In Italië kan extreemrechts aan de macht komen

Foto: Ganaselmi (cc)
Serie:

Honerd jaar na Mussolini’s Mars op Rome dreigen de nazaten van de fascisten in Italië weer aan de macht te komen. Eind september zijn er verkiezingen gepland nadat premier Mario Draghi de handdoek in de ring gooide. Hij kreeg in zijn nationale regeringscoalitie geen steun voor zijn economische plannen van drie van de partners, de Vijfsterrenbeweging, Berlusconi’s Forza Italia en Salvini’s Lega. In de polls staat nu de enige partij die niet meedeed aan de nationale coalitie, de Fratelli d’Italia, bovenaan. Op basis van de huidige peilingen zou FdI, die geïnfiltreerd zou zijn door neofascisten, met Berlusconi en Salvini een nieuwe regering kunnen vormen. Beoogd premier is de oprichter en huidig partijleider, de 45-jarige Giorgia Meloni. Zij kan met de Broeders de eerste vrouwelijke premier van Italië worden. Zijn daarmee de fascisten terug?

Proteststemmen

Meloni komt oorspronkelijk uit Berlusconi’s Forza Italia. Ze was in 2008 de jongste Italiaanse minister ooit. De FdI is een jonge partij en bestaat uit een bundeling van kleine radicaal-rechtse groepen. De populariteit van Meloni heeft alles te maken met afkeer van veel Italianen van de gevestigde politiek. Bij de laatste gemeenteraadsverkiezingen behaalde de FdI met Mussolini’s kleindochter Rachele in Rome een monsterzege. Vier jaar geleden gingen de proteststemmen nog vooral naar M5S, de Vijfsterrenbeweging. Die partij is inmiddels door deelname aan achtereenvolgende regeringen volledig vergroeid met de macht en bovendien zeer verdeeld geraakt. Met het onthouden van steun aan het door politieke compromissen sterk verwaterde programma van Draghi heeft M5S de stekker uit de coalitie getrokken en ruimte gemaakt voor een ruk naar (extreem)rechts. Het is de technocraat Draghi niet gelukt de Italiaanse politiek te verheffen boven het partijbelang. Technocraten, schrijven twee commentatoren op Politico, ‘lopen het risico populistische wrok aan te wakkeren’. Zij citeren Adam Tooze die bij het aantreden van Draghi schreef ‘dat democratieën het misschien moeilijk vinden om zonder technocraten te leven, maar ze zullen ons niet redden – en zeker zullen ze Italië niet redden’.

Italië heeft nog altijd een sterke linkse beweging. De Democratische Partij (PD) staat in de polls vooralsnog vlak achter Meloni”s Broeders. Maar het is niet onmogelijk dat zij dit najaar met haar potentiële, nagenoeg even rechtse, partners aan de macht komt. In Brussel is men bevreesd dat dit de Europese eenheid in gevaar brengt. Het is nog niet duidelijk of die vrees terecht is. Meloni heeft verklaard dat er wat haar betreft geen verandering komt in de steun van Italië voor Oekraïne. Ook al hebben zowel Berlusconi als Salvini vraagtekens gezet bij de wapenleveranties aan dat land. Speculaties hierover zijn volgens Meloni bedoeld als een poging van links om angst aan te jagen tegen haar partij.

Migratie

Dat een rechtse regering het migranten moeilijker gaat maken is zeker wel te verwachten. Migratie wordt door rechts weer volop in de schijnwerpers gezet in de aanloop naar de verkiezingen. Matteo Salvini, die als minister van Binnenlandse Zaken kortstondig alles gedaan heeft om het aantal migranten terug te dringen, was deze week op het eiland Lampedusa, waar nog steeds grote aantallen bootvluchtelingen zitten. ‘Een schande voor Italië’ zei hij en dan bedoelde hij niet zijn eigen beleid, dat hij graag weer op wil nemen, maar dat van zijn opvolger die geen rem heeft gezet op het overbrengen van vluchtelingen naar andere delen van het land. Migratie is ook een speerpunt van Fratelli d’Italia. En juist op dit punt vrezen critici de invloed van neofascisten. Ze hebben zich vorig jaar al wel laten zien in de beweging tegen de coronamaatregelen. Tijdens een demonstratie tegen de verplichte coronapas op het werk in oktober drongen ze het gebouw van de vakbond binnen en richtten daar vernielingen aan. Het geweld werd geïnitieerd door leden van de fascistische partij Forza Nuova., een een openlijk fascistische partij die niet in het parlement is vertegenwoordigd en banden heeft met Britse, Poolse en Russische fascisten

De online krant Fanpage berichtte vorig jaar dat een undercover onderzoek banden had aangetoond tussen de leiding van de Fratelli en extreemrechtse kringen en neo-nazi’s in Milaan. Meloni zou, net als Salvini, ook banden hebben met de beweging van de Amerikaanse onruststoker Steve Bannon. Bannon wilde in Europa alle extreemrechtse partijen onder zijn hoede nemen, maar dat bleek een lastiger opgave dan gedacht. Bij de Italianen had hij een paar jaar geleden nog het meeste succes.

Racisme

In Italië is deze week het racismedebat weer opgelaaid na de moord, op straat op klaarlichte dag, op de straatverkoper Alika Ogorchukwu. De politie ziet geen politiek motief, maar de vergelijking met George Floyd is al gemaakt en het lijkt onvermijdelijk dat deze gebeurtenis een rol gaat spelen in de verkiezingscampagne waarin rechts door links verantwoordelijk zal worden gesteld voor geweld tegen zwarten.

Italië kan met de FdI en partners de ‘meest rechtse regering’ krijgen uit de geschiedenis van de republiek, meent Giovanni Orsina, professor in de politieke geschiedenis. Fascistisch gaat hem te ver als typering. De instituties van de rechtsstaat en internationale verplichtingen van Italië zullen een catastrofe voorkomen. De socioloog Mauro Magatti is er niet gerust op. De Broeders krijgen steun van laagopgeleide kiezers die in economische problemen verkeren, zegt hij, terwijl ze oplossingen bieden die waarschijnlijk niet haalbaar zijn. De rechtse coalitie zou staan voor lagere belastingen en het terugdraaien van een omstreden pensioenhervorming die de pensioenleeftijd, momenteel op 67, heeft verhoogd. Ze wil ook een bijna verdubbeling van de minimumpensioenbetalingen van € 1.000 per maand. Maatregelen die volgens Brusselse normen de staatskas ongunstig gaan beïnvloeden en daarom waarschijnlijk moeten worden afgezwakt. Teleurgestelde kiezers zouden dan volgens Magatti in de toekomst nog hardere rechtse opties kunnen zoeken. Het lijkt geen onmogelijk scenario als we naar Frankrijk kijken waar Marine Le Pen een deel van haar aanhang verloor aan Éric Zemmour.

Reacties (17)

#1 AltJohan

Italië is maar één land. Overal groeit langzaam maar zeker het rechtspopulisme in Europa. Dat vind ik fijn want dan voel ik me minder alleen.

Het Europese neoliberale model is instabiel. Aanhoudende immigratie zorgt voor vervreemding in eigen land en op een gegeven moment is er een grens bereikt bij velen.

Het Deense model is strenger maar zorgt voor meer rust. Uiteindelijk gaan we allemaal richting dat model.

De Denen schijnen ook een slimmer landbouwbeleid te hebben. En in de oorlog waren ze ook veel beter met de Joden.

  • Volgende discussie
#1.1 Lethe - Reactie op #1

Ach gossie, heb je het nog steeds zo moeilijk?
Inmiddels kan je zelfs op TV je geluk op. Helemaal fijn toch? Geen onderzoek, achtergrond, of wetenschap nodig, gewoon dingen horen die je wil horen.
En waarom woon je dan nog niet in Denemarken?
En heb je de hemeltergende omstandigheden in Ter Apel gezien?

#1.2 AltJohan - Reactie op #1.1

@Lethe: zo moeilijk heb ik het niet. En dat ik mijn geluk niet op kan valt ook wel mee (of tegen).

Voor mijn gevoel heb ik de tijd aan mijn kant. Verhuizen naar Denemarken is niet nodig.

#1.3 Hans Custers - Reactie op #1.2

zo moeilijk heb ik het niet.

Net zoals een groot deel van de aanhang van extreem rechts, is mijn indruk. Ze hebben weinig reden om te klagen, maar doen dat toch continu. Over problemen van anderen. Niet omdat die problemen ze echt interesseren, maar omdat ze ze kunnen gebruiken in hun machtsspelletjes. Onvrede aanwakkeren en exploiteren om het vertrouwen in de democratie te slopen. Gevaarlijk volk.

#2 AltJohan

@Hans Custers: we zijn de machtspelletjes van Rutte, vd Wal ….. kotsbeu. Ik heb wel een actieve herinnering.

Wij spelen liever onze eigen spelletjes. Wat je in deze neoliberale maatschappij vooral wordt voorgehouden is dat je voor jezelf moet opkomen en dat doen we.

En we zijn misschien gevaarlijk voor een bepaalde maatschappelijke orde, maar ik zie mezelf wel als democraat.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Hans Custers - Reactie op #2

Wij spelen liever onze eigen spelletjes.

Ik constateer dat je erkent dat de onvrede bij (een aanzienlijk deel van) extreemrechts een spelletje is. Manipulatie, met andere woorden. Ik hoop dat iedereen die dit draadje leest dat in zijn oren knoopt.

in deze neoliberale maatschappij

Je weet net zo goed als ik dat we met extreemrechts aan het roer neoliberalisme in het kwadraat krijgen. Dus ook dit soort opmerkingen is manipulatie.

Daar laat ik het bij.

#2.2 AltJohan - Reactie op #2.1

@Hans Custers: “Je weet net zo goed als ik dat we met extreemrechts aan het roer neoliberalisme in het kwadraat krijgen”

Dat is niet gezegd. Ik voel juist een afkeer van het neoliberalisme. Ik heb daar veel en veel meer vertrouwen in.

En wij hoeven niet in de regering. Volgens mij wordt het striktere Deense migratiebeleid ondersteund door de sociaaldemocraten.

Ik persoonlijk zal toch nooit veel macht krijgen. Het gaat mij meer om het beleid dat uitgedragen wordt dan de poppetjes.

En dan kan Wilders ook met pensioen als oppositieleider.

#2.3 Lethe - Reactie op #2.2

Vertel mij drie dingen die Wilders daadwerkelijk voor jou heeft gedaan?

  • Volgende reactie op #2.2
#2.4 AltJohan - Reactie op #2.3

Mij vertegenwoordigd, stem gegeven

#2.5 Hans Custers - Reactie op #2.2

Dat is niet gezegd. Ik voel juist een afkeer van het neoliberalisme. Ik heb daar veel en veel meer vertrouwen in.

Daarom hebben we het ook wel eens over domrechts. Als je even kijkt naar het beleid van Trump, die grote inspiratiebron van ons extreemrechts, zou je beter kunnen weten.

Maar blijkbaar laat jij je met alle plezier belazeren door die lui, omdat het het zo lekker voelt voor je primitieve tribale instinct.

  • Vorige reactie op #2.2
#3 Lethe

Das 1.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3.1 AltJohan - Reactie op #3

Ik tel 2. Is voor nu genoeg voor mij. Ben tevreden

#3.2 Frank789 - Reactie op #3.1

Ben tevreden

Dat is het kenmerk van extreem rechtse stemmers, tevreden met lege handen terwijl hun politicus gewoon met de VVD meestemt, tegen hun eigen verkiezingsprogramma in. Ze kijken toch niet naar het exacte stemgedrag van hun Grote Leider, alleen naar wat hij zegt.

Er is overigens nog steeds evenveel immigratie, al die Polen, Duitsers en Russen. Oh, en ook nog 10% daarvan zijn vluchtelingen.

#4 Hans Verbeek

Ik vind dat de Europese regeringen de afgelopen jaren allemaal een flink stuk zijn opgeschoven naar extreem-rechts.
De vrijheid van vergadering opgeschort, een QR-code ingevoerd om bepaalde bevolkingsgroepen deels uit te sluiten van het openbare leven. Exorbitant politiegeweld tegen demonstranten. Invoering van de avondklok en “berufsverboten”.
Ook regeringen van een zogenaamde “linkse” of liberale signatuur kunnen een bijzonder repressief beleid voeren.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 P.J. Cokema - Reactie op #4

De vrijheid van vergadering is nergens opgeschort. Sterker nog: er is van alles en nog wat van stal gehaal; om de mogelijkheid tot vergadering overeind te houden. Teams, Zoom, vergaderzaaltjes open houden en wel met voor de volksgezondheid aanvaarde afstanden. Zodat democratische instituten als de Tweede en Eerste Kamer hun werk konden blijven doen.

De QR-code die jij bedoelt is ingevoerd om iedereen in te sluiten in een voor de volksgezondheid zo minst gevaarlijke samenleving. En dat was nog tijdelijk ook.

Het politie-optredee3n waar jij op doelt was gericht tegen lieden die alle ruimte kregen voor hun koffieslurpende acties, maar treiterig weigerden naar huis te gaan nadat ze daar een behoorlijk aantal keren waren toe gesommeerd. Tevens was het gericht tegen gewapende zogenaamde demonstranten. Bovendien werden de dienders uitgemaakt voor uiterst smerige dingen. Jij hebt misschien niet vooraan gestaan en gehoord wat er zo al is geroepen, dus kan zijn dat je dat hebt gemist.

Die avondklok was nodig en van erg korte duur. En ‘berufsverboten’? Vond je je reactie zo al niet gek genoeg dus doe je er nog maar een schepje bovenop?

#5 Frank789

De vrijheid van vergadering opgeschort

Neen, de vrijheid van grote fysieke bijeenkomsten binnen zonder afstand is tijdelijk verboden geweest en allang weer afgeschaft.
U kon nog steeds “Zoomen”, communicatie voor vergadering was en is nooit verboden en daar gaat de vrijheid van vergadering in de basis over en heel vroeger was dat alleen fysiek, nu allang niet meer nodig. Geen schade dus.

een QR-code ingevoerd

… en allang weer afgeschaft, alleen sommige simpele zielen denken dat ELKE huidige QR-code nog steeds met Covid te maken heeft. Arme sukkels.

Exorbitant politiegeweld tegen demonstranten

… die slechts pretentieloos kwamen rellen en niet door de wappies werden uitgekotst omdat het in Willem Engel zijn dreig- en verdienmodel paste.

Invoering van de avondklok

… en allang weer afgeschaft. Al die wappies die voorspelden dat alle maatregelen permanent zouden zijn staan voor lul, dus hebben ze nu Rusland omarmd tegen Oekraïne om de donatiesstroom in leven te houden.
Alles is weer afgeschaft, zelfs de noodwetten die dit mogelijk maakten zijn niet verlengd door de 2e kamer, tegen de wens van de regering in.

“berufsverboten”

Terecht en die moeten permanent worden ingevoerd voor personen die de medische wetenschap negeren en liever naar kwakzalvers luisteren die Oprah Winfrey in het zadel heeft geholpen of gehoorzamen aan een stupide ongeletterd fotomodel dat elke morgen een lepel zeeklei opvreet.
Dat soort idioten wil ik niet aan mijn ziekenhuisbed, niet als dokter en ook niet als verpleger of vroedvrouw (die laatsten zijn echt veelal de weg kwijt).

repressief beleid

U bedoelt een sturend en beschermend beleid vanwege de volksgezondheid.
Voor repressief moet u echt in China zijn met hun dodelijke megaquarantaines. Waar overigens geen vrijheid van vergadering is, Zoomen door de regering gemonitord wordt, QR-codes niet nodig zijn voor je sociale gedragsrating omdat er op elke hoek camera’s staan met gezichtsherkenning, en acupunctuur van regeringswege gepromoot wordt tot in de WHO aan toe.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Micowoco - Reactie op #5

Ik zou zelfs zeggen dat met 40.000 coronadoden Nederland er kwa repressie met de pet naar gegooid heeft.