PvdD kent zijn klassiekers wel

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Ditmaal voor ZeitGeisty, die het opstuurde via de mail.

En voorts zijn we van mening dat er een einde moet komen aan de bio-industrie.

Aldus Marianne Thieme van de Partij voor de Dieren gisteren aan het einde van haar betoog over Wilders in het debat over Fitna. Een grap? Ja inderdaad, hoewel sommigen daar anders over denken.

Wat blijkt: de Romeinse senator Cato de Oude haalde ongeveer dezelfde ‘grap’ uit door na elk betoog het volgende te oreren: ?Ceterum censeo Carthaginem delendam esse.? Dat is goed Latijn voor: ?En verder ben ik van mening dat Carthago vernietigd moet worden.?

De Partij voor de Dieren heeft deze historische anekdote inderdaad naar het heden vertaald, bevestigt een medewerker van de Tweede Kamerfractie. Elk betoog van de PvdD eindigt met de opmerking over het afschaffen van de bio-industrie. De opmerking van Thieme werd door de meeste Kamerleden begrepen en met luid geklop onthaald.

 1. 1

  Nou nou, petje af hoor! D’r kan iemand Asterix lezen.

  Wel goed om voor wat comic relief te zorgen, ’t ging er behoorlijk hard aan toe.

 2. 12

  Dombo. Hannibal gebruikte ook olifanten trouwens dus mijn niet gewiste reacties zijn zeer on-topic. Dombo klinkt ook als.

 3. 18

  Leuk dat ze zo’n doorzichte referentie aan de klassieken maakt, maar het helpt niet echt van dat idee van single issue partij af te komen.

  Ik weet nog goed dat ze de eerste dag zelfs in een betoog dat ze geen single issue partij waren alles naar “dieren” aan het vertalen was.

 4. 19

  Ik zat tijdens haar bijdrage in eerste termijn vol spanning te wachten of Thieme ook nu, in dit debat, met zulke belangwekkende actuele vraagstukken, het over haar lippen zou kunnen krijgen. Het is immers genoegzaam bekend dat zij dit naar goed Romeins voorbeeld al doet sinds ze in de Kamer zit.
  En ja hoor, na haar veel te snel voorgelezen, zeg maar gerust: afgeraffelde bijdrage kwam de tekst toch weer uit haar mond gerold.
  Ik wist niet of ik dat nu goed vond, want volhardend, of toch vooral droevig, gezien het belang van het echte debat.

 5. 20

  @knapzak: Als je kijkt naar de serienummers van de comments dan zie je dat je uit je paranoïde nek lult.

  Wij wissen geen comments, wij passen ze alleen aan als er persoonsgegevens instaan of ze duidelijk racistisch zijn.

 6. 22

  @ 15 Abhorsen:

  Dat was voor mij ook een afknapper, maar ik wilde eerst zien of het haar stemgedrag zou beinvloeden. Ik heb niets tegen het geloof van een individuele politicus, maar geloof hoort niet in de politiek thuis.