Indianen leggen bouw stuwdam stil

In het Westen van Brazilië hebben Enawene Nawe indianen dit weekeinde de bouw van een stuwdam stilgelegd en bouwmaterieel vernietigd. Deze dam (foto bron: Survival International) maakt onderdeel uit van een serie van 77 dammen die gepland staan in de Juruena rivier in de deelstaat Mato Grosso. De Enawene Nawe is een kleine indianenstam van amper 500 leden die voor hun bestaan volledig afhankelijk zijn van visvangst in de rivier. In de afgelopen jaren hebben ze echter hun leefgebied vernietigd zien worden door de soja en katoenindustrie. Sojabaron Blairo Maggi, die tevens gouverneur is van Mato Grosso, dringt aan op de bouw van de stuwdammen die de expansieve landbouwsector van water moeten gaan voorzien.

Onlangs liepen de Enawe Nawe weg uit een overleg met de autoriteiten toen ze ontdekten dat de bouwplannen veel omvangrijker waren dan ze tot dusver was verteld. De spanningen zijn daarna hoog opgelopen toen de Enawe Nawe de bouwlocatie hebben bezet, cementwagens en woonblokken in brand hebben gestoken en de bouwvakkers zijn gevlucht. Hier vindt u exclusieve beelden: [fotos.doc]. Gezien de indrukwekkende schade die de indianen hebben aangericht moet gevreesd worden voor de reactie van de autoriteiten.

 1. 6

  Ach ik heb geen problemen met autoriteit, als kind ooit in zo’n koperen pot gevallen, dat scheelt.

  De landbouw is weer de boosdoener, terwij de mens zich oneindig voortplant. stoute Baron ,you naughty boy. tsk tsk.
  Zijn beste klanten: U westerling.

  Positief denken;

  Beschikbaarheid van speciale haarverzorgingsproducten tegen haaruitval en groene stroom ,wat meer wenst een moderne up to date native? reverse integratie cursus , je kunt er niet vroeg genoeg bij zijn voor het geval ze de oversteek wensen te maken.
  Pro actief.

  Yes we are killing dodo’s by the day.
  Ook wij Brutus , ook gij.

 2. 7

  leest allen Urs Augstburger’s Graatzug – dambouw protest met al of niet gehallucineerde transvanleventijdse gerechtigheid.

  he hemaworst, je nieuwe site staat op prive. Is dat een ongelukje of express?

 3. 8

  @4: “bakstenen kunnen in noodgeval een uitstekende wijze zijn om je woorden kracht bij te zetten.” “een demonstratie zonder geweld zal geen effect sorteren” “heb jij een andere briljante oplossing om de macht in handen te houden of te krijgen?”

  Zeg eens, wat wil je nu?