Ik aarzelde drie seconden

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

COLUMN - © Karin Spaink. Foto Victor Bergen-HenegouwenAfgelopen weekend was het dertien jaar geleden dat mijn rechterborst werd geamputeerd. In de dagen voorafgaand aan de operatie vroeg de behandelend arts me of ik een implantaat wilde: tegenwoordig kon de nepperd er vaak in tijdens dezelfde ingreep als waarbij de echte werd verwijderd.

Ik aarzelde drie seconden, en zei ‘nee’. Weliswaar zag ik er als een huis tegenop om met één borst verder te moeten – wat gelukkig ontzettend meeviel, ik sta er eigenlijk nooit meer bij stil – maar zo’n pronte nepborst naast mijn al wat hangende echte leek me nog veel raarder. En nu dank ik mezelf op mijn blote knietjes voor die beslissing.

Uit het door Radar en Trouw geïnstigeerde internationale journalistieke onderzoek naar de deugdelijkheid van medische implantaten, The Implant Files, is eindelijk boven tafel gekomen hoe idioot veel vrouwen last hebben van hun siliconen implantaten. De nepperds zijn vaak slecht getest, klachten van patiënten worden niet serieus genomen, en toezichthouders weigeren zelfs vaak om überhaupt nota te nemen van hun klachten, omdat die ‘een te verwachten bijeffect’ zouden zijn.

Terwijl die klachten bij borstimplantaten bepaald serieus zijn: van akelige verklevingen in de borstkas en opeenhoping van gelekte siliconen in de hersenen, tot ziekelijke moeheid en een fikse stijging van het aantal vrouwen dat een zeldzame en agressieve vorm van kanker krijgt (ALCL). Maar sinds alle publicaties rondom The Implant Files is de boel aan het schuiven geraakt, ook rondom siliconen borstimplantaten. Vooral getextureerde implantaten blijken onveilig te zijn. Frankrijk heeft ze nu verboden, Canada overweegt dat sterk, in de VS hield de voedsel- en medicijnwaakhond FDA er een hoorzitting over, en in Nederland wordt het gebruik van deze specifieke borstimplantaten tot nader order gestaakt.

Eindelijk. Maar ook: al die vrouwen die deze krengen al in hun lichaam hebben, zitten er maar lelijk mee. Sterker: vaak weten ze helemaal niet of ze deze verdachte implantaten geïmplanteerd hebben gekregen – artsen vertellen je zelden uit eigen beweging welk type je hebt gekregen, dus vaak moet je je patiëntendossier opvragen, inclusief het operatieverslag, om dat te achterhalen – zodat ook tienduizenden vrouwen met veilig geachte implantaten in de sores zitten.

En wie wél zulke foute implantaten heeft, kampt met een nog groter probleem. Ze eruit laten halen wordt namelijk niet vergoed: je draait dan zelf voor alle kosten op. Dat is toch idioot? Deze implantaten werden door de overheid (en haar toezichthouders) op de markt toegelaten, maar nu blijkt dat die procedure grote tekortkomingen vertoonde, draaien individuele vrouwen voor de schade op?

De enige oplossing is uiteraard: vergoed die verwijdering, en span dan als overheid een procedure aan tegen de fabrikanten, die amper geteste spullen agressief in de markt hebben gezet. Alleen dat zal die producenten leren.


[Foto: Victor Bergen-Henegouwen] Deze column van Karin Spaink verscheen eerder in het Parool

Reacties (13)

#1 KJH

We zijn het niet vaak eens, Karin, maar: power to you.

 • Volgende discussie
#2 Frank789

@0: [ Ze eruit laten halen wordt namelijk niet vergoed ]

“Zorgverzekeraars waren lange tijd niet overtuigd van het bestaan van ASIA en weigerden tot medio 2018 de kosten van ‘explantaties’ (het verwijderen van de siliconenprothesen) te betalen, maar doen dat inmiddels wel.
Het Zorg Instituut Nederland (ZIN) adviseerde vorig jaar om het begrip ‘medische noodzaak’ te verruimen, zodat niet meer alleen vrouwen met ernstige lokale klachten (lekkende prothesen en kapselvorming) in aanmerking zouden komen voor explantatie op kosten van het basispakket. ”

https://www.kwakzalverij.nl/assets/Uploads/NTtdK-0119-Website.pdf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Frank789

” Letterlijk stond in het artikel waarvan hij, tezamen met acht Israëlische auteurs mede-auteur was: ‘the evidence for a definite causal effect between SBIs (siliconen borstprothesen red.) and autoim-mune/rheumatic disorders is still in the process of accumulation’.
Dit betekent dat er nog niets bewezen is, maar dat men dat in de toekomst wel verwacht.”

https://www.kwakzalverij.nl/assets/Uploads/NTtdK-0119-Website.pdf

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Judith

Karin, je ziet er goed uit! Mooi voor een vrouw van je leeftijd!!!

Eerlijk gezegd wilde ik altijd mijn borsten laten verkleinen,
omdat ik het prettig vind. Maar mijn beste homo-vriend zei: Waarom dan, kijk naar Brigitte Nielsen, die actrice is net precies als jij met je stevige borsten, niks verkeerds aan. Je ziet er prima uit, nou.
Ik zei dat ik vroeger helemaal geen moeite mee had, maar nu wel…..want hoe ouder hoe tieten toch wat aan het zakken zijn, vind ik niet meer mooi. Voelt echt niet prettig aan.
“Doe normaal, meiss!” Je bent toch faliekant tegen borstvergroting van anderen en nu wil je borstverkleining…..gek!
Gelijk heeft hij!

Vrouwen die ouder zijn, lijden veel meer onder dan mannen die alleen maar ongemerkt balzakken hebben. Nou dan!

Helemaal gruwelijk onevenredige geslachten welke het dan niet goedkeuren en welke wel.
Mijn ex (waar ik 12 jaar lang getrouwd was geweest) zei wel een paar keer heel bespottelijk, de laatste jaren: “Zal ik je helpen krulspellen, want die hangen later toch?!” Heeft mij totaal behoorlijk vernederd. Dat vergeet je zoiets niet, hoe vernederend vrouwen zijn als mannen ook bepaalde opmerkingen hadden gemaakt over vrouwen. Daar gruw ik echt van die soort mannen en mijn ex ook.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Prediker

@4 Ik maak uit deze ontboezemingen van jouw kant op dat je reageert op het plaatje en niet op de inhoud, want die gaat over het gemak waarmee patiënten siliconenborsten worden aangesmeerd, en de risico’s die daarmee verbonden zijn.

Die risico’s zijn zo te lezen omgekeerd evenredig aan de vanzelfsprekendheid waarmee plastisch chirurgen implantaten inbrengen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Judith

@5:
De hele inhoud van Karin Spaink is zéér uitmuntend, dat zij het al zoveel weet en zelf ervaarde als kankerpatiënte. Daar weet ze alles van en ook over de andere landen. Daar heb ik niks op tegen behalve dat ik haar artikel heel goed vind.
Dat is toch voldoende, daarmee wil ik haar beetje aansluiten over de keuze van nepborsten. Daar heeft ook hier alles mee te maken waar ik haar wil aansluiten. Dus hier ook niks verkeerds mee.
Dus bemoei je met je eigen zaken én jij reageert zelf helemaal niet op haar inhoud , alleen op mij te letten en jij hoeft mij niks nodig uit te leggen, dus behandel mij verdomme NIET als een kleuter!!!!

Want ik heb haar artikel heel JUIST goed begrepen!!!!

Tot slotte heb ik dat ziekte ook ervaard, maar hier ga ik niet de klok uithangen, aangezien sommige reacties hier soms zo respectloos zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 JANC

Elke reactie is kennelijk negatief. Of zou het toch zo zijn dat de kritiek correct is, maar de ontvanger niet open staat voor kritiek?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Co Stuifbergen

@4: Je bent toch faliekant tegen borstvergroting van anderen en nu wil je borstverkleining…..gek!

Ik denk dat borstverkleiningen om heel andere redenen kunnen worden gedaan dan borstvergrotingen.

Als borsten heel groot en zwaar zijn, lijkt mij dat gewoon oncomfortabel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Sjors

@6: je hebt in ieder geval lange tenen. Of bent enorm gefrustreerd om zo los te gaan op een inhoudelijke opmerking van @5.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 gronk

@8: een colllega heeft een borstverkleining (of een borstenverkleining?) laten doen omdat ze rugpijn (en zowat een hernia) kreeg van het gewicht wat ze iedere dag meezeulde.

Of je rugpijn hebt maakt voor de evolutie (en de natuur) natuurlijk niet uit, Als d’r maar kinders van komen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Judith

K : Terwijl die klachten bij borstimplantaten bepaald serieus zijn: van akelige verklevingen in de borstkas en opeenhoping van gelekte siliconen in de hersenen, tot ziekelijke moeheid en een fikse stijging van het aantal vrouwen dat een zeldzame en agressieve vorm van kanker krijgt (ALCL)

Ik vraag me af waar de goedkeuring (vanuit medisch ziekenhuis) over de kankerverwekkende siliconen vandaan komt, géén één afkeuring van waar ???
Het zou ook op de waarschuwingstickers moeten komen op de dozen van siliconen, net als de stickers op sigaretten/shag. Hebben de chirurgen, specialisten helemaal geen woord gerept over de grote kans op kankerverwekkende siliconen, nee he? Het is zéér onverantwoord, ook van de overheid.
Heb er petje af voor Frankrijk die het heeft verboden, Canada, doen hoor!

K : En wie wél zulke foute implantaten heeft, kampt met een nog groter probleem. Ze eruit laten halen wordt namelijk niet vergoed: je draait dan zelf voor alle kosten op. Dat is toch idioot? Deze implantaten werden door de overheid (en haar toezichthouders) op de markt toegelaten, maar nu blijkt dat die procedure grote tekortkomingen vertoonde, draaien individuele vrouwen voor de schade op?

Inderdaad krankzinnig idioot! Ter vergelijking van mijn CI-implantaat ( voor beter verstaanbaar in lipbeelden, alle geluiden én sociale contacten wil ik voor géén goud missen) moet ik ook voor de kosten zelf betalen, verzekering zelf moeten betalen. Ik dacht: Ojeee, ik ben wel ‘auditief handicap’ geboren die niet mijn schuld was (rode hond tijdens zwangerschap, die van mijn tante was veroorzaakt die rode hond had ).

@8 en @10

Ja dat vind ik ook bij borstverkleiningen toch anders dan borstvergrotingen. Terecht.
Maar niet enorm of zwaar, aangezien mijn verhoudingen van andere ledematen goed bij elkaar passen,
én niet zo erg als die gekke siliconen van Brigitte Nielsen, die boomlange actrice. Heb wel brede rug,
sterke rug ondanks alles. Het heeft alles met slijtage te maken, botten enzo.
Borsten wil ik niet verder zakken, en mijn lieve tepels willen ook niet van die ravijnen af springen.
Maar voel me altijd zéér ongemak, dat altijd ook geweest. Complex zeg maar. Dat is mijn reden om die af te willen. Dan kan ik normaal rennen als vroeger, nu kan helemaal niets meer. Te pijnlijk voor mijn onderrug, mijn borsten, nek. Zéér vermoeiend. Vroeger was ik zéér sportfanate, beste zwemster, méér atletisch lopen, nu kan ik helemaal niks meer voor leeftijd van 55, best te jong vind ik.

@@@….

Tot slotte ben ik inderdaad niet open voor elke kritiek die alleen op mij letten en niets over het artikel schrijven. Dat doe ik het niet. Want het gaat wel over siliconen, kankerverwekkers, goedkeuring van de overheid, medisch chirurgen en welke fouten zie ik het vrij ernstig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Oink

@11: laat de problemen met de PIP implantaten nu één van de voornaamste redenen zijn waarom de CE-markering/goedkeuringsprocedure is aangepast. Het actief bijhouden van bijwerkingen is nu bijvoorbeeld verplicht.
Met aanpassen bedoel ik dat het m.n. een stuk strenger is geworden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Karin Spaink

@2: Borstimplantaten laten verwijderen uit zorg dat het kutdingen zijn die slecht zijn getest en waarvan je ziek kunt worden, wordt nog steeds niet vergoed. Alleen wanneer er een ‘medische noodzaak’ is, valt zo’n operatie onder je verzekering. En dat is nu net het dispuut dat ik aanhaalde.

 • Vorige discussie