“Sorry Noord-Holland, het is fout gelopen. We hadden beter op moeten letten. We hebben geld verloren, maar geef ons de kans de fouten te herstellen.”
Allemachtig, meent PvdA-fractievoorzitter Talsma dit echt? Ik mag toch hopen van niet. Had de provincie écht beter op moeten letten? Wat de eigenlijke vraag zou moeten zijn is of er reden was voor de provincie om extra op te letten. Achteraf is het natuurlijk makkelijk praten. Maar vooraf? Ice-save werd goed gewaardeerd, de bank had een A-rating, net als bijvoorbeeld Aegon. De belegging voldeed aan de eisen zoals gesteld door de overheid.
Moeten de provincies en gemeenten dus maar financieel experts in gaan huren om banken vooraf door te lichten, en alle keurmerken die er zijn maar gewoon negeren?
Dat is natuurlijk een compleet ondoenlijke zaak. Dat soort kennis kunnen ze niet opkopen. Daarbij, Landsbanki, de moeder van Icesave, stond ook bekend als betrouwbaar, en de bank gaf weliswaar een hoge rente, maar deze was niet zo belachelijk hoog dat direct achter de oren moest worden gekrabd. Het was geen ponzi scheme zoals die waar enkele grote banken ingetrapt zijn.
Ja, achteraf gezien natuurlijk wel. Maar feit is dat zo goed als niemand dit heeft zien aankomen en dat het dus wel erg makkelijk met het vingertje wijzen is. Dat het rating-systeem van moody’s nergens op gebaseerd bleek en de bank zomaar om kon vallen verwachtte zo goed als niemand. Enkele andere banken zijn slechts op het nippertje gered. Had Talsma ook zijn excuses gemaakt als hij al het geld dat bij ABN-AMRO en Fortis stond kwijt was geweest? Had de provincie dan ook “beter op moeten letten”?
Excuses zijn prima, maar graag wel een beetje reëel blijven.
Reacties (12)
De spijker op zijn kop. Het enige wat (volgens mij) vantevoren niet heel duidelijk was is dat DNB niet garant stond. Die indruk was bij mij wel aanwezig, want goedgekeurd in NL => garantie DNB klinkt zo lekker logisch.
Dat nieuwkomers op de markt hogere rentes bieden is een goed voorbeeld van marktwerking: anders blijft iedereen bij zijn eigen bank, en dus volkomen normaal.
Alhoewel ik ook verhalen hoor dat N-H het heeft laten staan om de schijn van een bankrun te vermijden. Terwijl de bank al aan het omvallen was. Of dat nu zo verstandig was? Als het al waar is.
En hoe denkt Talsma de fout te herstellen? Lijkt me typisch geval van niets meer aan te doen.
Wat is het probleem? Het is toch normaal, dat de PvdA zich voor van alles en nog wat moet excuseren, tegenwoordig. Ik zou de PvdA gewoon aanraden om, als er weer een probleem ontdekt wordt, maar meteen en bij voorbaat de excuses aan te bieden, ook namens GL en de SP.
De fout herstellen gaan ze doen, heb ik uit betrouwbare bron vernomen, door te speculeren bij een Chinese die een hoge hypotheekrente heeft.
Nee, natuurlijk meent ze dat. Als politica zal ze alles zeggen om maar met haar dikke reet op het pluche te kunnen blijven zitten. Dat is niet partij gerelateerd.
Wat me wel verbaast is de naïeviteit van de auteur van het stukje. Indertijd is er wel degelijk een ambtenaar geweest die ontdekte dat Icesave meer rente moest betalen dan dat ze uitkeerde, en dus niet al te best er voorstond. deze man werd echter gewoon genegeerd.
Dus excuses aanbieden oke, maar laat haar en al die anderen dan aub ook gelijk opflikkeren zonder wachtgeld.
@4: “Indertijd is er wel degelijk een ambtenaar geweest die ontdekte dat Icesave meer rente moest betalen dan dat ze uitkeerde”.
Link?
@5, ik heb het indertijd in de krant gelezen. Alsmede gehoord van enkele mensen in het bankwezen. Helaas heb ik er geen link van. Mocht ik die vinden dan plaats ik hem alsnog.
Ik kon wel wat vinden over een Groningse ambtenaar die wat had ontdekt.
Laten we dan gelijk iedereen het land uitflikkeren, die geld bij Icesave heeft geha, want ze hebben allemaal vergeten te luisteren naar die ene man…. Hoewel je je natuurlijk ook af kunt vragen, waarom de hele wereld enthousiast geld naar Icesave blijft brengen en waarom dan uitgerekend een ambtenaar bij een provincie naar die ene onheilsprofeet had moeten luisteren.
Dat die onheilsprofeet gelijk bleek te hebben gekregen, maakt het achteraf wel erg gemakkelijk om te zeggen, dat iedereen naar hem had moeten luisteren.
Wat mij bij Icesave verbaasd heeft, is niet dat gemeentes en provincies ook hun geld daar naar toe hebben gebracht (waarschijnlijk op aanraden van zo´n financieel adviseur, die je ´s avonds rond etenstijd ook vaak belde om langs te komen om je pensioenvoorziening nog eens te herzien e.d.), maar veel meer het gemak en vooral de naïviteit, waarmee hele hordes mensen hun geld naar een verder onbekende bank brengen, als ze daar een enkel procentpuntje meer rente denken te kunnen vangen.
Maar ja, dat hoort ook bij deze tijd: mensen laten zich graag van alles aansmeren en betalen daardoor veel te veel voor veel zaken. Toen ik nog was, keken mensen nog naar de kosten, die aan een product verbonden waren, en als een verkoper dan te veel geld vroeg, dan kocht je niets. tegenwoordig doen we aan allerlei prijsvergelijkingen om overal het goedkoopste aanbod te vinden, maar dat zelfs het goedkoopste aanbod nog veel te duur is, interesseert de meerderheid al lang net meer. Toen vroeger lp´s 15 gulden kostten, wist je dat dat een redelijke prijs was. Productiekosten een gulden of 5. Met redelijk normale marges voor de tussenhandel, detailhandel en de belasting kwam je rond de 15 gulden uit. Tegenwoordig betalen mensen grif 30 tot 40 euro voor een cd, waarvan de productiekosten minder dan een euro per cd bedragen en die dus voor hooguit een eurootje of 10 in de winkel zou moeten liggen. En die mensen rijden dan ook nog eens graag 5 euro benzine op om in een andere winkel 1 euro minder voor die cd te betalen…
Een leuke voorwaarde voor IJsland is dat als ze zo graag bij de EU willen ze eerst tot de laatste cent alles moeten terugbetalen: Nederland heeft immers vetorecht, dus voort wat hoort wat.
@8, een zwak tegenbod. Van een politicus die geld stalt, geld van de burger, mag ik wel wat meer onderzoek verwachten.
Als je jouw stelling doortrekt mag je de politiek niets meer verwijten omdat ze toch niets hoeven te weten.
Ik meen dat de stad Groningen net op tijd haar geld elders geplaatst heeft. Ik kan me voorstellen dat de ambtenaar die dat heeft gesuggereerd een mooie bonus heeft gekregen.
In een uitzending van Buitenhof heeft een topman van de Rabobank, Heemskerk, een indirecte waarschuwing gegeven.