Homeopathie werkt niet

Een groot onderzoek wijst uit dat homeopathie niet werkt. Zwitserse artsen hebben 110 homeopathische onderzoeken naast elkaar gelegd en concluderen dat het niet werkt.

Hoewel homeopathie net zo is als geloof in dat het niet is uit te roeien, vind ik dit een gevaarlijke conclusie. Want of homeopathie nou wel of niet gebaseerd is op het placebo-effect doet er niet zoveel toe. Dat het mensen helpt is belangrijk. Als mensen nu deze onderzoeksresultaten meenemen in hun afwegingen zal homeopathie daadwerkelijk minder effectief worden, waardoor de reguliere gezondheidszorg ook al deze patiënten er weer bijkrijgt. En dat kunnen we nou net niet betalen.

Oftewel: De homeopathie is dood, lang leve de homeopathie!

 1. 1

  Goed bezig in Brussel: rap even als iedereen met vakantie is… het gaat snel als het niet kosjer is!

  Beste mensen,

  Ik trommel jullie op voor een heel belangrijk punt. Het betreft een actie tegen het standpunt van Minister Demotte (minister van Sociale Zaken en Volksgezondheid) en al onze pogingen om contact op te nemen met zijn kabinet werden in de kiem gesmoord.

  De reden hiervoor is:

  Het voorgestelde Ministerieel Besluit en Koninklijk Besluit over de erkenning van de huisartsen, plaatst de alternatieve artsen buiten het circuit van de geneeskunde.

  Wat inhoud:

  – Elke huisarts die de alternatieve geneeskunde uitoefent, verliest zijn titel van huisarts.

  Wat hierop neerkomt:

  Wie geen erkent huisarts meer is, kan geen onderzoeken meer voorschrijven, niet meer doorverwijzen naar specialisten, geen bloedonderzoeken meer doen,… (m.a.w. hun diploma van arts en 7 jaar studies is niks meer waard.)

  De terugbetaling voor patiënten wordt verminderd, of in geval van huisbezoek tot nul herleid.

  DAAR HET KB OP DIT OGENBLIK REEDS TER GOEDKEURING LIGT BIJ DE RAAD VAN STATE WIL IK JULLIE VRAGEN OM “SNEL” MEE TE WERKEN OP VOLGENDE MANIER:

  1. Teken onze petitie: ga naar http://www.soshomeopathie.be

  U klikt op “wilt u morgen nog homeopathisch behandeld worden”

  U klikt op “petitie”

  2. Deze informatie zo snel mogelijk verspreiden. Je kunt deze mail gebruiken en doorsturen.

  3. Alle invloedrijke personen die je kent kontakteren. (vb: politici, perslui en BV’s…)

  Vraag hen de petitie te tekenen en alle middelen aan te wenden om dit KB en MB tegen te houden.

  Wij hopen van deze regering eerder een positief signaal te ontvangen over alternatieve geneeswijzen.

  In ieder geval heel erg bedankt om hiervoor even tijd te maken.

 2. 4

  Weer iemand die het nodig vond een compleet a4tje in de comments te plempen. Geef gewoon eens je mening.

  Overigens sympathiseer ik wel met het belgische voorstel. Homeopathie en reguliere gezondheidszorg moet duidelijk van elkaar gescheiden worden.

  Anders wordt de patiënt onnodig in verwarring gebracht en verwacht misschien te veel of te weinig van een behandeling.

 3. 6

  Sorry hoor, het was niet mijn bedoeling lastig te doen, :-(
  Ken geen jota van computers, ben altijd blij als ik kan copie en pasten. Mijn excuses maar ik vond de brief te veel aansluitend op je artikel om niet door te sturen..
  Als ik nog zo eens iets heb dan zal ik het proberen anders te doen.
  Groeten janine
  Voorstander van samenwerken van artsen, en alternatieve genezers. En het zelf mogen kiezen op welke manier je wilt genezen. Met de zelfde rechten als de andere ziekenfonds patient.

 4. 7

  Zo hard was het ook niet bedoeld. Meestal gaat het hier om ééndagsvliegen, dwz bezoekers die hier nooit meer terugkomen.

  Vaak kan het makkelijker door een link naar de plek waar het artikel staat of naar de website te plaatsen.

  Samenwerking tussen artsen en alternatieve genezers vind ik prima, maar zoals ik al zei, de scheiding moet duidelijk zijn.

  Overigens is homeopathie nog wel iets anders dan “de alternatieve geneeskunst”. Soms moeten mensen ook tegen zichzelf in bescherming genomen worden. Of anders wel tegen charlatans.

 5. 8

  Het lijkt erop dat een erkend huisarts die homeopathie “erbij doet” dan ineens alles verliest wegens dat voorstel en dat lijkt me overtrokken en onzinnig.

 6. 9

  Niet als hij zijn patiënten homeopathie presenteert als reguliere gezondheidszorg.

  Maar de reactie lijkt me nogal overtrokken. Wordt de soep echt zo heet gegeten?

  Het lijkt dat de anti-kwakzalverijlobby in België iets meer voet aan de grond heeft, helaas.

  Deze zieligerd voeren een kruistocht tegen alles wat niet direct te verklaren is met een klinische test.
  Laat mensen toch lekker geloven wat ze willen.

 7. 10

  Ik ben voor alternatieve geneeskunde,als er een diploma van een opleiding, of een gelijkwaardig getuigschrift kan worden voorgesteld.
  In Belgie moet een klassiek arts die homeopaat wil worden, een opleiding volgen van ongeveer 4 maanden, en mag zich dan homeopaat noemen. Dat is heel interressant voor hen die in de praktijk weinig klanten hebben, en met de mode willen meedoen, helaas krijg je dan ook tussen de homeopaten ook heel veel kaf tussen het koren.
  Een alternatieve homeopaat echter
  houdt nooit op met studeren, heeft een opleiding van minstens vier jaar achter de rug.
  In Belgie betaal je je dokter een klein stukje zelf. De huisarts kost bijvoorbeeld 8 euro en je bent in een 10 minuten buiten. Een homeopaat vraagt 40 euro per uur, maar het consultaat duurt soms wel 3 uur. Ik denk dat het probleem voor de belgen werkelijk ligt, dat je verplicht wordt ziektekostenverzekering te betalen, dus meebebetaald aan schoonheidsoperaties, zwangerschaps wensen, en al wat onzinnigs meer, maar dat je niets krijgt als je zelf alternatief wil genezen.
  Wat ik wel heel belangrijk vind is dat iedereen die met het menselijk lichaam werkt een goede opleiding diagnose zou moeten krijgen, en patient eventueel verplicht moet worden zich, door een klassiek arts te laten screenen, al vorens de behandeling bij een alternatief genezer aan te gaan. Zodoende weet de patient in elk geval wat de klassieke artsen denken wat hij mankeert. En fin ik zou hier uren over kunnen schrijven… Ik weet dat ik lang van stof ben en het ik vind het zeer moeilijk om in te korten. Maar je hebt mijn totale toestemming dit wel te doen, mits het de opzet van mijn tekst niet veranderd.
  Groetjes janine