Human Capital Index

DATA - Het World Economic Forum is net voorbij en ik was benieuwd of er dit jaar iets gezegd is over onderwijs. Onder het kopje “Employment Skills and Human Capital” vindt men een nogal bonte verzameling artikelen. Over “Hoe om te gaan met negatieve feedback?” en “5 redenen om je baan niet op te zeggen”. Niet veel vergezichten over onderwijs dit jaar.

De wat meer strategische stukken over onderwijs zijn vorig jaar verschenen. Zo vond ik een interessante publicatie over de belangrijke trends in onderwijs en opleidingen (Education and Skills 2.0: New Targets and Innovative Approaches). Daarin wordt ook de Human Capital Index genoemd.

Het World Economic Forum, dat vooral bekend is vanwege de Global Competitiveness Index, heeft een aparte indicator voor Human Capital, die weer bestaat uit 51 indicatoren. De laatste publicatie dateert uit 2014 en toont de scores over 2013.

Nederland staat in deze ranking op de vierde plek, achter Zwitserland, Singapore en Finland. De grafiek komt uit het landenrapport van Nederland.

Onderwijsgrafiek - Human Capital Index 2013
 
Een handig overzicht is het, en ik kan me voorstellen dat deze index relevant is voor bedrijven die op zoek zijn naar een vestigingslocatie. Dan zal de informatie op landenniveau wel iets te globaal zijn vermoed ik.

Maar met deze 51 indicatoren zou je ook op regionaal of zelfs lokaal niveau vergelijkbare grafieken kunnen maken. Een “Human Capital Index” voor regio’s in Nederland: dat is relevante beleidsinformatie ook voor de overheid.

Originele publicatie

Via Onderwijs in grafieken

Reacties zijn uitgeschakeld