Hoe is het eigenlijk met Herman Heinsbroek?

Lang hebben wij niets van Herman Heinsbroek gehoord. Slechts zo nu en dan doet deze nummer 160 van De Quote 500 nog politieke uitspraken. Zo heeft hij recentelijk een weblog geopend met een artikel over de eurocrisis. Ik dacht eerst dat het van iemand anders was die toevallig dezelfde naam heeft, maar nee, hij is het toch echt zelf, want op Twitter verwijst hij ook naar deze weblog en daar staat ook een foto bij.

Hij schrijft: “Hoe meer je afzakt naar het zuiden, hoe anders de mensen leven. Het zaken doen wordt schimmiger, het zwart geld circuit is gigantisch en de belasting ontduiken een nationale sport. Die cultuur kenmerkt ook de overheden: Weinig begrotingsdiscipline, belastingen worden slecht geïnd en zelfs corruptie is geen uitzondering. Geloof me, ik heb er overal bedrijven gehad.”

Wat voor schimmige zaken zou hij daar zelf hebben gedaan? Wij weten het niet, maar daar gaat het ook niet over. Waar het wel over gaat is dat Griekenland, het land met de hoogste schulden, uit de euro moet stappen omdat anders de brand overslaat naar andere landen in Zuid-Europa, maar ook elders. Er zit niets anders op, want: “Als we dit niet doen is de kans op een sneeuwbaleffect naar Portugal, Ierland, Spanje en Italie veel groter en dan is de beer pas echt los! Wat te denken van Frankrijk, dat land is economisch ook niet zo sterk en kent geen pensioenfondsen. Die moeten de snel aankomende vergrijzing gaan betalen uit de lopende rekening! Ook daar zijn overigens volgend jaar verkiezingen.”

Dus, als Griekenland niet uit de euro stapt, komt het tot een sneeuwbaleffect en slaat de brand over, waardoor vervolgens de beer los is en dat tot overmaat van ramp ook nog kort voor de Franse verkiezingen. Dat kan natuurlijk niet!

Heinsbroek is ooit begonnen met platenmaatschappij Arcade. In die tijd begon ook net de opkomst van de cd’s en dat maakte Arcade tot een tijdelijk succesvol bedrijf. Sommigen zullen nog Arcade-cd’s uit die tijd herinneren: Dance Classics vol. 1, Dance Classics vol. 2, … Dance Classics vol. 16, maar ook bijvoorbeeld Italo Dance Classics vol. 4. Uiteindelijk heeft hij het bedrijf voor veel geld aan uitgeverij Wegener verkocht, kort voordat de cd-hype weer afgelopen en het bedrijf niets meer waard was. Verder was hij ook nog betrokken bij de muziekzender The Music Factory (TMF), een soort MTV voor arme mensen met de klemtoon op muziek van Nederlandse bodem, en bij de TV-zender TV10Gold, die voornamelijk herhalingen van oude series uitzond. Eigenlijk was het allemaal junk en inmiddels is het ook allemaal weer verdwenen, maar pas nadat het Heinsbroek een fortuin had opgeleverd.

Wij kennen Heinsbroek echter vooral omdat hij drie maanden LPF-minister van Economische Zaken is geweest. In die tijd bleek dat hij niet graag stropdassen draagt en dat hij een fervente Bentley-rijder is. Verder was hij veel van plan, vooral lastenverlichting, maar veel bereikt heeft hij niet omdat zijn ministerschap vanwege conflicten met partijgenoot Eduard Bomhoff maar van korte duur was.  Daarna werd het rustig. Zo is de politieke carrière van Heinsbroek dan ook goed te vergelijken met hoe het met Arcade is gegaan: na een korte junk-hype bleef er uiteindelijk helemaal niets meer van over.

Op het eerste gezicht heeft Heinsbroek iets vrijgevochtens eigenlijk, beetje lang haar, baardje en lak aan burgerlijke conventies als de stropdas. Dat is echter nog niet alles. Eigenlijk heeft hij niet alleen lak aan burgerlijke conventies, eigenlijk heeft hij overal lak aan, behalve aan zichzelf. Hij is nogal monomaan en daarom staat alleen hijzelf in het middelpunt van zijn belangstelling. Alles draait om hem, net als bij een verwend jochie. Je zal zo iemand maar als baas  hebben…

Nou ja, dan las ik wel ergens dat hij niet zo van jaknikkers in zijn omgeving houdt en dat lijkt weer best sympathiek, maar ook dat is volgens mij slechts de helft van het verhaal, want van neeschudders houdt hij ook niet. Anders hadden zij hem zeker behoed voor zijn weblog, die  hij op Twitter zelfs ministers en de minister-president aanbeveelt, terwijl het slechts onzin is die ook stilistisch geen schoonheidsprijs verdient. Belachelijk maakt hij zich ermee en eigenlijk is hij de enige die het niet doorheeft.

Recentelijk gaf  Heinsbroek in het decembernummer van Quote ongevraagd advies aan de minister van Financiën, waarbij hij, nou, nou, zelfs Keynes aanhaalde: “Keynes heeft begrepen dat economie een gedragswetenschap is. Dan snap je dat als je de belastingen verhoogt, nog meer rijken naar het buitenland verhuizen.”

Al eerder heeft hij soortgelijke aanbevelingen gedaan en pleitte hij voor een verlaging van de BTW om de consumenten in een recessie meer geld te doen uitgeven. In het volgende fragment van 2009 spreekt hij als een soort koningin de regering toe:

sitestat

Wat Heinsbroek alleen over het hoofd ziet, is dat het misschien helemaal niet zo erg is als rijke mensen als hij naar het buitenland verhuizen of zelfs naar de maan gaan, tenminste als zij hun junk-producten meenemen. Die wil uiteindelijk toch niemand hebben.

 1. 2

  Tja, Heinsbroek afzeiken… is leuk natuurlijk, maar ik snap niet helemaal waarom. Hij schrijft kennelijk af en toe wat wezenloze verhaaltjes op z’n weblog. En hij is rijk. Nou nou…

  Bij zo’n suggestie dat Heinsbroek schimmige zaken in het zuiden heeft gedaan zie ik graag iets van bewijs.

 2. 3

  Nou ja, dat suggereert Heinsbroek zelf. Wat dat betreft een makkelijk doelwit natuurlijk. Überhaupt is dit trouwens wel wat makkelijk en van de andere kant niet zo heel relevant. Heinsbroek is al bijna een decennium geen factor van belang meer, ondanks al zijn poen.

  Ps. Behalve … classics, had Arcade natuurlijk ook de Turn up the Bass serie. Dat waren gewoon goede verzamelaars, met relatief weinig fillers. Zie je tegenwoordig niet meer.

 3. 6

  “Wat voor schimmige zaken zou hij daar zelf hebben gedaan? Wij weten het niet, maar daar gaat het ook niet over.”

  Schone logica…ik probeer het ook even:
  Drios: De invloed van Heinsbroek was telkens beperkt tot een korte junk-hype, er bleef uiteindelijk helemaal niets meer van over. Zou van de impact van dit soort villeine stukjes ook niets over blijven? Wij weten het niet, maar daar gaat het ook niet over.

 4. 7

  Een ad-hominem op een ex-politicus van een ex-partij, met als belangrijkste punt van kritiek dat hij geld weet te verdienen aan de slechte smaak van NL. I love it.

 5. 8

  Ho,ho vergeet ’s mans enige politieke wapenfeit niet: Hij heeft toch maar mooi de entree van het ministerie van economische zaken duur laten verbouwen. was niet representatief genoeg ofzo….

 6. 9

  “Wat Heinsbroek alleen over het hoofd ziet, is dat het misschien helemaal niet zo erg is als rijke mensen als hij naar het buitenland verhuizen of zelfs naar de maan gaan,”

  Die wegvluchtende rijken komen allemaal weer terug zodra het slecht met hun gezondheid gaat. In het buitenland lig je toch niet zo lekker in een zieken- of verpleeghuis blijkbaar. Vieze profiteurs!

  Daarnaast zijn het vaak die rijke stinkerds die zo kankeren op de (r)overheid dat die hun belastingcenten maar weggeeft aan werkelozen, ontwikkelingswerk en kunst- en cultuur. …euh…wacht even, die rijke stinkerds betaalden via schimmige bv’tjes toch al weinig tot geen belasting, dus wablief?

  Ten slotte, je hoort zo’n suffe ondernemer nog wel eens zeggen dat er een gebrek is aan goede ondernemers binnen de overheid. “Laat mij maar eens een paar jaar ceo zijn van de bv Nederland” hoor je zo’n sigarenrokende vetklep nog wel eens verkondigen. Gelukkig kun je door de huidige crisis wel zien dat dat niet zo’n goed idee is.