Het Saillant | Wie gaat de onderbuik stillen?

SaillantLOGOMet een forse winst in Almere en Den Haag worden de eerste PVV-peilingen omgezet in zetels. Dit ondanks jaren Wilders-bashen en politieke uitsluitingen. Het politieke midden luistert slecht en weet de rammellende onderbuik niet te stillen. De stelling: ‘Tegen’ is geen goed verhaal.

Als er één ding duidelijk is na gisteravond, dan is het dat je xenofobie niet bestrijdt met opgeheven wijsvingertjes. Al schrijf je duizend columns tegen Wilders, al komen er nog vijf Jopen bij, al roep je nog harder dat er met de PVV geen coalitie mogelijk is: een aanzienlijk deel van de kiezers ziet de PVV als optie om de politiek een lesje te leren.

Ook gisteren weer: de hele dag politici aan het woord die over Wilders praten. Waarom Wilders zo weinig in de media verschijnt? Het is niet nodig, zijn concurrenten doen het graag voor hem.

En het werkt. Nog eens duizend columns zullen daar waarschijnlijk niets aan veranderen. Blijven roepen dat het PVV-electoraat oliedom is? Werkt averechts. Dat ze geen oplossingen bieden? Hoe waar ook, het helpt niet. Roepen dat het racisten zijn? Zie het resultaat.

Aardig daarin zijn de kennelijk betekenisvolle details. Iedere PVV-stemmer weet te vertellen over die vermaledijde hoofddoekjes, de gescheiden gemeenteloketten in de moskee, de rellen tussen ‘hunnie’ Marokkanen en ‘onze’ Molukkers, de handenweigerambtenaar en de gesubsidieerde suikerfeesten. En dat aangevuld met verhalen over ‘hoer’-roepers, sisjongetjes, rouwrellen bij ziekenhuizen en scootercrimineeltjes. Zelfs de homo-emancipatie komt het PVV-electoraat ineens goed van pas. En feminisme is ineens een rechts thema.

Deze details zijn betekenisvol omdat ze door – rechtse – media tot groot nieuws worden verheven. “Wij leven in een land waarin dit soort misstanden onder de pet worden gehouden”, is het verwijt. “En links drinkt thee”, om GS te parafraseren.

Media als GeenStijl en de Telegraaf valt daarin overigens weinig te verwijten. Ze doen gewoon verdomd goed hun journalistieke plicht. Wroeten waar het stinkt, zo hoort dat. Je kunt discussiëren over de zorgvuldigheid, maar in de basis roeren ze bestaande problemen aan die de onderbuik flink prikkelen. En alleen Wilders schreeuwt een makkelijk antwoord.

En wat doet de rest? Over elkaar heen buitelen tegen de PVV. Voor de ontevreden burger het zoveelste bewijs dat Rechts Blond een punt heeft.

Ik word hier knettergek van. Alsof het er toe doet wie Kampioen-Tegen-Wilders wordt. Politici met doordachte uitgangspunten en politieke ideeën vergeten dat er ook dingen bestaan waar je het hart en ziel vóór kunt zijn. Waar zijn ze gebleven?

Ja, de VVD komt met lagere belastingen, alsof je daarmee fundamentele maatschappelijke problemen oplost. Het CDA wil nog meer staatscontrole, alsof de kloof tussen overheid en burger nog niet groot genoeg is. En de PvdA protesteert tegen katholieke homofobie, dat leidt zo lekker af.

Spannend. Wie slaagt er de komende drie maanden in de kiezer te verleiden met een goed eigen verhaal? Word de komende campagne een wedstrijdje tegen Wilders, dan weet ik nu al wie de winnaar wordt. Met twee vingers in zijn neus.

 1. 1

  De vraag is wellicht nog hoeveel Wilders er mee van doen heeft. In mijn gemeente deed de PVV niet mee, maar er heeft nogal een verschuiving plaatsgevonden waarvan mijn onderbuik zegt dat ie grotendeels is ingegeven doordat kiezers bang zijn voor “linkse” maatregelen die de vrijheid beperken teneinde “integratie” te bevorderen. Het rechtse, conservatieve deel van het politieke spectrum hoeft helemaal geen kiezers te trekken aangezien het linkse progressieve deel de kiezers met bosjes naar rechts jaagt.

  Zo heb ik dit keer gestemd voor een snelweg die ik niet wil, voor een brug die ik niet hoef, voor een tramlijn waar ik tegen ben, voor allerlei stomme nieuwbouwprojecten die ik niet wil, voor een drammerig zinloos milieubeleid en voor een verschrikkelijk bijstandsbeleid en nog honderden andere dingen waar ik pertinent op tegen ben. Namelijk liever al die bullshit dan het afschaffen van de vrije schoolkeuze. En daar zou ik zelfs met een vieze smaak in de bek PVV voor hebben gestemd. Zo ver heeft het gelukkig niet hoeven komen.

  Een wedstrijd tegen Wilders lijkt me dus ook niet nodig. De tegenstanders van Wilders hebben veelal ook hele enge plannen, het enige verschil is dat die er echt door komen terwijl Wilders maar wat roept. Dan zou je kunnen concluderen dat je beter op PVV kunt stemmen; hij heeft misschien wel enge plannen, maar de kans dat ie ergens komt is bijzonder klein.

 2. 2

  @Perik:
  Kom eens met een echte analyse van de politieke verhoudingen in Nederland. Je doet precies wat je anderen verwijt: Wilders tot het centrum der dingen maken.

  Maximaal 20% van Nederland is boos en is vatbaar voor rechts-populistisch geblaat. Dat is grotendels niet het electoraat van Links. Die vissen in de vijver van 45% die een zeer diepe, hartgrondige hekel heeft aan Wilders en cs. Pechtold heeft flink geprofiteerd van het anti-Wilders verhaal.

  Verder: een belangrijke reden waarom politici het voortdurend over Wilders hebben is omdat journalisten daar steeds naar vragen. De politici willen het graag over de economische crisis hebben (wordt Wilders daar ooit over bevraagd?), of over milieu of over whatever.

  Je behandeling van de PVV is hypocriet. Je verwijt de politici een Helder Verhaal over de echte problemen in het land; tegelijkertijd is de PVV kampioen in het soort politieke kreten die jij in je een na laatste alinea noemt.

  De campagne gaat over de dingen waar wij over gaan praten. Als jij blijft praten over het Punt van Geert blijft het dus daarover gaan. Wil je dat niet, ga dan praten over het Punt van Bos (of de Interessante Ideeën van Pechtold, of de Vertrouwingwekkende Politica Halsema).

  Feit is dat de fundamentele links-rechts verdeling ind de Nederlandse politiek de afgelopen jaren heel stabiel is gebleven. Het is net waar je de nadruk op legt: de opkomst van Boos Rechts of de terugkeer van Progressief Paars. Beiden hebben nu geen meerderheid, bij beiden scheelt het een paar zeteltjes.

  Je hebt het misschien gemist, maar Wilders heeft in Almere flink verloren t.o.v. de Europese verkiezingen. Past niet echt in je verhaal, natuurlijk, ach ja.

 3. 5

  Kant, Halsema en natuurlijk Pechtoldt. Maar ja, die moeten hun thuisblijvers activeren (niet gelukt (SP), maar goed). wat dat betreft deed Bos het uitstekend tijdens het verkiezingsdebat (met Wilders) maande zelfs het boeroepende publiek plotsklaps stil…

 4. 6

  In je eerste alinea zie ik twee fouten stellingen, 1 dat PVV-ers xenofoob zijn en 2 dat een stem op Wilders een middel is om het politieke midden een lesje te leren.

  Zou het kunnen dat veel mensen zich oprecht zorgen maken om de ongecontroleerde import en aanwas van Tokkies? En zou het kunnen zijn dat ze bij de gevestigde partijen (VVD: een poel goedkope arbeid, links: grondstof voor Welzijn inc. en voor het CDA: behoud van religieuze privileges) geen gehoor vinden voor die zorgen?

 5. 7

  @Cerridwen; precies. Ik zal nooit voor Wilders stemmen, maar een coalitie die het meest belachelijke proces ooit op zich genomen heeft (tegen Nekschot) doet al het werk voor hem. Wat mij betreft.

  Het is niet dat Wilders eng is – dat is ‘ie. Het is dat CDA en PvdA en CU minstens net zo eng zijn gebleken.

 6. 9

  @KJ: Je gevoel voor verhoudingen is ver weg, zeker als het om Nekschot gaat. Laat ik die discussie niet opnieuw aangaan. Wat een heerlijk land waar het meest schokkende waar we ons druk om maken een nachtje cel van een tekenaar van xenofobe prentjes is.

  @Perik:
  Ik vond hypocriet, een keurig Nederlands woord, een passend beschrijving van een stuk tekst dat door jou geproduceerd is. Mocht je het daarmee oneens zijn, dan hoor ik natuurlijk graag waarom.

 7. 10

  @Cerridwen, omdat dit ‘Je verwijt de politici een Helder Verhaal over de echte problemen in het land; tegelijkertijd is de PVV kampioen in het soort politieke kreten die jij in je een na laatste alinea noemt’ kant noch wal raakt.

  Een goed verhaal is namelijk niet hetzelfde als een politieke kreet. Gooi dat dus niet door elkaar heen.

  @Laurent (8): Te makkelijk. Voor een beperkt deel is dat ongetwijfeld wel zo. Maar de schreeuwbehoefte als allesomvattende verklaring zien is een linke ontkenning van het feit dat er groepen mensen zijn die hun wereld rap zien veranderen en daar niet mee kunnen dealen.

 8. 12

  @Perik: ik zie dat ik de woorden ‘een gebrek aan een [helder verhaal]’ ben vergeten te typen. Mijn punt is dat wat Geert roept op hetzelfde niveau (goed beschouwd ver daaronder) zit als de voorbeelden die jij in die alinea aanhaalt. Voor de ontevreden burger zijn de kreten van Wilders genoeg voor een Punt, maar de andere partijen hebben het niet begrepen omdat ze geen groot verhaal meer hebben?

  @Anton: je post illustreert schitterend het electoraat van Wilders: overal loert gevaar en niemand luistert naar onze imaginaire angsten; het is een complot!

 9. 13

  Ik begin steeds meer te denken dat het succes van Wilders steeds minder met andere partijen te maken heeft. Ik ken mensen die zeggen wel wat voor hem te voelen, vaak onder het mom van ‘hij schudt de boel lekker wakker’ of ‘hij zegt tenminste waar het opstaat’, terwijl die mensen zouden gruwelen bij zijn economisch beleid. Of beter gezegd: bij zijn alles-behalve-integratie-beleid.

  Als zelfs NVO-NCW zegt dat een kabinet Wilders een ramp voor het bedrijfsleven zou zijn, dan weet ik het ook niet meer.

 10. 14

  @Cerridwen; Nee hoor, mijn gevoel voor verhoudingen wordt gevoed door precies dezelfde rechtvaardigheidszin en angst voor de aantasting van de democratie als dat wat mensen als wat ik maar ‘de redactie van Sargasso’ zal aanduiden, voelen als het gaat om Wilders: vrijheid van meningsuiting is van essentieel belang voor het functioneren van de democratie. Het willens en wetens laten aantasten daarvan om politieke rekeningen te vereffenen, is precies hetzelfde als dat wat die kant van het veld de andere kant verwijt.

  Kort en bondig: Rene Danen en Niels van Tameren zijn even gevaarlijk als Geert Wilders. Je kunt erop gaat zitten, Cerridwen: Geert Wilders heeft nog helemaal niets concreets gedaan. Zijn tegenpolen daarentegen zijn al veel verder als het gaat om op professionele wijze tegenstanders de mond te snoeren.

  En dan kun je nog zo hard roepen dat de regeringspartijen CDA, PvdA en CU daar allemaal niets mee van doen hebben, maar dat is gewoon niet waar: alles wat de uitvoerende macht doet (striptekenaartjes met tien man van z’n bed lichten, bijvoorbeeld), valt onder hun verantwoordelijkheid. Ik zal dus ook niet nalaten om ze daar altijd, waar ik maar kan, aan te herinneren.

  En doe nou niet alsof ik dat alleen lafjes anoniem op weblogjes doe: ik heb ze geschreven verdomme. Alleen dat antwoord he ?

  ‘Striptekenaartje een nachtje in de cel’ Alsof de man niet wordt bedreigd met zijn vrijheid, zijn geld en zijn leven. Bah !

 11. 15

  @14 Kort en bondig: Rene Danen en Niels van Tameren zijn even gevaarlijk als Geert Wilders.
  Mee eens

  Je kunt erop gaat zitten, Cerridwen: Geert Wilders heeft nog helemaal niets concreets gedaan.
  1. Niet helemaal waar. Hij heeft toch een hoop gereld in de Kamer en er zijn partij werkte ook mee aan meerdere moties.
  2. Wat hij zegt te gaan doen, daar mag je hem ook aan houden. Zeggen ‘hij stelt het alleen een beetje scherp’ gaat er bij mij niet in. Zeker niet van een politicus die zich zegt af te zetten tegen draaiende achterkamer politici. Kortom: of hij moet aangeven dat hij het zelf scherper inzet dan hij meent (hetgeen ik tot nu alleen via de HP-undercover-journaliste heb kunnen vernemen) of hij moet inbinden. Of hij gaat gewoon op zijn bek als hij moet regeren.

 12. 16

  Prometeus: dat laatste is de reden dat je Wilders zich in de oppositie of liever nog in de positie van gedoogsteun ziet draaien.

  De reden is heel simpel: Wilders bepaalt alles in zijn partij en houdt daarmee de boel bij elkaar. Zodra er ministers of wethouders moeten komen is zijn controle weg. Nog even afgezien van het feit dat hij zijn stoer gebrachte plannen een voor een zal zien struikelen.

  Nog even iets anders: wil iedereen die roept dat je een democratische partij niet mag uitsluiten even ophouden de PVV daar bij te trekken? De PVV is niet democratisch, hooguit zijn de vertegenwoordigers democratisch gekozen, da´s toch iets heel anders.

 13. 17

  @prometeus; Wat hij zegt te gaan doen, daar mag je hem ook aan houden. Dat ben ik helemaal met je eens. Daarom vind ik Wilders *ook* gevaarlijk. Hij heeft het gehad over administratieve detentiekampen in Drenthe (a la Israel), politie laten schieten op relschoppers, en een boel nutteloze (maar lastige) wetsvoorstellen aangaande hoofddoekjes en wat dies meer zij.

  En laat ik nog duidelijker wezen: deze politici zijn gevaarlijk, maar zelfs dat is niet noodzakelijkerwijs een negatieve eigenschap van een politicus. Ik houd er wel van als een politicus gevaarlijk kan wezen; vooral als het gaat om de belangen van Nederland te verdedigen. Dan moet een politicus gevaarlijk kunnen wezen. Wat daarentegen wel heel bezwaarlijk is, is als die ‘gevaarlijkheid’ naar binnen toe gericht is. Misschien is dat wel het grootste euvel van de EU: dat het de politici het gevoel geeft dat ze alleen nog maar naar binnen toe kunnen vechten.

  Het grootste gevaar is, als politici erom gaan vechten wie het meest zijn eigen volk kan onderdrukken. En een menigte achter zich vindt die dat aanmoedigt – want het gaat toch alleen maar om een Ander Soort Mensen. Maargoed, ik denk niet dat je een weblog kunt runnen met topic na topic over privacy schendingen en vrijheid van meningsuiting schendingen door zittende politici, en je dan omdraaien en zeggen: nee, maar die andere politicus, die nog nooit macht heeft gehad en alleen maar rare dingen heeft gezegd, nee, die is echt erg.

 14. 18

  @2 “Dat is grotendels {sic} niet het electoraat van Links.”

  Kijk eens naar de uitslagen, VVD bleef stabiel, ook in de peilingen.
  PvdA en SP daarentegen wel een groot verlies. Daar zit dus de PVV winst, deels zijn het voorheen PvdA-ers en SP-ers. Mensen die letterlijk naast het mislukte immigratie en integratie beleid wonen. Ook groepen allochtonen die wel goed integreren (denk bv aan Hindoestanen, Surinamers,Indiërs, Indo’s, Chinezen, Libanezen enz (hebben soms ook neg. ervaringen met de groei van de islam in moederland, Libanon en Indonesië bv ) zien de PVV als optie. Die begrijpen niet de zachte hand aanpak van mensen die zich niet willen aanpassen aan NL en daardoor via allerlei projecten zelfs worden beloond. Terwijl er voor degene die zonder problemen wel zijn geïntegreerd en wel hun best doen er niets was en is en ze wel fors moeten betalen voor die groepen die juist hun buurt verstieren of vaak in een uitkering zitten. Ze zijn zelf ook gewoon geïntegreerd en pikken dus niet de excuses die gegeven worden waarom bv de Marokkanen en Turken amper bijdragen.

 15. 21

  Chinezen integreren? hihi ;)
  Er is gewoon een deel van de mensen de hangt naar de grootste tegenpartij, en dat is elke keer een andere. Rationele argumenten doen niet ter zaken, verklaringen van de keuzes al helemaal niet – maar dat is al langer bekend.

 16. 22

  @DJ Haha Ze werken gewoon DJ en zijn niet vaker crimineel volgens de cijfers. Ze maken de buurt niet onveilig en presteren gewoon. Of ze daarnaast het volkslied kennen of aardappels met jus eten is voor een land niet belangrijk.

 17. 23

  Vrouwen- en homo-emancipatie zijn inderdaad rechtse thema’s geworden…

  En laat ik nu ook eens voor altijd HET argument geven tegen hoofddoekjes. Komt ie…

  Islamitische meisjes zijn vrijwel volledig beperkt in hun partnerkeuze. In het ergste geval worden ze uitgehuwelijkt aan een neef, in het beste geval mogen ze zelf een islamiet uitkiezen. Een christen- cq atheistische vriend is uit den boze laat staan een partner van het eigen geslacht. Een moord ligt dan op de loer.
  Islamitische meisjes zijn vrijwel volledig beperkt in hun omgang. Uitgaan is uitgesloten, zelfs het samen gezien worden met een Nederlandse jongen kan flinke problemen opleveren. Naar een zwembad? Op vakantie met vriendinnen? Uitgesloten…
  Kortom, Islamitische meisjes zuchten onder het juk van pa, broers, neven en de islamitische gemeenschap.
  Maar als het dan ineens over hoofddoekjes gaat, weet ‘progressief’ NL te melden dat de meisjes daarin vrij zijn om te kiezen. Dan ineens maken die meisjes dat zelf wel uit…Een gotspe.

  Afijn, vrouwen- en homo-emancipatie zijn inderdaad rechtse thema’s geworden. En daar zijn we trots op.

 18. 24

  @18 Niet zo dom praten want als de PVV in heel Nederland had meegedaan dan was er van de VVD bar weinig overgebleven.

 19. 25

  Islamitische meisjes zijn vrijwel volledig beperkt in hun omgang. Uitgaan is uitgesloten, zelfs het samen gezien worden met een Nederlandse jongen kan flinke problemen opleveren.Uitgesloten…

  Je komt toch wel eens buiten hoop ik? Hehe, Niet de islamitische 5% “Spakenburg biblebeltmeisjes” inderdaad…maar ik zie de meesten toch aardig rondflaneren…

  En er lopen er een paar lekkere bij…

 20. 26

  Ik woon zelf in Adam dus ken nogal wat homo’s, lesbiennes, joden en hindoestanen. Voor hen is de keuze voor Wilders in veel gevallen een volstrekt logische. Ook voor de arabieren van christelijke huize is Wilders een verademing. En gelukkig ook voor veel Nederlanders die niets anders willen dan hard werken en een veilig leventje opbouwen. Nederlanders die in veel gevallen voor iedereen klaarstaan en zelden klagen. Maar ook aan hun pik komt een eind. Hun ouders rotten weg in verpleegtehuizen, hun kinderen staan op ellenlange wachtlijsten voor een woning, hun dochters worden lastig gevallen, zelf worden ze beroofd op straat en ze betalen zich scheel aan belastingen. Tja, dan is de keuze voor Wilders steeds makkelijker…

 21. 27

  @24
  Goh, de landelijk peiling dus incl alle opties laat iets anders zien.

  Peil Peiling: CDA 26(-15), PvdA 24(-9), SP 10(-15), VVD 21(-) dus gelijk gebleven, PVV 27(+18), GL 14(+7), CU 7(+1), D66 16(+13), SGP 2(-), PvdD(2), TON 1(-1)

  Volgende keer maar eerst nadenken?

 22. 29

  @22 ze houden het in de groep bedoel je, lekker etnisch homogeen enzo ;). Wat is integreren dan voor jou, werken & belasting betalen?
  @26 wel eens van een kasboek gehoord? Laat maar eens zien hoe het kan …

 23. 30

  @23 Je hebt helemaal gelijk, maar precies die redenatie toont aan dat een evt. hoofddoekverbod symboolpolitiek is.

  @25 Nou… ik ben toevallig een keer op zaterdagavond in Spakenburg beland (don’t ask), en ik kan je zeggen: daar weten ze ook wat Breezermeisjes en doorhijsen zijn.

 24. 31

  Links is altijd hapig om de wereld in te delen in Goed en Slecht. Linksmensen deugen, de rest is in het beste geval een Tokkie of in het slechtste geval een Hitler-adept.

  Grappig dat juist rechts nu te hoop loopt tegen de meest gewelddadige ideologie ter wereld. Een ideologie die niets moet hebben van vrijheid, kunstenaars,vrouwenemancipatie, joden, godsdienstvrijheid, dierenrechten, wetenschap, homo’s en tal van andere – voorheen – linkse stokpaardjes.

  Ik stem Wilders en beschouw mezelf als progressief en anti-fascist. En de geschiedenis zal mij en anderen gelijk geven.

 25. 33

  De geschiedenis zal mij en anderen gelijk geven.

  Ik wil best meedoen. Maar doe dan maar eens a) energieke voorstellen om de boel te gaan veranderen zodat b) ik in beweging kom. Zonder de woorden stop halt hu weg jij knieschoten uitdoen en dergelijhke te gebruiken anders doe ik niet mee…

  Wordt het al meteen lastig he, ja. En saai ook.

 26. 34

  “edere PVV-stemmer weet te vertellen over die vermaledijde hoofddoekjes, de gescheiden gemeenteloketten in de moskee, de rellen tussen ‘hunnie’ Marokkanen en ‘onze’ Molukkers, de handenweigerambtenaar en de gesubsidieerde suikerfeesten.”

  Ik durf de stelling wel aan dat de meeste PVV-stemmers geen enkel van deze fenomenen anders kent dan van televisie/Telegraaf/Geenstijl. Nog nooit in werkelijkheid meegemaakt, maar wel goed bang gemaakt dankzij onze sensatiemedia.

 27. 35

  @ 33

  Laten we de grenzen eens dichtgooien voor kanslozen. Dan bedoel ik niet echte vluchtelingen, voor hen is er altijd plaats. Laten we gewoon eens volmondig uitspreken dat de islamitische ideologie botst met vrijwel alles waar wij voor staan.

 28. 36

  @DJ Wees eerlijk DJ, links laat het liggen en accepteert de intimidatie tegen vrouwen, huiselijk geweld, homo’s, niet moslims / ongelovigen puur om in de grote steden hun moslim achterban niet te verliezen. PvdA alle stadsdelen A’dam zoals nu olv de 14 PvdA stadsdeelvoorzitters, sinds 45 een PvdA burgemeester, zoveel baantjes zijn afhankelijk van die stemmers. Sterker zelfs de grens openzetten voor moslims is ook omdat daarna die groep (80%) PvdA gaat stemmen en de rest grotendeels overig links. De macht behouden is belangrijker dan de belangen van de bevolking.

 29. 37

  We hebben in de jaren ’60 een onderklasse van gastarbeiders geïmporteerd waarvan we nu nog de vruchten van plukken. Het is al lastig genoeg om de Nederlandse tokkies te emanciperen. Zo, dat lucht op.

 30. 39

  In Rotterdam is het duidelijk: autochtoon (voorheen links) stemt leefbaar, de allochtonen stemmen de PvdA. Zijn al die leefbaren (voorheen socialisten) nu ineens fascisten?

 31. 40

  Peter:

  (hoewel ik in ’t geheel geen datafreak ben) Het totale migratiesaldo (immigratie – emigratie) uit moslimlanden bedroeg in 2008 4.034 en over de afgelopen 13 jaar 127.000 oftewel 0,8% van de Nederlandse bevolking.

  De afgelopen 6 jaar was het saldo negatief. Er gingen meer mensen weg dan dat er kwamen.

  http://vkblog.nl/bericht/290634/Massamigratie_uit_moslimlanden%3F_De_cijfers

  Nu over de moslims die er zijn en blijven. Wat gaan we ga je daaraan doen?

 32. 42

  @ 40

  Hou toch op. Ik heb Adam in de afgelopen 13 jaar enorm zien veranderen. Steeds meer islamieten. Of loop jij nooit in de Randstad?

 33. 44

  Goed gezegd Perik. De reden dat Geert mijn favoriet is is inderdaad mijn volstrekte afkeer en haat jegens het haagse tuig, de linkse kerk, de hypocrisie, het nepotisme, de leugens en wat dies meer zij. De Tweede Kamer, daar moest es een lekkere frisse staalborstel doorheen. Geert kan de functie prima uitoefenen. That’s all.

 34. 46

  Ik werk op straat in Rotterdam. Plus heb ik een prachtige Somalische buurvrouw die zich op gezette tijden geheel volgens traditie kleedt in typisch gewaad and shit. En vervolgens de kinderen in spijkerbroek en lederen jack naar school…

  Maar bedoel je nu het falderattis in de marge totaal kansloos uitgekotst crimineel als de neten? of gewoon…mensen die zich anders gedragen en kleden?

 35. 47

  In mijn omgeving zie ik ook mensen die beweren PVV te gaan stemmen. Zowel hoog- als laagopgeleiden. Ze verwoorden hun argumenten misschien anders, maar ze hebben zonder uitzondering last van angst voor niet-westerse buitenlanders, waar ze zelf eigenlijk zelden of nooit last van hebben. De enkele buitenlander die ze persoonlijk kennen beschouwen ze als de zeldzame uitzondering op de regel dat buitenlanders toch van een mindere kwaliteit zijn dan de Nederlanders die ze zelf zijn.

  Ander onderwerp. De ongelimiteerde Wilders-support van GeenStijl, Telegraaf en Elsevier stoort mij niet zo heel erg. Waar ik me wel mateloos aan kan ergeren is dat alles dat naar links ruikt volledig uit de context wordt gerukt en beschimpt, terwijl ook de minste kritiek op Wilders wordt aangegrepen om de bekritiserende persoon tot op de grond toe af te branden vanwege vooringenomenheid, verwerpelijke ideeën en vermeende wereldvreemdheid. Continue klagen over het gebrek aan respect voor de andere mening van Wilders en tegelijkertijd iedereen die anders dan Wilders denkt zo respectloos mogelijk afmaken. Extreem-hypocriet.

 36. 48

  Om te beginnen: eens met de stelling. Je moet de mensen een lekkere worst voor houden. Dus zeggen waar je vòòr bent.

  Er blijven natuurlijk altijd wel mensen die de meest smerige worst een heerlijke versnapering vinden, maar die wil je toch niet tot je stemmers rekenen?

 37. 50

  @36 ik loop hier niet te leuren voor een partij, bovendien ken ik de meeste zaken vooral uit autochtone kringen, ook van vroeger. Ik zeg niet dat links geen blaam treft, ik stel mij op het standpunt dat het programma van wilders ‘irrational exuberance’ is – daar ageer ik tegen.
  Macht is erotisch of zoiets, al blijft dat een lastig beeld bij Balkenende opleveren ;)

 38. 52

  [red: er zijn nu twee ‘peters’ aan het commenten onder dezelfde nick. Kunnen jullie even duidelijk maken wie van de twee wie is?
  Mijn gok (ik ben te lui om te gaan ploegen in de archiefcomments) is dat de Peter van #48 hier het langst commentaart]

 39. 53

  Ik heb soms het donkerbruin vermoeden dat men wel degelijk de rechtse onderbuik probeert te stillen, door repressief op te treden, en grenzen te sluiten.
  Het middenveld in ontegenzeggelijk rechtser geworden.

 40. 56

  maar natuurlijk, vander F en Spam…

  ALS er al ergens sprake is van een nakakelende ‘kerk’ dan is het – naast de stoute babyboom-carrièrebrekers van pink Pim’s academische carrière – vooral sprake van de kudde Geertblaters.

 41. 57

  Ach lief poepescheetje (#52) maak je toch niet zo druk…of was het gewoon prangende jeuk om iemand eens lekker de oren te wassen? Ja he?

  Nou, zal ik dan maar een lekker muziekkie voor je draaien?

 42. 59

  Gaaaap. Slaapverwekkend. Discussies als dezen zijn 13 in een dozijn. Laatst een GL-er gaf aan dat het goed zou zijn als er van de politieke linkerkant wat meer daadkracht kwam, geen gebabbel, gebagitaliseer enz. De groep was gelijk stil. Ik weet niet of hij nu geroyeerd wordt.

 43. 60

  Het middenveld in ontegenzeggelijk rechtser geworden.

  Dat is bij de verkiezingen wel duidelijk geworden. Veel meer VVD, en wat rechtsere lokale partijen. Ook de PvdA gaat soms naar rechtsere middelen grijpen – cameratoezicht bijv.

 44. 61

  Ik stem Wilders en beschouw mezelf als progressief en anti-fascist. En de geschiedenis zal mij en anderen gelijk geven.

  Geschiedenis is inteprentatie, dus geen oordeelveller.

 45. 64

  @53 je bedoelt: de democratie functioneert.
  Immers, dit is (al jaren) niets meer dan de wil van de meerderheid van dit volk.

 46. 66

  15 maart 1994
  http://www.trouw.nl/krantenarchief/1994/03/15/2634479/Het_afglijdende_normbesef_van_Frits_Bolkestein.html

  Gezien de huidige uitspraken van iedere linkse partij lachwekkend. Zo’n kop boven een artikel met daarin ;”De auteur is rabbijn van het Nederlands Israelitisch Kerkgenootschap.” en daarna linken met racisme en het lot van de Joden. En waarom? Slechts de nu totaal normaal gevonden voorstellen tot opvang in de eigen regio van azielzoekers..

  “Dit weekeinde ging Bolkestein een stuk verder. Het is nog net niet ‘eigen volk eerst’, maar ‘eigen regio eerst’ in zijn zes-punten-plan om de aanzwellende stroom asielzoekers in te dammen. Nederland zou alleen nog maar asielzoekers uit Europa, dus feitelijk alleen uit het voormalige Joegoslavie moeten opnemen”

  Wat een door links gecreëerd taboe waardoor nu de wal het schip zal doen keren. Wilders en wat daarna nog volgt is de creatie van links.

 47. 67

  @shy boy:
  Ik stem Wilders en beschouw mezelf als progressief en anti-fascist.

  “De nieuwe fascisten zullen zichzelf antifascisten noemen.”

  @seven: Waar de PVV heeft meegedaan heeft de VVD beneden verwachting gescoord. De seculiere minder intellectuele partijen verliezen aan Wilders – PvdA, VVD en SP. Nogalwiedes want de PVV is een seculiere minder intellectuele partij. Helaas voor de meesten hier is de gemiddelde Randstadbewoner een seculiere minder intellectueel.

 48. 68

  Men komt er straks snel genoeg achter dat er bij de meeste mensen uitsluitend excrementen in de onderbuik zitten…………

 49. 69

  @Webmeesteres: Ja hoor es, ik heb geen zin elke keer als die andere Peter opduikt een alter ego te verzinnen. Heb dat eerder wel eens gedaan (P.J. Cokema), maar men leze de comments, van welke peter dan ook, maar goed en de verschillen zijn duidelijk.
  Nu verder met het draadje:

  Dat er grosso modo “verechtst” is, lijkt me duidelijk. De verkiezingsuitslag bewijst dat. Bovendien is er nog nooit een “echt linkse” meerderheid onder de bevolking geweest.

  Dat de PVV op de een of andere manier het produkt is van de “linkse kerk” is een staaltje geschiedvervalsing en feitenverdraaiing waar we helaas vaker mee te maken gaan krijgen.

  Hte lijkt mijn meer te zitten in de VVD, die het liberale spoor flink bijster is. Een partij die mensen aantrekt, die in een combinatie met hun persoonlijke drijveren, het profiel van een VVD’er op scherp zetten.
  Het is alom bekend. Fortuyn: PvdA – VVD – LN 0 LPF; Wilders: VVD – PVV en Verdonk: PSP – VVD – Ton.
  Wie volgt?

 50. 70

  @66

  Wat is een door links gecreëerd taboe?
  Discriminatie?

  pfff
  En Wilders een product van links? tjonge, wat een inzicht. Uit welke stroming komt Wilders voort?

  Daarbij is Wilders nu gewoon een populist geworden.

 51. 71

  @JSK; In een postmoderne wereld is er geen redenering meer te bedenken waarmee je niet iemand tot fascist zou kunnen bombarderen. The genuine article bestaat niet meer, daarvoor staat er gewoon niet genoeg op het spel.

 52. 72

  @45 Seven. Wat YP beweert @40 klopt. Op iedere 5 mensen uit moslimlanden die Nederland binnenkwamen tussen 1996 en 2008, vertrokken er ook weer 3. Het migratiesaldo bedroeg totaal 127.000 meer immigratie dan emigratie en dat is 0,8% van de Nederlandse bevolking oftewel 0,06% per jaar. Anders gezegd: op iedere 10.000 inwoners kregen we per jaar 6 mensen afkomstig uit moslimlanden bij door migratie.

  Je grafiekje over de PvdA is stupide. Het toont alleen maar aan dat er tijdens hoogconjunctuur er meer immigratie is. Dat de immigratie is gedaald vanaf 2001 komt ook in belangrijke mate door de nieuwe vreemdelingenwet van Job Cohen.

  Je bewering over dat alleen hoogopgeleiden vertrekken en laagopgeleiden hier komen zou betekenen dat de 219 duizend mensen afkomstig uit moslimlanden die zijn vertrokken dus hoogopgeleid zijn.
  Van de Marokkanen die hier kwamen vanaf 1996 is ongeveer 20% binnen vijf jaar weer vertrokken. Ze komen dus laagopgeleid binnen en vertrekken hoogopgeleid.
  Dan ben jij dus ook wel heel erg blij met het generaal-pardon want anders hadden we toch maar mooi hoogopgeleiden uitgezet.

  Over de immigratie ben ik overigens een artikeltje aan het schrijven, maar een grafiekje alvast hieronder:

  Spreekt voor zich

 53. 73

  vandyke, jouw percentages geven niet de werkelijkheid weer. De meeste moslims of allochtonen klonteren samen, in grote steden percentages tussen 30% en 50%. Als alle immigranten uitgesmeerd waren over Nederland, dan waren ze geruisloos opgegaan in de bestaande bevolking. Het is de samenklontering die zorgt voor gebrekkige integratie, segregatie en alle daar bij horende problemen. Politici die steeds roepen dat moslims maar een klein deel van de Nederlandse bevolking uitmaken, ontkennen deze werkelijkheid.

 54. 74

  Ja KB en fundamentele christenen hokken samen in de biblebelt.

  De discussie gaat constant over de massa-immigratie uit moslimlanden. Die nemen ons allemaal over. De Eurabie theorie. Volslagen onzin.
  Dominee Koekoek die beweert dat moslims over 25 jaar de meerderheid hebben. Ik heb uitgerekend dat iedere moslimvrouw in haar vruchtbare jaren drie kinderen moet baren…per jaar. 75 kinderen dus als ze nu 15 jaar is. Het AD kalkt dat gewoon neer in haar krant. Het artikel, http://www.ad.nl/groenehart/alphen/3299410/rsquoOver_25_jaar_sharia_in_Nederlandrsquo.html , is inmiddels van haar site gehaald, maar de angst is gezaaid. Dat andere laxeerblogs dit soort onzin graag overneemt, behoeft geen betoog.

  Ik woon zelf in Amsterdam, 20% van alle Turken en Marokkanen in Nederland wonen in deze stad, in een van de dichtst bevolkte wijken van Nederland. Bijna 50% allochtonen. Tuurlijk problemen, maar die waren er ook al in 1972 toen ik hier kwam wonen. Alleen waren er toen geen allochtone, maar autochtone tokkies, maar die zijn inmiddels naar Almere verhuisd, waar zij, en hun nazaten, nu op de PVV stemmen. Uiteraard zijn de lege plekken opgevuld door allochtonen.

  In Volendam haalde de PVV tijdens de verkiezingen voor het EU-parlement de hoogste cijfers van Nederland. Vrijwel geen moslim in Volendam.
  Ik ga niet ontkennen dat er problemen zijn met sommige groepen. Zeker is het zo dat het concentreren van kansarmen slecht is voor ieders ontwikkeling. Ik bestrijd echter de complete onzin verspreidt door mensen als Seven die overal hun baarlijke nonsens rondstrooien om mensen ogv hun ras of geloof de grond in trappen.

 55. 80

  Kijk KB dat bedoel ik nu: Seven @75.

  Het aantal autochtone baby’s daalde, niet daalt.
  De reden is simpel halverwegen de jaren zestig besloten de babyboomers, en de oorlogsgeneratie, dat het genoeg was met de op voortplanting gerichtte samenleving. Geen kinderen of hooguit 2 en thats it, http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37744NED&D1=0-4&D2=0,l&D3=a&HDR=T&STB=G1,G2&VW=T. Zie de enorme afname van het aantal kinderen dat de vierde -of meer- kind van de moeder was.
  Wel nam die babyboomgeneratie veel jonger een kind dan de voorgaande generaties. Mogelijk gemaakt door de pil. Je kon tenslotte toch stoppen met kinderen krijgen?

  De gevolgen zijn er dan ook naar:
  Dit is de grafiek http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=37422NED&D1=0&D2=a&HDR=T&STB=G1&CHARTTYPE=1&VW=G Dramatisch.

  Wat hebben die cijfers van tientallen jaren geleden te maken met het grafiekje van Seven? Het verklaart waarom er een daling is (was) in het aantal kinderen dat geboren werd uit autochtone moeders. De kinderen geboren voor ongeveer 1970 krijgen nu natuurlijk geen kinderen meer en de dramatische daling van het aantal kinderen rond 1970, heeft zijn effect.
  Dat effect echter, en nu komt het, zet zich niet door. Je ziet het ook in de grafiek van Seven, in 2008 neemt het aantal geboorten weer toe bij autochtonen.

  Wat echt van belang is de toekomstverwachting:
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71881NED&D1=a&D2=a&HDR=T&STB=G1&VW=T
  De TFR , oftewel de totale vruchtbaarheidscijfer, van de diverse groepen.
  Let wel: je hebt een TFR nodig van 2,1 om je ‘stam-aantal’ te kunnen handhaven.

 56. 82

  vandyke: ik wilde alleen aangeven dat landelijke cijfers niets zeggen in deze discussie, ik heb het hele woord eurabie niet gebruikt, maar 50% allochtonen is een aardverschuiving. Ik woon zelf al heel lang in een grote stad, en ik vind de immigratie geen verbetering, en zal hier wegtrekken om die reden. Net als veel mensen voor mij al vertrokken zijn, bijvoorbeeld naar Almere. Maar bespaar me svp je stigmatiserende retoriek dat dit allemaal tokkies zijn.

 57. 83

  Ik zie, buiten het feitelijk beschrijven van wat Wilders heeft gezegd en de reacties daarop, niets maar dan ook niets in dat artikel van de Volkskrant wat duidt op e.o.a. veroordeling of een mening daarover…dus, @7

  CNN: ‘Is deze man altijd zo?’

  Welneee, na werktijd haakt hij minihondjes.

  Anders hou je dat toch nooit vol…

 58. 86

  @77/83: wat ik dan weer zo typisch vind is dat journalisten blijkbaar geschokt zijn over Wilders volgens dat artikel, terwijl Gaddafi een jihad tegen Zwitserland afkondigt en youtube vol staat met filmpjes van Arabische nieuwszenders waarin de vreselijkste teksten worden gebruikt tegen de VS, tegen de joden, tegen de ongelovigen of wie dan ook.
  Waarom zijn wij in het Westen geschokt als Wilders van leer trekt maar zijn we niet geschokt over alles wat er in het MO gezegd wordt?
  Naar mijn mening geeft Wilders de moslims in het MO gewoon een koekje van eigen deeg, ze hebben geen enkel recht tot klagen.

 59. 87

  @85 VK doet alsof er grote verontwaardiging was onder de journalisten uit de US en GB terwijl dat niet blijkt uit de beelden. Noch geeft vk daarvoor proof. Geen namen enz.

 60. 90

  88: het klopt dat wij Gaddafi als een gek beschouwen. En al die haatpredikers die hun gang gaan op de Arabische televisie. Maar waarom zeggen onze politici dat niet hard op? Gaddafi werd onlangs als staatsman ontvangen door Italie en Frankrijk. Dat zal onder Wilders niet gebeuren. Ik daar geef ik hem volledig gelijk in.

 61. 91

  @Seven je tabel geeft niet aan waar die immigranten vandaan komen. Mijn tabel @72 geeft de immigratie aan van alle NIET Nederlanders. In jouw tabel zitten ook de remigrerende Nederlanders. Lekker makkelijk om zo hoog te scoren.
  Bovendien heeft Nederland de laagste werkloosheid van de EU. Logisch dat er dan veel EU immigranten zijn.

 62. 93

  #82 Ik zeg niet dat Almeerders allemaal tokkies zijn, maar ben je wel eens in Almeren geweest? Er wordt daar meer plat amsterdams gesproken dan in Amsterdam. Ook dat echter wil niet zeggen dat iedereen die amsterdams spreekt ook een tokkie is. De migratiestrommen zijn echter duidelijk.

 63. 94

  @91 CBS staat toe om extra selecties te maken. Je kent statline toch wel?
  Over de werkeloosheid, nl houdt 1 miljoen mensen onterecht uit de werkeloosheids statistieken. AOW /WIA bestaat vaak niet eens in het buitenland of bevat een fractie ivm in NL. Aantal werklozen in NL is eigenlijk 1 miljoen hoger.

 64. 95

  Oh, maar stel nou eens dat alle allochtonen eruit worden gegooid, hoeveel werklozen zouden we dan hebben? En wie zijn dat dan?

  En stel dat echt alle allochtonen eruit worden gegooid, hoeveel criminelen hebben we dan? En wie zijn dat dan?

  Ach, stel dat alle allochtonen het hier spuugzat zijn en hun heil elders zoeken, hoeveel vrouwonvriendelijkheid hebben we hier dan?

  Wel eens er bij stil gestaan, dat als we geen allochtonen hebben, we zelf de tradities moeten onderhouden en de statistieken moeten vullen?

 65. 97

  Ook nog dit Seven. @75 schrijf je:
  Circa 1/4 van de mensen die nu geboren worden is allochtoon waarvan hetovergrote deel niet-westers. Dat er daarnaast 65+ers met recht op NL aow op zak vertrekken doet de groei niet afnemen.

  Van alle geboortes is op dit moment 1/6 niet westerse allochtoon. De verwachting van het CBS?
  In 2020 is dat 1/8. Een daling dus.
  http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/2397CD68-7E21-4F38-B971-ED09817635A3/0/2009k2b15p14art.pdf

  Dat van die 65+ is natuurlijk weer absolute nonsens. Kan je ook niet hard maken. Zo oud is die groep niet. Als er NW-allochtone 65+ vertrekt dan is dat alleen maar gunstig voor Nederland want ze hebben vrijwel nooit 50 jaar hier gewoond en dus ook geen volledige AOW-rechten opgebouwd.

 66. 98

  @97 Die verwachtingen worden nogal eens bijgeteld. Daarbij lees ik in de pdf (de ik hier zelf ook eens gelinkt heb in het grote immigratie topic) dat het percentage niet westers in enkele decennia verdubbeld, en dit is zelfs zonder de 3e generatie dus alle Marokkanen waarvan de grootouders immigrant waren worden als Nederlander geteld. Voor een deel zijn dat nu de jongeren in Gouda, dus het gehalte qua integratie is niet echt positief. 95% – 98% van die generatie is moslim.

  NL cijfers over arbeidsparticipatie tellen volgens mij ook WAO-ers als werkenden. Daarnaast vertekent het hoge aandeel deeltijd het beeld.

 67. 99

  @97 Als er NW-allochtone 65+ vertrekt dan is dat alleen maar gunstig voor Nederland

  Iedere remigrant uit NL boven de 45 ontvangt een levenslange uitkering als hij daarvoor in NL een uitkering ontving..

  “De remigratievoorziening is er alleen voor personen van 45 jaar of ouder die al minstens zes maanden een van de volgende uitkeringen ontvangen:
  een werkloosheidsuitkering;
  een arbeidsongeschiktheidsuitkering;
  een bijstandsuitkering;
  een AOW-uitkering.

  De remigratievoorziening bestaat uit twee delen:
  De 45+ uitkering. Dit is een vergoeding voor de kosten van uw levensonderhoud in het remigratieland. Deze uitkering krijgt u maandelijks op uw buitenlandse bankrekening gestort.
  Een vergoeding voor een ziektekostenverzekering, die u zelf dient af te sluiten. http://www.postbus51.nl/nl/home/themas/buitenland-werken-wonen-en-reizen/emigratie/remigratie/welke-vergoedingen-kan-ik-vanuit-de-remigratiewet-krijgen-en-hoe-vraag-ik-deze-aan.html
  (Daarnaast kijgen alle remigranten verhuiskosten vergoed )

 68. 100

  @97 De bijstellingen zijn inderdaad nogal flink elke keer. Wat wel constant blijft in de prognoses is dat de hele immigratie uit niet westerse landen wel veranderd in samenstelling. Waren het de afgelopen tientallen jaren Turken en Marokkanen, de verwachting is dat er nu meer Indiers, Chinezen etc zullen komen. De belangrijkste reden is arbeidsmigratie. Natuurlijk (vrijwel) geen laagopgeleiden,die is gestopt begin zeventiger jaren, maar kennismigranten.

  Die Gouda-jongeren bestaan niet uit derde generatie jongeren.
  De grootste gezinsmigratie vond plaats in de vorige eeuw vanaf begin jaren zeventig tot begin deze eeuw: https://sargasso.nl/archief/2010/01/05/de-massa-immigratie-allemaal-de-schuld-van-links-toch-2/#comment-415779
  Marokkaanse vrouwen krijgen, net als autochtone vrouwen, vrij laat kinderen en die kinderen moeten dus kinderen krijgen. Dat die Goudajeugd niet uit 3e generatie bestaat blijkt uit deze CBS-grafiek: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=70688ned&D1=a&D2=0&D3=l&D4=a&HDR=T,G2&STB=G1,G3&VW=G
  In 2000 waren er slechts 685 kinderen van Marokkaanse afkomst derde generatie. Vrijwel iedere groei daarna is geboorte.
  De derde generatie Marokkanen bestaat dus vrijwel uitsluitend uit jonge kinderen.

  Arbeidsparticipatie:
  Je haalt beroepsbevolking en (netto/bruto)arbeidparticipatie door elkaar. Ik heb daar trouwens een artikel op mijn blog over geschreven:
  http://www.vkblog.nl/bericht/299506/Niet_Westerse_Allochtone_vrouwen_%28en_mannen%29_werken_steeds_meer%2C_maar
  Daaruit blijkt dat je veronderstelling niet juist is.

 69. 102

  @101 Kom nu niet met een artikel uit 2003 aan zetten.

  Het gevolg van toelaten van arbeidsmigranten is dat je ook gezinsmigratie toestaat.

  De immigratie van Aziaten in 2008 is, evenals die van immigranten uit Afrika, in de vorige prognose onderschat, vooral vanwege een toename van het aantal arbeidsmigranten en studenten uit landen als China en India. Het
  aantal Irakese immigranten vertoont eveneens een stijging.
  Hierbij kan het gaan om gezinsherenigers van asielmigranten uit eerdere jaren. Het eindniveau van 14 duizend uit de vorige prognose werd in 2007 al overschreden. Voor 2008 worden 20 duizend immigranten uit Azië verwacht. Dit
  heeft ertoe geleid de veronderstelling over de totale immigratie van Aziaten te verhogen van 14 duizend naar 20 duizend op termijn (grafiek 12), mede ook gezien de samenstelling van de groep migranten. Gezien de economische recessie wordt voor de korte termijn een lichte daling verondersteld, waarna het aantal immigranten geleidelijk zal toenemen tot een niveau van 20 duizend per jaar. Verwacht wordt namelijk dat in de toekomst in toenemende mate arbeidsmigranten uit Aziatische landen naar Nederland zullen komen. Het gaat hierbij voor een belangrijk deel
  om hoger opgeleiden die in het kader van de kennismigrantenregeling naar Nederland komen (zie paragraaf 2). Zo was van het totaal aantal kennismigranten in 2007 (5,2 duizend) bijna een derde van Indiase afkomst. Nog eens 7 procent kwam uit China (IND, 2008). De eerste helft van
  2008 laat overeenkomstige percentages zien. De kennismigranten zijn vooral werkzaam in de IT en zakelijke dienstverlening.
  Naast arbeidsmigratie is de laatste jaren een
  sterke toename zichtbaar van het aantal Aziaten, vooral Chinezen, dat naar Nederland komt om te studeren

  CBS blz 31: http://www.cbs.nl/NR/rdonlyres/76C3E9F4-6D4D-42D8-9BFA-8F6442AFA1C7/0/2009k1b15p23art.pdf

  De asielmigratie is vrij gering (en ik weet wel dat die in 2008 en 2009 iets is opgelopen)

  De grootste immigratie van bruiden zit hem bij autochtone nederlanders die hier geen vrouw kan krijgen en daarom maar maar een Filippijntje hierheen halen. Bij Turken en Marokkanen is dat minder dan 1000 per jaar.

 70. 103

  Over @99 de remigratieregeling.
  De regering was van plan die sterk in te perken:
  http://overheidsloket.overheid.nl/index.php?p=product&product_id=665

  Dit zijn de bedragen voor Marokkanen:
  http://www.svb.nl/int/nl/remigratie/bedragen_inhoudingen/hoeveel/marokko.jsp
  Minder dan de helft van de bijstandsnorm. Bovendien worden hier eventuele uitkeringen (AOW of WAO) nog vanaf getrokken.
  Dit is heel goedkoop voor Nederland. Denk allen maar aan bejaardenvoorzieningen en de woning die vrij komt.

  Ook is het niet zo dat alleen maar bejaarden emigreren. Ik heb dat uitgezocht en het aantal emigranten is veel geringer dan ik dacht:


  Bron: http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/default.aspx?DM=SLNL&PA=71090NED&D1=0&D2=0&D3=65%2c69&D4=a&D5=0&D6=0%2c48&HDR=T%2cG3%2cG1&STB=G2%2cG4%2cG5&VW=T

  Ik heb de leeftijdsgroep die op 1 januari 2006 64 was met de groep de 4 jaar later 68 was.
  Nauwelijks emigratie. Wel overwinteraars, maar die blijven blijkbaar ingeschreven in de GBA. Bedenk ook dat je het sterftecijfer nog vanaf moet trekken.

  Ook deze argumenten van je moeten weer naar de mesthoop. Raakt al aardig vol.

 71. 105

  @102 “Zo was van het totaal aantal kennismigranten in 2007 (5,2 duizend)”
  5200 dus wat een kennisimmigrant was, de rest van de immigranten (116.819 uit ’07 143.516 uit ’08 en 147.308 uit ’09) dus niet.

 72. 106

  @Seven
  1. Kijk naar de kop ‘Niet Westers.
  2. Jouw cijfers uit #104 gaan over assielverzoeken. De grafiek gaat over ingeschrevenen in het GBA en de reden van waarom men hier kwam. Asielzoekers worden in principe pas ingeschreven als zij langer dan 6 maanden hier verblijven of als ze een verblijfsvergunning krijgen.

 73. 107

  @105 Je gooit weer alles op een hoop (heb je van Wilders geleerd of hij van jou), ook alle autochtonen die weer terugkeren.
  We hadden het even over de NW-allochtonen en de reden waarom de de prognose van het CBS voor die groep zo hoog is. Dan lijkt 5200 niet veel, maar als hij (of zij) zijn familie ook laat overkomen dan loopt het op.

 74. 108

  @107
  Valt die eventueel meegenomen familie niet gewoon onder die kennisimmigratie? Kijk eens naar de onontwikkelde landen waar het gros nw vandaan komt.

 75. 109

  @108 nee hoor. Ieder individu wordt apart geteld. Meestal zal de kennismigrant de familie later laten overkomen.
  Hoe dan ook: als de kennismigarnt een partner heeft met twee kinderen dan zal je 1x een kennismigrant zien en 3x een gezinsmigrant in de statistieken.
  Maar ook een kind kan iets bijzonders doen: http://nl.wikipedia.org/wiki/Anish_Giri
  In dit geval officieel een westerse allochtoon is, maar pa is een NW kennismigrant.

 76. 111

  @Heren 7 en vandyke: Het mag dan aardig zijn elkaar met immigrantencijfers om de oren te slaan, maar toch een paar opemerkingen.

  1. Met de CBS-cijfers kom je er niet uit. Wat cijfers ook zeggen (namelijk dat op de totale bevolking we hgelemaal niet worden overspoeld met immigranten), maakt niet uit. Het gaat om “de beleving”.
  Ik woon in een omgeving waar veel immigranten wonen. Mijn broer in een stadje waar er geen een woont (want de pizzaboer en de griek op de hoek rekent mijn broer er niet bij).
  Als hij eens langskomt, begint-ie steevast met: nou, mooie boel hier. Om bij jou te komen moet ik eerst door Turkistan rijden, dan door Hottentottenland en waar hebben die Berbers hun schapen eigenlijk verborgen?

  Daar gaat het om, die mentaliteit. Van vandyke heb ik een vermoeden hoe hij er over denkt. Van seven ook , maar zeker weten die ik het niet, natuurlijk.
  Heeft u misschien ook een mening over die mentaliteit en wat is de uwe?

 77. 112

  @110 En wat wil je daar mee zeggen?

  @111 Als de beleving is van zoals die van Wilders:
  He then talks about a concept he calls al-Hijra, “the Islamic doctrine of migration,” a Trojan-horse doctrine that commands Muslim believers to move to a non-Muslim country, have as many children as possible, then seize power

  Dan kan jij, misschien dankzij mijn cijfers, zeggen dat die man ernstig geestelijk gestoord is.
  Of vind jij dat we dan maar mee moeten gaan in die waanzijn.

 78. 113

  @112: Nee, natuurlijk wil ik met die waanzin niet meegaan.
  Hoewel ik het waardeer dat met ‘redelijke’ argumenten men elkaar probeert wijs te maken, ik heb niet het idee dat het helpt. Omdat het de onredelijken niet om de cijfers gaat.
  Ik verfoei niet de mening die iemand meent te moeten hebben, maar wel de mentaliteit die daar soms aan ten grondslag ligt.

 79. 114

  Ik heb geen enkele illusie Peter dat het ook maar ene moer helpt, maar je probeert wat te doen voordat het helemaal uit de hand loopt. Hoe gering je bijdrage ook mag zijn.

  Ik weet ook wel dat Seven hier alleen maar loopt de trollen. Zijn -gelegenheids- argumenten zijn bijzonder zwak, maar wat kan ik anders dan ze punt voor punt te weerleggen?

 80. 115

  @97 Het CBS zag alleen op termijn een “daling” omdat ze 3e generatie Marokkanen als Nederlanders tellen. Ik zie dat het CBS een paar uitgangsposities inneemt die te rooskleurig zijn. Dat de immigratie daalt maar uit de recente feiten blijkt er weer sprake te zijn van een stijging. Dat immigranten nog verder verwesteren qua leeftijd eerste kind en kindertal. Ik denk dat het verwesteren niet in hetzelfde tempo door gaat juist omdat ze steeds minder in een westerse omgeving leven.
  ps @114 Beetje jammer dat je je zo uitlaat.

 81. 116

  @115
  Dat de derde generatie zich slecht zou ontwikkelen is echt niet nu al te zeggen. In iedere geval heb ik geen onderzoeken gezien over die derde generatie. Ik heb bv veel vertrouwen in de tweede generatie allochtone moeders van Marokkaanse afkomst. Om nu bij voorbaat kleine kinderen al te gaan brandmerken vind ik walgelijk.

  Volgens de definitie van allochtoon is de derde generatie autochtoon.
  Nu kunnen we wel doorblijven gaan met mensen allochtoon te blijven noemen. Ik heb zelf een grootvader van buitenlandse afkomst. Dat maakt mij dus een derde generatie allochtoon. Mijn grootvader kwam als 2 jarige in 1883 naar Nederland. Ben ik nu geen autochtoon? Als we zo gaan tellen dan kennen we in Nederland alleen maar allochtonen, want hierna gaan we de vierde generatie natuurlijk tellen. Het zou mij niet verbazen als allochtonen t/m de vierde generatie in Nederland in de meerderheid zijn. Zeker als je weet dat Nederland de afgelopen 2 eeuwen bijna 8 miljoen immigranten heeft gehad.

  Over je opmerking over de stijging van de immigratie kom ik terug in het stuk over de immigratie dat ik aan het schrijven ben.

  Het kindertal is op heel veel plekken in de wereld aan het dalen. Ook heel sterk in de moslimlanden. Het kindertal is hier sterk gedaald bij de 1ste generatie en nog meer bij de 2e. Ook gezinsvormers van de 1ste generatie nemen dat gedrag mee. Geheel volgens de voorspelling van demografen overigens.

 82. 118

  Als Nederland die ‘grote stroom’ niet aankan dan moet je dat je grote vriendin Rita Verdonk praten. Ook nu is het grootste deel van de immigratie afkomstig van buurlanden nl de EU, Oost Europa. Zie @72. Door die fijne, oh zo hypocriete, VVD geregeld.

  Mensen komen mensen gaan, de aantallen worden groter. Er komen er meer, maar er gaan er daardoor ook weer meer weg.

 83. 119

  Oh ja Seven zou ik het bijna vergeten:

  Je schrijft @117:
  NL kan de huidige historisch grote instroom gewoon niet aan.

  Vervolgens geef je een link en daar staat in:

  Migratie is van alle tijden. De hoge aantallen immigranten die zich de afgelopen
  decennia in Nederland hebben gevestigd, zijn dan ook geen nieuw verschijnsel.
  Ook in eerdere eeuwen hebben velen zich een plaats verworven in de Nederlandse
  samenleving, veelal om politieke redenen of omdat ze vervolgd werden vanwege
  hun religie.

  Geen nieuw verschijnsel dus. Had ik ook al een keer geconcludeerd.

 84. 120

  @119 Zo begint de inleiding, maar lees verderop eens:

  “In de ofciële Volkstellingen van 1849 tot en met 1899 ligt dit percentage in het buitenland geboren telkens rond de twee (Grafek 1). In 1899 waren ruim 90 duizend personen in het buitenland geboren, ongeveer evenveel als een eeuw daarvoor. De totale bevolking was in deze 100 jaar gegroeid van 1,9 miljoen naar 5,1 miljoen. Bijna 80 procent van de in het buitenland geboren personen in 1899 was geboren in België of Duitsland “

 85. 121

  @118 Wat zijn in die tabel de moslimlanden? Het CBS Gebruikt die term nml niet. (Is gevoelig, en veel landen zijn gemengd qua religie.)

 86. 122

  @120 10,3% van de bevolking is geboren in het buitenland. 3,9% is westers en 6,4% niet westers.
  Minder dan 3% is afkomstig uit een moslimland.
  Daar moet ik van die cijfers onder de indruk zijn?
  http://statline.cbs.nl/StatWeb/publication/?DM=SLNL&PA=71090ned&D1=0&D2=0&D3=0&D4=0,3-4&D5=0-1&D6=48&HDR=T,G3,G1&STB=G2,G4,G5&VW=T

  Kan het niet? En de VS dan? Australie? Daar zijn die percentages een stuk groter.

  Ja Duitsland en Belgie. Die hebben de juiste huidskleur? Of het goede ras?
  De verschillen wereldwijd tussen mensen wordt steeds geringer. Globalisering.

  Wat je eigenlijk bewijst Seven is dat je niet alleen naar immigratie moet kijken maar ook naar emigratie. Er zijn totaal 168 duizend 1ste generatie Marokkanen in Nederland, maar het aantal immigranten lag 37% hoger.

  @121 Zie mijn stukje: http://www.vkblog.nl/bericht/290634/Massamigratie_uit_moslimlanden%3F_De_cijfers
  Inderdaad veel landen zijn gemengd, maar ik heb een land met 50% of meer moslims geteld alsof het een 100% moslimland is. Het aantal moslims ligt dus hoogst waarschijnlijk lager.

 87. 124

  En daar hebebn we Seven weer met zijn bekende leugenachtige plaatjes. Die zijn op andere plekken op Sargasso al volledig onderuitgehaald. Geen zin om dat opnieuw te doen. Zoek maar op.

  Ondertussen nog eventjes een andere groep even de grond in trappen. Bij God wat een ‘mens’ ben jij.

  Vette punt erachter.

 88. 125

  Over feminisme: zoals Marike Stellinga op rechts al eerder helder aantoonde (helder omdat haar moeder normaal was dus geen feministe) een totalitaire destructieve sexistische ideologie die niet in de politiek thuishoort. Feministes zijn helemaal niet uit op equality maar om op basis van (historische) leugens een lelijk manbeeld te maken en onderhouden uit plaatsvervangende transgenerationele frustratie en om zich overal in te laten voorzien liefst middels kindmisbruik. Bah, feminisering als sociaal-emotioneel dwang-alternatief in werkelijkheid ongezond zelfzuchtig, anti-sociaal en maakt alles kapot wat ons lief is. Feitelijk infantiel en niet mee samen te werken en al helemaal niet mee samen te leven getuige ook het kapen en onmogelijk maken van vaderschap en gezinsleven van gescheiden kinderen&vaders!

 89. 126

  @124 Die cijfers zijn van het cbs, verder leg ik het lage @122″Die hebben de juiste huidskleur? Of het goede ras?” naast me neer. Dat nep-argument werkt al een decennium niet meer. Mensen uit oa moslimlanden presteren gewoon minder en kosten meer de culturele afstand telt kennelijk toch mee. Iemand moet dat gelach betalen, jij kennelijk niet maar velen wel.

  @103
  ps remigratie-uitkering is ruim 700 pp/pm (scrollen)
  Remigratiebedragen Marokko
  bedrag per maand in euro
  Leefsituatie 65 jaar en ouder jonger dan 65
  U woont samen 607,20 602,35
  U woont alleen 420,72 415,80
  U woont samen met uw kind 537,83 532,34
  U krijgt tevens een tegemoetkoming in de ziektekosten per maand:
  tegemoetkoming ziektekosten per maand in euro
  Leefsituatie 65 jaar en ouder jonger dan 65
  U woont samen 108,73 108,73
  U woont alleen 64,11 64,11
  U woont samen met uw kind 73,86 73,86
  http://www.svb.nl/int/nl/remigratie/bedragen_inhoudingen/hoeveel/marokko.jsp

  Ergo we betalen nu al vaak 700 euro (goud daar) voor elke 45+ Marokkaan die ooit vertrokken is uit NL.