I Predict a Pussy Riot

Drie Russische punkers kijken tegen zeven jaar celstraf aan omdat ze in een optreden Poetin bekritiseerden. Dat valt niet in goede aarde bij mensenrechten-activisten en artiesten wereldwijd, schrijft criminologe Therese Klok.

I Predict a Pussy Riot. Of eigenlijk helemaal niet. Ik dacht zelfs ‘dat waait wel weer over’. Die drie brutale meisjes die in gekleurde panty’s een kerkdienst verstoorden in Rusland worden vanzelf wel weer vrijgelaten en dan hoor je er nooit meer wat van. Als Poetin dat had gedaan, was het waarschijnlijk ook niet meer dan een storm in een glas water geweest. Maar helaas, Poetin voelde zich op zijn teentjes getrapt en liet een sterk staaltje machtsvertoon zien. De drie dames hebben meer macht dan ze dachten. Want zeg nou zelf: hoe sneu is het dat een wereldleider zich alleen kan verdedigen tegen een ‘punkgebed’ van drie artistieke meiden door ze voor onbepaalde tijd in de gevangenis te zetten?

De drie vrouwen, Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina and Yekaterina Samutsevich, onderdeel van de feministische punkband ‘Pussy Riot’, gingen op 21 februari de Christus de Verlossers kathedraal in Moskou in, gekleed in vrolijke jurkjes, gekleurde panty’s en zelfgebreide bivakmutsen. Zij hielden daar een punkgebed en zongen onder andere: “Heilige moeder, Heilige maagd, gooi Poetin eruit.” Op de beelden zijn meerdere leden te zien, maar deze drie dames zitten nog steeds vast. Ze worden beschuldigd van het bedreigen en beledigen van de Russische president en de Russisch-orthodoxe kerk. De tenlastelegging luidt ‘hooliganisme’, wat in Rusland duidelijk een andere betekenis heeft dan in Nederland. Er valt namelijk religieuze haat en vijandelijkheid onder.

De drie dames gaven tijdens de hoorzittingen aan dat ze geen gelovigen hebben willen beledigen, maar dat hun protest zichricht  op Poetin en diens beleid. Tijdens eerdere, vreedzamere optredens vroeg Pussy Riot ook aandacht voor andere bedreigde mensenrechten, gelijke rechten voor vrouwen en vrijheid van meningsuiting. Het hoofd van de Russische orthodoxe Kerk, patriarch Kirill, kon de flashmob echter niet waarderen, noemde het obsceen en pushte voor een strenge aanpak. Terwijl Kirill hoog van de kerktoren blies over blasfemie, kwam er weer een oud nieuwtje over hem naar buiten. Het is namelijk nogal hypocriet om te praten over kerkelijke obsceniteiten als hij zelf rondloopt met een Breguet horloge van $30.000, die is weggephotoshopt uit een officiele foto, uit angst voor minder giften / boze brieven / ongeloofwaardigheid / al het bovengenoemde.

Steun aan zangeressen

Dat deze actie nog wel eens tegen Kirill en Poetin zou kunnen keren blijkt uit de massale steun die betuigd wordt vanuit Amnesty International, Human Rights Watch, andere mensenrechten-organisaties, links-Rusland, the Guardian, de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, en een heleboel artiesten zoals de Red Hot Chili Peppers, Franz Ferdinand, Kate Nash,  Stephen Fry, Sting,  en muziekjournalist John Robb. Finse jazzpianist Iiro Rantala heeft een optreden afgezegd omdat hij, samen met andere artiesten, Rusland boycot zolang Pussy Riot vastzit. Ondertussen is de rechtzaak verplaatst naar een kleinere zaal zodat er minder ruimte is voor journalisten. En de zaak is niet langer te volgen via een live-stream op Internet, wat eerst wel het geval was. De drie dames, waarvan er twee kleine kinderen hebben, zijn allemaal hoogopgeleide, welbespraakte jonge vrouwen die niet klagen over hun behandeling in de gevangenis. Ze missen alleen medische zorg. En hun kinderen. Ze geven alleen politieke schuld toe, maar vinden niet dat ze iets strafbaars gedaan hebben. Amnesty International is het daarmee eens omdat ‘protesteren geen strafbaar feit is’ (hoogstens een overtreding).

In handgeschreven verklaringen, voorgelezen door hun advocaten, zeggen de kittige protestanten: “We are not enemies of Christians … our motives are exclusively political.” Een betoog van een mede-lid luidt: “I thought the church loved all its children, but it seems the church loves only those children who love Putin.” Op hooliganisme staat in Rusland maximaal zeven jaar celstraf, maar ze weigeren in te gaan op een ‘guilty-plea’, waarbij ze door schuld te bekennen een deal hadden kunnen sluiten.

Ook in Belarus geen vrijheid van meningsuiting

Mijn contact in Belarus reageerde gelaten op het nieuws van Pussy Riot in haar buurland. Wij hebben zo onze eigen slachtoffers. Zoals de journalist die als eerste de foto’s van de Swedish Teddies plaatste. Hij zit nu dus in een KGB-gevangenis en hij wordt ervan beschuldigd de Zweden te hebben geholpen met de grens overkomen. Onzin natuurlijk, maar hij kan er zeven jaar voor krijgen.

In Belarus is het dus nog een tandje slechter gesteld met de vrijheid van meningsuiting en mensenrechten. Volgens deze logica zou ook de jongeman die de camera in de kerk hanteerde namelijk gearresteerd dienen te worden. Swedish Teddies was een actie waarbij aandacht werd gevraagd voor de politieke situatie van Belarus. Helaas bleken de teddy-beren die door een stel Zweden uit een zweefvliegtuigje werden gegooid een stuk minder camerageniek dan de dames van Pussy Riot. Opmerkelijk is de arrestatie van deze journalist wel, aangezien de Belarussische overheid ontkent dat de actie uberhaupt heeft plaatsgevonden. Tot dit allemaal is overgewaaid, is het misschien goed je eigen vrijheid van meningsuiting te gebruiken om God / Ben Saunders / je moeder / politiek Den Haag te bedanken dat je in Nederland woont en gewoon kunt roepen waar je zin in hebt. Mag in eengekleurde bivakmuts, hoeft niet.

Via The Right Trace.

Foto: Flickr / Pixelwhip

 1. 1

  Dat deze actie nog wel eens tegen Kirill en Poetin zou kunnen keren blijkt uit de massale steun die betuigd wordt vanuit Amnesty International, Human Rights Watch, andere mensenrechten-organisaties, links-Rusland, the Guardian, de Amerikaanse ambassadeur in Rusland, en een heleboel artiesten zoals de Red Hot Chili Peppers, Franz Ferdinand, Kate Nash, Stephen Fry, Sting, en muziekjournalist John Robb.

  Buitenlanders die ons moederland willen verdelen en de Russen die zich door hen om laten kopen, zal Putin zeggen, daarmee meteen nog meer autoritaire maatregelen tegen links-Rusland legitimerend.

  De drie dames, waarvan er twee kleine kinderen hebben, zijn allemaal hoogopgeleide, welbespraakte jonge vrouwen die niet klagen over hun behandeling in de gevangenis.

  Jammer.

 2. 3

  Het soort groeperingen en lieden dat zich tegen Kirill en Putin keert, kan averechtse gevolgen voor de gestrafte dames hebben. Neem alleen al Amnesty International. Een co-stichter ervan kreeg de Lenin prijs, ging naar Cuba, heulde met Fidel en schoffeerde een Cubaanse dissident die hem de waarheid over Cuba en zijn dictator wilde vertelllen.

  Persoonlijk vind ik de 3 dames te streng gestraft, maar ze hebben de Heilige Russische Kerk wel heel erg ontheiligd en kan Putin dan ook niet veel anders. Laat het in ieder geval een les voor die 3 dames zijn. En waarom moest het erbij dat 2 van ze kleine kinderen hebben (medelijden opwekken?) en dat ze alle 3 hoogopgeleide, welbespraakte jonge vrouwen zijn? Mogen hakkelende, praktisch analfabete oude vrouwen wel 7 jaren achter de tralies?

  Ten slotte ben ik van mening dat criminologe Therese Klok er goed aan doet zich in de Russische geschiedenis te gaan verdiepen. Wat ze er nu van bakt is Hollands-provinciaal. Of ze moet er helemaal mee kappen, met Rusland bedoel ik.

  En o ja, dat van Kirill’s horloge maakt toch wel heel erg de indruk van zoeken naar vuil om nog aan iets te komen.

 3. 4

  Jawel, en dat was ook schandelijk. Maar hoeveel jaren gevangenisstraf krijgen ze bij ons?
  Als je Rusland met Nederland vergelijkt, valt de toestand in Rusland in alle gevallen zeer negatief uit.

 4. 6

  ‘valt de toestand in Rusland in alle gevallen zeer negatief uit.’

  Namens wie spreek jij? Wees voortaan wat zorgvuldiger. Ik haat mensen die zonder mij, bij mij, namens mij hun mond brutaal open doen!

 5. 7

  Ik spreek geheel namens mezelf. Maar namens wie of wat spreek jij eigenlijk, Hpax? De Russische ambassade misschien?
  Ik zou ook niet weten waarom ik eerst jou zou moeten consulteren voordat ik een opinie uitspreek. Ik spreek sowieso mijn opinie uit, en gelukkig kan dat in Nederland, anders dan in Rusland. Steek die maar in je zak.

 6. 8

  Onze held, de waxinelichtgooier, heeft inderdaad een jaar in een psychiatrische inrichting gezeten. Hij vond dat Beatrix een onecht kind was of zoiets en dat ze dus geen recht had op de troon. Dat ben ik misschien nog met hem eens ook, hoor.
  Vraagje. Is die waxinelichtgooier in die psychiatrische inrichting ook gedrogeerd, zoals dat in Russische psychiatrische inrichtingen nogal eens het geval pleegt te zijn?
  En een jaartje… Als je dat niet overhebt voor je idealen, dan ben je een sufkop.

 7. 9

  “Laat het een les zijn voor de drie dames”

  “Putin kan dan ook niet veel anders”

  Ben jij wel helemaal goed bij je hoofd? Sorry voor deze ad hominem, maar zo een geval van werkelijkheidsverkrachting heb ik al lang niet meer meegemaakt.

 8. 10

  Obama tekent tegenwoordig elke week een lijstje wie vermoord kan worden, Assange is een Z Amerikaanse ambassade gevlucht om de doodstraf in de VS te ontlopen, vrijheid van meningsuiting.
  Romney steunt Israel in de aanval op Iran.
  Laten wij eerst eens ons eigen huis op orde brengen voor we anderen bekritiseren.

 9. 12

  Rusland was al geen democratie meer, maar dit illustreert het wel erg treffend. Die meiden zitten al maanden in het gevang voor een simpele ludieke actie. In Nederland zou je daar hooguit een paar uur schoffelen voor krijgen, als je al gestraft wordt.

  Werkelijk schandalig hoe ze daar behandeld worden.

 10. 15

  Prachtig Nico Dijkshoorn in de VK:

  http://www.volkskrant.nl/vk/nl/3380/muziek/article/detail/3294827/2012/08/01/Alleen-al-voor-Dansen-aan-zee-verdienen-de-leden-van-Bl-f-zestig-stokslagen.dhtml

  “Ik verlang intens naar de Nederlandse variant op een bandje als Pussy Riot, maar ik zie het niet snel gebeuren. Als morgen tijdens het NOS Journaal de gelegenheidsformatie Kut Guerrilla onverwacht een lied zingt over te dure medicijnen (Dood! Je bent te duur. Ga dood. Ga dood!) is het land te klein. Loop in de Verenigde Staten een kerk binnen, doe een nylonkous over je hoofd en zing dat het tijd is voor een Cunt Explosion en je zit ook drie jaar in voorarrest.”

  Relativeren is een kunst.

 11. 16

  Ehm, nee. Ze vroegen hoe Obama het recht denkt te praten dat het buitengerechtelijk doden van Amerikaanse staatsburgers in het buitenland rechtmatig is.

  Het gericht doden van niet-Amerikanen is geen juridisch of politiek-filosofisch probleem, blijkbaar.

  Overigens:

  “A stunning report in the New York Times depicted President Obama poring over the equivalent of terrorist baseball cards, deciding who on a “kill list” would be targeted for elimination by drone attack. The revelations – as well as those in Daniel Klaidman’s recent book – sparked public outrage and calls for congressional inquiry”

  Daarmee wordt vermoedelijk verwezen naar dit artikel:

  http://www.nytimes.com/2012/05/29/world/obamas-leadership-in-war-on-al-qaeda.html?pagewanted=all

 12. 17

  @004 & 007 en 009

  Rusland is intern een reusachtig Imperium, waarin de democratie en alles wat daarbij hoort slechts ornamenteel kan functioneren. Zo mag Putin wel per stembus gekozen zijn als President van R., maar kan hij er slechts functioneren als een Ceasar.

  Wat in een Imperium heilig is, en strafbaar en in de mate waarin, dit alles kan niets anders dan sterk afwijken van wat in Nederland geldt; en dat gaat zelf op voor dingen en daden die hier en daar materieel nagenoeg identiek zijn. Want één ding in één context is een (soms geheel) ander ding in een andere context.

  En het is in dit opzicht dat NL-waarnemers van onNederlandse zaken zo dikwerf falen. Ze zien alleen zichzelf, de Ander is hoogstens een gemankeerde Nederlander geschikt voor ontwikkelingshulp. We zijn kleine, meeschuifelende diakenhuismannejes met een grote bek, die we snel houden als we ook maar in de verte een politie-agent menen te ontwaren.

  En in die geest beschrijven we de buitenlandse werkelijkheid die dan tot een Onwerkelijkheid verwordt.

  Als je dan in 004 leest:
  ‘Als je Rusland met Nederland vergelijkt, valt de toestand in Rusland in alle gevallen zeer negatief uit.’,
  is dat om te gieren van de lach. Maar ook wel triest.

 13. 18

  HPax ontpopt zich als een ware stalinist. Rusland dient met sterke hand geregeerd te worden, dat was al vanaf de eerste tsaar.

  Mensenrechten, wat zijn dat? Zal wel te links zijn voor HPax!

 14. 19

  Ik beschouw Rusland meer als “eigen huis” dan de op een ander continent gelegen VS (en het zelfde geldt voor Israël). Als er iemand wat moet doen aan de mensenrechten in Rusland, dan is het de EU/OVSE wel. Dan mag Canada zich bekommeren om de mensenrechten in de VS.

 15. 21

  Ik denk dat de Russische burgerbeweging, met Pussy Riot en types als Alexey Naval’niy, niet zo goed snapt is dat ze Edinaya Rossiya ook iets van een aftocht moeten geven. Pussy Riot zit nu in een situatie waarin ze een eventuele vrijspraak meteen als een politieke overwinning zullen claimen. Dat gaat nu dus niet gebeuren.

  Het bestaansrecht van Edinaya Rossiya is dat ze in Rusland “de boel bij elkaar willen houden”. Achterkamertjes, geven en nemen, niet al te hard schoppen tegen de situatie als die is, de Russische natie weer groot maken en zo. Niet eens een heel onsympathiek idee, als je bedenkt hoe groot dat land is en dat 60 procent van de bevolking permanent dronken door het leven gaat. Vladimir Poetin is lang niet het slechtste dat Rusland ooit overkomen is. Daarmee zeg ik heel weinig over Poetin.

  Tegen die achtergrond komen een stel punks in de grootste kathedraal van het land herrie schoppen en schreeuwen dat die toren de onderdrukkende piemel van Vladimir Poetin is (ik heb de tekst gelezen en de muziek gehoord). Ik weet niet hoe een dergelijke actie in het Vaticaan zou zijn gevallen. Maar om meteen over de oprukkende dictatuur te beginnen omdat die meisjes zijn gearresteerd lijkt me wat overdreven. Daar ga je die meisjes ook niet mee helpen. Maar dat hebben ze zelf waarschijnlijk niet zo door.

  Een paar dagen geleden zei Dimitriy Medvedev in de Kommersant dat we niet te snel conclusies moeten verbinden aan deze hele zaak en dat we eerst even moeten wachten tot de rechter daadwerkelijk een oordeel velt. Daar was ik het eigenlijk wel een beetje mee eens.

 16. 22

  Poetin kan niet anders???>
  Neem me niet kwalijk!
  Naar mijn idee mag je in Rusland van meneer Poetin alles zeggen als het maar pro-Poetin is.
  Oppositie in welke vorm dan ook is het spelen van Russian roulette.
  Zijn machtswellust overtreft die van Raspoetin vele malen ;-)

 17. 23

  Precies. Zoals ieder fatsoenlijk mens vind ik het ook een schandalige zaak etc, maar verwacht niet al te veel welwillendheid van een KGB-spion die de oorlog in Tsjtsjenië een doorstart gegeven heeft en geregeld politieke tegenstanders laat vermoorden.