Ik vin u zo lief

Foto: Maurice (cc)

COLUMN - Waarom plaatste de Volkskrant een gedrocht van een column als die van Jan Bennink?

Herinnering, schreef Cees Nooteboom in Rituelen, is een hond die gaat liggen waar hij wil. Zo herinner ik me dat ik in 1973 – ik was toen net vier – van school een boekje kreeg met kindertekeningen en -brieven aan koningin Juliana ter gelegenheid van haar zilveren regeringsjubileum. Het werkje heette Ik vin u zo lief. Het is op Marktplaats nog wel te vinden, mocht u geïnteresseerd zijn.

U kunt ook gewoon een abonnement op de Volkskrant nemen, want op de opiniepagina van die krant deed Jan Bennink het kleffige kinderwerkje nog eens dunnetjes over. Met de naïviteit van de man met de pet laat Bennink de koningin Chardonnay drinken – want dat klinkt zo chic – en op geschept papier schrijven, aan een Louis XVI-secretaire.

Nu is Bennink helemaal geen man met de pet. Bennink is een reclamejongen. Vandaag schrijft hij een roerend verhaal over de eeuwenoude tradities van een roemrijk merk whiskey en morgen laat hij kirrende baby’s over uw televisiescherm dartelen om u luiers aan te smeren. Net zo makkelijk.

Bennink weet net als ik dat Chardonnay zo’n beetje de minst chique witte wijn is die je kunt vinden, met uitzondering natuurlijk van de Keller-Geisters en Tavernello’s van deze wereld. En Bennink weet ook dat de koningin gewoon een werkkamer heeft, met een degelijk bureau en een paar pakken 80 grams A4, en geen gammele secretaire. Een gammele secretaresse wellicht, om de boel uit te typen.

Bennink schrijft om een bepaald publiek aan te spreken. En dat is nu juist het bedroevende van het hele verhaal. Zijn larmoyante smartlap met die ‘gehaarlakte manen van een leeuwin’ en de ‘onmetelijke liefde voor een onbereikbare zoon in coma’ is bewust zo geschreven. Voor de lezers van de opiniepagina van een Nederlandse kwaliteitskrant. En die hebben het gedrocht ook nog geplaatst.

Nu weet u hoe u als lezer van de Volkskrant wordt ingeschat. Ergens tussen abonnees van Privé en verzamelaars van albums van André Hazes.

Via Edge of Europe.

Reacties (11)

#1 Rinke Hoekstra

Ik snap sowieso niet wat die Volkskrant met Bennink moet. Over Europa schreef hij ook al zo’n flutcolumn. Geen enkel argument stond er in, alleen maar onnozele emotionele stemmingmakerij. Typisch een man uit de reclamewereld dus. Reclame werkt evenmin met argumenten.

 • Volgende discussie
#2 Ralph van der Geest

“Waarom plaatste de Volkskrant een gedrocht van een column als die van Jan Bennink?”
Omdat ‘de Volkskrant’ onder leiding van Philippe-huilie-huilie-Remarque (die onlangs i.s.m. met die andere hufterkrant de Telegraaf ‘JOOP’ wilde laten verbieden) verworden is tot een podium voor zwakzinnigen?
Overigens: Jan Bennink is ook degene van die onderbuikomroep POWNed.
Dit stuk geeft een aardige indruk van wat voor een zwijn die Bennink is.
http://www.frontaalnaakt.nl/archives/superjan.html
Ik zou zeggen: boycot ‘de Volkskrant’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Prediker

@1 – Bennink is een vriendje van Bert Brussen, en Bert Brussen is een tijdje geleden bij de Volkskrant binnengehaald als de briljante branieschopper die voor de pageviews gaat zorgen.

Er verschijnen ook regelmatig opiniestukken op de Volkskrantsite die zijn overgenomen van DeJaap. En Linda Duits mag het intellectuele katern volbabbelen met pseudowetenschappelijke opinies.

Het heeft allemaal weinig om het lijf, maar dat geldt ook voor de hamburgers van de grote fastfoodketens, en die gaan ook als warme broodjes over de toonbank.

Veel goedkope vulling voor weinig geld, dat willen de mensen. De Volkskrant speelt daar handig op in, wanhopig als ze is over de teruglopende abonnee- en reclameinkomsten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Ralph van der Geest

@3: Well done: een treffende kakrakterisering van dat schotschrift en haar onwelriekende omgeving.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Sikbock

Guttegut.. Hoewel bennink in de volkskrant schrijft is de mijne toch echt groter en minder vies.. Boehoe! Wat een onrecht!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Rob

Nu weet u hoe u als lezer van de Volkskrant wordt ingeschat.

Ah, lezers van sargasso zitten volgens de redactie dan zeker te wachten op afzeikstukjes over andere nietszeggende columns.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 DrBanner

Ouwe krant

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Amateur Commenter

Het papier dat gebruikt wordt voor de koningin is geen ongemerkt of slechts 80 grams papier. Maar dat wist jij als connoisseur ook wel toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Levi

Het merendeel van de Volkskrant columnisten is compleet gestoord, neem nu zo’n Bert Brussen: bipolaire brulaap zonder inhoud. Bennink is een knuffelhufter die zo graag wil deugen maar die door jarenlang kickboksen nog minder werkende hersencellen over heeft dan een zeekomkommer. En laatst las ik van een derde VK columnist een nodeloos kwetsend stukje over onze nationale zwemkoningin Ranomi Kromowidjojo, volgens de VK columnist mocht ze haar mooie zwemmersschouders niet ontbloot in een galajurk tonen, daar kon meneer niet tegen want die zag vrouwen liever schriel en breekbaar. De Volkskrant: ook voor al uw seksistische framing. Martijn Simons heet die knul, google maar eens een paar foto’s van hem en je begrijpt waarom hij zo kleinzielig in het leven staat.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Levi

Haha die Bennink roert zich weer op Twitter: hij denkt dat er een media-ban voor Demmink bestaat?! Nee halve gare reclame kickbokser er is gewoon geen nieuws omdat al die indianenverhalen niet waar bleken te zijn. Volgt allen @SuperZwam !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Prediker

@10 – Dertien jaar geleden lieten aapjes als Jan Bennink zich vrijwillig opsluiten in een prefabvilla, zodat de rest van Nederland zich de hele dag kon vergapen aan dat stelletje randdebielen.

Dat programma heette ‘Big Brother’ en de deelnemers zaten zich de hele dag stierlijk te vervelen en dom uit hun nek te lullen.

Tegenwoordig krijgen de Ruudjûh’s van deze wereld een column op de opiniepagina’s van een landelijke krant.

Sic transit gloria mundi… (En ja, die heb ik uit de Asterix).

 • Vorige discussie