In Gaza: schuldig tot het tegendeel bewezen is

Lydia de Leeuw werkt sinds kort voor een mensenrechtenorganisatie in Gaza Stad en zal geregeld voor Sargasso bloggen. We wilden haar eerste verhaal dit weekend plaatsen. Dat ging over haar kennismaking met de Gaza Strook en haar eerste indrukken. Het liep anders. Hier haar verhaal over de gewelddadigheden, waar ze midden in is beland. Hier vindt u haar blog of volg haar op @lydiadeleeuw.

Donderdagochtend. Ik zit achter mijn computer te werken aan een rapport wanneer Muna, een  collega, binnenkomt voor onze steevaste ochtendbabbel. Ze vraagt of ik al gehoord heb van de aanslagen in Israël en kijkt bezorgd. Kort erna lees ik het nieuws over de bussen en auto’s met soldaten en burgers die zijn aangevallen in de zuid-Israëlische stad Eilat.

De mensen om me heen maken zich geen illusies: “zelfs al zouden de daders van Mars komen, dan nog krijgen wij de schuld, en zal de Gazastrook aangevallen worden” heb ik enkelen al horen zeggen. En inderdaad, later die middag wijst Ehud Barak, de Israëlische minister van Defensie zonder enige bewijzen, onschuldpresumptie of uitleg de beschuldigende vinger richting de Gazastrook.

Degene die het zich kunnen veroorloven sloegen direct aan het hamsteren: autobezitters stonden in de rij bij benzinestations, telefoonkaarten werden in stapeltjes gekocht, net als brood en droog of ingeblikt voedsel. Toen begon het akelige ‘wachten’ op de onvermijdelijke wraakactie van het Israëlisch leger. Zonder schuilkelders, luchtalarmsysteem, of toevluchtsoord.

Aan het eind van de middag begonnen legeraanvallen vanuit Apaches, F16’s, drones en marineschepen die nog steeds voortduren. Sommige doelwitten zijn (voormalige) locaties en gebouwen van Hamas. Vliegtuigen nemen straten onder vuur, voornamelijk gericht op leden en contacten van het gewapend verzet. Eventuele omstanders of medepassagiers die op het verkeerde moment op de verkeerde plek zijn, worden daarbij ook verwond en gedood.

Die avond ga ik, tegen beter weten in, naar een iftar bij een familie ten oosten van Khan Yunis. Ze vragen of ik wil blijven overnachten, maar ik besluit toch naar huis te gaan: de wijk waarin ik woon (in Gaza Stad) is over het algemeen stukken veiliger dan het gebied waar zij wonen, aan de rand van de ‘bufferzone’ met Israël. Eenmaal thuis zie en hoor ik Apaches en F16’s boven de stad. Wakker blijven en afwachten heeft geen zin, dus ik ga maar gewoon slapen.

Om 1.30u, wanneer ik bijna slaap, schudt ons gebouw ineens op zijn grondvesten. Twee oorverdovende explosies. Vlakbij. In een reflex spring ik uit bed, grijp mijn camera en open de deur naar het balkon. Twee grote donkere pluimen rook en stof rijzen omhoog tussen appartementengebouwen op zo’n 100 meter afstand. Apaches daar hebben een voormalig Hamaskantoor bestookt midden in een dichtbevolkt gebied. Nog voordat het stof van de explosies was neergedaald, verzamelden vele ambulances zich om de gewonden op te halen.

Een minuut later gaat mijn telefoon. Abeer, een vriendin die een paar kilometer verderop woont, vraagt waar ik ben en of alles goed met me gaat. Ze wist in no time waar de bommen gevallen waren en vreesde dat ik nog op straat was: vanwege het warme zomerweer en de Ramadan zijn mensen tot laat op straat om verkoeling te zoeken of al wandelend uit te buiken. Na te zijn gerustgesteld, geeft ze telefonisch een spoedcursus ‘wat te doen bij luchtaanvallen’: altijd ramen open en gordijnen dicht, zodat je minder kans hebt dat ze eruit klappen en het rondvliegende glas je verwondt. Wanneer je tv stoort, weet je dat een drone, Apache of iets anders boven je in de lucht hangt. Tenslotte: altijd zorgen dat je je schoenen naast je bed hebt staan. Mocht je slaapkamer ineens vol met glas en/of puin liggen, dan hoef je er niet met je blote voeten doorheen. Ze vertelde het met een rust en routine die mij duidelijk maakten waar ze mee is opgegroeid. Deze routine doorliep ze waarschijnlijk al toen ze nog met poppen speelde.

Gisteravond, bij het doen van hamsterinkopen bij mijn favoriete winkeltje tref ik de verkoper in een miserabele toestand aan. De anders zo rustige en opgewekte man houdt nu met zweetdruppeltjes op zijn voorhoofd, zo wit als een laken een miniradio tegen zijn oor gedrukt. De krakende radiostem geeft de details van het laatste bombardement, 1 km bij ons vandaan: 3 doden en verschillende gewonden. De verkoper vraagt hoe het gaat en of het voor mij de eerste keer is dat ik bombardementen meemaak. Zijn advies: “Wat je ook doet, laat het niet veranderen wie je bent. Blijf zoals je bent en wees niet bang. Zodra je de angst in je hart laat komen, tast het je bovenkamer aan en dan is het einde zoek.” Terwijl hij praat, kan ik niet anders dan vermoeden dat hij kort ervoor heeft overgegeven. Wanneer ik vraag hoe het met hem en zijn familie gaat, volgt niet de gebruikelijke ‘alhamdulila’, wat zoveel betekent als ‘goed, God zij dank’. Hij maakt zich grote zorgen om zijn gezin. Hun huis staat namelijk naast een ministerie van Hamas en is al eerder zwaar beschadigd bij aanvallen op het ministerie. Daarbij raakten twee van zijn zoons zwaargewond. Eén van hen zal nooit meer helemaal herstellen. Hij vreest dat zoiets nu weer zal gebeuren. Tenslotte vertelt hij over het jongetje dat een uur eerder in zijn winkel was en tijdens zijn wandeling naar huis gewond raakte bij de laatste luchtaanval. Zijn gezicht straalt één en al machteloosheid uit.

In reactie op de luchtaanvallen zijn de afgelopen dagen vele huisgemaakte en enkele Gradraketten afgevuurd richting Israël, waar ze tot nu toe elf mensen verwondden. Vannacht werd ik gewekt door angstaanjagende herrie (à la opstijgende Spaceshuttle) en felle lichtflitsen: twee Gradraketten werden vlakbij mijn appartement afgevuurd richting Israël. Direct erna klonk het gebrom van een drone boven onze hoofden. Hopende dat er geen ‘antwoord’ zou komen vanuit een Apache of drone, viel ik even later weer in slaap. Vanochtend las ik dat de Gradraketten vlakbij de Israëlische stad Ashdod terecht kwamen, waar ze drie Palestijnse arbeiders verwondden.

Mensen zijn onzeker over wat er komen gaat. Het is nu een dubbeltje op z’n kant, zo zei ook een veiligheidsonderzoeker van de VN me vandaag. Volgens hem bepalen de komende dagen/paar weken of er weer een oorlog komt. Bij het nadenken over wat komen gaat, vormen mijn gedachten associaties met de ‘Dahiya doctrine’. Deze werd tijdens de Libanon-oorlog geïntroduceerd door de Israëlische Generaal Gadi Eizenkot en tijdens Operation Cast Lead [1] ook toegepast op de Gazastrook. Eizenkort verwoordde zijn ‘geesteskind’ als volgt:

“What happened in the Dahiya quarter of Beirut in 2006 will happen in every village from which Israel is fired on. […] We will apply disproportionate force on it and cause great damage and destruction there. From our standpoint, these are not civilian villages, they are military bases. […] This is not a recommendation. This is a plan. And it has been approved.”[2]

De boodschap is duidelijk; er bestaat niet zoiets als Palestijnse burgers in de Gazastrook, slechts bronnen van terreur, schuldig totdat hun tegendeel bewezen is. Sinds donderdag -dus in de laatste 48 uur- zijn 14 van deze ‘bronnen’ omgebracht en 47 verwond. Onder hen waren 11 kinderen, 10 vrouwen en 3 bejaarden.

[1] Tijdens dit militaire offensief tegen de Gazastrook (27 december 2008-18 januari 2009) doodde het Israëlisch leger 1417 mensen, onder wie 926 burgers (incl. 313 kinderen).

[2] Ynet, “Israel warns Hizbullah war would invite destruction”, 10 March 2008

 1. 2

  Goed en onthutsend verslag ,ben blij met deze nieuwe medewerkster.Voor actueel verslag vanuit Gaza is het zoeken met een lampje in Nederland

 2. 7

  Jammer dat dit de omstandigheden van je aankomst moesten zijn. Je bent een heldin. Het is ziekelijk hoe vaak de menselijke factor van dit of elk ander conflict moedwillig wordt verdrongen.

 3. 12

  Lydia, ik vind je rust in het artikel ongelofelijk moedig van je. Veel respect voor je diepgewortelde drang naar rechtvaardigheid. Laat alsjeblieft de angst je ratio niet overnemen, blijf verre van verbetenheid, en bovenal maak een verstandige keuze met betrekking tot je eigen veiligheid. Al blijft het bij enkel bovenstaand artikel, je bijdrage is nu al onnoemelijk veel waard. We hebben niks aan een gewonde Lydia! Keep safe!

 4. 14

  Ahh, daar hebben we de oorlogshitsertjes van Likoed weer! Zeg Likoed, een paar dagen terug waren jullie nog triomfantelijk over het feit dat het nu Syrische troepen waren die op Palestijnen schieten. Ik vroeg jullie toen of het lekker voelde om daar zo triomfantelijk over te doen en heb geen antwoord gekregen. Ook heb ik bijkans gevraagd of jullie zelf een website hebben waar ik mijn mening over onze Grote Vriend Israel mag uitstorten. Ook zero antwoord. Jullie lijken echt wel op de PVV. De Vrijheid van Meningsuiting is alleen de vrijheid om mijn eigen mening te uiten en vooral niet te hoeven luisteren naar anderen.

  En ik zou het op prijs stellen als je alsnog antwoord geeft op de vragen.

 5. 15

  @Frank

  Wij waren niet triomfantelijk, wij concludeerden dat er met twee maten wordt geweten.

  Als Israel terroristische strijders dood, wordt Israel daarop aangesproken.
  Als anderen Palestijnse burgers doden, lijkt dat de normaalste zaak van de wereld.

  Op onze spiegelsite op VKblog kan gereageerd worden.
  Op onze eigen site nog niet, daar wordt momenteel aan gewerkt.

 6. 16

  Likoed, u vergeet dat we Assad niet als vriend beschouwen. Dat is misschien wel de twee maten waarmee we meten.
  Benieuwd hoe jullie site eruit gaat zien. Ook benieuwd naar jullie moderatiestijl.

 7. 17

  @15; Briljant argument, Likoed Nederland. Hier heb ik er nog eentje:

  – als Wilders en de PVV ‘tuigdorpen’ opperen, dan wordt Wilders en de PVV daarop aangesproken

  – als Kim Jong Il in Noord-Korea tienduizenden mensen in concentratiekampen dwangarbeid laat verrichten, zegt iedereen: ‘Tja, wat doe je eraan…’

  Maar goed: ik begrijp hieruit dat u Israël inmiddels op één lijn stelt met het het regime Assad in Syrië. Prima, ik stel dan voor dat u de invloed van uw voorzitter, Tom Struick van Bemmelen, aanwend om zijn partijgenoot Uri Rosenthal, thans minister van Buitenlandse Zaken, ertoe te bewegen om zich in te spannen dat door Europa en de VS dezelfde middelen worden toegepast om Israël in het gareel te krijgen, als die hij in het geval van Syrië voor zich ziet: sancties in de vorm van een internationale handelsboycot.

 8. 18

  @13: Jammer dat ze haar feiten niet kent.

  Komende van de propagandamachine Likoed Nederland vond ik dat wel een briljante grap. Het was toch als grap bedoelt?

 9. 21

  @19, dan zijn jullie two of a kind, jij hebt jouw feiten weer van de andere kant van de propaganda machine die jij weer voor klakkeloos aanneemt net als het artikel hierboven

  blijft uitermate vreemd hier dat er één uitverkoren conflict is, één eeuwige zondebok die altijd schuldig is zelfs al is het tegendeel bewezen en de rest doet blijkbaar nauwelijks ter zake ook al wordt in buurlanden op grote schaal de eigen bevolking uitgemoord, zit bij sommigen blijkbaar al 2000 jaar in de genen

 10. 22

  @17 Rosenthal die rechtvaardige acties onderneemt? Hij is in Nederland de belangrijkste hasbara adept dus zet dat maar uit je hoofd dat gebeurt niet

 11. 24

  Dit is natuurlijk ook democratie. Hamas is eerlijk gekozen door de fijne inwoners van de Gazastrook. Voor de rest volledig eens met 10:

  Wie kwaad oogst zal kwaad zaaien
  Hamas gebruikt haar bevolking als schild
  Hamas is een haatvolk vol met terroristen

  En die fijne bevolking van de Gazastrook heeft in overgrote meerderheid, tijdens democratische verkiezingen, gekozen voor Hamas en haar beleid van haat en geweld. Als je dan uit je huis gebombardeerd wordt moet je ook niet klagen!

  Als je raketten vanuit woonwijken afschiet, moet je niet zeuren dat er burgerdoden vallen bij het antwoord.

  Verder zijn die Israeliers natuurlijk geen haar beter, die hebben gekozen voor die hitser van een Netanyahu, met zijn nederzettingen en weigering om tot een Palestijnse staat te komen.

  Ik heb eigenlijk helemaal geen medelijden meer met wie dan ook in die contreien.

 12. 25

  @23 Niet helemaal hetzelfde. Hasbara is herkenbaar aan de inhoud van de argumenten. Een Hasbara-beschuldiging kan dus inhoudelijk bestreden worden. Taqqiya is een stempel waar je niet vanaf komt. Als je het ontkent, onderstreept dat de beschuldiging. En dat stempel krijg je gewoon vanwege je afkomst of geloof. Pure xenofobie dus.

 13. 28

  @23; behalve dan dat hasbara door de Israëlische overheid zelf gebruikt wordt om haar propaganda methoden van public relations en imagoverbetering te omschrijven.

  ‘Taqiyya’ daarentegen is gewoon bullshit, een complete verdraaiing van een (nogal obscuur) islamitisch leerstuk.

 14. 29

  Natuurlijk stom van mij, maar Rosenthal is in dienst van de Israëlische overheid. Dat ik dat niet wist is gewoon een gebrek aan kennis. Echt dom. Tfoe Bookie.

 15. 31

  In het gedoogakkoord van dit kabinet en de Wilderspartij staat niets over het Midden-Oosten. Daarentegen in het (concept) regeerakkoord over de Palestijnse-Israelische kwestie het volgende:

  “Nederland wil verder investeren in de band met de staat Israël. Nederland blijft daarbij
  voorstander van een alomvattend vredesakkoord tussen Israël en de Palestijnen. Een tweestaten-
  oplossing, met als uitgangspunt de grenzen van 1967, vormt hierbij het uitgangspunt.
  Nederland blijft in de bevordering hiervan bilateraal en multilateraal een actieve rol spelen.”

 16. 32

  @29, @30; dat Rosenthal in dienstbetrekking zou staan van de Israëlische overheid is net zulke onzin als dat Ahmed Aboutaleb in dienst zou staan van de Marokkaanse overheid. Dat is gewoon dom gezwatel à la Harry Mens met z’n ‘Joodse kongsi’.

  Maar uit Rosenthals standpunten t.a.v. Israël, Israëlkritische organisaties (Electronic Intifadah) en zijn politieke ligging (VVD) kun je wel ongeveer afleiden hoe Rosenthal tegenover de zionistische gedachte staat, namelijk positief.

  Enige bevooroordeeldheid inzake het Israëlisch-Palestijnse conflict kan hem niet worden ontzegd: hij veroordeelt wel fel terreuraanslagen door Palestijnen, maar zwijgt in alle talen over staatsterreur van de kant van Israël. Verder spreekt zijn track record boekdelen:

  Elsevier: Minister Rosenthal heeft genoeg van Israel-bashing

  Rosenthal dreigt ICCO met intrekken subsidie vanwege steun aan Israelkritische website

  Rosenthal verzoekt Mensenrechtenraad om resoluties tegen Israël te schrappen

  Elsevier: Rosenthal: Meer samenwerking tussen Nederland en Israël

  Dan vraag je je op zeker moment wel af: is hier nu de Minister van Buitenlandse Zaken aan het woord of een woordvoerder van het CIDI?

  Hierbij moet dan wel weer opgemerkt worden dat Rosenthal onverkort afstand neemt van PVV-standpunten inzake Israël. Hij weet zich wel gebonden aan het internationaal recht (scheelt enorm dat hij hoogleraar politieke wetenschappen is geweest).

  – Joodse nederzettingen in de Westbank kwalificeert Rosenthal onverkort als ‘illegaal’ in overeenstemming met het internationaal recht.

  – Het idee van Wilders dat de Palestijnen maar naar Jordanië moeten vertrekken, wijst Rosenthal zonder meer van de hand.

  Da’s dus vooral een beoordeling op grond van de standpunten die de man inneemt (en niet inneemt).

 17. 33

  @31
  Wat is er mis met die passage uit het regeerakkoord? Daar zal heel snel een meerderheid voor in de 2e kamer te vinden zijn, welke van harte door Rosenthal wordt ondersteund. Dat de PVV het daar niet mee eens is, het zij zo.

  @32
  Terechte kritiek op mensenrechtenraad (wiki):

  Na de oprichting van de Raad kwam er kritiek op het functioneren ervan. Mensenrechtenorganisaties zeggen dat de Raad wordt gecontroleerd door landen uit het Midden-Oosten en Afrika, vaak met ondersteuning van China, Rusland of Cuba. Deze groepen landen zouden elkaar niet veroordelen[3]. Ook zou er een cultuur zijn gericht tegen Israël[4][5]. De huidige secretaris-generaal van de VN Ban Ki-Moon drukte de Raad op het hart alle schendingen van mensenrechten te beoordelen, waar ook ter wereld[6]. De Raad heeft in enkele jaren tijd al meer dan 10 maal Israël veroordeeld, maar mensenrechtenschendingen in Tibet, Darfur, Noord-Korea of Zimbabwe werden niet in de Raad besproken.

  Electronic Intifada heeft nu eenmaal eenzijdige kritiek richting Israël. Zo zijn er meerdere sites. Sargasso.nl en Joop.nl vonden de aanslag op Israëli niet de moeite van een item waard. Deze verschenen pas na de reactie van Israël.

 18. 34

  Lekker bezig trouwens ”

  Vannacht werd ik gewekt door angstaanjagende herrie (à la opstijgende spaceshuttle) en felle lichtflitsen: twee grad raketten werden vlakbij mijn appartement afgevuurd richting Israël.

  Je fungeert als human shield.
  Hoe krom is die mensenrechtenorg. dan
  Is het dan echt voor het geld want een blinde koe ziet toch wel dat dit de orde van de dag is.

  10 en 24

 19. 36

  Je ziet DSV gewoon in zijn handen wrijven:”Zo gemakkelijk komen ze er niet vanaf.”

  Wanneer ben je tevreden DSV, met 100 doden, 1000 doden, of alleen maar met de Endlösung?

 20. 37

  36 Ik ben tevreden als Israel in vrede en veiligheid kan leven.
  Maar dat wist je natuurlijk al. Ga overigens gerust door met het projecteren van je eigen wensdromen.

 21. 40

  Behoorlijk fanatiek die DSV de hele dag zit ie er bovenop ,ga er een hobby bij zoeken misschien verbreedt dat je blikveld een beetje.

 22. 41

  @36 – ”Zo gemakkelijk komen ze er niet vanaf.”

  Dat klinkt nou niet echt alsof jij al tevreden bent als Israel in vrede en veiligheid kan leven. Jij wilt die Palestijnen duidelijk mores leren.

  Dat soort kreten “ontsnapt” jou regelmatig. Dat probeer je dan weer weg te wissen door daarop het heilige boontje uit te hangen, maar dat is de PVV-takiya en daar trapt natuurlijk niemand in.

  Jij bent niets anders dan een bijzonder immoreel rechts-radicaal provocateurtje.

 23. 42

  ‘En inderdaad, later die middag wijst Ehud Barak, de Israëlische Minister van Defensie zonder enige bewijzen, onschuldpresumptie of uitleg de beschuldigende vinger richting de Gazastrook.’

  Met deze uitspraak verraadt LdL haar dodelijk engagement. Met de universele vijand.

 24. 45

  @44
  Ik aarzel. Ja. Maar als kind deed mij dat toen niets. Kinderen lijden niet. Ze kunnen het niet weten. Lijden begint met de cultuur.

  Als jong-volwassene een oorlogje – locaal: een oorlog – met veel schieten van zeer nabij mee gemaakt. Toen was ik behoorlijk bang. Later, veiliger, er laconieker over geworden. We gaan allemaal dood. Eens,

  Ellende en dood poetsen rechtmatigheid, fatsoen, Cultuur niet uit. Als je a) collectief word gebombardeerd, mag je je b) individueel wel eens afvragen waarom. Eigen sociale schuld? Denk aan Duitsland 1941-1945; bedenk daarbij dat a) en b) onafscheidelijk zijn.

 25. 46

  @45

  Wanneer je dorp of stad gebombardeerd wordt dan moet je je afvragen of het niet je eigen schuld is ? Lees ik het nou goed ? Guernica en Londen tijdens de Blitz ook ?

  HPax, steeds denk ik dat je niet lager kunt zakken en toch flik je ’t weer.

 26. 47

  Als je “collectief wordt gebombardeerd”, dan gaat het niet om een oorlogsmisdrijf, maar moeten de burgers die deel uitmaken van die gemeenschap zich afvragen in hoeverre ze daar mede schuld aan dragen?

  Kinderen lijden niet?

  HPax, je begint duidelijk tekenen van morbide seniliteit te vertonen.

 27. 48

  HPax, ik heb als jongetje de bombardementen van Rotterdam door de duitsers meegemaakt, een daarbij mijn grootouders verloren. Hoe jij het in je botte kop kunt halen dit niet als oorlogsmisdrijf te zien weet ik, maar denk alsteblieft eens na voordat je wat schrijft.

 28. 49

  Je eigen bevolking niet beschermen is ook een misdaad. Gepoogd wordt dan ook de lanceerinstallaties met zo min mogelijk burgerslachtoffers uit te schakelen.
  Het is ellendig voor de Gazanen en de Zuid-Israëli.

 29. 51

  Lydia,

  Ook ik lag lekker op bed te lezen toen er opeens een luchtalarm kwam en ik met 2 kinderen onder m’n arm naar de schuilkelder moest rennen…. Gelukkig beschermt Israel zijn mensen en hebben we allemaal een schuilkelder we worden gewaarschuwd door middel van groot alarm. Als de Hamas nu ook eens zijn mensen ging beschermen ipv het geld te besteden aan nog meer wapens.

  Ik betreur elke burgerslachtoffer….Wij voelen niet die grote haat die Gaza wel voelt tegen het hele Joodse volk. Als er hier slachtoffers vallen worden er op de Gaza snoepjes uitgedeeld om het te vieren, hoe erg is dat!! Maar kijk eens goed hoe het steeds begint!!! Israel besluit niet op een mooie dag om maar eens wat bommen en granaten op Gaza te gooien, het is altijd een reactie op een terreuractie.

  Yvonne
  Ashdod

 30. 54

  Gelukkig beschermt Israel zijn mensen en hebben we allemaal een schuilkelder

  Tegen moderne precisiebommen helpen provisorische schuilkelders niet. En voor veel meer dan dat laat het IDF niet door. Want het zou eens een wapenbunker kunnen worden. Je stelt dus het onmogelijke.

 31. 55

  @0: “…bronnen van terreur, schuldig totdat hun tegendeel bewezen is. …..”

  Ik denk niet dat die mensen allemaal schuldig zijn. Ze zitten gewoon in de vuur-linie.

  Hopelijk wordt het staakt-het-vuren nageleefd en houdt het stand.

 32. 56

  @52; waar te beginnen? Arabische dorpen in Israël klagen al vele jaren dat zij geen geld krijgen om schuilkelders te bouwen. Sommige mensenlevens verdienen in Israël duidelijk minder bescherming dan andere…

  Daarnaast beweert Lydia dat Israël altijd degene is die reageert op terreuracties door Hamas of andere terroristische organisaties.

  Midden Juni 2008 werd onder leiding van Egypte een vredesdeal gemaakt tussen Israël en Hamas. In het staafgrafiekje hieronder wordt duidelijk dat Hamas zich hier aan hield.

  Op 4 november 2008 drongen Israëlische grondtroepen, tanks en bulldozers de Gazastrook binnen, volgens eigen zeggen om een tunnel naar Israël in te doen storten.

  Tijdens het vuurgevecht dat hierbij ontstond, liet een Hamas-strijder het leven. Hamas antwoordde hierop met mortiervuur op de Israëlische troepen, waarop Israël weer Hamastroepen doode met aanvallen vanuit de lucht op stellingen van Hamas, en een drone-aanval op het vluchtelingenkamp el-Burejj.

 33. 57

  56 Arabische dorpen in Israël klagen al vele jaren dat zij geen geld krijgen om schuilkelders te bouwen
  Tegen friendly fire bouw je geen schuilkelders.

 34. 58

  Was Israel niet dat landje dat zijn Arabische burgers (die democratisch kunnen kiezen) maar geen gasmaskers gaf toen een ene Hossein met gifgas dreigde? Of waren dat alleen de Palestijnen die bezet waren (en zijn?).

  Overigens Lydia, niemand heeft het recht jou een bom op je kop te gooien. Niemand heeft het recht zomaar een bom op het hoofd van een burger te gooien. Oorlogsmisdaden, no matter who does it.

 35. 60

  @57; blijkbaar beschouwen ze het dan niet als ‘friendly fire’, want ze zouden een moord doen voor dezelfde schuilkelders als hun Joodse landgenoten in het dorp verderop hebben.

  Maar ja, geld hè?

 36. 62

  Vol interesse lees ik alle reacties op het artikel. Voor degenen die vanuit positiviteit, menselijkheid en rechtvaardigheidsbeginselen schreven; bedankt. Ik zal jullie geluid hier laten horen. In alle isolatie kunnen mensen dat goed gebruiken.

  DSV, Peil en Beug, Likoed Nederland, Prediker, gbh, Jo, HPax, en Yvon; jullie bevestigen in mijn beleving de noodzaak om te berichten vanuit de Gazastrook:

  * In de Gazastrook wonen mensen. 1.6 miljoen maarliefst. Ik begrijp dat het voor sommigen makkelijker is om te doen alsof zij ‘anders zijn’ dan ‘wij’en dat ze allemaal dezelfde opvattingen hebben. Dat idee is echter absurd en contra-productief.

  * Wanneer iemand de moraliteit en het rechtvaardige handelen van het Israelische leger beargumenteert en tegelijkertijd terreurdaden van Palestijnse groepen veroordeelt, stel ik vraagtekens bij het verstandelijk vermogen van die persoon. Laten we consequent en bij de feiten blijven, met humanitair recht als richtlijn: burgers mogen niet gedood worden. Geen uitzonderingen. Een raketaanval op je dorp vormt geen rechtvaardiging tot het aanvallen van burgerdoelen of opzettelijk veroorzaken van burgerslachtoffers en het later ‘collateral damage’ noemen. Decennia van vluchtelingenstatus, bezetting en alles wat daar bij hoort, geven je evenmin een excuus om raketten af te vuren op een land.

  * Laten we onszelf niet voor de gek houden door te doen alsof het gaat om een moreel Israëlisch leger dat er alleen is om de Israëlische burgers te beschermen. Moraliteit staat in ieder leger onder druk; dat is de aard van de sector. Chronische bezetting en het assisteren en uitvoeren van kolonisatie sluiten moraliteit uit. Zie ook het Goldstone rapport.

  Yvon, je schrijft: “Wij voelen niet die grote haat die Gaza wel voelt tegen het hele Joodse volk”. Dat is een overzichtelijke wijze van redeneren: we hebben te maken met een ‘zij’ en een ‘wij’. Het is echter ook een hele enge gedachtegang die al zolang de mensheid bestaat tot massaslachtingen leidt. Ik leef mee met jou en je kinderen. Je kinderen verdienen het niet om op te groeien in een onveilig Ashdod (ook wel ‘Isdud’ genoemd door de Palestijnen die het tijdens de gewelddadigheden rondom de stichting van Israël ontvluchtten en sindsdien hier in vluchtelingenkampen verblijven, http://www.zochrot.org/en/category/%D7%9E%D7%A7%D7%95%D7%9E%D7%95%D7%AA/isdud). Ik probeer op dit moment mijn steentje bij te dragen aan een betere toekomst voor iedereen: zonder rechtvaardige toekomst voor de Palestijnen (recht op zelfbeschikking, vrijheid, einde vd bezetting, kolonisatie, etc) is er weinig kans op vrede in de toekomst. Vrede is alleen in collectief en gelijkwaardigheid mogelijk en daar heeft iedereen recht op. Het is alleen hard werken om dat te bereiken. Hoop dat jij ook een manier hebt gevonden/vindt om bij te dragen.

 37. 65

  Ik wilde al heftig gaan protesteren, maar toen bedacht ik me dat ik je – net als Frank – in #56 met Yvonne heb verward.

  Ik zie uit naar je bijdragen. Keep ‘em coming!

 38. 66

  @61; “In een vredesdeal zou je verwachten dat er geen raketten worden afgeschoten en niet minder raketten.”

  Dat komt omdat je aannames incorrect zijn over hoe het in de Gazastrook en de Westbank werkt.

  Iedereen met een mortierwerper kan zich de huppeldepup-brigades noemen, en vervolgens vragen ze geld van Hamas (of in de Westbank aan Fatah) om zich koest te houden. Je moet wat om je familie te voeden tenslotte.

  En dan heb je nog de rivaliteit tussen verschillende groepen. Een reductie van 200-500 raket- en mortieraanvallen per maand naar gemiddeld 10 per maand lijkt mij behoorlijk substantieel. Ik vermoed dat de Israëlische bevolking in de dorpen waar normaliter het luchtalarm afgaat, daar ook zo over denkt.

 39. 67

  @51 schrijft:”Als de Hamas nu ook eens zijn mensen ging beschermen ipv het geld te besteden aan nog meer wapens.”

  Israel heeft toch alles gedaan om de import van cement tegen te gaan. juist om dat te voorkomen?

 40. 69

  @61
  Daarbij zou Israel het embargo opheffen als deel van de deal en dat is ook niet helemaal (not even close to 97% zoals de raketten) gebeurd. Wat vind je daar dan van?

 41. 71

  Egypte heeft inmiddels onderzoek verricht naar de identiteit van drie van de schutters, en volgens een bron binnen de Egyptische veiligheidsdiensten, gaat het om leden van een terroristische cel in de Sinaï. Geen actie vanuit Gaza dus, maar Egyptenaren of buitenlanders.

  Ha’aretz had vorige week al een opiniestuk waarin werd geopperd dat dergelijke terreuracties in de Sinaï wel eens vanuit groepen daar zouden kunnen komen.

  Maar hé, bombardeer gerust Gaza nog een keer voor de zekerheid.

  Doet me denken aan die verhalen van vroeger waarin jongens thuiskwamen en dan een hengst kregen van hun vader “om wat ze die dag hadden uitgevreten” en daarna nog een hengt “om wat ze de rest van de dag nog zouden uitvreten”.

 42. 73

  @71 Ver-hel-derende link. Met nadruk op hel (voor de inwoners van Gaza).

  Zou het collectief straffen voor een misdaad die mogelijk niet is begaan door een Gaza inwoner dan weer buiten het oorlogsrecht vallen?

  Ik schaam me er voor dat we namens Nederland dikke vriendjes moeten zijn met land als Israel.

 43. 74

  Hoi Lydia,

  Wat zou het mooi zijn als er toch eindelijk eens vrede zou komen! Ik denk dat het al begint met de opvoeding. Ik sta niet toe dat mijn kind “rotarabier” zegt. Logisch dat kinderen vragen waarom ze op ons schieten en ik probeer een zo duidelijk mogelijk antwoord te geven. Ik denk dat als alle moeders (en vaders natuurlijk) zowel in Gaza als hier onze kinderen zonder haat opvoeden, we een heel eind komen. Daarom vind ik het zo vreselijk als ik beelden zie van volwassenen in Gaza die snoepjes uitdelen, feest vieren en juichen omdat er doden zijn gevallen in Israel. Dan is het niet vreemd dat de kinderen daar roepen dat ze “martelaars” willen worden….. Ik denk dat de basis van vrede ligt in een opvoeding zonder haat!!!! Misschien dan, ooit, met een nieuwe generatie………..

  Ik blijf je blog lezen, wens je veel wijsheid toe en ik zou graag eens een bakje koffie met je willen drinken! Misschien ooit…..

  ps:@Harm 67, Israel was (is) bang dat het cement gebruikt wordt om tunnels te graven om wapens te smokkelen, niet om schuilkelders te bouwen!

 44. 76

  Hoi Yvonne,

  Voorbeelden van een opvoeding waarin kinderen haat (in welke vorm of gradatie ook) wordt aangeleerd, zijn overal te vinden: in (post-)conflictgebieden, binnen religieuze groepen, bij de familie Janssen om de hoek, etc. Twee jaar geleden zag ik hoe twee jonge buitenlandse yeshiva studenten vanaf een heuvel aan de grens met Gaza zaten te ‘genieten’ (dat was hun woordkeuze) van het bombardement dat het Israelische leger op dat moment op de Gazastrook uitvoerde. Ik moet er nog steeds niet aan denken dat die mensen ooit kinderen krijgen. Zij zijn wellicht een van de ouders die hun kinderen bommen laten beschilderen en met vlaggetjes en franjes behangen.

  Haat aanleren is verwerpelijk en schadelijk, dat ben ik 300% met je eens. Maar het verdrietige is dat niemand een Palestijns kind hoeft te vertellen over bezetting, een bestaan als vluchteling, geweld van soldaten en kolonisten, verjaging, de annexatiemuur, en politiek gevangenschap. Daar wordt ieder Palestijns kind, zodra het de wereld om zich begint te ontdekken, mee geconfronteerd. Daar is niets aangeleerds aan.

  Veel volwassen Palestijnen hebben vroeger nog de mogelijkheid gehad om te reizen tussen de bezette gebieden en Israel. Zij hebben geprekken kunnen voeren met Israeliers, koffie met ze kunnen drinken etc. De kinderen die nu opgroeien in de bezette gebieden zien Israeliers alleen in de vorm van soldaten en kolonisten, ontdaan van alle menselijkheid. Ik zou je met klem de documentaire Arna’s Children willen aanraden!! Die gaat over het ‘martelaarschap’ waar je naar verwijst.

  Het bestaan van ieder Palestijns kind wordt dag in dag uit bepaald door de onterende, chronische, gewelddadige bezetting. Raketten die vanuit Gazastrook worden afgevuurd zijn zijn een symptoom, niet de ziekte zelf.

  Steeds sta ik versteld van de veerkracht en menselijkheid die kinderen en volwassenen hier hebben en behouden. Daarin ligt de hoop.

  De blokkade van de Gazastrook maakt het onmogelijk voor mij om naar jou toe reizen en voor jou om hierheen te komen. Maar wie weet, koffie in de toekomst…

  Groeten,
  Lydia

 45. 77

  @74 – PS: Meesters in het bedenken van smoezen. Feit is:

  Aan de ene kant wordt geargumenteerd dat er aan joodse kant minder slachtoffers vallen omdat Israel meer doet aan de bescherming van haar bevolking,

  terwijl tegelijkertijd de import van cement naar Gaza wordt verboden om te zorgen dat de hamas de burgerbevolking niet effectief kan beschermen.

  Zoetsappige hasbara verhalen, ergerlijk

 46. 78

  @77: Het is toch ook raar wanneer je middel-leveringen gaat toestaan aan een terreur-organisatie. (Israël beschouwt Hamas als een terroristische organisatie).

  Zelfs al hebben die middelen een defensief karakter.

 47. 81

  @78; nou, dan vind je het vast ook helemaal oké als Hamas voortaan schepen en vliegtuigen die militair materieel en electronica richting Israël uit de golven en de lucht schiet (Hamas beschouwt het IDF namelijk als een terroristische organisatie).

  Zelfs al hebben die middelen een ‘defensief’ karakter.

 48. 83

  @81: Tja Prediker, wat moet ik daar op zeggen?

  Het lijkt me duidelijk dat het niet echt een eerlijke strijd is. De Palestijnen zijn de onderliggende partij te zijn. Ze zijn niet te benijden.

 49. 84

  @83 – Inderdaad, het is dan ook niet echt zinvol om met een dergelijk eenzijdige argumentatie mensen als Yvonne het gevoel te geven dat dat soort misleidende praatjes werkzaam zijn.

 50. 86

  @84 – En, waarom waren ze zinvol? Vanwege de defensieve bedoelingen van een terroristische organisatie?

  Die terroristen worden met de dag veelzijdiger.

 51. 87

  @83 “Tja Prediker, wat moet ik daar op zeggen?”

  O, ik heb wel een paar suggesties hoor. Wat dacht je van:

  1. ‘Inderdaad: als Israël transporten met cement naar de Gazastrook mag tegenhouden met het argument dat Hamas er tunnels mee zou kunnen maken om wapens te smokkelen of zich een weg naar Israël te graven, dan zou het net zo gerechtvaardigd zijn als Hamas schepen en vliegtuigen tegen zou houden die wapens en technologische middelen naar Israël verschepen die het IDF in staat stelt om Palestijnse burgers te bombarderen. Want dat is dan net zo goed terreur.’

  2. ‘Nee, natuurlijk hebben ze niet dezelfde ‘rechten’, want de Israëli’s zijn de good guys die zich verweren tegen bloeddorstige antisemitische zelfmoordterroristen, en Hamas is gewoon een enge fascistische organisatie.’

 52. 88

  @87
  Door de situatie exporteert Israël heel veel meer wapentechnologie naar de rest van de wereld, dan dat het importeert. Israël is leidend en zelfs een land als Frankrijk, dat een importverbod had voor Israëlische wapentechnologie en producten, heeft het importverbod noodgedwongen op moeten heffen.

  Nood maakt vindingrijk.

 53. 89

  Israel’s leger is het humaanste leger ter wereld! Ze hebben gister de ernstig zieke, 3-jarige dochter van een Hamasleider naar een ziekenhuis in Israel gebracht omdat de operatie in Jordanie is mislukt.
  En toch krijgen ze altijd de volle laag van de rest van de wereld.
  Als er gevochten word vallen er jammergenoeg altijd burgerslachtoffers maar ik heb gezien dat het Israelische leger Palestijnse terroristen water aanbood nadat ze uit hun geheime, voor wapensmokkel gemaakte tunnels getrokken waren. En vergeet niet dat afgelopen jaar een paar jongens van een jaar of 17 een compleet gezin, waaronder een baby de kelen heeft doorgesneden in hun eigen huis!!!! Zo kan ik nog wel meer voorbeelden geven…. Israel is constant bezig zijn volk bescherming te geven. Als er geen aanslagen worden gepleegd had die muur er nooit gestaan… ect ect ect

 54. 90

  @89: Er zijn ongetwijfeld voorbeelden zoals deze. Maar veel te vaak zien wij ook beelden van IDF soldaten die kinderen gebruiken als menselijk schild, burgers treineren bij checkpoints en gedetineerden van dichtbij met rubberen kogels beschieten om maar wat te noemen. Dat zijn verre van humane zaken. Als dat praktijk zou zijn in het Nederlandse leger zou ik prompt daar tegen gaan demonstreren.

 55. 91

  Elke samenleving heeft goeien en slechten het heeft weinig zin op te geven over de humaniteit van het IDF terwijl ze bewijsbaar oorlogsmisdaden begaan.Dat er gelukkig in dit leger ook nog menselijke soldaten zitten is een klein lichtpuntje

 56. 92

  @89 – En als de staat Israel niet was gevestigd op het grondgebied van een ander,
  dan waren er nooit aanslagen geweest.

  Kan het hasbara team niet een andere vertegenwoordiger inzetten? Deze is beter geschikt voor de Libelle.

 57. 93

  “Israel’s leger is het humaanste leger ter wereld! Ze hebben gister de ernstig zieke, 3-jarige dochter van een Hamasleider naar een ziekenhuis in Israel gebracht omdat de operatie in Jordanie is mislukt.”

  En morgen of overmorgen bombarderen ze zonder blikken of blozen die Hamasleider met zijn 3-jarige dochter aan gort met een paar welgemikte raketten op zijn huis, als het ze uitkomt, zoals ze verleden week deed met de leiding van de Volksverzetscomité’s en zijn 2-jarige zoontje, Malik Shaat, en in 2009 negen met de voorganger van die Hamasleider waar jij het over hebt.

  Moet je je eens voorstellen dat Hamas op haar beurt gericht de privéwoningen van Israëlische ministers en hoge officieren van het leger en veiligheidsdiensten zou opblazen en daarbij halve gezinnen zou afslachten – oeps, sorry: ‘collatoral damage’…

  Verder is je harverscheurende verhaal over die driejarige dochter van een Hamasleider die naar een ziekenhuis in Israël is gebracht, gek genoeg een exacte kopie van een verhaal dat vorig jaar in allerlei versies in omloop was.

  In de Israëlische versie was het meisje drie jaar oud en zou ze van Gaza naar Jordanië worden gebracht, maar was ze in zo’n kritieke toestand dat ze haar in het Barzilai ziekenhuis in Askelon oppepten. Maar volgens de versie van AFP ging het om een volwassen vrouw van 21, en werd ze oorspronkelijk behandeld in een veldhospitaal op de Gazastrook.

  Verder gooit de Israëlische berichtgeving de namen van de minister ‘Fathi Hamad’ en zijn dochter ‘Elham Fathi Hamad’ door elkaar.

  Vertel eens, Yvonne: hoeveel driejarige dochtertjes van Hamasleiders zijn er precies die naar Israël worden gevlogen omdat de operatie in Jordanië is mislukt?

 58. 94

  @Harm; 2000 jaar is Israel al van de Joden, wist je dat niet????
  @93, dit bewijst maar weer eens dat jullie blind op de media afgaan. En ja, als die lieve papa een aanslag voorbereid of er opdracht voor geeft gaat ie eraan. En het ergste is, als hij weet dat ie eraan gaat heeft hij het liefst zijn dochter in z’n armen: martelaar!! De hamas schiet ook het liefst vanuit scholen of huizen waar gezinnen wonen. Scoren ze weer punten mee in de media als Israel de school beschiet…. In Libanon werd na een bombardement een klein, bebloed jurkje op straat gelegd door een omaatje met de vraag of journalisten daar een foto van wilden maken, hoe ziek is dat….
  En tenslotte….. zelfs de redding van een klein meisje kan je niet waarderen he??

 59. 96

  @94 – Yvonne schrijft: “dit bewijst maar weer eens dat jullie blind op de media afgaan.”

  Als we dan toch aan het generaliseren zijn…
  Weet je wat die smartlappen van jou bewijzen met betrekking tot de joden?

  “En ja, als die lieve papa een aanslag voorbereid of er opdracht voor geeft gaat ie eraan.”
  En nu moet ik natuurlijk roepen:”Goed zo, zijn verdiende loon.”

  Maar ik mag natuurlijk niet de hoop uitspreken dat hij raak schiet,
  omdat je zo verstandig had moeten zijn om te verhuizen

  Nou ben ik over het algemeen niet een voorstander van al te bloeddorstige taal,
  maar dat neemt niet weg dat mijn advies is: verhuizen, en snel!

 60. 97

  Yvonne laat haar masker vallen .Het is gewoon een fanatieke religieuze koloniste.Israel 2000 jaar van de Joden,ja in hun religieuze geschriften en daar is alle ellende waar ze nu mee zitten in het Midden Oosten begonnen

 61. 98

  @97 Zonder Jodendom geen Christendom en Islam. Nog lekker shoppen in een supermarkt met grote, kleine, slimme, mooie, lelijke, domme, lieve, leuke, vervelende, saaie en andere goden. Laten we de dronken goden niet vergeten. Doe mij maar polytheïsme.

 62. 101

  @97 schrijft:”Het is gewoon een fanatieke religieuze koloniste. Israel 2000 jaar van de Joden, ja…”

  Het ergste is natuurlijk dat ze er zelf in geloven

  en het dan nog raar vinden ook, als hamas de logische conclusie trekt dat geweld het enige middel is.

  De here hep ze met blindheid geslage,
  dat is vast een straf voor iets.

 63. 102

  “fanatieke religieuze koloniste” ?????
  Haha, nee hoor, ik ben alleen tegen terrorisme in welke vorm dan ook. Ook heeft het niks te maken met religieuze geschriften maar gewoon met geschiedenis.
  Als je terug kijkt in deze geschiedenis zie je dat er door de jaren heen Israel op veel verschillende manieren is aangevallen; de 7daagse Yom kipoeroorlog, in 1972 de aanslag in Munchen op Israelische atleten, vliegtuigkaping in Entebbe,de ontvoering van Gilad 2006 tot en met nu! En dan alle aanslagen op burgers in Tel aviv, Jeruzalem ect. die gelukkig zijn afgenomen sinds de muur is gebouwd…. Het enge is dat deze terroristen zichzelf behangen met bommen en zo de mensenmassa inlopen. Sommige zijn nog kinderen en dat is nou juist zo eng. Daarom vind ik de blog van Lydia zo interessant omdat zij vanuit hartje Gaza schrijft wat de burgers daar door moeten maken. Ik hoop dat zij ook positief blijft wat betreft het geloven in vrede!
  Ik heb hier in Israel ook palestijnen gesproken die naar Israel zijn gekomen en ik heb eindeloos respect voor de manier waarop ze hun leven opnieuw hebben opgebouwd. Hun haat is verdwenen.
  Zouden we ooit gewoon naast en met elkaar kunnen leven???

 64. 103

  @94; Yvonne; en waar ga jij dan wel op af, als het niet de (Israëlische) media is? Allerlei obscure nationalistische internetbronnen wellicht? Wat is je bron voor dat tranentrekkende verhaal dat het IDF “gister de ernstig zieke, 3-jarige dochter van een Hamasleider naar een ziekenhuis in Israel [heeft] gebracht omdat de operatie in Jordanie is mislukt”?

  Met die martelaarscultus- en retoriek van Hamas en Hezbollah heb ik niks op. Maar om dat nou als excuus aan te voeren dat het “humaanste leger van de wereld” zonder blikken of blozen kleine kindertjes aan stukken rijt om de commandanten van hun vijanden te liquideren…

  Hala Rohi Muhammad Zanoun, 3 months, of Rafah refugee camp, Gaza, died of a heart defect and severe skin infections at the European Hospital in Khan Younis, which lacked necessary medical equipment, after Israel denied her entry for treatment at Sheba Medical Center at Tel Hashomer.

  Razan Muhammad Kamel Atallah, 6, of Rafah, Gaza, died of cerebral atrophy, after Israel denied her permission to leave the Gaza Strip for medical treatment.

  Yusuf Iyad abu-Maryam, 5, of Beit Lahya, Gaza, died of cancer after Israel denied him entry to receive medical treatment. Because hospitals in Gaza lacked necessary equipment to administer chemotherapy, the Palestine Ministry of Health had requested transfer to an Israeli hospital on Oct. 11.

  Dat was in 2007. Er zijn nog veel meer van dit soort gevallen + kinderen die zijn gestorven door mortiervuur + kinderen die zijn doorzeefd door Israëlische sluipschutters of grensposten.

  Zoals Iman Darweesh al-Hams, die in 2004 doorzeefd werd met 17 kogels, van dichtbij. De commandant die de executie uitvoerde werd niet aangeklaagd wegens moord, maar ‘onwettig gebruik van zijn wapen’, vrijgesproken, financieel gecompenseerd voor al zijn moeite en bevorderd tot majoor. Want zo gaat dat in het “humaanste leger van de wereld”.

  Hier is een gedeeltelijk lijstje met Palestijnse kindertjes die overleden zijn, hetzij omdat het IDF ze bombardeerde, hetzij omdat het IDF ze doorzeefde, hetzij omdat het IDF ze (vervolgens) medische verzorging ontzegde.

  Maar wat wil je in een leger waar dit soort t-shirts retepopulair zijn?

  ‘Rechts: Hoe kleiner [ze zijn], des te lastiger [te raken]’

 65. 105

  Zouden we ooit gewoon naast en met elkaar kunnen leven???

  In Ulster zijn de muren verdwenen. Maar daarvoor zul je toch in gesprek moeten gaan met de terroristen en echt tot vrede willen komen. Maar met het huidige landjepik- en blokkadebeleid kun je het wel vergeten.

 66. 108

  @102 – Natuurlijk kun je volstrekt negeren wat de aanleiding was om Israel op veel verschillende manieren aan te vallen.

  Yvonne is een dievegge, die dat met zalvende taal probeert te verhullen. Mijn reactie zou zijn: Eerst mijn huis uit, dan praten we verder.

  En gaat het niet goedschiks, dan maar kwaadschiks.

 67. 111

  @ Yvon

  Van je opmerking “2000 jaar is Israel al van de Joden, wist je dat niet????” schrik ik nogal. Er is volgens jou dus een inherent ‘joods eigendomsrecht’ op land? Ik hoop dat je je mening ongelukkig hebt uitgedrukt. Maar als dat is wat jij je kinderen aanleert, hoe verwacht je dan dat ze vol respect en in gelijkwaardigheid omgaan met niet-Joden? Alles wat niet-joods is, is dan immers extra, anders, niet helemaal op zn plek. Die gedachte past helemaal in het beleid van kolonisatie, bezetting en langzame etnische zuivering van het Palestijnse volk.

  Documentaire-tip: The Land Speaks Arabic (over hoe geloven samenleefden totdat er een absolute eigendomsclaim werd gedaan op land)

  Wat betreft moraliteit van het Israelische bezettingsleger: media manipuleert. Het is een machtig wapen waarmee alles zo groot/klein, recht/krom neergezet kan worden als de maker wil. Mijn indruk is dat je eenzijdige media heb geraadpleegd over de gedragingen van het leger en daarom zou het je sieren geen stellige aannames te doen totdat je zelf in de bezette gebieden geweest bent, bijvoorbeeld tijdens militaire operaties. Daarna zul je snel van krant wisselen. Een andere optie is natuurlijk het lezen van rapporten van internationale juristen en mensenrechtenorganisaties.

  Wat betreft mijn geloof in vrede; die raakt nooit op, maar wordt wel danig op de proef gesteld door opmerking als “2000 jaar is Israel al van de Joden, wist je dat niet????”

 68. 112

  Hoi Lydia!

  Ik heb net de indrukwekkende documentaire “Arna’s Children” gezien.
  Wat een goed werk heeft deze vrouw gedaan! Haar zoon is helaas vermoord terwijl hij in 2009 zei: ‘Na al het werk in dit Palestijnse vluchtelingenkamp zou het wel erg ironisch zijn als ik vermoord zou worden door een Palestijnse kogel.’

  Triest. Ik blijf van mening dat je nooit onschuldige mensen de dood in mag jagen omdat je het zelf niet meer ziet zitten. Daarom is het zo belangrijk dat deze kinderen goed worden opgevangen als ze geen uitweg meer kunnen vinden.

  Groetjes Yvonne

 69. 114

  111 Ik schrok eerlijk gezegd ook nogal van die opmerking, want we weten natuurlijk allemaal dat de joden al 3350 jaar geleden een politieke macht vormden in het land Israel.
  Maar goed 2000 of 3350, het maakt natuurlijk geen verschil in vergelijking met een virtueel volk dat pas 47 jaar geleden werd verzonnen.

 70. 115

  @113 – Natuurlijk niet, er woonden al mensen in het gebied dat wordt geanexeerd door allerlei vreemdelingen, die zich erop beroepen afstammelingen te zijn van lui die al 2000 jaar geleden daar verdwenen zijn.

  Die claim ie natuurlijk te belachelijk voor woorden. Afgezien nog van het feit dat dat allegaartje zich een volk noemt, terwijl de daadwerkelijke bewoners geen volk zouden zijn, maar een gekoloniseerde hoop…, zeg het maar.

  Dus al dat gelul over volken slaat nergens op. Het enige dat telt is wie er daadwerkelijk woonden en wie degenen waren die op basis van oneigelijke claims door middel van terrorisme daar voet gevat hebben en met geweld een apartheidstaat gevestigd hebben.

  En, zoals je weet, wordt er met terroristen niet onderhandeld, dus die hap moet gewoon weer terug naar waar ze vandaan gekomen zijn.

 71. 116

  Hé, mijn voorvader Reinoud van Chatillon heeft daar in de twaalfde eeuw zoveel moren gedood dat ik vind dat ik wel recht heb op een stukje Jordanië.

  Bovendien heeft Jezus daar nog rondlopen. So there!!

 72. 117

  @115 Dat is precies de reden dat allelij enge Christelijke clubs zo graag willen dat Jeruzalem weer Joods wordt,Dan kan eindelijk de eindtijd ingaan.Hoe gek kan je geloof je maken?

 73. 120

  DSV, ook voor jou: The Land Speaks Arabic.
  Joden, Christenen en Moslims leefden hier samen, als Palestijnen (noem ze Israelieten als je daar blij van wordt – zo noemden ze zichzelf in ieder geval niet) tot op een goede dag een zionistisch plan geimplementeerd moest worden; de joodse staat. Zelfs de eerste zionisten schreven ‘Palestina’ in hun documenten en wisten heel goed dat verschillende geloven en etniciteiten hier hun thuis hadden.

  Ken je dat programma waar mensen de herkomst van hun genen laten nagaan; iedereen heeft een wirwar van windstreken in zijn roots. Als ik jouw argumentatie doortrek, heeft globaal vrijwel niemand recht om te wonen die woont. Er zou zomaar eens iemand van jouw woonplek weggegaan kunnen zijn tijdens een bloedbad in de middeleeuwen……..dat wordt een lastige, vrees ik.

 74. 121

  @all: “Israël bood de Palestijnse Autoriteit, uitgesmeerd over een periode van 25 jaar, 91% aan van het grondgebied dat de Palestijnen opeisen.”
  Dit is vriendelijk maar resoluut afgewezen door Arafat.
  Als de staat Israel wordt erkend door de Arabische wereld, en Israel bestaat echt, en als vervolgens Hamas zijn wapens neerlegt en zegt: Wij willen VREDE, dan komt er vrede.
  Als Israel zegt wij willen VREDE en legt zijn wapens neer kan je er donder opzeggen dat het van alle kanten wordt aangevallen.

  @Lydia, mijn kinderen maken absoluut geen onderscheid tussen kleur, geloof, joods of niet-joods. Het is toch juist prachtig dat we allemaal “anders” geloven? Pas als je je geloof mengt met politiek wordt het levensgevaarlijk!

 75. 122

  Yvonne, je papegaait rechts zionistische slogans na. Die kreet dat als Hamas morgen haar wapens neerlegt en zegt ‘wij willen vrede’ dat er dan vrede komt, en dat als Israël zegt ‘wij willen vrede’ en ze legt ‘r wapens neer, dat het dan van alle kanten wordt aangevallen, die heb ik al zo vaak gehoord.


  “Kijkt toch eens, hoe die wreede Zoeloes die arme Boeren bedreighen! Wilden, beesten zijn het!”

 76. 126

  @123 – Nee, dat is ongetwijfeld waar.

  Op je eentje zou je ook geen bedreiging vormen voor de wereldvrede, maar een verdwaalde roeptoeter zijn, zoiets als DSV. Juist het feit dat jij je presenteert als Yvonne uit Ashdod maakt het zo persoonlijk.

  Nou moet ik wel bij zeggen, dat ik die jongens en meisjes van de hasbara zo weinig vertrouw, dat ik ernstig aan twijfel of er wel een Yvonne bestaat in Ashdod, die het Nederlandse blog Sargasso volgt. Maar dat maakt de manier waarop jullie de publieke opinie proberen te bespelen natuurlijk niet minder interessant.

  Dus spelen we het spelletje gewoon mee:

  Je bent onderdeel van een bezettingsmacht, dus, Yvonne, oprotten daar uit Ashdod

 77. 129

  Daar worden ze op getraint tijdens speciale seminairs.Gezellig met z’n allen op vakantie in Israel en gelijk wat cursusjes forum-manipulatie en andere zaken die goed zijn voor de pr

 78. 133

  @Henrik,
  Wel interessant dat jij in dit verband een AH parodie oplepelt, net nu AH plannen heeft om in Duitsland te expanderen.
  Zit hier een verborgen boodschap in? Ben jij xenofoob? Ben jij gebaat bij voort durende conflictsituaties? Is polarisering jouw doelstelling? Vragen, vragen vragen…..

 79. 134

  @132 – En zo lever je ongewild het bewijs dat je anders deze blog NOOIT bezoekt. Iedereen die dit blog volgt weet namelijk dat ik helemaal niet in Nederland woon.

  Van wie heb ji instructies gekregen om hier te reageren en…ben jij eigenlijk wel Yvonne uit Ashdod?

  @133 – Harry van de afdeling damage-control doet een nieuwe poging om de zaak op een zijspoor te zetten.

 80. 135

  @DSV
  De afgelopen 7 maanden is op trieste wijze naar voren gekomen dat heel veel inwoners van veel Arabische landen zich ernstig tekort gedaan voelen door hun leiders.
  Opvallend is dat de inwoners van Gaza en de Westoever dat ongenoegen niet kenden of uitten. Dus je kunt zeggen wat je wil, DSV, maar die Palestijnen zijn heel tevreden met hun regeringen.
  Zelfs de Israëliërs hebben de afgelopen maanden hun ongenoegen over maatschappelijke problemen aan hun leiders geuit!

 81. 136

  @Harm,
  Je kunt wel merken dat je van Nederlandse afkomst bent. Ik vind het absurd dat er hier tegen elkaar opgestreden wordt wiens oorlog het rechtvaardigst is.
  En het meest absurde is nog wel dat ik hier op Sargasso onder het genot van een wijntje (ik ben inmiddels aardig aangeschoten) op dit soort onderwerpen kan reaguren.
  Alhoewel, mijn ogen turen naar rechts op het beeldscherm, en wat zien ik? Een reclame voor Militaire Producten, alles voor uw militaire uitrusting. Bestel direct in onze webshop, met daarop een verwijzing naar een webshop.
  Harm, open je ogen en wees ook kritisch op degenen in jouw directe omgeving!

 82. 139

  135 die Palestijnen zijn heel tevreden met hun regeringen
  Dat klopt. Links vertelt ons dat de bevolking op geheel democratische wijze deze terreurbendes in het zadel heeft geholpen. Daarom kan zij daar door Israel ook op afgerekend worden.

 83. 140

  @Harm,
  Wellicht heeft dit te maken dat mijn grootvader Hoofdstationschef is geweest van het belangrijkste rayon van de NS. Die wilde ook altijd alles in goede banen leiden, hetgeen hem bij zijn pensioen een gouden horloge opleverde.
  Erfelijk behept, belast, wie zal het zeggen?

  Alleen Harm, wat vind jij er nu van, dat hier mensen tegenover elkaar aan het roeptoeteren zijn over “hun” oorlog.

 84. 141

  Wel aardig een verslag over hoe het leven in concentratiekamp Gazastrook is. De reacties zijn precies zoals Harry het zegt, weinig interessant en leuk bij een glas rosé.

 85. 142

  @140 – Het is mijn oorlog niet, maar ik ben wel van mening dat het conflict -anders dan andere onappetijtelijke conflicten- de potentie in zich draagt om uit te groeien tot een wereldbrand. En dus vind ik het niet raar dat jan en alleman zich er mee bemoeit.

 86. 144

  @136 – “en wat zien ik? Een reclame voor Militaire Producten, alles voor uw militaire uitrusting.”

  Ik ben dan ook van mening dat de Palestijnen opgeofferd worden aan de financiele interesses van het militair-industriel complex. Zonder die economische interesses had Israel al lang moeten inbinden.

  Israel is als een surfer die ver gedragen wordt op een hoge golf. Maar op een zeker moment verliest die golf zijn kracht en de surfer wordt door de volgende overspoelt. Dat zal in het geval van Israel ernstige consequenties hebben.

 87. 145

  @143 – Ja, in zekere zin, maar het kan nog veel erger worden. Als de Iran aangevallen zou worden, dan heb je een goede kans dat het hek van de dam is.

 88. 146

  @Harm
  bedankt voor de reacties, ik ga naar bed. Wij hier verkeren in de luxueuze omstandigheid dat we vanuit onze leunstoel de andere dag de wereldproblematiek kunnen beschouwen.