebeb596382dd25dd0aaca698.jpg[/img]

  Whahahahahahahahahaha !

  *heeft in tijden niet meer zo gelachen*

 13. 35

  hij heeft wel wat weg van jimmy carter zo vind ik.

  JIMMY CARTER: MEARSHEIMER & WALT WERE RIGHT
  [Interview with Louisville Courier Journal]
  Sunday, November 26, 2006

  Carter shares insight on peace in Mideast
  By Marty Rosen
  Special to The Courier-Journal

  http://www.courier-journal.com/apps/pbcs.dll/article?AID=2006611260312

  Israeli ‘Domination’ of Palestinians is ‘Atrocious,’ Says Carter —- by Ron Brynaert http://www.rawstory.com/news/2006/Carter_Israeli_domination_over_Palestinian_atrocious_1127.html

 14. 36

  http://xymphora.blogspot.com laatste (bovenste) artikel:
  Russian coincidences:

  Yegor Gaidar, a former prime minister of Russia, falls ill in Ireland, possibly poisoned.
  Suleiman Kerimov, another one of the oligarchs (No. 72!) is in critical condition after his Ferrari crashed and burst into flames in Nice.

  We seem to be looking at a battle royale between Boris Berezovsky and the Russian state. Gaidar is a mild critic of the regime, but an insider, and Kerimov, unlike Berezovsky and the crooks who are sheltered in Israel, remained in Russia and is a big shareholder in Putin’s baby, Gazprom.

  http://xymphora.blogspot.com/2006/11/russian-coincidences.html

  http://www.haloscan.com/comments/andy8/116478386641702440/ 18 comments

 15. 37

  En nog iets. Kijk eens naar ”onze” twee wereldmachten die een halve eeuw of wat de wereld stompzinnig bewapend vredig in slaap gijzelden. Vandaag de dag! Is het niet triest? Want vergeet Watergate, Irangate, en Monicagate. Een X- tal idioten schendt thans in VS grondwet, mensenrechten, internationale afspraken en wat al niet meer op ongekende schaal. Gelukkig begint het bij de bijna in een zacht bedje van angst in slaap geconsumeerde Amerikaan een beetje democratisch te sputteren. En kan je daar relatief eenvoudig(er) kiezen om als wetenschapper, seriemoordenaar, zwerver of geslaagd zakenman door het leven te gaan.

  Maar wat zich nu in Rusland afspeelt staat hiermee eigenlijk in schril contrast. Met dit verschil dat e.e.a. zich toch vnl. ”intern” lijkt af te spelen met hier en daar een ”uitstapje” (Tsjetsjenië). Door een docu laatst op TV, schamperende Poetin ná vergiftigen Litvinenko en deze verpletterende monoloog (kan me niet schelen naïef,.. whatever,.Mescaline) ben ik op slag verlost van een soort van nachtblindheid dat Rusland met Tussenpaus Poetin (2 stappen terug, 3 vooruit) op weg zou zijn naar een soort van democratie. Hell no!,..een ongekende dictatuur!

  Als Hitler niet op het onzalige idee was gekomen om 6 mln joden te abstraheren was hij nu spekkoper vergeleken hiermee! Hadden ze hem alsnog op een schild de stad doorgejonast.

 16. 38

  Wist u dat ik nog nooit van die hele Godwin gehoord had? Nee, natuurlijk wist u dat niet. Ik vind het maar een stomme wet, die wet van hem. Alsof dat alleen voor het internet geldt. In het dagelijks leven maak ikzelf altijd zo snel mogelijk de vergelijking met Hitler of de Nazi’s. Niets leukers dan zo nu en dan kunnen zeggen dat Hitler ook vegetarier was, dat hij ook nooit alcohol dronk, dat hij ook veel van kinderen hield, dat hij ook ooit door een geit in z’n ballen was gebeten, dat hij ook altijd lachte om grapjes die hij niet begreep, dat hij ook graag met z’n voeten op de bank zat, dat hij ook drie keer per dag z’n kussen omdraaide, dat hij ook altijd ging poepen voor de ochtenddouche, dat hij ook graag in z’n neus peuterde als niemand keek, dat er, kortom, altijd wel bij iemand iets te vinden is dat Hitler ook deed of waar hij ook last van had.

 17. 41

  Was op ”den Belg”,…moet Terzake geweest zijn,…weet niet precies meer,…1 oog op TV (als tie aanstaat) 1 oog smurfend op net….

  Misschien weten de alhier frequent reagerende Belgen e.o. ander ongerief meer?…..

 18. 42

  Bedankt voor deze videolink; ik had het Tegenlicht programma destijds niet gezien. Ben zwaar onder de indruk van het intl. nieuws (omtrent Litvinenko) van de afgelopen anderhalve week. Wat een wereld… :-(

  Op mij kwam het 2004-interview met deze ex-FSB man ook heel “naturel” en indrukwekkend, om niet te zeggen integer, over. Maar met name de discussie op het forum van Tegenlicht n.a.v. die uitzending uit maart 2004, laat een paar heel nieuwe vraagtekens achter omtrent “het milieu” en de bezigheden van sommige dissidenten-in-exile…

 19. 43

  Hier nog zo’n voorbeeld waarbij je mond openvalt van verbazing:

  FSB Tells Russians Litvinenko Killed By CIA
  Publication time: 30 November 2006, 09:55

  At least 4 articles appeared in the Russian press on Tuesday accusing the CIA in killing the Russian defector Litvinenko in London. All the articles were printed in FSB-backed newspapers, and are designed for “internal use only” inside Russia.

  The “arguments”, depending on the article, are as follows:

  The CIA killed Mr Litvinenko in connection with a power struggle in Kremlin for the post of the future president. The U.S. allegedly supports Medvedev and Sergei Ivanov and poisoned Mr Litvinenko to discredit their rivals.

  The defector picked up radiation due to a fault in the technological process in a secret Al-Qaeda laboratory in London where his friends had been making a “dirty bomb”. Russian readers, due to earlier similar articles, believe that Al-Qaeda is a subsidiary of the CIA. So Mr Litvinenko was accidently poisoned by the CIA.

  Litvinenko was allegedly mentally ill from the very start. The CIA and MI6 fed him a “truth vaccine”. He committed suicide.

  Litvinenko was not a “traitor”. He was a brave FSB Russian agent in the enemy capital of London pretending to be anti-Putin. The CIA got to know about his double role and poisoned him with polonium, the Russian press says.

  KC

  De bron vermeldt over zichzelf dat het een “Chechen independent international Islamic Internet news agency” is, opgericht in maart 1999 in Grozny. Helaas, ik lees geen Russisch en kan dus niet checken of wat ze beweren over 4 artikelen in de Russische pers ook inderdaad waar is. Maar al met al wekt ook dit nu geen verbazing meer: laatste nieuws is dat ook de FBI gaat meedoen:

  The Guardian: FBI Joins Investigation of Poisoned Spy
  Thursday November 30, 2006 11:01 PM

 20. 44

  2004??? Oei.
  Dank voor de aanvullende info en linken Mieke.
  Overigens # 40: betrof een docu over gevangenen in Rusland schoot me ineens te binnen. Sloebers voor 4 jr. opsluiten wegens stelen stukkie vlees en ongehoorde bureaucratie.

 21. 46

  Zeker (aangrijpend). En ik word nog stiller nu ik intussen leerde dat ook zijn vrouw besmet is (zij het in veel mindere mate). En de Italiaan. En hoe dan met zijn zoon, die immers ook (dagelijks) aan z’n ziekbed was? Goldfarb, die ongehinderd naar NY op en neer kon reizen in de tussentijd? Berezovsky? Enzovoorts, enzovoorts, enzovoorts. De Italianen maken het zich gemakkelijk: die zeggen doodleuk op voorhand al dat er geen risico’s voor de volksgezondheid zijn. Typisch Rome, vind ik. Dan ben je overal van af, et après nous la déluge…

  Het beste commentaar van vandaag vond ik bij Reuters, waar een paar veiligheidsexperts er niet over uit kunnen dat zó iemand met een enorme radioactieve besmetting rondliep/verzorgd werd, terwijl dat 3 weken lang niet is aangetoond. Heeft hij die verdenking zèlf dan al niet veel eerder geuit? Engeland lijkt inderdaad slecht voorbereid op dergelijke calamiteiten, maar hoe zit dat bij ons? Wat zouden we er in ons land van bakken?

  Als jullie toch over video’s bezig zijn, hier een stukje verleden (vooral over 1999):

  “Journeyman Pictures” – quote:
  Alexander Litvinenko was one of the Kremlin’s harshest critics. He accused the FSB of everything from mass murder to plotting the Moscow Theatre Siege. Has he now been silenced? We offer you two reports featuring controversial interviews with him. As a rising star in the FSB, Litvinenko was privy to some of its darkest secrets. “Our unit dealt in extralegal murder”, he alleges. “We received orders from top officials to liquidate people found disagreeable.” He also explains why President Putin is; “more guilty than Milosevic”.

 22. 47

  @ Mieke & William Tegenlicht

  En vergeet óók het ”gentlemen spy- gedoe” uit de James-007-Bond- films…..

  En zal de ontwikkelingen, intriges en canards die elkaar klaarblijkelijk in hoog tempo opvolgen blijven volgen maar,… *smulsmul*…

  E.e.a. lijkt zelfs het ”halfzachte” gelummel van CIA en KGB tijdens Koude Oorlog te doen verbleken. Of het onder mysterieuze omstandigheden overlijden van allerlei getuigen rond de moord op JFK. En zélfs de maffia werkt(e) ”gebruiksvriendelijker”. Oké,..je tegenstanders pittoresk doorzeven met kogels was vast óók geen pretje en vervolgens ludiek opsturen van een dooie vis of een afgehakte paardenkop bij wijze van waarschuwing had vast óók z’n charmes….

  Want dit is een daad van ”untouchables”,…althans,..zo moeten ze zich voelen. Bedoel,….je tegenstander(s) op een in polonium gedrenkt temakizushi- hapje laten knagen in een sushi- bar is weliswaar niet zo bloederig maar het gegeven dat deze vervolgens blijft leven en langzaam crepeert: ”Kijk es wat wij durven,..ga jij maar lekker langzaam deaud dan,…en doet ons niks als jij nog verdachtmakingen de wereld inslingert”

  Mario Scaramella!,…je waant je in een nieuwe spionnenhemel!!

 23. 48

  wat aantekeningen van gister (in’t engels):

  http://mailman.lbo-talk.org/pipermail/lbo-talk/Week-of-Mon-20061127/023887.html Chris Doss using caps defending Putin and pointing obliquely at Berezovsky

  more (via forbes):
  http://mailman.lbo-talk.org/pipermail/lbo-talk/Week-of-Mon-20061127/023893.html

  Chris made me remember Anne Williamson’s name (of Russian bad boy sell offs and outs then squirrel the money away fame -mad at him for defending such a creep i guess):

  http://archives.econ.utah.edu/archives/a-list/2006w48/msg00035.htm
  this post has her conversing with Michael Hudson (being sarcastic about american brand ‘freedom’
  Charles Brown and Leigh Myers hang here too.

  http://archives.econ.utah.edu/archives/a-list/2006w11/msg00080.htm
  James Daly (whom think is trying to assert that islam is scientific and hence in no need of enlightenment, he must have not a clue about erosion, overgrazing and all that slowly but just as surely as industrial deforestation is, eventually disastrous stuff, not to mention the evolutionary (de- and disperspectives):

 24. 50

  Sommige van je links, daar kom ik niet helemaal uit Piet. Maar heb zelf ook veel gelezen de laatste dagen, en dan is een wáárheid als een koe: “Reality is stranger than fiction“.
  Intussen heeft Moskou vandaag nl. (flink) verhoogde radioactiviteit gemeten in een vliegtuig van Finnair, volgens Reuters en bijv. ook RIA Novosti.

  Maar nu dit: Norsk professor i gift-drama (www.vg.no op 1 december)
  Møtte Scaramella – trolig på vei til restauranten hvor Litvinenko ble forgiftet

  LONDON/OSLO (VG) Professor Terje Strand havnet uten å vite det i Litvinenko-dramaet da han møtte Mario Scaramella samme dagen som eks-spionen Aleksandr Litvinenko ble forgiftet.

  Møtte Scaramella: Professor terje Strand møtte Mario Scaramella samme dag som det berømte restaurantbesøket hans med Litvinenko. – Vi hadde god kontakt sier Strand. Foto: Reuters

  I går kveld ble det meldt at også Scaramella har den radioaktive stoffet polonium 210 i kroppen.
  – Kan du bli med, jeg skal møte en annen person, sa han til meg, sier Strand.

  Dette var 1. november i London rundt klokken halv ett på formiddagen. Britisk politi mener Litvinenko ble forgiftet på en sushirestaurant der han spiste lunsj sammen med Scaramella 1. november.

  God kontakt
  Scaramella har opplyst at han ikke spiste under møtet på sushirestauranten, fordi han hadde hatt en tidlig lunsj. Dette kan rime med at Scaramella var på vei for å møte eks-spionen.

  – Hvis han møtte han etterpå, er det jo spesielt, da, at han til og med inviterte meg til å bli med. Vi hadde jo god kontakt for å si det kort og godt, sier Strand til VG.

  Scaramella og Strand var på et møte i London Dumping Convention sammen da de kom i prat.
  – Jeg jobbet som delegat for miljøverndepartementet, og Mario Scaramella deltok på det møtet, og jeg snakket masse med han, forteller Strand som til vanlig er professor i helsefysikk og strålevern ved UiO.

  Strand oppfattet Scaramella som en hyggelig og rolig mann som var interessert i hans arbeid innenfor strålevern.

  De hadde gått sammen nedover Oxford Street i London da Scaramella spurte om Strand ville være med på lunsjen. Strand sa derimot at han skulle handle i en helsekostforretning og takket nei.
  – Da gikk han til høyre og jeg til venstre, det er helt utrolig. Det var samme dagen, en onsdag, sier Strand.

  (artikel gaat nog een stuk verder)

  Dus Scaramella kwam niet alleen naar Londen om z’n hoogst vertrouwelijke e-mail aan Litvinenko te laten zien, maar hij moest sowieso in de stad zijn vanwege een milieuconferentie? (Mijn Noors is misschien niet meer wat het geweest is, dus corrigeer me svp als ik dat verkeerd begrepen heb). De Noor, Prof. Strand, lijkt niet echt te kunnen bevestigen dat Scaramella zo nerveus was die dag (1 november). En in het licht van het doel van zijn latere ontmoeting met Litvinenko, waarom zou hij dan in vredesnaam een Noorse professor bij die lunch uitnodigen? Hij had een lunchafspraak met Litvinenko. Toch, verklaarde Scaramella, at hij zelf niets maar nam alleen een flesje water. Heeft dus toch al eerder, ergens, geluncht. Vragen, vragen, vragen…

  Tot slot voor jullie hier een kort Newsweek-interview met Zakayev.
  De Russische online pers vermeldt vandaag dat in diens auto sporen van radioactiviteit zijn aangetroffen. Dat is niet zo vreemd; Litvinenko is mogelijk met die auto naar het eerste ziekenhuis gebracht. En anders, zoals de foto laat zien, is in ieder geval zijn vrouw er op 23 november ook mee vervoerd.

  Ben benieuwd wat het nieuws van morgen zal brengen… :-(

 25. 52

  ’t Wordt hier akelig stil intussen. Gaat dat altijd zo met blogs over een actueel onderwerp? Een korte attentie-span bij de bloggers? ’t Is bepaald nog niet uit het nieuws hoor!

  Goed, dan maar wat links i.p.v. discussie.

  Focus: Cracking the code of the nuclear assasin

  The Putin bodyguard riddle

  Putin wanted Blair to gag poisoned spy

  Curse of the Moscow bombs

  Trained killers of the old school

  Allemaal in de Times (Online), voorwaar geen boulevard-krantje, en allemaal gepubliceerd zondag 3 december. Uit alles spreekt m.i. dat de Times – net als een paar andere Londense hoofdredacteuren dit weekeinde – het zat wordt:

  No place to settle scores

  True…

 26. 54

  Stil Mieke?,..nee hoor,..en je hebt toch geen haast? Die Scaramella loopt echt niet weg. Toch? Zie inderdaad nu dat er een hoop informatie bij gekomen is. Net aan # 49 Piet ”Je hoort hem wel maar je ziet hem niet” begonnen. Komt deze week vast nog wel een wlink of iets. Daar verder dan. Alles op het gemakje. Geen paniek.

 27. 55

  Beste Mieke,

  Voordat we verdergaan met het toespelen van de Zwarte Piet kwam de echte Zwarte Piet -met uw permissie- vanmiddag eerst nog even bij ons hier thuis langs. Het gewone leven gaat ook verder. Maar hou vooral het vuur gaande…

 28. 56

  @ mescaline
  Wat vind je dan van het artikel in onderstaande link?

  @ Yevgeny
  Geen paniek, maar wel háást! Dit kun je toch niet op z’n beloop laten? Het overlaten aan de bestaande regeringsmachten en -krachten? Zachte heelmeesters maken nog altijd stinkende wonden, of niet? In Londen zijn ze al aan het terugkrabbelen: niet de techneuten, maar een aantal politici. Schande!

  @ William
  Spijt me, heel niet aan Sint en Piet gedacht vandaag. Ik hoop dat jullie het gezellig hadden.

  Goed, zal ik het vuur gaande houden:
  Revolutie, heren (dames ook):

  The Bear Sets a Trap: Europe Creates Dependency on Russia

  Gelukkig staat het nu ook in “The Brussels Journal”. Nou nog zien dat we hier eens een maatschappelijk debat over gaan voeren: onze energiebronnen! En onze ongewenste afhankelijkheid daarbij van grillige partners.
  Baas in eigen huis? Graag!!! Wat zijn de sancties voor (ex-)politici trouwens, juridisch, op notoire verwaarlozing van je landsbelangen als het om zoiets essentieels gaat als energiebronnen?

 29. 58

  @mieke

  Achtergrondinformatie van de Washington Post.

  We weten intussen wel dat je 1. op spin en een framework moet rekenen, 2. dat essentiele achtergrondinfo ontbreekt.

  Over de gebruikte frame-set even heel kort. Wie Ruslands slechtheid ontkent, die is aan het ‘rationaliseren’, aan het wegverklaren. Want de ‘natuurlijke waarheid’ die is simpel: democratie, vrije markt, het vrije westen en welvaart.

  Zo eenvoudig ligt het helaas niet.

  Boris Yeltsin was in de jaren ’90 druk bezig Rusland bloot te leggen en te laten leegroven. Het westen was er net te laat bij. Putin probeert uit alle macht om het tij te keren, en dat lukt hem, maar het gebeurt niet altijd met democratische middelen. Tegen de nog steeds supermachtige Berezovskys et al. heb je meer nodig.

  Voor Putin is het vermoorden van een enkele criticus totaal zinloos. Die hebben geen macht waar hij zich zorgen over moet maken.

  De geheime staatsafdelingen die vijandig tegen Poetin staan ? Waarom zouden die werknemers van Berezovsky vermoorden ? Willen ze hem helpen ? Een rare, onlogische complicatie. Maar als er een kern van waarheid in zit, dan moet je niet naar Putin wijzen.

  Voor Berezovsky (geen slechte schaker) is het echter wel een volkomen logische stap. Heel de wereld kijkt nu naar die grote machtsbeluste Putin die zelfs zijn critici vermoordt.

  En sommige slimmere kranten (VS) trappen er bewust in. Sommige minder slimme (UK, NL) trappen er zomaar in.

  P.S. Litvinenko zelf c.s. begrepen niet veel van het Wie-is-Wie en Waarom-spel.

 30. 60

  De Britse justitie gaat in ieder geval een getuige horen in VS en er vertrekt een onderzoeksteam naar Rusland. Maar,..dat gas en ál die investeringen o.a. in GB kan de politici op andere gedachten brengen. Vraag is misschien hoe diep men wíl (gaat) graven. Afwachten dus wat uit dat onderzoek komt. Vast niet wie Litvinenko heeft vermoord.
  In ieder geval een soort van statement uitvaardigen: ”In any event, Russia has to be told to keep its battles at home. Even at the risk of damaging Anglo-Russian relations.”

  Dat dát in ieder gevál maar duidelijk is dan ja. Dat gas hou je niet tegen.
  Zo niet,..dan in dikke koeieletters..Revolutie op de muren inderdaad Mieke…

  *slijpt alvast de bijlen in de schuur*

 31. 63

  De héle zaak is voor iederéén min-of-meer onduidelijk. Wie-is-Wie en waarom- spel inderdaad. Vandaar dat je moet hopen dat er iets uit een onderzoek boven tafel komt. Want je moet wel duidelijk maken dat je van die spelletjes met polonium op je grondgebied niet gediend bent. Wat moet (kan) je meer doen dan?

 32. 65

  Dat is een stap verder inderdaad. Berezovsky woont in Engeland, zouden ze hem opsluiten ? Blair en Putin, the closest of friends, sharing the gasses. ;)

 33. 66

  ”Baas in eigen huis? Graag!!!” of ”Blair en Putin, the closest of friends, sharing the gasses.”

  Gelukkig hebben wij zélf gas. Stel je voor. In vliegtuigen, hotels, restaurants e.d. sporen van polonium en hier en daar een langzaam creperende Rus. En aan het eind van het liedje Putin samen met JP proostend na ondertekening van een nieuw contract.
  In ieder geval vindt Mescaline het dan ”niet zo” erg als zijn ziel aan de duivel verkocht wordt.
  De schoorsteen moet rooken inderdaad.

  Maar het kan voor een zichzelf pretenderende gezonde democratie zo soms misschien best wel eens louterend werken om keihard en bloc ”NEE” te roepen.

 34. 67

  Ten uiterste getergd kwam ik weêr tot mijzelve. “NEE, SNOODAARD!! Die aantijging werp ik verre van mij.”

  vindt Mescaline het dan ”niet zo” erg als zijn ziel aan de duivel verkocht wordt.

 35. 68

  Ik heb het wel gezien ondertussen. Achtergrondinformatie van de Washington Post? “Spin- en framework”? Wat denk je van het spin- en framework in Moskou en elders inmiddels? Regelrechte misleiding. De man die zo gruwelijk aan z’n einde is gekomen zou in de prostitutie (trafficking) hebben gezeten, al-Qadia aan een “vuile bom” hebben willen helpen, een actief smokkelaar van radioactief materiaal geweest zijn, een afperser, een fantast, een bekeerde Moslim (dat laatste hoort niet helemaal in het rijtje thuis, geef ik toe), en ga zo maar door.
  Wat echter nergens beweerd wordt, is dat hij van beroep ook acteur was. En ik houd me dus maar vast aan de indruk die hij op mij maakte in het video-interview over de appartementen die in 1999 (geheel of bijna) opgeblazen zijn in Moskou en omgeving.

  Nee, hoe l*llig het ook is als ze met gevaarlijke radioactieve isotopen zeer slordig een robbertje komen uitvechten op jouw grondgebied, Rusland moet vooral onze allerbeste vriend en bondgenoot blijven in de strijd tegen het Islamitisch terrorisme…

  Never say never, but Putin is no Ernst Blofeld
  The Times laat in de avond van 3-12-2006.

  Het is een onbetwist kunstwerk, vind ik, dat commentaar. “Hoeveel zeg je als je heel veel te zeggen hebt maar beter niet al teveel kunt zeggen?” En als de aanleiding niet zo tragisch en alarmerend was, kon dit commentaar doorgaan voor een van de betere bewijzen dat “nothing beats British humor”.
  Ik zou wel willen weten welke aarts-zolen bedacht hebben om met Polonium-210 het vliegtuig naar Londen te nemen, om het daar links en rechts te gaan lopen morsen. De Times niet. De Guardian intussen ook niet meer. De Telegraph, zo lijkt het, ook niet zo bar meer: die publiceren over een paar Polonium-incidenten in het verre Britse verleden. En zie, “dat is toch ook allemaal goed afgelopen?” De ruggegraat is kennelijk ook al wegbezuinigd.

  Oh, en tot slot: wel erg toevallig dat een jonge Russische studente, Svetlichnaja, met grote interesse in Tsjetsjenië (!) met Litvinenko in contact komt, die haar vervolgens honderden e-mails stuurt en met haar een chantage- en afpersingsbusiness op poten wil zetten. En wat doet die tante dan? Die meldt zich in de huidige omstandigheden met naam en toenaam circa een week na het overlijden van Litvinenko bij The Guardian/The Observer… Ja hoor, en mijn naam is Karaktermoord (maar niet heus).

 36. 69

  Spreek je uit Mescaline!

  Mag JP dat contract tekenen en houden we ons smoel verder over praktijken van Putin and whatnots t.o.v. het Russiche volk?

  Of sta je bij het handjevol sukkels die keihard NEE protesteren?

 37. 72

  yp (#60): “Vraag is misschien hoe diep men wíl (gaat) graven.”

  Zag deze zomer met eigen ogen de (berebeul?)geul die door noord engeland gegraven word voor de gasleid .. .eh sorry …pieplijding.

 38. 73

  [quote=”piet”]Zag deze zomer met eigen ogen de (berebeul?)geul die door noord engeland gegraven word voor de gasleid .. .eh sorry …pieplijding.
  [/quote]
  Zijn we dan in 2000 jaar tijds van “aan het kruis met hem” niet verder gekomen dan “aan het gas met ons” ??

  Ja, daar is nog wel wat verder op door te redeneren. Maar dat laat ik hier liever achterwege nu.

 39. 74

  Volgens mij is er sprake van een ongeluk. Scaramella en Litvinenko hebben allebei een verleden met het smokkelen van nucleair materiaal (aangenomen dat de berichtgeving juist is). Scaramella wordt daarnaast gezien als expert op het gebied van nucleaire wapens en zijn betrokkenheid bij illegale wapenhandel wordt momenteel onderzocht door de Italiaanse autoriteiten. Wat een toeval dat ze dan uitgerekend vergiftigd worden met een radioactief goedje dat een waarde heeft van vele miljoenen euro’s, waarvan de dosis vele malen hoger is dan nodig is (om iemand te vergiftigen) en waarvan het makkelijk terug te herleiden is naar de plaats waar het geproduceerd is.
  Een ongeluk dus wat mij betreft…