COLUMN - Het virus trekt zicht niets aan van…
Ja, waarvan zo al niet? Het coronavirus trekt zich niets aan van oud en jong, dun en dik, vrouw en man, arm en rijk. Het virus is daarin sterk grensoverschrijdend, weten we uit de WHO cijfers.
Het enige waar het coronavirus zich wel wat van aantrekt, zijn de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding in te dammen en het zodoende ‘uit te doven’.
Helaas is het nog veel te vroeg om een afdoende studie beschikbaar te hebben, waarin de wereldwijd genomen maatregelen met elkaar vergeleken kunnen worden. Dus kan iedereen ‘ins blaue hinein’ beweren wat men wil. Ja, het ene land is het andere niet. Maar Nederland doet internationaal verband [cynische mode aan]’aardig’ mee[/cynische mode uit].
De laatste keer dat we daar iets over schreven, was in juni. Daarna ging het stukken beter en leek het virus langzaam aan te verdwijnen. Inmiddels zijn we door de treurige waarheid ingehaald.
En Nederland spreekt nog steeds een woordje mee. Ruim 12 keer meer besmettingen dan in juni. Dik 1,6 keer zoveel doden.
Hier wat cijfers. De WHO cijfers van 235 landen en gebieden. De complete lijst in dit exceldocument. Verder geen commentaar.
Het aantal besmettingen (links, in groen, per 8 juni; rechts, in geel, per 14 december).
Het aantal mensen dat we verloren hebben (links, in geel, per 8 juni; rechts, in rood, per 14 december).
Allemaal sterkte de komende tijd. Zorg goed voor elkaar en blijf gezond.
Update: in een eerste publicatie toonden de tabellen de cijfers per 8 juni en 10 november. Dat is nu vervangen door meer actuele cijfers per 14 december 2020)
Reacties (33)
Apart deze zin. Alles wat je noemt in deze zin is onjuist. Het virus heeft duidelijk minder vat op jong dan op oud, en trekt zich dus wel degelijk wat van leeftijd aan. Ook mensen met obesitas lopen een aanzienlijk hoger risico, dus ook van dun of dik trekt het zich wel wat aan. Idem dito geslacht: mannen lopen een groter risico dan vrouwen. En arm en rijk: ook arm loopt een groter risico dan rijk, waarschijnlijk omdat arm minder mogelijkheden en minder neiging heeft tot isolatie.
@1: Als hij het over besmettingen heeft, dan heeft #0 het geheel juist en zit jij er volledig naast. En waarom dat relevant is, is dat de ziekenhuizen vol liggen precies omdat al die groepen waarvan jij zegt dat ze minder risico lopen lekker meedoen aan de verspreiding, juist vanwege die ‘onaantastbaarheid’.
“Het enige waar het coronavirus zich wel wat van aantrekt, zijn de maatregelen die worden getroffen om de verspreiding in te dammen en het zodoende ‘uit te doven’.” Dat ligt er aan of die maatregelen wetenschappelijk onderbouwd zijn of schreeuwlelijken op Facebook zijn afgedwongen. Sommige van die maatregelen lijken in de cijfers zelfs averechts te werken.
Het Coronavirus houdt net als het griepvirus van kou en mensen die dicht op elkaar wonen en laten wij daar in Nederland nu allebei mee te maken hebben, in Nieuw Zeeland, waar het nu hoogzomer is en de mensen mijlenver uit elkaar is het ietsje makkelijker tot je ook daar in de grote stad komt.
In alle landen zijn vele maatregelen uitgeprobeerd, maar in de praktijk blijkt er weinig verschil in effect hooguit dat het desbetreffende land tijdelijk net in een ander deel van de golfbeweging zat. Merkel en haar “Robert Koch instituut” was het volgens sommigen helemaal met haar “strenge” beleid tot de 2e golf ook daar het land binnenrolde.
Dit soort natuurverschijnselen zijn nu eenmaal maar beperkt controleerbaar, zelfs dictaturen met extreem afgedwongen maatregelen lukt het uiteindelijk niet. Wat de overheid ook doet, de zelfredzame burger moet uiteindelijk het verschil maken tot de bureaucraten in Brussel eindelijk het groene licht geven voor de vaccins.
@3: verrek, heb ik toch die ene studie van Le Redoutable gemist! Heb je een linkje naar jouw onderzoek waarin je de maatregelen van landen met elkaar vergelijkt?
@1:
Nee hoor. Er is toch gewoon aangetoond dat het virus meer vat heeft op zowel ouderen, mannen, mensen met obesitas en armeren?
Het gaat bij zulk soort dingen altijd om kansen, en die kansen zijn voor bepaalde groepen nou eenmaal anders dan voor andere groepen. Het is niet: er liggen ook jongeren in het ziekenhuis, dus het maakt niets uit. Dat is gewoon onzin. Het maakt wel uit. De kansen voor een jongere om ziek te worden zijn gewoon kleiner.
Als al die jongeren zich dan vervolgens veel risicovoller gedragen, kun je natuurlijk op een zeker moment een oververtegenwoordiging van jongeren krijgen. Maar dat neemt nog steeds niet weg, dat vanuit het virus geredeneerd, het WEL uitmaakt of iemand jong of oud is.
@5:
Dat spreek ik ook niet tegen. Ik heb het over besmet raken vs ziek worden. Kijk je hebt gelijk dat besmette mensen met symptomen meer besmettelijk zijn dan die zonder, maar er zijn gewoon veel meer mensen die wel het virus bij zich dragen, maar nauwelijks symptomen hebben.
Al die mensen die zeggen dat het aantal mensen in ziekenhuizen en de al overledenen zo’n piepklein deel van de bevolking is waarvoor we al die maatregelen treffen. Hoe kan het dan dat er per dag nu tegen de 10k nieuwe besmettingen wordt gemeten? Van wie krijgen ze dat? Alle wappies: “ik ken helemaal niemand die ziek is geworden”. Met die logica zou er niemand besmet meer kunnen worden.
Ik blijf bij een redelijk simpel standpunt en dat is dat je altijd alle factoren in ogenschouw moet blijven nemen. Met besmettingen is dat dus niet alleen hoe besmettelijk 1 persoon is, als in de praktijk je langs honderden mensen schuifelt, waarvan bijna niemand weet of ze besmet zijn of niet . Met bescherming ook zo. Met mondkapjes is het onzin om het te gaan hebben over hoe effectief ze zijn als de drager, of z’n omgeving zich verder weinig van andere maatregelen aantrekt.
Vanuit het virus bekeken.
Het virus geeft aan alle mensen een kans van slagen, maar het lukt niet bij elk een; niet iedere mens laat zich “people-n”. Uitspreken als piepelen.
De verspreiding vindt volgens mij juist plaats door jonge fitte mensen. Oudere mensen met gezondheidsproblemen raken ook besmet, maar hebben een grotere kans om ziek te worden. Als je ziek wordt is de kans groter dat je je laat testen en dat je thuis blijft om geen anderen te besmetten of gewoon omdat je daar te ziek voor bent.
@6: Het is natuurlijk de vraag waar het vaak op neerkomt: hoe duidelijk en helder moet je een boodschap neerzetten opdat het effect optimaal is. In die zin zul je waarschijnlijk gelijk hebben: omdat mensen altijd de kantjes er af zullen lopen, kun je maar beter in je boodschap duidelijk maken dat iedereen een risico loopt, en niet te veel benadrukken in hoeverre die risico’s verschillend kunnen zijn. Inmiddels is dat natuurlijk te laat, want nu zit Corona wel overal. Maar zo’n aanpak had veel gebieden in het Noorden in elk geval een lockdown kunnen besparen.
Dat neemt echter niet weg, dat de werkelijkheid is dat zaken als leeftijd toch echt wel uitmaken, en dat de manier waarop je tegen mij van leer trekt in @2 dus niet terecht is. Het is op z’n hoogst de vraag welke boodschap het meest effectief zal zijn in de communicatie over het virus. Daarbij is er inderdaad wat voor te zeggen om te benadrukken dat iedereen de pineut kan worden.
Toch vraag ik me af of een gedifferentieerd beleid niet beter zou zijn. Neem nou het Noorden. In een gemeente als Loppersum of Schiermonnikoog was tot ver in de zomer nog nooit 1 coronainfectie waargenomen. Moet je dan echt zo’n heel gebied net als de rest van Nederland op slot doen? Waarbij aangetekend moet worden, dat een gebied op slot doen ook letterlijk levensjaren kost? Ik denk dat een gedifferentieerde regionale aanpak, met locale lockdowns en reisbeperkingen, veel beter had gewerkt.
@9: Gedifferentieerde lockdown werkt alleen als je de grenzen potdicht maakt, en dat is voor een paar gemeentes niet realistisch. Anders is het een kwestie van tijd, dus Noord-Groningen gaat een paar weken later op slot dan de rest van Nederland. Voordeel: ze hebben kunnen genieten van een paar weken extra vrijheid. Nadeel: het aantal slachtoffers ligt op hetzelfde niveau als in de rest van Nederland.
Doelgroepen specifieke lockdown acht ik weinig kansrijk, aangezien de grenzen van de doelgroepen niet te bewaken zijn, net zoals de gemeentegrenzen in Nederland dat niet zijn. Met de vaccinatiecampagne kiezen we daar natuurlijk wel weer voor.
wat mij vooral opvalt in dit hele coronagebeuren is de wijze waarop men overal op alle niveaus maar wat aanrommelt en dat is ook niet verwonderlijk bij een dergelijk (nieuw) probleem met zo veel dimensies. Wel een mooi lesje nederigheid voor de mens die denkt dat alles maakbaar is en dat alles onder controle gebracht kan worden.
Of het vaccin de oplossing zal bieden is ook nog maar de vraag, want lang niet iedereen zal zich willen laten vaccineren en het virus muteert daarbij continu. Er zijn in de UK b.v. al uitbraken bekend van weer een nieuwe variant waarover de autoriteiten (terwijl men net begonnen is met vaccineren) al weer sussende woorden moet spreken dat het vaccin toch echt heus wel werkt.
Vaccins zijn niet DE oplossing, maar een stukje van de oplossing. Net als horecasluitingen, groepsgroottebeperkingen en mondkapjes.
Dat van die ‘nieuwe variant’ in het VK is een overtrokken Facebookreactie op een losse flodder van een politicus. Virussen zijn net als mensen, dieren en planten onderhevig aan evolutie en muteren continue. Er zijn mogelijk aanwijzingen dat een nieuwe variant zich wat sneller verspreidt, maar dit is nog helemaal niet zeker en er is vooralsnog geen enkele indicatie dat die mogelijke variant schadelijker zou zijn of minder vatbaar voor de al ontwikkelde vaccins.
@12: Ik ben vooral benieuwd welke “oplossingen” we er verder straks nog “gratis” bij krijgen om deze crisis te tackelen. De Eurobonds zijn er al door via Corona. Er valt vast nog wel meer door te drukken. Never waste a good crisis zoals winston churchill al zei :-P
@9: Dat de kansen voor bepaalde groepen klein zijn heeft niet voorkomen dat in al de genoemde categorieën mensen besmet zijn geraakt, ziek zijn geworden, in ziekenhuizen terecht kwamen, op ic’s belandden en overleden.
Daarbij: mensen in al de genoemde categorieën kunnen besmet zijn en geen klachten hebben. Daarmee zijn ze wel een drager van het virus en dus potentiële verspreiders.
Schiermonnikoog en andere Waddeneilanden bleven lang gespaard, maar vanaf eind september was het daar toch ook raak. Bij kennissen van mij werd iemand (tussen de 25 en 30 jaar) uit 1 gezin eind september ziek na vakantie op Ameland. Heel gezin in quarantaine, waarna ook ander gezinsleden ziek werden. Allemaal absoluut geen 60-plussers (of ouder). Allemaal gezond levende, sportieve mensen. Gelukkig verder goed afgelopen, na enige weken iedereen opgeknapt.
Zij behoorden tot de ‘kleine kanshebbers’. Toch namen ze waarschuwingen en maatregelen serieus, want ze waren niet zo arrrogant, of dom, dat ze zichzelf onkwetsbaar achtten.
Sommige mensen vergelijken dit virus met een doorsnee griepje. Dat is volstrekt onjuist. Er zijn geen vergelijkingen. En als dat dan toch moet: vergelijk het met kanker. Ook jonge, heel gezond levend mensen kunnen het krijgen en binnen korte tijd, na een heftig ziekbed, er aan overlijden.
Waar nog heel weinig aandacht voor is is de lange versie van de ziekte. Iemand die ik goed ken heeft daarmee te maken: afgelopen voorjaar besmet geraakt, nu nog steeds forse gezondheidsproblemen. En, voor wie zich onkwetsbaar waant, het is iemand die totaal niet in de bekende risicogroepen valt. Ook als je er niet aan overlijdt kan het je nog heel hard raken.
@9: [ en dat de manier waarop je tegen mij van leer trekt in @2 dus niet terecht is. ]
Zie je dan niet dat de manier waarop je tegen Cokema “van leer trekt” in @1 net zo onterecht is? Met je ” Alles wat je noemt in deze zin is onjuist. ”
Je gaat er voetstoots vanuit dat Cokema het over de mate van ziek worden heeft terwijl je zelf kunt bedenken dat het over de besmettelijkheid zou kunnen gaan.
De grafieken zijn erg misleidend, want er wordt geen rekening gehouden met de grootte van een land.
De gemiddelde sterfte aan covid-19 en het gemiddeld aantal besmette inwoners kan je er niet uithalen. India heeft bijvoorbeeld 1 miljard meer inwoners dan de Verenigde Staten. Het aantal (geregistreerde) besmettingen is in India 0,2 procent van de bevolking tegenover 4,8 procent in de Verengde Staten en 10,1 procent in Chili
Het gemiddeld aantal besmette Nederlanders komt overeen met het gemiddeld aantal Verenigd Koninkrijkers (terwijl er bijna 2 keer zoveel mensen aan overleden in het Verenigd Koninkrijk: 98 per 100 duizend tegenover 58 per 100 duizend in Nederland).
@17: [ geen rekening gehouden met de grootte van een land. ]
Je bedoelt de bevolkingsgrootte, toch niet het oppervlak van een land?
Sowieso is besmettingen vergelijken problematisch omdat er overal andere testcriteria en capaciteiten zijn of zijn geweest.
Is het al tijd om deze hele pandemie in een groter perspectief te plaatsen?
Durft iemand bij Sargasso dat aan?
De lange-termijn effecten van de pandemie omvatten:
– een verschuiving van de machtsbalans van de VS naar China
– de-globalisering, terug naar regionale economieën
– daling van het energieverbruik en daarmee daling van de CO2-uitstoot.
Zijn de grenzen aan de groei dan nu in 2020 bereikt, 15 jaar later dan gepland?
Wat houdt de Great Reset van het World Economic Forum precies in, of is dat een complottheorie?
Wat is het effect van de enorme hoeveelheid bankreserves, die de centrale banken hebben gecreëerd?
Of komt alles na juni weer goed en gaan we dan weer op vliegreis en op cruise?
Wat wordt het op Sargasso: de waan van de week of een visie op de lange termijn (10 – 20 jaar)?
@19: Er zijn van die kinderen die bij het eerste sneeuwvlokje luid juichend naar zolder rennen om de slee naar beneden te halen.
Om vervolgens beneden te ontdekken dat de sneeuw allang weer gesmolten is.
En dat tientallen keren per jaar zonder er van te leren.
@20: haha proest.
Ik durf wel een voorspelling aan. Als het allemaal klaar is gaan we binnen een maand weer over naar miereneuken over toename BNP in procentjes alsof het woord des heres is.
En iedereen die het waagt iets te zeggen over de relatie dierindustrie / epidemieen met deze cijfers om de oren slaan en verder negeren.
Iemand al een idee waar het nationale monument voor de 10.000+ coronadoden moet komen?
En op welke dag we die jaarlijks gaan herdenken?
@20: dat er tientallen keren per jaar sneeuwvlokjes vallen is al een tijdje geleden. ;-)
Deze pandemie en economische recessie zal de komende jaren echt nog wel doorwerken. De landbouw-hervorming gaat misschien sneller dankzij COVID. De luchtvaartsector zal zich wel herstellen, maar groeit die ooit weer terug tot het oorverdovende nivo van 2019? Komt de oliewinning in de VS ooit weer terug op het nivo van 2019? Wat betekent het nieuwe Bretton-Woods-oment waar mevr Georgieva van het IMF over sprak?
Heb je de Great Reset van het World Economic Forum wel eens bekeken, Frank? https://www.weforum.org/great-reset
Waaraan ontleent het WEF eigenlijk haar macht? Zijn die mensen gekozen door ons?
@23: Dit is geen vragenforum, mijnheer Verbeek, geen plek om voor de zoveelste keer anderen te vragen hun nek uit te steken en zelf veilig af te wachten of iemand iets zegt dat in uw straatje past.
Beantwoord eerst uw eigen vragen maar eens, stuk voor stuk, mijnheer Verbeek, u heeft ongetwijfeld een reeds volledig uitgewerkte mening daarover. Steek uw nek eens uit.
Misschien maar eens zo proberen?
@Hans Verbeek,
Jahaa, je bent een groot visionair. Al je voorspellingen komen altijd helemaal uit.
Zou je dan nu op willen houden met dat oeverloze gelijkhebberige gezwam en die doorzichtige retorische spelletjes?
@17: Welke statistieken zijn “erg misleidend”?
Bij d cijfers van de WHO (klik op de link in het stukje en blader even verder) vind je de aantallen per 1 miljoen inwoners.
Als je de tabellen in het stukje hierboven bedoelt: die hebben geenzins de pretentie een statistiek te zijn. Het laat zien hoeveel individuen het slachtoffer zijn van dit virus en dat het maar blijft toenemen.
En nog wat: als de sterfte in India 0,2 procent van de bevolking is, en 4,8 procent in de Verenigde Staten, is het in India dan minder ger dan in de V.S. Of wat?
@19: Je helpt het draadje wat bij het topic hoort om zeep. Niet doen.
@24: ik durf mijn nek wel uit te steken, Frank.
Lees deze artikelen nog eens na:
https://sargasso.nl/de-economische-modellen-va-het-ipcc/ en
https://sargasso.nl/als-olie-en-gas-opraken-daalt-dan-onze-co2-uitstoot/
Regelmatig pleit ik in dit forum voor lokale en kleinschalige landbouw (stadslandbouw zo je wilt). Maar dan volgt direct een sneer van jou.
Ik denk dat er hoogopgeleide mensen met een toekomstvisie in de redactie zitten, die vast ook een idee hebben hoe het nu verder moet, na de pandemie. Misschien kan ik ze verleiden om eens vijf jaar vooruit te kijken i.p.v. vijf weken.
@27: OK joh, wat jij wilt
@28: afgezien van @27: , dat is niet je nek uitsteken met verwijzingen naar oude artikelen, en de links uit @19 zijn artikelen waarvan de lezer maar moet raden waarover het gaat, wat voor mening er verkondigd wordt en in hoeverre Hans Verbeek daar achter staat.
Voor de volgend keer bij een ander topic, hou zelfs eens een betoog en zeg wat u denkt, geen vraagtekens, geen links om achter te verschuilen. En niet een hele reeks tegelijk waarin uiteraard de banken weer opduiken en off-topic vragen of een instituut wel legaal gekozen is. Dat doen complotdenkers, dat soort verbanden en lijsten van klachten dumpen.
[ Maar dan volgt direct een sneer van jou ]
Mogelijk, maar dan verdient u het ook omdat u steeds weer hetzelfde zegt zonder op vorige kritiek in te gaan, zonder uw mening te ontwikkelen, zonder een pad aan te geven. Zoals vandaag weer bij @19: .
@13: ik denk dat we volgend jaar weer een vuurwerkverbod krijgen, met uitzondering van shows door gediplomeerde vuurwerkmakers.
Zoals vroeger de oranjevereniging koninginnedag organiseerde, zullen straks vuurwerkverenigingen de gemeentelijke vuurwerkshow maken.
Veel mensen zullen lid willen worden van zo’n club, want dat zijn straks de enigen die vuurwerk af mogen steken.
En daarvoor willen ze graag de benodigde diploma’s halen, die professionele vuurwerkmakers ook moeten hebben.
@29: Niet zo uit de hoogte snotneus…
@19: Vreemde is dat we in de zomer nauwelijks problemen hadden met corona en alles was open, geen mondkapjes en nu opeens overal besmettingen zelfs met mondkapjes en lockdowns. Kijk hoe gretig men is om allerlei nieuwe regeltjes door te voeren. De ECB is illegaal bezig. Blijft maar obligaties van failliete landen en bedrijven opkopen, de Euro wordt kunstmatig in stand gehouden, alle macht steeds meer naar ongekozen Brussel. Maar niemand die zich er druk om maakt want Corona. Handig toch dat virus voor extremisten en hun politieke agenda.