Hoe Wilders Europa omarmt

DATA - De PVV heeft in de Europese Unie een nieuwe vijand gevonden. Toch is het verkiezinsprogramma geen waterscheiding. Het kantelpunt lag in september vorig jaar. Een analyse van de Nederlandse Nieuwsmonitor.

De PVV presenteerde gisteren haar nieuwe partijprogramma met de titel: ‘Hún Brussel, óns Nederland’. Het programma lijkt een radicale breuk met het vorige verkiezingsprogramma, ‘De agenda van hoop en optimisme’. Dat begon met hoofdstukken over veiligheid, islambestrijding en massa-immigratie en kende geen apart hoofdstuk over de Europese Unie. Wanneer en hoe is de PVV van hoofdthema veranderd?

In de huidige maatschappij waar veel kiezers niet de tijd en moeite nemen om zich te verdiepen in standpunten en reputaties van partijen is de associatie tussen partij en thema van belang. Mensen die zich zorgen maken om immigratie komen zo al snel bij de PVV uit en mensen die zich zorgen maken om dierenwelzijn bij de Partij voor de Dieren. Met het nieuwe verkiezingsprogramma  probeert de PVV het issue ‘anti Europa’ te claimen met als belangrijkste concurrent de SP.

Links-Rechts & Nationaal- Internationaal

Van oudsher is de economie een klassiek sociaal-economisch links-rechts onderwerp. Dat wil zeggen dat de politieke keuzes omtrent dit thema vooral te zien zijn als een onderwerp van herverdeling: moet de overheid het verschil tussen rijk en arm verkleinen? Moet de overheid door investeringen de economie stimuleren of juist door bezuinigingen de overheidsfinanciën op orde houden? De verkiezingen van 2010 draaiden met name om deze klassieke tegenstelling. Uiteindelijk een strijd tussen de VVD en de PvdA, oftewel, Rutte of Cohen.

Dit thema ging aan Wilders voorbij. Zijn partij had zich echter met het onderwerp immigratie en islam de jaren ervoor niet op de politieke links-rechts-as, maar op een andere politieke dimensie geprofileerd: nationaal versus internationaal. Waar in 2006 nog iets meer dan een kwart van de kiezers aan klein rechts, waaronder de PVV, dacht bij het thema immigratie, is dit percentage in 2010 gestegen naar ruim twee derde van de kiezers.

De discussie over de oplossing voor de economische crisis werd de afgelopen kabinetsperiode vooral gevoerd volgens de klassieke links-rechts dimensie. Tijdens deze komende campagne lijkt zich een nationaal-internationaal debat over de crisis te ontwikkelen: meer of minder Europa. Met deze nieuwe focus plaatst Wilders het debat onder dezelfde noemer als immigratie en integratie, dat ook een heel duidelijk een nationaal vs. internationaal debat is.

Voor dit artikel analyseren we al het politieke nieuws uit de Volkskrant, NRC Handelsblad, Trouw, De Telegraaf en AD in de periode 23 november 2006 (verkiezingen 2006) tot en met 3 juli  2012. In totaal gaat het hierbij om 114.245 artikelen. Door middel van automatische inhoudsanalyse is onderzocht in hoeveel artikelen de PVV of Geert Wilders is genoemd met de respectievelijke thema’s islam/immigratie en Europa.

Immigratie en Europa

Vanaf 2006 is duidelijk te zien dat de PVV meer geassocieerd wordt met islam en immigratie dan met Europa. Vanaf het najaar van 2007 en begin 2008 komt dat vooral door de anti-islamfilm Fitna, die lange tijd de gemoederen bezighoudt. Naarmate zijn partij meer gestalte krijgt en groeit neemt ook het nieuws over de PVV en islam toe. In juni 2009 wordt de PVV wel sterk geassocieerd met Europa. Dit komt door de overwinning van de partij tijdens de verkiezingen voor het Europees Parlement. Daarna lopen de lijnen van onderwerpassociaties met islam en Europa verder uit elkaar, tot het hoogtepunt van oktober 2010, wanneer de inhoudelijke behandeling van de strafzaak tegen Wilders voor haatzaaien plaatvindt.

Figuur 2: Thema-associaties tussen Wilders en islam/immigratie en Europa vanaf november 2006

 

Kantelpunt

Tegenwoordig heeft Wilders het thema islam en immigratie toegeëigend. Zoals we eerder zagen denkt ruim twee derde van de kiezers direct aan de PVV bij het thema immigratie. Vanaf het najaar van 2011 daalt dit thema langzaam in de associatie met de PVV. Het onderwerp Europa neemt dan al gestaag toe. Het kantelpunt is september 2011, wanneer het thema Europa door de eurocrisis en de afspraken die Nederland maakt om Zuid-Europese landen te helpen meer op de agenda komt te staan.

De PVV stelt een referendum voor over de vraag Griekenland wel of niet te steunen. Het PVV standpunt is helder.  “WILDERS: WAPENEN TEGEN GRIEKSE VAL.FINANCIELE WERELD MAAKT ZICH OP VOOR BANKROET” kopt De Telegraaf op 14 september 2011. Wilders profileert zich steeds actiever op dit thema en vanaf nu is het officieel: de PVV vindt Europa een belangrijker thema dan immigratie.

In november komt de partij met een eigen onderzoek naar een terugkeer van de gulden. Het resultaat: de PVV wil een referendum: “Wilders: referendum over gulden” (NRC Handelsblad, 11 november 2011). Wilders omschrijft deze verschuiving van de focus als volgt tijdens de presentatie van het verkiezingsprogramma van de PVV voor de komende verkiezingen:  “De afgelopen jaren kreeg de Partij voor de Vrijheid vaak het verwijt een one-issue-partij te zijn. (…) Dat zijn we niet alleen, maar dat blijven we ook (…) en het onderwerp waarop we ons richten is de Europese Unie”.

De vraag is of het Wilders lukt om leider te worden van het anti-Europa kamp. Ook de SP is kritisch ten aanzien van de Europese Unie. Daar komt bij dat de PVV heeft met het opstappen van Brinkman, Hernandez en Kortenoeven te maken krijgt met een andere vorm van berichtgeving: intern conflict. De gelederen blijken niet helemaal gesloten en zeker tijdens verkiezingstijd is een te sterke focus in de media op dergelijke praktijken binnen een partij niet gunstig in de strijd op de gunst van de  kiezer.

Foto Flickr cc Rockcohen

Reacties (60)

#1 HansR

Wilders is een door conservatief VS gesponsorde intriganten en propaganda maatschappij. Hij is geen serieuze kandidaat maar alleen een podium voor propaganda. We worden gemanipuleerd via de PVV. De enige vraag die ik mezelf stel is of hij het zelf doorheeft of dat hij gewoon wordt gebruikt. Hij is iig geen serieuze politicus.

Schande dat dit deelneemt aan politiek.
Openheid van financiering is een eerste vereiste.
Verbod op [onevenredige?] buitenlandse financiering een tweede.

 • Volgende discussie
#2 Tom van Doormaal

De betekenis van deze analyse ontgaat me eerlijk gezegd een beetje. Doet een nieuwsmonitor nu iets anders dan registreren wat journalisten denken dat er aan de hand is?
En dat kantelmoment? Zou het niet slimmer zijn gewoon eens te vragen wanneer de PVV strategen besloten voluit tegen de EU te gaan? Ik heb het idee dat als je daarom vraagt je gewoon antwoord zou krijgen, met een aanleiding of heldere motivering er bij.
Ik heb al een de hooggeleerde Fennema nagezegd dat ik het een zorgwekkende gedachte vond dat beide, wat populistische extremen (PVV en SP) een anti-europa referendum zouden bevorderen. Dat zit er nog steeds in, alsof er niet meer aan de orde is dan dat.
Maar daarover gaat het verhaal niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#2.1 alt. johan - Reactie op #2

@TvD: “… wanneer de PVV strategen besloten voluit tegen de EU te gaan?”
Wat in ieder geval meegespeeld heeft is dat we de afgelopen 1,5 jaar dat de PVV gedoogde dat de EU in veel gevallen een blok aan het been was, toen we PVV-beleid wilden vormgeven. Het bekende kan-mag-niet-van-Europa-verhaal.

Dus niet bij de pakken neer gaan zitten, maar pro-actief de obstakels identificeren en opheffen. In dit geval de EU.

#2.2 Jabir - Reactie op #2.1

Dus niet bij de pakken neer gaan zitten, maar pro-actief de obstakels identificeren en opheffen. In dit geval de EU.

Ga je het gezwabber van Wilders nou van een diepere betekenis voorzien? Dat gaat toch echt alleen over de korte termijn Johan. Wilders is geen strateeg, maar een tacticus. In feite ongeschikt om een partij te leiden, want van een lange termijn strategie kan hij al helemaal niet beschuldigd worden.

Het zou ook niet zo’n slimme strategie zijn om eerst de EU aan te pakken zodat je er daarna pas echt een vreemdelingenhatende PVV politiestaat van kan maken, want Wilders zette zich compleet buitenspel, de desintegratie van zijn beweging is al lang en breed begonnen. Hij zal waarschijnlijk nog een verkiezingstermijn of twee wat marginale invloed uitoefenen in het parlement en dan zijn we toch echt weer aan de volgende boer koekoek toe.

#3 Jabir

De PVV heeft geen helder profiel meer; zelfs islamofoben kunnen er geen thuis meer vinden. Het verbindend thema was eerst die islam, maar dat is nu weg. Vandaar dat de fractie dan ook zo ernstig verdeeld is tussen rechtse en linkse mensen.

De vertrokken PVV’ers schetsen een beeld van een partij die steeds meer verdeeld raakt. Doordat Wilders meer aandacht heeft voor sociaal-economische thema’s ontstaat een sterkere links-rechts-verdeling. Daartussenin, zeggen de ex-PVV’ers, zitten de “knik-eenden”; PVV’ers die Wilders aan een meerderheid helpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3.1 alt. johan - Reactie op #3

@Jabir: “De PVV heeft geen helder profiel meer; zelfs islamofoben kunnen er geen thuis meer vinden. “

LOL, wat maak je je toch druk. Wat ben je weer begaan met het lot van sommigen.

#4 Inje

Altijd leuk, als je weer iemand tegenkomt die in zo’n oud mantra is blijven steken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 jobvandervelde

Volgens mij verkijken de meeste mensen zich op de strategie van de PVV.
Wilders wil uit de EU omdat hij dan niet meer gebonden is aan allerlei verdragen waardoor geen moslims kunnen worden uitgezet of anderszins dwarsgezeten.
De anti-EU campagne is een omtrekkende beweging. Eerst uit de EU en dan kunnen we eindelijk de moslims aanpakken. Eigenlijk gaat het om noch iets anders namelijk de botte macht. Wilders is in verwarring omtrent zijn identiteit. Met Indische en joodse sympathie en zelf duidelijk kenmerken van een nederlander met indische roots, die hij probeert te verbergen(blond haar en gekleurde contactlenzen.) Volgens mij wil hij daar een rekening vereffenen. Ik ben blank , hollands en dus OK.
En dat is de drijfveer van deze charismatische politicus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5.1 Jabir - Reactie op #5

@Job

Welnee joh. iedereen die uit de school klapt bij de PVV of er infiltreerde (HP/de Tijd indertijd) geeft aan dat het alleen maar om de peilingen gaat, er zit geen diepere strategie achter. Uit de peilingen bleek dat de islam een beetje een non-issue dreigde te worden en dat is het enige. We moeten Geertje ook niet overschatten, want aan het eind van de dag is het gewoon een LEAO ventje.

Zoals Hernandez al aangaf: “Hoe goed kent hij Henk en Ingrid? De vraag is: Wie zijn het dan? Wilders liet de agenda van de PVV bepalen door peilingen.”

Ik snap de afweging hoor, dat hij eerst de EU uit wil voordat hij allemaal andere dingen kan bereiken, maar de vooronderstelling is dan wel dat het hem gaat lukken ons die EU uit te krijgen. Dat is natuurlijk niet realistisch. Zoals de Joop al schrijft:

“Wel wordt duidelijk dat de PVV-kiezers een steeds meer geïsoleerde groep worden. De tegenstellingen met kiezers van andere partijen worden steeds groter.”

Er zijn geen andere partijen te vinden die met Geert de EU uit willen stappen. Gaat ‘m nooit worden en en passant is hij ook van zijn islamthema af.

Onduidelijk profiel => dev/null

#5.2 alt. johan - Reactie op #5.1

@Jabir: Jij mist het centrale argument. Het gaat om hetzelfde thema. Hoe vaak is er niet tegen ons gezegd: “jullie kunnen toch heel weinig bereiken op het gebied van immigratie. Europa houdt het toch wel tegen.”

Bottlenecks opheffen, daar gaat het om.

 • Volgende reactie op #5.1
#5.3 Jabir - Reactie op #5.2

Ja, maar het is gegeven de politieke constellatie waarin hij zichzelf manoeuvreerde uitgesloten dat Wilders ook maar iets gaat realiseren van zijn Europafobie. Het is dus volstrekte lulkoek dat er nog wat Europese bottlenecks te slechten zouden zijn tot het *kuch* ideaal van een islamofobe PVV politiestaat bereikt wordt, want die komt er gewoon nooit.

Eurorancune spreekt tegenwoordig gewoon meer aan en daar beweegt hij in mee. Het ene nietszeggende doekje voor het bloeden maakt plaats voor het andere. Verder niets, Johan.

#5.4 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: Ik voel helemaal geen Euro-rancune. Hoe bedenk je het?

De populisten hebben al een veel langere kritische houding to.v. Europa.

http://www.youtube.com/watch?v=y-VT4sh39RE&t=1m59s

 • Volgende reactie op #5.3
#5.5 Jabir - Reactie op #5.3

Hoe kom ik erop? LOL

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.6 alt. johan - Reactie op #5.3

Heb je het filmpje van Pim Fortuyn gezien?

Wist je niet dat er in de populistische beweging al een veel langere traditie is van Euroscepsis?

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.7 Jabir - Reactie op #5.3

Ik heb niet zo’n interesse in dat filmpje. Sta nu ook te koken en Hit & Miss te kijken, dat houdt mijn aandacht veel beter vast: een briljante nieuwe serie over een transgender huurmoordenares die de voogdij over een groep kinderen krijgt nadat haar ex vriendin aan kanker overlijdt. Serieus een aanrader.

Er kleeft mij te weinig vlees aan een politieke discussie met jou en daar moet je eerst maar eens wat aan doen. Zou je dan ook in je eigen woorden voor me samen kunnen vatten wat me op zou moeten vallen aan dat filmpje? Net als iedereen die wel eens in de Rotterdamse gay scene verkeerde en het ongenoegen had met dat figuur aan de bar te hangen en ruzie te krijgen, heb ik verder een pleurishekel aan Fortuyn.

Weet je dat ik die een keertje in z’n dikke uitgezakte pukkelkont kon nemen? True story. Die had hij zelfs al naar me toegekeerd in de darkroom. Vanzelfsprekend bedankte ik voor de eer.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.8 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: De content ga ik niet verklappen.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.9 Jabir - Reactie op #5.3

Nou, laat dan maar zitten met dat filmpje. Het maakt me ook niet zo uit, die populistische euroscepsis. Feit blijft dat het eerst niet echt meespeelde bij Wilders en toen de opiniepeilingen over de islam veranderden ineens wel. Dat krijg je niet weggepoetst. Als het allemaal zo strategisch was, klopt de volgorde niet. Dan was hij meteen al begonnen met Europa en pas in tweede instantie over de Islam begonnen.

Hoeveel gaap filmpjes je er ook bijsleept.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.10 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: laten zitten?

Niks laten zitten. Je moet niet wegduiken voor de discussie. Zo makkelijk kom je niet weg.

Voor de rest hoef jij niet overtuigd te worden, je behoort toch niet tot de potentiële kiezersgroep. Europa is hot, dat maken we onderwerp van de verkiezingen, dat is de strategie.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.11 Jabir - Reactie op #5.3

Wegduiken voor de discussie omdat ik geen zin heb om naar een filmpje te kijken dat je alleen maar laat zien omdat je te lui bent om je eigen argumenten onder woorden te brengen? Dat lijkt me toch van niet Johan. Gewoon even beter je best doen.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.12 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: Jij plaatst zelf nog veel meer Youtube-filmpjes

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.13 Jabir - Reactie op #5.3

Ja, maar die zijn vanzelfsprekend wel belangwekkend.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.14 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: Waarom is dat vanzelfsprekend?

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.15 Jabir - Reactie op #5.3

Omdat ik geen PVV’er ben natuurlijk. PVV’ers plaatsen alleen maar filmpjes, linkjes en onjuiste of uit hun verband gerukte statistiekjes om drogredeneringen kracht bij te zetten die ze vaak nog niet eens goed onder woorden kunnen brengen. Dan moet je nog gaan zitten raden naar wat ze ermee willen zeggen. Daarnaast had jouw Fortuijn filmpje maar zijdelings betrekking op de discussie en reageerde ik allang op je stelling bij dat filmpje. Maar je hebt het zo druk met mij ertoe te bewegen je kut filmpje te bekijken, dat je niet eens ingaat op die reactie.

Ik heb die filmpjes ook helemaal niet nodig om iets te stellen, maar plaats ze in een draadje om de discussie te verlevendigen of verrijken. Heel ander kopje thee.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.16 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: Wat mij betreft hoef je de filmpjes niet meer te plaatsen, ik heb een flash-blokker en kijk ze niet. (ik heb één keer een filmpje van jou bekeken iets met “… ne grette rien”, ik vond het niet leuk.)

Mijn Fortuyn-filmpje toont aan dat de Europa-scepsis intrinsiek onderdeel is van de populistisch beweging. Dat vond ik van belang, omdat men niet moet denken dat het anti-EU verhaal iets nieuws is.

Wat ook geldt is dat Fortuyn het uitstekend kan verwoorden. Dat leek me het het beste om het uit de eerste hand te horen.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.17 Jabir. - Reactie op #5.3

Ken je klassiekers, Johan. Non, je ne regrette rien van Edith Piaf kennen is een kwestie van inburgering en je aanpassen aan de normen en waarden van onze Europese cultuur.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.18 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: Ik ben al Europeaan. Ik kom uit een – tot zover mijn kennis strekt – inheemse Europese familie. Als je Europese cultuur wilt kun je beter mijn posts ter harte nemen. Hoewel ik korte tijd buiten het continent ben geweest, ben ik wel gevormd door dit continent.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.19 Jabir. - Reactie op #5.3

Ik vind het cultureel besef niet echt van je posts afspatten Johan. En evengoed niet bij de PVV. Eerder een culturele kaalslag, terwijl er tegelijk geclaimd wordt dat ervoor opgekomen wordt. Lachwekkend natuurlijk.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.20 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: We hebben onze eigen visie op cultuur, daar komen we voor op.

Ik heb overigens niet zozeer iets tegen Piaf.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.21 Jabir. - Reactie op #5.3

Nee Johan, dat is niet een verschil in visie, dan veronderstel je een gelijkwaardigheid waarvan helemaal geen sprake is. Het is cultuur dragen tegenover culturele kaalslag, waarin een in Taiwan vervaardigd standbeeld van Pimmetje het hoogst haalbare is. En lokale folklore als carnaval, of wc pot werpen. Erg “Blut und Boden” allemaal.

Precies wat ik eerder bedoelde met de “uitwassen van het egalitarisme”.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.22 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: Veel kunstenaars doen te weinig om ons te pleasen. Voor niets gaat te zon op.

Als kunstenaars (in onze ogen) lelijke dingen willen maken, dan mag dat, maar wat mij betreft niet op onze kosten (van de staat).

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.23 Jabir. - Reactie op #5.3

Eerst laten zien dat je in staat bent om de cultuur te dragen die je claimt te “verdedigen”, terwijl je die ondertussen kapot maakt. Begin maar die cultuur ook echt te beminnen. Dan volgt er een hele tijd niets en kijken we daarna weer of je “gepleased” kan worden. Persoonlijk denk ik dat kunst ook kan irriteren, of confronteren. En dat er ook een inspanning van de kijker naar kunst nodig is. Domme consumenten moet je niet pleasen, maar uitdagen.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.24 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: confronteren en uitdagen is prima. Ik heb ze in zekere zin ook nodig. Het zijn meer indirectere vormen van pleasen.

Jabir, ik heb het niet over een platte vorm van pleasen, waar bij mij de smaak snel vanaf is. Ik heb het over een oprecht, berokken en meer diepgaande manier van pleasen van ons.

Maar wij zijn de enigen die gaan over wat ons bevalt en wat niet.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.25 Jabir. - Reactie op #5.3

Er is een humuslaag nodig om die paar goede kunstenaars boven te laten drijven. Maar ik ga een schoonheidsslaapje doen. Mooie dromen Johan, over dat Wilders premier wordt ofzow…

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.26 alt. johan - Reactie op #5.3

@Jabir: kunstinstellingen en academiën met een track-record waar wij tevreden over zijn behouden hun funding.

Om te benadrukken dat we kunst wel belangrijk vinden zit ik te denken aan nieuwe Partij-voor-de-vrijheid-kunst-centra met opleidingen erbij. Hier zal aanstormend talent zich kunnen melden. Deze nieuwe centra zullen premium funding krijgen.

 • Volgende reactie op #5.3
 • Vorige reactie op #5.3
#5.27 servetius - Reactie op #5.3

Vergeten lijkt te worden dat de EU gewoon illegaal is.
In de drie landen waar referenda werden gehouden was de uitslag tegen de zogenaamde EU grondwet.
De mening is vrij algemeen dat als in de andere landen referenda waren gehouden dat die ook afwijzend zouden zijn geweest.
Hitler was van mening dat hij niets met Versailles te maken had, en zo denk ik ook over de EU.
Helaas ben ik niet in de positie dat ik me van de EU kan ontdoen.

 • Vorige reactie op #5.3
#5.28 alt. johan - Reactie op #5.1

@Jabir: Natuurlijk hoeven we niet 100% uit de EU om toch al succes te hebben. We willen dat stukje autonomie en soevereiniteit op de gebieden waar we dat nodig hebben.

Een kritische blik op Europa is overigens al veel langer in zwang bij populisten: http://youtu.be/y-VT4sh39RE?t=2m2s

 • Vorige reactie op #5.1
#5.29 Jabir - Reactie op #5.28

We gaan ook niet een beetje uit de EU Johan. Je staart je blind op dingen die nooit gaan gebeuren.

 • Volgende reactie op #5.28
#5.30 alt. johan - Reactie op #5.28

@Jabir: Als we altijd naar D66-achtige adviezen hadden geluisterd had de PVV niet eens bestaan.

 • Vorige reactie op #5.28
#5.31 Jabir - Reactie op #5.30

Ehh…. dat had ik erg gevonden? Kom nou eens met een inhoudelijk argument Johan, je stelt en kwalificeert alleen maar, waarmee je het vooroordeel van de domme PVV’er alleen maar bevestigt. Probeer nou eens een keertje een stelling die je betrekt ook te onderbouwen.

 • Volgende reactie op #5.30
#5.32 alt. johan - Reactie op #5.30

@Jabir: Jouw vooroordelen zijn jouw probleem.

 • Volgende reactie op #5.30
 • Vorige reactie op #5.30
#5.33 Jabir - Reactie op #5.30

PVV’ers zullen toch echt hun best moeten doen die breed levende eindoordelen te slechten, Johan. Want nu wil niemand met ze samenwerken.

 • Volgende reactie op #5.30
 • Vorige reactie op #5.30
#5.34 DJ - Reactie op #5.30

klopt, in plaats daarvan mocht je de baas van je stad kiezen – is niet gelukt

 • Volgende reactie op #5.30
 • Vorige reactie op #5.30
#5.35 alt. johan - Reactie op #5.30

@Jabir: de vorige keer had ook niemand het verwacht, maar we hebben het toch een gedoogconstructie uitgesleept.

Een misschien komen we in de oppositie, maar dat is niet erg, dan kunnen we daar doorgroeien en zijn we de volgende keer meer dan ooit weer kandidaat. Wilders is ook pragmatisch, anders had hij de vorige keer zijn breekpunten niet opgegeven.

 • Volgende reactie op #5.30
 • Vorige reactie op #5.30
#5.36 Jabir - Reactie op #5.30

Nouja, blijven hopen dan maar.

 • Volgende reactie op #5.30
 • Vorige reactie op #5.30
#5.37 alt. johan - Reactie op #5.30

@Jabir: hopen, maar vooral handelen. Niet passief in een hoekje zitten, maar de agenda dicteren.

Wilders is daar een meester in.

 • Volgende reactie op #5.30
 • Vorige reactie op #5.30
#5.38 Jabir - Reactie op #5.30

Je begrijpt het al… ik ben wat sceptisch over de gedachte dat er een cunning plan achter dat onbetrouwbare gezwabber van de PVV zou zitten.

http://youtu.be/ACnqI1l4I9s

 • Volgende reactie op #5.30
 • Vorige reactie op #5.30
#5.39 alt. johan - Reactie op #5.30

@Jabir: dat is prima. Scepsis mag. Ik ben ook wel eens ergens sceptisch over.

 • Vorige reactie op #5.30
#6 pedro

Eh jongens, het gaat de PVV alleen om de stemmen hoor. Daar zit geen diepere betekenis achter. Op sociaal economisch gebied zijn ze ook als een blad aan een boom gedraaid, toen een wat linksere sociaal economische retoriek hen meer stemmen op bleek te leveren.

Ik vond het CDA altijd de grootste draaikonten, maar die lijken nu dolgedraaid te worden door een nieuwe ster aan het firmament.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 servetius

Wilders is een opportunistische haatzaaier waarbij z’n Islam haat waarschijnlijk door z’n grootouders met de paplepel is ingegoten, grootvader werd door Nederlands Indische Moslims aan de bedelstaf gebracht toen die hem, bestuursambtenaar van het soort wat Multatuli beschreef, aanklaagden wegens flessentrekkerij,
Wilder’ grootouders woonden minder dan een halve kilometer van z’n ouderlijk huis.

Nu is het met opportunisten van het soort Wilders niet zo dat alles wat zij zeggen onwaar is.
Daarom ben ik ook niet blij met de anti EU opstelling van Wilders, daarin is veel waar, maar het zal worden afgedaan met ‘die man liegt alles bij elkaar wat hem uitkomt’.

En zo kan de uitwerking van Wilders’ populisme de Bende van Brussel wel eens ten goede komen.

Gelukkig staan de Finnen anders bekend, die hebben nu duidelijk uitgesproken dat als de euro betekent de schulden van andere landen betalen dat zij dan de euro gaan verlaten.
http://www.joop.nl/economie/detail/artikel/14856_finland_voorbereid_op_verlaten_euro/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7.1 alt. johan - Reactie op #7

@servetius: Oké je uit hier grote bedenkingen bij de effectiviteit van de anti-Europa strategie van de PVV. Dat mag.

Mijn vraag is: Wat vind jij dan dan wel een effectieve anti-Europa strategie voor de PVV?

#8 Jabir.

Ondertussen loopt van Bemmel volledig leeg op Twitter:

Jhim van Bemmel ‏@JhimvanBemmeI
En nu we toch open kaart gaan spelen @geertwilderspvv, zullen we het dan gelijk maar eens hebben over de fractieleden met ’n drugsprobleem?

Het feit dat bepaalde fractieleden hun bordeelbezoeken gewoon doodleuk mogen declareren als “hotelovernachting” Geert? Reageer daar eens op!

En je innige contacten met Front National, Casa Pound en Vlaams Belang dacht je ook onder de pet te kunnen houden zeker @geertwilderspvv?

Wat denk je trouwens @geertwilderspvv dat de reactie zal zijn wanneer mensen horen hoe jij Henk en Ingrid binnenskamers noemt? ‪#JutenJul

Het zou toch wat zijn als er dalijk stukken boven tafel komen waaruit blijkt dat de PVV gelden ontvangt van een Israëlische wapenfabrikant.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8.1 Prediker - Reactie op #8

*LOL* Screenshots, snel!!

#8.2 gronk - Reactie op #8.1

Helaas, is een fake-account.

#8.3 Prediker - Reactie op #8.2

Zag het inmiddels. Slechts 22 tweets en een I inplaats van een L aan het eind. Tja, als het te mooi is om waar te zijn, dan is het meestal niet waar.

Hier is een interview met de echte Jhim van Bemmel over zijn tijd bij de PVV en zijn vertrek.

#9 Jabir.

@Gronk.. dat moet je natuurlijk niet kapot willen checken ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 HPax

De EU heeft geen ziel. Zij is een op hol geslagen geldautomaat waar steeds valser geld uitstroomt. Zolang dát er nog uitkomt.

De EU functioneert als een banenmachine voor nationaal uitgerangeerde politici als May-Weggen, Verhofstadt, en hielenlikkers als die vet betaalde Barroso. Allemaal omgekocht. Kijk die kerel honend lachen als Michael Farage hem de ellendige waardheid zegt, zie dan die Verhofstadt daar als een pummel onderuitgezakt zitten. Wat een vlegels, wat zooitje! Maar zo werkt de waarheid op leugenaars in. Ze laten zich van hun ordinairste kant zien. Dat moeten ze. Hun onbewuste ontmaskert ze meedogenloos.

Ortega y Gasset die ik zeer bewonder, voorspelde de eenwording van EU en ik geloof hem. Maar ook ben ik ervan overtuigd dat de vulgaire supermarkt die de EU nu voorstelt, door die sprankelende Eurogeleerde ten strengste zou zijn afgewezen.

En alweer neemt GW, verraden, eenzaam het voortouw, nu in het harnas contra die draak van een EU. Het hersenloze beest ruikt onraad en begint te spugen. Geen vuur, smerig; het is een liegbeest! Maar de Waarheid is op mars.
Tot ziens op de barricaden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10.1 Prediker - Reactie op #10

De geriatrische zwatelaar HPax is volgens mij oud genoeg om de oorlog nog te hebben meegemaakt, maar hij is kennelijk alweer vergeten – ondanks al de pseudo-eruditie die hij op Sargasso ten toon spreidt – dat Europese graafschappen, vorstendommen, natiën en staten eeuwenlang oorlog met elkaar hebben gevoerd.

Het Europese economische project is mede daarom opgezet: omdat je beter van elkaar kunt kopen dan elkaar de grond in torpederen.

En in die opzet is het project geslaagd: kan iemand zich nog voorstellen dat Frankrijk en Engeland, of Frankrijk en Duitsland, of Spanje en Engeland, of zelfs Turkije en Oostenrijk nog oorlog tegen elkaar zouden voeren? Ik ook niet.

Voor de rest worden er veel afspraken gemaakt om er onderling uit te komen. Ja, dat levert veel, heel veel, saaie vergaderingen op, en dat ziet er zielloos uit. Wel eens op een gemiddelde bedrijfsvergadering geweest? Of schoolvergadering? Geen verschil, hoor. Saai…

#11 alt. johan

Prediker: omdat je beter van elkaar kunt kopen dan elkaar de grond in torpederen.”
In het begin was het vooral de economie en van elkaar kopen. Maar de integratie is onverantwoord snel gegaan. Sommige bevolkingen hebben nog geprobeerd om tegen te stemmen, maar dat lukte niet. Men wilde het koste wat kost doorzetten.

Nu drijft Europa in sneltreinvaart uitelkaar. Omdat het te snel doorgedrukt is.

In griekenland steken hetze campagnes steken al de kop op waarbij Merkel wordt afgebeeld in een nazi-uniform.

Het enige wat er Brussel bereikt heeft is razendsnelle desintegratie, mensen willen geen dictaten meer van Brussel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 burne

> In griekenland steken hetze campagnes steken al de kop op

Dat doen Grieken al zeker 20 jaar. In 1991 scheidt Macedonië zich af van de restanten van Joegoslavië, waarop een jarenlange boycot van de landen die Macedonië erkennen door de Grieken volgt. Weet je nog? Grieken zijn heethoofden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 jobvandervelde

@09 Jabir

Was even weg vandaar pas nu een reaktie.
De PVV bestaat natuurlijk eigenlijk helemaal niet. Het is een vehikel voor macht.
Wilders heeft persoonlijke drijfveren en waarschijnlijk ook een psychiatrische stoornis. Het kan hem volgens mij weinig schelen hoe, als hij maar macht krijgt om zijn doel te bereiken. En dat doel is vooral een wereld zonder moslims. Natuurlijk zal hij dat niet bereiken, maar hij kan wel erg veel schade aanrichten. Sociaal, economisch en cultureel.
Dat moet je niet onderschatten. Kijk maar naar de media. In het kielzog van Wilders kruipen er allerlei figuren naar voren met als doel zoveel mogelijk rotzooi trappen. Het lijkt wel de ‘verelendung’ van radicaal links in de jaren 70. Zolang de politieke partijen onduidelijk blijven en en niet-populaire standpunten die ze wel hebben , maar niet willen laten zien, aan het volk uitleggen zal dit proces dooretteren. Gevolg een land moeilijk te regeren. Populisten zullen dan zegevieren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie