Homohuwelijk, Buzzfeed en Oscars

ELDERS - In de VS ging het weer eens over de toekomst van online journalistiek/foto’s van schattige kittens, over het homohuwelijk en natuurlijk over de Oscars.

Het is alweer een tijdje terug dat Obama aangaf voor het homohuwelijk te zijn. Een redelijk dappere daad, om je uit te spreken voor het huwelijk tussen mensen van hetzelfde geslacht, waar … procent van de bevolking gelooft dat God de aarde in zeven dagen schiep. Dat het niet slechts een campagnestunt was om de homokiezers op z’n hand te krijgen, bleek vorige week. De Obama-regering diende een klacht in bij het hooggerechtshof tegen DOMA, de Defense of Marriage Act, de federale wet die het homohuwelijk in Amerika verbiedt.

Volgens de legal brief die Obama’s ministerie van Justitie afgelopen vrijdag indiende, is sectie drie van de wet ongrondwettelijk, omdat het ongelijkheid tussen hetero’s en homo’s in de hand werkt. DOMA verbiedt het erkennen van een homohuwelijk door de federale staat voor ‘federal government for income tax purposes, federal employee benefits, immigration and myriad other programs.’ Daarom geldt volgens Obama’s juristen dat ‘the statute simply cannot be reconciled with the Fifth Amendment’s guarantee of equal protection.’

Onder andere op Buzzfeed, NPR en Politico waren uitstekende stukken te lezen over de juridische procedure die Obama’s regering gestart is.

Over Buzzfeed gesproken: het gaat goed met die nieuws-en-andere-ongein-blog dat in 2006 begonnen is door Jonah Peretti, ook co-founder van Huffington Post. Vorig jaar trokken ze Ben Smith aan, van Politico, als editor-in-chief. Inmiddels trekt het blog 25 miljoen unieke bezoekers per maand, met hun posts over vijftien egels op de foto met items die op egels lijken, of Snoop Dogg die een kinderboek over blowen schrijft. Maar zoals hun analyse over Obama’s standpunt over het homohuwelijk laat zien, besteden ze steeds meer aandacht aan ‘serieuze’ onderwerpen, waarmee ze zich steeds meer aan journalistiek werk wagen. Buzzfeed is extreem succesvol met social media en viral content, en dat legt ze geen windeieren. Het is een van de weinige mediabedrijven in de wereld die het financieel voor de wind gaat. Maar er is natuurlijk ook geen kritiek, afgelopen week nog van Andrew Sullivan, de blogger die recent aangaf solo verder te gaan, zonder enige vorm van advertentie. Sullivan (en anderen) noemden de advertorials op Buzzfeed misleidend, omdat ze moeilijk van editorial content te onderscheiden zijn. Een interessant debat voor eenieder die wel eens nadenkt over de toekomst van online journalistiek.

En dan was het natuurlijk ook de week van de Oscars, in de US of A. Afgelopen nacht zijn ze uitgereikt, en hier zijn de winnaars te vinden. Het was vast weer een spektakel, met Seth McFarland als presentator, maar daarover kan op het moment van schrijven (zondag 24 februari, 17.26 Nederlandse tijd), nog niet zoveel gezegd worden. Daarom maar gewoon een overzicht van Oscar-gerelateerde items van Jon Stewart, want let’s face it: je kunt nooit te veel The Daily Show clips zien.

Reacties zijn uitgeschakeld