Italië verplicht coronapas op het werk

Serie:

In Italië moet iedereen vanaf vandaag op de werkplek een coronapas kunnen laten zien met een vaccinatiebewijs, negatieve test of bewijs van herstel. Zonder coronapas riskeer je een boete tussen 600 en 1500 euro. Je kunt niet ontslagen worden, maar de werkgever mag je loon wel inhouden zo lang je niet werkt. Werkgevers riskeren ook een boete als ze hun personeel niet controleren op de ‘groene pas’. De werkgeversorganisatie Confindustria staat achter de maatregel in de hoop op een snel herstel van de economie. De vakbonden zijn sceptisch en verwachten meer van een algemene vaccinatieplicht. Havenarbeiders in Triëst die voor een groot deel niet gevaccineerd zijn hebben gedreigd de haven stil te leggen als de maatregel niet ingetrokken wordt.

Verwacht wordt dat andere havens zullen volgen. Om een chaos in de voedselvoorziening te voorkomen heeft het ministerie van Binnenlandse Zaken de mogelijkheid geopperd dat werkgevers van cruciale bedrijven hun werknemers een gratis test zouden kunnen aanbieden. De minister van Arbeid, Andrea Orlando, is het daar niet mee eens omdat hij bang is dat dit de prikkel wegneemt om zich te laten vaccineren. Dat was kennelijk een van de motieven van de regering om deze vergaande maatregel te nemen. Italië is al vanaf het begin buitensporig getroffen door de pandemie met meer dan 130.000 doden. De regering wil nieuwe lockdownmaatregelen die de economie ernstig aantasten voorkomen. Ondanks dat meer dan 85% van de Italianen van 12 jaar en ouder minstens één keer is gevaccineerd zouden er nog 2,5 miljoen werknemers ongevaccineerd naar hun werk gaan.

Fascisten op straat

Afgelopen zaterdag demonstreerden zo’n tienduizend tegenstanders van de coronapas in Rome. Het protest ontaardde in gewelddadigheden van demonstranten die het gebouw van de vakcentrale CGIL binnendrongen en daar vernielingen aanrichtten. Het geweld werd geïnitieerd door leden van de fascistische partij Forza Nuova. De demonstranten molesteerden een ambulance en verwondden vier verplegers. Ze probeerden ook het kantoor van premier Draghi te bereiken. Hun leider Roberto Fiore is gearresteerd. Maandag bezocht premier Mario Draghi CGIL om in eigen persoon de schade op te nemen en zijn solidariteit te tonen. Hij beloofde de ontmanteling van alle fascistische groeperingen opnieuw ter discussie te stellen. De vakbonden hebben voor morgen een demonstratie aangekondigd onder de titel “Mai più fascismi” (nooit meer fascisme). Forza Nuova is een openlijk fascistische partij die niet in het parlement is vertegenwoordigd en banden heeft met Britse, Poolse en Russische fascisten.

Het is precies honderd jaar geleden dat de fascisten onder leiding van Mussolini een aanval deden op de Italiaanse vakbonden, een inleiding op de machtsovername in 1922. Nu de fascisten weer op straat zijn, schrijft de linkse krant Il Manifesto, moet de regering in actie komen. Dat vereist volgens de krant ook een standpunt van het rechterdeel van de Italiaanse politiek: de Fratelli d’Italia onder leiding van Giorgia Meloni, een kleine partij met 32 zetels in het parlement. En Matteo Salvini’s Lega, nog steeds coalitiepartner in de brede regering-Draghi. Il manifesto roept de regering op te bewijzen dat deze nationale coalitie ook een anti-fascistische coalitie is.

Lokale verkiezingen

Draghi doet het goed met zijn coalitieregering bestaande uit Lega, Vijfsterrenbeweging en Democratische Partij. Hij is nog steeds populair als onafhankelijke regeringsleider. De centrum-linkse Democratische Partij won twee weken geleden in de eerste ronde van de gemeenteraadsverkiezingen in verschillende grote steden. In Rome maakt Roberto Gualtieri dit weekend een goede kans om in de tweede ronde zijn rechtse concurrent Enrico Michetti te verslaan. Hij lost dan Virginia Raggi af, de weinig populaire burgemeester van de Vijfsterrenbeweging. Deze partij staat er van de coalitiepartners het slechtst voor. In Turijn kwam M5Stelle niet verder dan 10%, in Milaan behaalde de partij 3%. Daar won de groene burgemeester Guiseppe Sala met 58% een tweede termijn.

Naast het succes van links is er ook de groei aan de extreemrechtse kant bij de Fratelli d’Italia. Onder leiding van Meloni is de oppositiepartij van 4 procent bij de parlementsverkiezingen in 2018 gestegen naar 20 procent in de peilingen nu. In Rome won een kleindochter van Mussolini met overmacht een raadszetel voor de Broeders. Ze werd herkozen met 8200 stemmen (tegen 667 bij de vorige verkiezingen), het hoogste aantal van alle kandidaten.

Het verloop van het protest tegen de coronamaatregelen zal uitwijzen hoe ver de fascisten in Italië honderd jaar na Mussolini kunnen komen. Zaterdag worden nieuwe clashes verwacht.

Reacties (19)

#1 Bitterbal

Wie zijn hier nou de fascisten?

  • Volgende discussie
#1.1 Joop - Reactie op #1

Draghi doet het goed. Mooi. Stabiliteit.

  • Volgende reactie op #1
#1.2 Bitterbal - Reactie op #1.1

[edit] geen Godwins a.u.b. [/edit]

#1.3 Bismarck - Reactie op #1

Lijkt me en beetje een open deur, maar ik zou eerst eens kijken naar de lui die vakbonden aanvallen, gebouwen en ambulances vernielen en verplegers verwonden.

  • Vorige reactie op #1
#2 Quazi

Lekker simpele redenatie dit, extreem rechts is tegen verplicht vaccineren dus is vaccinatie-dwang een prima idee.
Zelf vind ik vaccinatie-dwang en medisch discriminatie nogal ver gaan voor een virus wat voor de meeste mensen helemaal niet gevaarlijk is en waar kwetsbaren zich tegen kunnen beschermen middels vaccinatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#2.1 Frank789 - Reactie op #2

[ en waar kwetsbaren zich tegen kunnen beschermen middels vaccinatie. ]

Nee, het gaat juist om de kwetsbaren die zich niet kunnen vaccineren en de kwetsbaren waarbij de vaccinatie niet heeft gewerkt.
We willen ook niet dat bewust ongevaccineerden de bedden en ic-bedden bezetten die we hard nodig hebben voor normale operaties die we nu al tijden lang uitstellen vanwege de coronazieken.

Jij bent degene die hier simpel redeneert.

#3 Hans Verbeek

Het begint langzamerhand te lijken op de pasjeswetten, die in Zuid-Afrika golden.
https://www.ensie.nl/liek-mulder/pasjeswetten

Ben je extreemrechts als je daar tegen demonstreert?
Of kan het zijn dat een groep rechtse extremisten wordt opgehitst tot openlijke geweldpleging en het aanrichten van vernielingen?
De strategie van de spanning is in Italië al eerder succesvol toegepast.
https://en.wikipedia.org/wiki/Strategy_of_tension

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Jos van Dijk

(Op #3) De ene pas is de andere niet. Je vergelijking slaat nergens op. Wel is het een bekend feit uit de geschiedenis dat fascisten proberen via geweld op straat de samenleving te ontwrichten.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4.1 Frank789 - Reactie op #4

Bekende tactiek van de wappies.

Als je wegens het dragen van de davidster wordt uitgejouwd, dan stap je over naar net zo absurde vergelijking met apartheid en pasjes.
En dan te bedenken dat het in diverse landen vaccinatieplichten regent en je alhier alleen een pasje voor de kroeg e.d. nodig hebt en dat kun je én zonder vaccinatie én gratis krijgen.

P.S. Verbeek zal wel zeggen “ja, maar ik schreef ” begint langzamerhand te lijken op”, dus…”.

  • Volgende reactie op #4
#4.2 Hans Verbeek - Reactie op #4

Vergelijken kan altijd, Jos. Je kunt appels en peren prima naast elkaar leggen en de verschillen aangeven.
Dus ik daag je uit om de verschillen tussen de pasjeswetgeving in Zuid-Afrika en de coronapas in Italië aan te geven.

De belangrijkste overeenkomst is dat de pas in Zuid-Afrika nodig was om te kunnen werken en een salaris te verdienen.
https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/1/zoekwoord/pasjeswet+werk+zuid-afrika/id/tag:RD.nl,19810727:newsml_2079119d144517f8e20b86d1546e38c9
En dat is nu ook in Italië het geval.
Uit:
https://www.digibron.nl/viewer/collectie/Digibron/offset/5/zoekwoord/pasjeswet+werk+zuid-afrika/id/tag:RD.nl,19741231:newsml_bf5d877f3cca51c24c069809e9428972

De Afrikanen in de steden zijn formeel burgers van hun thuisland en worden beschouwd als gastarbeiders in blank Zuid-Afrika. Hun bewegingsvrijheid is beperkt ten gevolge van de pasjeswetten en woon- en werkbepalingen. Meer dan de helft van de 16 miljoen negers in Zuid-Afrika wonen buiten hun Bantoestan.

Het wordt interessant om te zien of de Italianen, die niet meedoen in het coronapas-systeem een uitkering kunnen aanvragen.
En welke schade zal de Italiaanse economie oplopen doordat er tienduizenden werknemers wegvallen? Gaat Italië dezelfde kant op als het Verenigd Koninkrijk?

Het is een beetje kortzichtig om alleen naar de neo-fascistische afleidingsmanoeuvre te kijken.

  • Vorige reactie op #4
#4.3 Frank789 - Reactie op #4.2

[ De belangrijkste overeenkomst is…]

Het mega-grote verschil laat u gemakshalve weg: men wilde geen zwarten laten wonen in de zelfde wijk waar de blanken woonden.
Dat had niets met een besmettelijke ziekte te maken. Dat had niets te maken met het beschermen van mensen met een zwakke gezondheid of het openhouden van de ziekenhuizen voor anderen dan coronapatiënten.
Dat had te maken met huidskleur, dus racisme.

Ga eens echt zelf nadenken in plaats van wappies napraten, mijnheer Verbeek.

#4.4 Hans Verbeek - Reactie op #4.3

Zie je wel, je kunt die zaken wel met elkaar vergelijken.
Je kunt precies aangeven wat de overeenkomsten en wat de verschillen zijn.
Zeggen dat een vergelijking nergens op slaat is een zwaktebod.

Nog even verder nadenken, Frank en Jos.

In Nederland zagen we bij de invoering van de avondklok ook dezelfde rellen en vernielingen als we nu in Italië zien bij de invoering van de coronapas. De bevolking reageerde verontwaardigd op de relschoppers en de getroffen winkeliers werden geholpen en financieel gesteund. Niemand had het meer over de avondklok, maar iedereen had het over de relschoppers.
Dat is ook de strekking van dit artikel van Jos: let op die fascisten, dat rellende tuig. En laten we het niet meer hebben over die coronapas.

Uiteindelijk werd de avondklok in Nederland zonder veel problemen ingevoerd.
Als de relschoppers al tegen de avondklok waren, dan hebben ze precies het tegenovergestelde bereikt.

#4.5 Hans Custers - Reactie op #4.4

Zie je wel, je kunt die zaken wel met elkaar vergelijken.
Je kunt precies aangeven wat de overeenkomsten en wat de verschillen zijn.

Ja, dat kan altijd. Je zou bijvoorbeeld ook het gedrag van Hans Verbeek kunnen vergelijken met dat van narcisten als Trump, of Baudet, of Willem Engel. En dan aangeven wat de overeenkomsten (en verschillen) zijn. Benieuwd of je zo’n vergelijking ook zo redelijk zou vinden.

#4.6 Hans Verbeek - Reactie op #4.5

Lekker off-topic weer, Hans.
Zie huisregels

  • Volgende reactie op #4.5
#4.7 Frank789 - Reactie op #4.5

LOL

  • Vorige reactie op #4.5
#5 Hans Custers

Wat mij betreft zouden zoveel mogelijk mensen ervoor moeten kiezen om zich te laten vaccineren. En toch vind ik zo’n wet als die in Italië wel heel ver gaan.

Een normale discussie hierover blijkt onmogelijk te zijn, omdat het debat zo gepolariseerd is. En dat is voor een heel groot deel te wijten aan het gejank en geschreeuw van de fascisten en andere fanatici. Een volwassen gesprek is simpelweg niet mogelijk omdat al die kleuters er constant doorheen zitten te jengelen. Hoe los je dat op?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5.1 Quazi - Reactie op #5

De enige uitweg is natuurlijke immuniteit of continue vaccinatie (waarbij de kans op bijwerkingen iedere ronde groter wordt). Juist nu mensen goed zijn beschermd tegen ziekenhuisopname dankzij het vaccin zouden gezonde mensen onder de 60 prima de ziekte door kunnen maken. Het beloop zal mild zijn.

#5.2 Co Stuifbergen - Reactie op #5.1

Wordt de kans op bijwerkingen iedere ronde groter?
Waar heeft u dat gelezen of gehoord?

Ik denk ook dat het immuun-systeem van “jonge” gevaccineerde mensen af en toe in aanraking zou moeten komen met een nieuwe variant.
Maar ik denk dat het niet echt uitmaakt of het door een natuurlijke besmetting gebeurt, of door een vaccinatie.

Een probleem als natuurlijke varianten rondzwerven, is natuurlijk dat de kwetsbare personen gevaar lopen.

#6 Hans Verbeek

BTW. In Zuid-Afrika wordt inmiddels ook nagedacht over de mogelijkheid om vaccinatie verplicht te stellen voor werknemers.
https://businesstech.co.za/news/business-opinion/499891/mandatory-covid-19-vaccines-for-workers-in-south-africa-what-the-law-actually-says/

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie