“Het Saoedi-Arabië van het lithium”

Afghanistan herbergt waarschijnlijk de grootste voorraad lithium ter wereld (NYT). Dat zeggen Amerikaanse geologen die met hulp van het Amerikaanse leger voor bijna duizend miljard dollar (820 miljard euro) aan onaangeboorde mineralen in Afghanistan hebben ontdekt (Volkskrant). Naast het voor de industrie essentiële metaal lithium dat verwerkt wordt in batterijen zijn er ook onder meer grote hoeveelheden ijzer, koper, kobalt en goud aangetroffen.

In 2006 bracht het Amerikaanse leger met een Orion vliegtuig al de Afghaanse ondergrond in kaart. Dit was de basis voor nader veldonderzoek. Een gevalletje: ‘nu we er toch zijn’? Of ziet u hier een handeling met voorbedachte rade? Hoe dan ook de Afghanistan Geological Survey (intrigerende url) beschikt nu over kaarten die veelbelovende voorraden grondstoffen tonen.

Het Pentagon rept al enthousiast van “het Saoedi-Arabië van het lithium”. Maar de échte test moet nu nog komen: kan de Afghaanse overheid haar nieuwe rijkdom ten goede laten komen aan de Afghanen? De Wereldbank hielp Afghanistan met het schrijven van een nationale mijnbouwwet, maar of deze de spanningen tussen de nationale overheid, regionale overheden en de tribale leiders kan weerstaan valt nog te bezien? De burgeroorlog in DR Congo heeft (in grote gebieden) mijnbouw jarenlang praktisch onmogelijk gemaakt. Voor de winning van de mineralen is buitenlandse expertise, materieel en financiering nodig. De Amerikanen vonden de jackpot maar de Chinezen staan te trappelen om het over te nemen. China was eind 2007 al succesvol bij de overname van een Afghaanse kopermijn. Worden de Afghanen hier straks beter van en rijden ze net als Arabieren allemaal in dure Mercedessen? Het valt nog te bezien of de zwakke staat Afghanistan de vrijwel onvermijdelijke grondstoffen vloek kan vermijden…

 1. 1

  De Amerikanen zullen letterlijk hun wapens in moeten zetten, willen ze de Chinezen daar erbuiten willen houden, want die weten wel hun zaakjes te regelen. Bovendien is Afganistan omringd door landen die door de Chinezen makkelijk in te palmen zijn (of al bondgenoot zijn).

 2. 3

  We weten nu in elk geval waarom de oorlog in Afghanistan/Irak echt is begonnen.

  Want dit wisten de Amerikanen natuurlijk al lang. Het is precies hetzelfde als de oorlogen om de hegemonie in de olielanden eind 19e en eerste helft van de 20e eeuw.

  Niets veranderd.

 3. 8

  Dit wisten ze al voor de aanslagen van 9-11-2001.
  Waarschijnlijk is deze vondst DE reden voor de oorlog daar.
  En voor de mensen die denken dat 9-11 de reden van de oorlog is.
  9-11-2001 is door Amerika zelf in scene gezet om een oorlog te rechtvaardigen.
  Bekijk de documentaire “loose change 2” op google video maar eens en je zult zien wat voor spelletje de amerikanen gespeeld hebben, en dat je zeker niet moet geloven wat ze je vertellen.

 4. 9

  De koop in 2007 door de Chinezen betrof niet een mijn maar een mijnbouw concessie met verplichting tot investering.

  De geologische studie van de Amerikanen heeft geen enkele economische waarde, er is een hele ruwe schatting gemaakt op basis van mineraalvoorkomens, zonder deze kwantitatief of kwalitatief te beoordelen. Geologen zijn nog geen mijnbouwers!

  De NYT link heeft het over een mogelijk groot lithium voorkomen, niet het grootste.

  De grootste problemen om in Afghanistan iets groots op poten te zetten: Energie, water, infrastructuur, onderhoudsplanning en uitvoering, personeel, servicewerk, e.d.
  Al deze factoren maken het zeer moeilijk om een op papier interessant voorkomen in de praktijk als een rentabel project te ontwikkelen.

  Een hele goede presentatie over een vergelijkbaar project als Anyak is het Reko Diq project in Pakistan, op http://downloads.gecamin.cl/cierre_eventos/procemin2009/prsntcns/00290_01237_pr.pdf

 5. 10

  PR, de Volkskrant zegt ook zoiets: Nederlandse deskundigen plaatsen echter grote kanttekeningen bij de beweerde ontdekking. ‘Sinds de jaren zestig is al bekend dat Afghanistan grote hoeveelheden delfstoffen bezit’, zegt André Diederen, onderzoeker bij de defensie-afdeling TNO, die gespecialiseerd is in materiaalschaarste. ‘Dus echt nieuw is deze vondst niet. Daarnaast is met de vaststelling dat er voorraden zijn, niet gezegd of die economisch winbaar zijn.’”

 6. 11

  Dat is ook hard nodig, gezien de totale PVV-paniek die zich hier meester heeft gemaakt van de bevolking kunnen we niet genoeg van dat spul aanslepen.

 7. 12

  @10, daar wil ik nog aan toevoegen dat iemand van defensie gespecializeerd in materiaalschaarste voor mij nog geen autoriteit is op het gebied van mijnbouw.

 8. 14

  Afghanse bevolking HAAT Amerika meer dan ze haten de Taliban! Plus ze zijn al een stukje begrens met China Dus Wie gaat de grote favoriet worden? En vergeet niet we zijn geen Europeanen We zijn er al meer dan 5500 jaar !

 9. 15

  Afghanse bevolking HAAT Amerika meer dan ze haten de Taliban! Plus ze zijn al een stukje begrens met China Dus Wie gaat de grote favoriet worden? En vergeet niet we zijn geen Europeanen.En We zijn er al meer dan 5500 jaar ! En we zijn noit overwonnen geweest, het zal je Clusterhoofdpijn zijn dan je blijdschap!