Immigratie en racisme

Nog even en de markten in Rusland zijn niet meer het domein van buitenlanders. Illegale Azeri, Georgiërs, Kirgiezen, Chinezen en Vietnamezen – ze zijn niet (meer) welkom. Wie meloenen, jassen of tandenborstels wil verkopen, moet een Russisch paspoort hebben.

Dat alles is het gevolg van een nieuwe immigratiewet, die legalisatie makkelijker moet maken maar tegelijkertijd het aantal immigranten moet terugdringen. Rusland kent volgens statistieken zo’n 12 miljoen immigranten waarvan het merendeel illegaal werkt.

KostyrjovMaar wat ging eraan vooraf? Wat was, vermoedelijk, de aanleiding? In augustus lieten drie racistische studenten scheikunde een bom ontploffen op de Tsjerkizovski-markt in Moskou. Het was een knap knutselwerkje, dat aan zeker twaalf “zwartnekken” het leven kostte. Een maand later, in september, braken rassenrellen uit in een stadje in Karelië (Kondopoga). Weg met alle Kaukasiërs, riepen inwoners tamelijk massaal na een uit de hand gelopen ruzie in een restaurant.

kondopogaWeer een maand later zei president Poetin dat markten vaak in handen zijn van etnische semi-gangs en dat “de oorspronkelijke bevolking” van Rusland moet worden beschermd. En zijn wil is wet. Letterlijk, want in januari ging de nieuwe immigratiewet in werking.

Dus heeft het er alle schijn van dat Rusland racistisch geweld bestrijdt door immigranten op te pakken, hun het werken onmogelijk te maken en hen te deporteren. Een cynische vorm van preventie, lijkt me.

Zie ook: www.ruslandblog.nl

 1. 1

  Rusland lijkt af te glijden naar een xenofobe totalitaire staat.

  Putin gooide tijdens het conflict met Oekraïne over de gasprijzen ook opeens alle Oekraïners het land uit.

  De pro-putin nationalistische jeugdbeweging Nashi vind ik ook al zo’n enge beweging. Ik denk dat de situatie in Rusland de komende tijd steeds meer anti-westers zal worden. Rusland wil zijn status als supermacht terug, en met haar olie en gasreserves heeft ze misschien nog recht van spreken ook.

  Maar ik had liever een communistische wereldmacht dan een wereldmacht met iemand als Putin aan het hoofd.

 2. 2

  Waar doet dit mee aan denken….. de donkere jaren vd crisis wat leidde tot de opkomst van Hitler?

  De oorzaak is onvrede en (schijnbaar) onvermogen daar iets aan te doen. Poetin zal de aandacht vd economie moeten afleiden met …?… want alleen praatjes en propaganda daar redt je het niet mee (is mijn inschatting). In het beste geval gebruitk hij zijn macht om de olieinkomsten te vergroten waarmee hij dan brood en spelen kan organiseren of grote infrastructurele werken kan laten uitvoeren.

 3. 5

  Rusland is xenofoob, dat valt moeilijk te ontkennen. Een beweging als Nasji roept bij mij nare associaties op. Maar vergelijkingen – hoe verleidelijk ze ook zijn – gaan vaak mank.

  Knut, het verbaast mij iedere keer weer hoe ver Russische politici het schoppen met praatjes en propaganda. Ons idee is: ze hebben zeventig jaar lulkoek aangehoord, dus daar geloven ze niet meer in. Maar ik constateer: juist door zeventig jaar propaganda weten veel mensen niet beter en slikken (zelfs: geloven) ze het.

  Overigens zei een bekende ex-dissidente ooit (vrij vertaald): ,,Het Westen doet het in zijn broek voor Poetin, is banger dan in de sovjettijd. Want kernwapens kun je niet inzetten, maar olie en gas wel.”

  Spuyt12: kun je deze wel openen?

 4. 6

  @1: zo’n communistische wereldmacht had nu ook die olie en gas gehad. Bovendien zorgde die machtsstrijd voor veel wapenexport en politieke destabilisaties.

  @2: als je P. met H. gaat vergelijken bedoel je?

  @5: de link doet het! Die St.Petersburg times wordt denkelijk niet in Rusland geschreven, de toon is te anti-Poetin…

 5. 10

  @3 bedankt, dus armoe en economisch achtergesteld zijn is geen reden voor racisme. Dus meer een volks aard of cultuur? Of alleen tgv boze politici?

 6. 11

  @Knut: Je draait het om. Armoede/slechte economie kan een reden zijn voor een samenleving om xenofoob te worden.

  Een xenofobe samenleving hoeft niet arm te zijn.

  Een koe is een beest, maar een beest hoeft geen koe te zijn.

 7. 14

  Ben een beetje op zoek naar de verzachtende/verklarende omstandigheid. Zo’n stempel is makkelijk geplaatst. De vinger naar politici is ook makkelijk. Maar verklaard dat t helemaal.

  Kan het een post koudeoorlog syndroom zijn? Jaren van wantrouwen en aversie heeft een vaste plek in hun volksaard gevonden. Nu het westen niet meer de aartsvijand is, wordt er gezocht naar een ander punt om zich tegen af te zetten.

 8. 15

  Onder het mom van survival of the fittest. Wellicht is racisme, xenofobie, eigen belang, of hoe je het ook wil noemen een positieve selectiecriterium? Het is immers weidverspreid in de natuur.