COLUMN - Ooit van het ruimtevaarttijdperk gehoord? Mooi, dan mag u dat nu weer vergeten. Dat handjevol bemande vluchten van de afgelopen halve eeuw, onderdeel van de Koude Oorlog, stelde namelijk niks voor. Het ware ruimtevaarttijdperk begint pas nu. Waar ooit twee regeringen met geld smeten, zijn het nu honderden ondernemers die massaal de ruimte bestormen.
Afgelopen week lanceerde het bedrijfje Rocket Lab met succes een goedkope mini-raket tot (en dat is het interessante stukje nieuws) op grote, commerciële hoogte. En er zullen nog vele bedrijven volgen. Niet alleen lanceren, ook het bouwen van satellieten wordt steeds goedkoper. Mocht u nog wat centen hebben liggen, investeer dan in space industries. Iedere organisatie en elk bedrijf wil straks zijn eigen communicatie- en detectienetwerken in de ruimte hebben. Milieu, klimaat, landbouw, justitie, bosbouw, verkeer, mensenrechten, surveillance – je kunt het zo gek niet bedenken of satellietbeelden zullen een grote bijdrage gaan leveren.
Ruimteverkeersregels zijn er niet. Het is een kwestie van gaan-met-die-banaan. Onderhoudskosten zijn er ook niet, want die commerciële bedrijven brengen die satellieten tot bescheiden hoogten, tot daar waar de atmosfeer uiterst ijl is maar altijd nog dik genoeg om je satelliet na een aantal jaren zodanig af te remmen dat-ie weer op aarde terugvalt. Ergens. Wellicht op iemands huis. Maar geen zorgen: gelukkig zijn daar ook geen internationale afspraken over gemaakt.
Misbruik van de ruimte kan ook onverwachte voordelen hebben. Onlangs werd duidelijk dat we ongewild een nieuwe manier hebben ontwikkeld om ons eigen radioverkeer te beschermen tegen buitenaardse aanvallen. Dat doen we onbewust met very low frequency (vlf) golven, zeer lange radiogolven dus. Handig, die lange golven want ze komen érg ver. Ooit hadden we in Kootwijk op de Veluwe een gigantisch radiostation voor vlf-radioverkeer met ‘ons Indië’. Ze worden nog steeds gebruikt voor radioverkeer met onderzeeboten. Maar een andere aardige eigenschap, zo blijkt nu, is dat dergelijke golven gaan ‘rondzingen’ in de hoogste lagen van de atmosfeer, en daar zorgen ze voor staande golven in de daar rondhangende geladen deeltjes. En die staande golven, zo blijkt, zijn in staat om uitbarstingen van zonnewind (stromen geladen deeltjes van de zon) op te vangen. Momenteel vormt die ‘zonnewind’ een heel lastig fenomeen. Radio, telegraaf, telex – vooral oude draadtechnieken hadden er last van. Maar NASA onderzoekt nu de mogelijkheid om bij het naderen van een ‘zonnestorm’ snel een schild op te bouwen met behulp van vlf-golven.
Andere signalen vormen geen bescherming, integendeel, Het is inmiddels tachtig jaar geleden dat de eerste tv-beelden werden uitgezonden, van de Olympische Spelen in Berlijn. De tv-beelden van de glimmende Führer te midden van hakenkruisbanieren hebben dus inmiddels tachtig lichtjaren afgelegd. Een reactie op deze beelden hebben we nog steeds niet ontvangen. (We hebben überhaupt nooit een radiosignaal van buitenaards leven ontvangen.) Dat kan betekenen dat men geen reden ziet om contact op te nemen. Ze zien die mooie Spelen en denken: alles is prima geregeld, daar op de planeet Aarde. Of ze denken: we wachten nog even met contact opnemen, tot dat rare snorretje definitief uit het beeld verdwenen is. Maar ja, Discovery Channel is dól op oorlog.
Een andere mogelijkheid is dat er in een straal van zo’n veertig lichtjaar (ook het antwoord doet er effe over) gewoon geen intelligent buitenaards leven te vinden is. Dat lijkt me het meest waarschijnlijk. De kosmos is Terra nullius. En dus rijp voor commerciële exploitatie.
Reacties (20)
Geen idee waar deze column heen zou moeten gaan. Hij lijkt aan te klagen dat er geen regels zijn voor commerciële ruimtevaart om te besluiten dat het een goed idee is?
Wetenschap beste Hulspas! Wetenschap. Maakt niet uit waar het over gaat @1, ga eens met Bismarck praten. Die zeikt mensen om minder af. @redactie praat eens met @Bismarck, praat eens met @Hulspas? Misschien komen we dan te weten waar dit over gaat.
Het leest voor geen meter, iets met er is iets mis met een transportbedrijf dat lading wegbrengt.
I’ts booming bizniz en denk maar niet dat facebookje of greenpeace zo maar een satteliet ergens neer magpleuren in die zône.,dat is members only.
Musk is van paypal ( die rattenclub ) en weet wel hoe hij centen moeten verdienen, zelfde school gehad als Trump.
Onze Esa raketjes kosten ietskes meer per kilo cargo..
Wat de Olypische Spelen en aliens ermee te maken hebben geen idee, arbitraire keuze auteur of apotheker?
HansR @2, misschien had je deze boodschap gericht aan jou gemist, derhalve een kattebelletje. En ik meen het: https://sargasso.nl/wvdd/sg-caf-dinsdag-23-05-2017/#comment-986109
@4: flikker op @frankw (doe maar wat je niet laten kunt)
@2: Heb jij zijn contactgegevens?
@6: nee
Over het “snorretje” signaal, je zou eens de grootte van de schotelantenne moeten berekenen om een signaal leesbaar op te kunnen vangen dat 81 jaar lang tot de macht 3 is verdund.
Ik denk oprecht
@2: Knap, dat ik zou moeten weten waar dit over gaat. Bij Hulspas heb ik de laatste tijd het idee dat het keer op keer nergens over gaat (toegegeven, ik lees zijn stukjes pas ongeveer een maand, dus misschien was dat daarvoor ook al zo). Gelukkig zijn er anderen die Hulspas prima kunnen duiden (en verder iets met pot en ketel).
@10: Ik zei in #2 niet, dat je weet waar het over gaat. Je kunt toch lezen? Nu nog begrijpen.
En verder ben ik wel klaar met dit zinloze.
Jij ook? We gaan het zien.
Bron: https://briankoberlein.com/2015/02/19/e-t-phone-home/
@12: Moeten we ze eerst nog even uitleggen wat PAL, NTSC en SECAM is of het systeem dat tijdens “snorretje” actief was.
@13 Die systemen lijken me eenvoudig genoeg te doorgronden. Als je wel eens een oude analoge zwartwittelevisie hebt gebruikt ken je dat wel: als je timing “er naast zit” krijg je diagonale streep-beelden. Als je een radio-ontvanger kunt bouwen die onze TV-signalen kan ontvangen dan kun je dergelijke patronen eenvoudig genoeg herkennen en corrigeren. PAL, NTSC en SECAM dienen feitelijk enkel om aan dat zwartwitbeeld kleuren toe te voegen. Maar het zwartwitbeeld is relatief eenvoudig te herkennen en decoderen.
Illustrerend beeldmateriaal: https://www.youtube.com/watch?v=-FK7hy5usYE
Het gaat toch gewoon over ‘Het ware ruimtevaarttijdperk begint pas nu’ ?
Verdomde interessant inderdaad, we staan aan de vooravond van een revolutie in de ruimtevaart.
Space-X etc. komen nu pas echt op gang, het zal niet lang meer duren en je kunt in zeg 3 uur van Europa naar Australie ‘vliegen’ bv.
Eerst nog een speeltje voor de wat rijkeren onder ons, ruimtevluchtjes maken of overnachten in een ruimte hotel,
ik vrees dus dat ik het niet zal halen om buiten onze dampkring te verwijlen maar voor zoonlief zie ik het nog wel gebeuren.
@15:
zeiden ze dat ten tijde van de Concorde ook al niet?
Ik weet niet of commerciele exploitatie van de ruimte wel zo’n goed idee is. Kessler syndrome (‘ruimtepuin’ ) is iets wat best wel eens reeel zou kunnen worden, de komende tijd, en ik zie commerciele organisaties nou niet bepaald als het soort eenheden die een langetermijnvisie hebben (of rekening houden met langetermijnproblemen).
En zwijmelen over vliegtijden van 3 uur voor een halve aardbol is hartstikke leuk, maar ik zie toch wel een paar kleine issues met dingen als ‘energieverbruik’ en ‘CO2/milieuvervuiling’ als dat grootschalig gaat gebeuren..
@15: man, hou op, ik zeik in mijn broek van het lachen.
Het International Space Station zal in 2020 (of een jaartje later) worden verlaten en afgeschreven.
We hebben het laatste jaar helemaal niets meer gehoord van die ruimtevaartpioniers op Curacao. :-)
@18: 2024, en ik vermoed nog wel langer… Dat gebeurt namelijk altijd met dit soort projecten. http://www.space.com/24208-international-space-station-extension-2024.html
@19: we’ll see