het Saillant | Palestine Papers zijn de nekslag voor het vredesproces

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SaillantLOGODe Palestine Papers zijn de nekslag voor het vredesproces. De PA verliest erdoor al haar geloofwaardigheid en vertrouwen is makkelijker te verspelen dan terug te winnen.

Of het goed is of niet daar kun je over discussiëren maar dat WikiLeaks mensen op ideeën heeft gebracht is na het uitlekken van de Palestine Papers wel duidelijk. De Palestine Papers maken eens te meer duidelijk dat Israel en de V.S. het vredesproces doelbewust saboteren. Zelfs toen de Palestijnse Autoriteit bereid was om toe te geven aan de meeste van de Israëlische eisen, kwam er dus geen akkoord.

De PA wilde delen van Jerusalem afstaan, Israël als Joodse staat erkennen en ging akkoord met de terugkeer van maar 10.000 vluchtelingen. Nog was het kennelijk niet genoeg. Zo wilde minister van justitie Livni ook nog graag wat Israëlische Arabieren in de ruil betrekken. In gewoon Nederlands noemt men dat een etnische zuivering. Precies het risico van het expliciet erkennen van Israël als Joodse staat natuurlijk.

Ook de Amerikanen blijken niet van zins een echte bijdrage te willen leveren aan het vredesproces. Obama stelde na zijn aantreden George Mitchell aan die vrede had bewerkstelligd in Noord-Ierland. Maar daarna is het stil gebleven, tot teleurstelling van de Palestijnen. Bovendien wordt er hoogstwaarschijnlijk komende week wederom een resolutie in de Veiligheidsraad gevetoed door de V.S. Een resolutie waarin alleen de nederzettingen als illegaal worden bestempeld. Een feit waarover alle volkenrecht-deskundigen het wel eens zijn.

Dat de Israël en de V.S. niet echt wilden, wisten we natuurlijk allang. Dat de Palestijnen zo ver wilden gaan voor vrede, dat is nieuws. En daarin ligt ook gelijk het probleem. Iedereen binnen de PA ontkent niet voor niets in alle toonaarden dat de Papers legitiem zijn. De concessies die Abbas en de zijnen bereid waren te doen, liggen eufemistisch gezegd nogal gevoelig bij de bevolking. Als er nou een vredesakkoord van was gekomen dan valt het wellicht nog wel te verkopen aan de eigen bevolking, maar nu staan ze er gekleurd op. Ze verliezen hun geloofwaardigheid bij de Palestijnse bevolking. Een bevolking die rechtstreeks in de open armen van Hamas en andere extremisten wordt gedreven. Zo is het vredesproces van de baan en zijn de Palestijnen in de straat wederom het kind van de rekening.

Reacties (55)

#1 KJ

Als het werkelijk de nekslag was, dan hadden we al wel een aanslagje of drie, vier te verwerken gehad. Volgens mij is gewoon iedereen het zat.

 • Volgende discussie
#2 bzkrt

Er is ook een voordeel. Internationaal hebben ze veel aan goodwill gewonnen. Nu duidelijk is aangetoond is dat met de PA goed te onderhandelen valt en dat het Israel is dat dwarsligt kunnen ze misschien op internationale steun gaan rekenen. misschien.
Intern zijn ze de sigaar natuurlijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Siquo

Tja, internationaal… Alsof dat wat uitmaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Anoniem

De PA heeft zijn autoriteit al verloren toen Fatah de Palestijnse parlementsverkiezingen verloor van Hamas en toch aan de macht bleef. Dankzij Israelische steun.

En wij (Nederland, Europa) hebben hier schuld aan omdat we liever met de ondemocratische dictator Abbas praten (en hem geld geven) dan met de legitieme vertegenwoordiging van het Palestijnse volk.

Natuurlijk doet hij grote concessies aan Israel, hij is een pop die door ons (Amerika, Europa) aan de macht gehouden wordt om dat te doen. Als dit was doorgegaan zou het met een daadwerkelijk akkoord niets te maken hebben. Het zou een akkoord zijn tussen Israel en de sokpop van Israel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Anoniem

@1 Vorige poging op verzet vielen er 13 israelische doden en 1300 palestijnse. De palestijnen zijn gewoon trillend in een hoekje gekropen en wachten tot de volgende slag valt. Dat heeft echter niets met een vredesproces te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Anoniem

@Hal Wist je dat trouwens allemaal niet en schrijf je er toch een artikel over?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Bismarck

Welk vredesproces eigenlijk? er is helemaal geen vredesproces aan de gang. Israël loopt gewoon al decennia lang de zaak te rekken, zodat ze door kunnen gaan met etnisch zuiveren tot het hele Palestijnenprobleem is opgelost.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bookie

Ook opvallend:

Jacob Galanti, former advisor to Olmert, also confirmed in an interview with Israel’s Army Radio that nearly every major issue had been wrapped up between Olmert and Abbas, and in a way that was acceptable to most Israelis.

So, why wasn’t an agreement signed? Galanti said he just doesn’t know.
http://www.israeltoday.co.il/NewsItem/tabid/178/nid/22627/Default.aspx

Dat Israël ondertussen werd bestookt met raketten vanuit Gaza en uit wikileaks is gebleken dat de PA op de hoogte was van de aanval op Hamas/Gaza lijkt inderdaad te duiden op zicht op een akkoord. Wil dat enige kans op succes hebben moet Hamas onschadelijk zijn gemaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Anoniem

@8 Tja je kunt de legitieme vertegenwoordiging van het Palestijnse volk wel ‘onschadelijk maken’ zoals je dat omschrijft en vervolgens een akkoord sluiten met de dictator die je zelf aan de macht houdt maar wat zou dat in godsnaam oplossen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 antiKJ

De Arabische wereld borrelt. Nu ook in Egypte. Die papers zijn gewoon precies in de maalstroom van de tijd. Niks mis mee. De wereld van de Arabieren verandert. En heel snel. Alleen weten we niet hoe en welke kant op.

Je mag je afvragen of Israël dit gaat overleven.
Alles verandert dus Israël moet mee

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 antiKJ

Ach, dat had eigenlijk van iemand anders moeten zijn maar die identiteit ga ik even niet weggeven. Sorry KJ.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 su

Wat Bismarck zegt, aan een doodgeboren kindje kun je geen nekslag uitdelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 antiVast Goed

@10/11: is dat nieuw, om anti voor een alias te plakken? Ik kwam het ook al als antiLarie tegen. Als dat hip is wil ik die antiboot natuurlijk niet missen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Sonja

Beetje dom om nu nog steeds het woord “vredesproces” te blijven gebruiken. Is er niet, was er niet, en is er nooit geweest.
Het zou goed zijn als wij in Nederland ons ook eens gingen afvragen waarom wij over dit conflict door de media jarenlang voorgelogen worden en de mooie praatjes van van het Ministerie van Buitenlandse Zaken moeten slikken – ook Verhagen’s leugens zijn door de Palestine Papers aan het licht gekomen.

Vandaag weer rapport van Amnesty International:
Amnesty International complained in its annual report released Thursday that the U.S. and members of the European Union had obstructed international justice by using their positions on the UN Security Council to shield Israel from accountability for war crimes allegedly committed during last year’s Gaza war.
http://www.haaretz.com/news/diplomacy-defense/amnesty-u-s-europe-shielding-israel-over-gaza-war-crimes-1.292505

Channel 4 News bericht:
Israeli soldiers ordered to ‘cleanse’ Gaza
“We needed to cleanse the neighbourhoods, the buildings, the area. It sounds really terrible to say “cleanse”, but those were the orders….I don’t want to make a mistake with the words.”
http://www.channel4.com/news/israeli-soldiers-ordered-to-cleanse-gaza

En vandaag weer:
US threat to Palestinians: change leadership and we cut funds
Obama administration told Palestinian Authority its leaders must remain in office if it wants to retain US financial backing
http://www.guardian.co.uk/world/2011/jan/24/us-threat-palestinians-leadership-funds

De Westerse steun, ook de Nederlandse, aan deze schurkenstaat (en illegale kernwapenmacht) moet stoppen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 antiKJ

@antiVast Goed
Was een geintje van gisteren waarvan het eigenlijk de bedoeling was geweest het bij gisteren te laten. Maar ik had een cookie misgerekend. Vandaar. Dit was – hopelijk – de laatste antKJ post. Hoort eigenlijk niet bij een serieus onderwerp als dit.

Maar hip is het natuurlijk wel die antiboot dus als je je geroepen voelt :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 gbh

Jammer dat bij artikels over Israël altijd hetzelfde gaat. Je hebt de PVV tokkies en de anti Israël tokkies, beide dezelfde pot nat, zij het aan de andere kant van het politieke spectrum, waarbij elke rede, elk gelijkheidsbeginsel en elke proportie zoek is; van tsunami tot etnische zuivering, hulde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Anoniem

@16 Elke zin van proportie en gelijkheid is ook al lang verdwenen uit het conflict. Waar elke Israelier gewoon een gelukkig westers leven leidt en er meer israeliers omkomen door verkeersongelukken dan door Palestijns geweld is Palestina een openluchtgevangenis, afgesloten van de rest van de wereld en waar Israel kan doen en laten wat ze willen zonder dat dat ooit aan enige vorm van controle volgt, er vallen 100 keer meer Palestijnse dan Israelische doden, de gevangenissen zitten vol met Palestijnen die nooit een eerlijk proces hebben gehad en eigendommen van Palestijnen worden willekeurig en zonder schadeloosstelling vernietigt.

Dat jij (en sommige media) denken dat je objectief bent door evenveel kritiek te hebben op beide partijen is domheid. Objectiviteit is even kritisch kijken naar beide partijen.

Je noemt de deelnemers aan deze discussie tokkies terwijl je jezelf het domst toont door in plaats van objectief naar de feiten te kijken en je eigen conclusies te trekken maar blind te concluderen dat waar twee vechten er twee (evenveel) schuld hebben.

Bij creationisme tegen de evolutietheorie zit de waarheid ook niet in het midden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 qwerty

Opmerkelijk toch die link in 10.
Er schijnt echt in Egypte en Libanon iets gaande te zijn. Lijkt toch wel gerelateerd aan de Palestijnen en Israël.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 su

@16: Kun je dat onderbouwen, of blijft het bij schelden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Sonja

@16 Klopt, dat onderscheid is er. Volgens PVV-tokkies moeten problemen met repressie en geweld worden opgelost, en anti-Israël tokkies pleiten voor recht. Staat inderdaad mijlenver uit elkaar. Gelukkig maar.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 gbh

@19, je hebt gelijk, de etnische zuiveringen in bosnie, kongo, rwanda en darfoer zijn echt niks in vergelijking met de massagraven die je in palestina aantreft

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 su

@21: Dus bloedloze ethnische zuiveringen keur je wel goed? En wat is dat voor bullshit redenering, dat je alleen de ergste misstanden in de wereld mag afkeuren?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Anoniem

@21 Het verschil tussen genocide en etnische zuivering ontgaat je? Ik dacht dat je kritiek had op het gebrek aan “rede en proportie”? Bovendien gaat het in het artikel van Hal (waar inderdaad wel wat op aan te merken is) over een door minister Livni van justitie voorgestelde zuivering, niet over een zuivering in het verleden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Likoed Nederland

Volgens Palileaks zouden de Palestijnen bereid zijn de Joodse wijken ‘Oost-Jeruzalem’ bij Israel te laten. Dat betreft dus met name de eeuwenoude Joodse wijk in de ‘Oude stad’, etnisch gezuiverd van Joden door het Jordaanse leger in 1948.

Niemand met enig verstand kon zich indenken dat Israel die wijk voor de tweede keer etnisch zou laten zuiveren. Daarnaast gaat het over Joodse uitbreidingswijken ten noorden en zuiden van Jeruzalem, wat voorheen kale berghellingen waren.

Dat de Palestijnen daar mee akkoord gaan, was grotendeels al bekend en is dus geen nieuws.

Wat is wel opvallend aan Palileaks?

1. Dat veel media die logische 2% van de Westbank voorstellen als een enorme Palestijnse concessie. De echte discussie gaat over de 5% elders die Israel opeist – met grondruil elders – op basis van de befaamde resolutie 242 van de VN, die Israel ‘vrede en veilige grenzen’ toe kent in ruil voor terugtrekking.

2. Dat wordt weggelaten dat Israel al achttien jaar hamert op uitvoering van de vorige Palestijnse concessies, zoals vastgelegd in de Oslo-akkoorden: vredeseducatie; terroristen worden juist als helden vereerd door de Palestijnen, bestrijden van terreur; gebeurt niet door de PLO, terreur wordt juist aangemoedigd door Hamas, arresteren van terroristen; gebeurt niet, Palestijnen die tegen terreur zijn worden zelfs als ‘collaborateur’ geexecuteerd.

3. De Palestijnse bewering dat er niet onderhandelt kon worden – als gevolg van de nederzettingen – blijkt de zoveelste Palestijnse propagandafabel te zijn.

4. De Palestijnse Autoriteit voelt zich gedwongen om ook deze logische en minimale ‘concessies’ te ontkennen. Zo gering is blijkbaar het draagvlak voor vrede aan Palestijnse kant.
Dat bleek eerder uit een recente opiniepeiling: slechts 18% van de Palestijnen ondersteunt de tweestatenoplossing, 78% wil de vernietiging van Israel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 gbh

@22, Ik keur geen enkele etnische zuivering goed, hier wordt gesproken over het ruilen van stukken land, gebieden op de Westbank waar voornamelijk joden wonen worden geruild met een stuk in Israël waar voornamelijk palestijnen wonen, er wordt niemand uit zijn woning verdreven, wie het hierbij over etnisch zuiveren heeft is gewoon niet goed bij zijn hoofd. Er is nu alleen een wapenstilstand lijn en dit alles waren onderhandelingen over een definitieve grens

Wat mij betreft zijn Joden en Arabieren beiden schuldig aan de huidige situatie en hebben ze beiden tonnen boter op hun hoofd, de enigste weg naar vrede is dat beiden erkennen wat ze elkaar hebben aangedaan en dat bereik je niet met holle loze retoriek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Anoniem

@25 Nee, Hal Incandenza heeft het hier over een voorstel van minister van justitie Livni om Israelische arabieren uit Israel te zetten. Dat schrijft hij ook. Leer lezen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 su

@25: Er wordt gesproken over Israëlische staatsburgers van Arabisch afkomst. Om ze te ‘ruilen’ betekent:

1: Onteigening van hun land en huis.
2: Ontnemen van hun staatsburgerschap.

Maargoed, dat is volgens uberstormfuhrer gbh heus geen ethinsche zuivering, ondanks dat er daarna geen Israëlische Arabier meer in Israël aanwezig is. En dan nog het stuitende: het is de schuld van hun leiders.. Ik dacht dat de ‘leiders’ van Israëlische staatsburgers in de Knesset zitten. Beetje hetzelfde als zeggen dat de Joden de shoah op hun hals hebben gehaald door hun leiders in het Rijksdag..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Harm

Bekijk hier hoe Netanyahu beschrijft, hoe het spelletje gespeeld wordt:

http://www.youtube.com/watch?v=eeT_KLuCdug

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Bookie

@26
Verplicht uitzetten kan niet in rechtsstaat als Israël. Lijkt dan ook te gaan om een vrijwillige emigratie met vertrekregeling. Dat zij hen niet wilden hebben kan diverse redenen hebben.

Inderdaad willen ze dat de Arabieren zo lang mogelijk een minderheid blijven in Israël. Nu is het beleid de gezinsgrootte te beperken door onderwijs e.d., waardoor Israëlische Arabieren de welvarendste Arabieren in het Midden Oosten zijn met de meeste vrijheden en inderdaad de kleinste gezinsgrootte.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Anoniem

@29 In dezelfde post beweer je dat Israel bewust een racistische bevolkingspolitiek voert met het doel een ras in de meerderheid te houden en tegelijkertijd dat Israel een rechtsstaat is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Hal Incandenza

@6
Het meeste wel, maar niet alles wat er in de Leaks staat. Bovendien verandert dit de dynamiek nogal, denk ik.

@7/Bismarck/su
Oke, conflict. Je hebt gelijk.

@gbh/Bookie
Livni begint over het betrekken van vertekkende Israelische Arabieren als deel van de deal. Etnische zuivering is dan toch geen retoriek vind ik.

@Bookie
Welvaart is de beste garantie en enige voorwaarde voor kleinere gezinnen. Kijk maar naar Turkse en Marokaanse gezinnen hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Bookie

@31
Het is een mogelijkheid die er nu niet is. Ik lees nergens iets over dwang.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 su

@32:

In several areas, Livni pressed for Israeli Arab citizens to be moved into a Palestinian state in a land-swap deal, raising the spectre of “transfer” – in other words, moving Palestinians from one state to another without consent. The issue is controversial in Israel and backed in its wholesale form by rightwing nationalists such as the Yisrael Beiteinu party of the foreign minister, Avigdor Lieberman.

During talks in April 2008 about the future borders between Israel and a Palestinian state, and land swaps to allow West Bank Jewish settlements to become part of Israel, Livni raised the issue of “some Palestinian villages that are located on both sides of the 1967 line about which we need to have an answer, such as Beit Safafa, Barta’a, Baqa al-Sharqiya and Baqa al-Gharbiya”. Earlier, she is recorded as having made clear that such swaps also meant “the swap of the inhabitants”.

Two months later Livni again argued for the transfer of Israeli Arab villages to a Palestinian state. Referring to a village she had visited in the predominantly Arab Wadi Ara area of Israel, she told Palestinian negotiators: “I said from the beginning that it can be part of the swaps.”

But Ahmad Qureia (Abu Ala) replied: “Absolutely not.” And when Livni’s fellow negotiator, Udi Dekel, mentioned another village on the Israeli transfer list, Betil, the Palestinian leader, explained at once: “This will be difficult. All Arabs in Israel will be against us.” To which another member of Livni’s team retorted: “We will need to address it somehow. Divided. All Palestinian. All Israeli.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 larie

Eens met Bismarck #7.

Wat ik nog steeds niet kan vatten in deze is het gebrek aan solidariteit in de “arabische” wereld. In Jordanie wordt de palestijn als een tweederangs burger behandeld b.v.

Bij beschuldigingen aan het adres van Assange dat hij direct personen in levensgevaar brengt en dat ontkent zou dit wil eens de eerste incidentie kunnen zijn.

Hoe kan het soms discrete diplomatieke verkeer nog bijdragen aan positieve ontwikkelingen na dit gedoe vraag ik me af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 su

@larie: Deze onthullingen komen van Al-Jazeera, niet van WikiLeaks.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 KJ

@larie; Misschien is het wel goed zo; het is immers niet alsof de diplomatieke weg van de afgelopen eh.. vijftig jaar wel iets opgeleverd heeft. Beter iedereen laten zien dat de keizers geen kleren aan hebben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Hal Incandenza

@larie
Het vermoeden is dat een concurrent van Abbas dit heeft gelekt. Assange heeft er niets mee te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Anoniem

@34
Ten eerste hebben veel arabische landen een dictator die gesteund wordt door de VS en daarom niet al te anti-Israel kan zijn en dan zijn die dictators ook nog bang voor te veel religieus of humanitair sentiment aangezien ze daar zelf ook niet in uitblinken.

Ten tweede zou het daadwerkelijk opnemen van Palestijnse vluchtelingen in de samenleving daar de druk op Israel om de vluchtelingen te laten terugkeren verminderen.

Ten derde gaat het werkelijk om enorme aantallen vluchtelingen, 2 miljoen (van de 6) in jordanie, 400.000 (van de 4 miljoen) in lebanon, 500.000 in syrie. Als je ziet hoeveel weerstand hier al is tegen migranten.

De steun van de arabische bevolking voor een palestijnse staat is natuurlijk wel heel groot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Likoed Nederland

@38

Inderdaad wordt het vluchtelingenprobleem al 63 jaar kunstmatig in stand gehouden door de Arabieren om druk op Israel te houden.
Van de 180 miljoen vluchtelingen sinds 1933 is dit het enige probleem dat zich niet oplost, omdat alleen bij Palestijnen nakomelingen opeens ook ‘vlucteling’ zijn.

Op kosten van de Westerse belastingbetaler.

Lees meer op: http://www.likud.nl/artik41.html
‘De twee soorten vluchtelingen van de VN:
Palestijnse en gewone’

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Anoniem

@39 Er gaat heel wat meer westers geld naar Israel dan naar Palestijnse vluchtelingen vriend.

Het lijkt me logisch dat nakomelingen van vluchtelingen ook vluchtelingen zijn anders zou Israel beloont worden voor het etnisch zuiveren van Palestina als ze maar lang genoeg volhouden.

Vergeet ook hier niet te reageren trouwens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Ernest

@39 De “twee soorten vluchtelingen theorie” is erg flauw, als je bedenkt dat zionisten het land Israel claimen, en iedere “jood” het recht geven om ernaar “terug te keren”, op basis van een vermeend vluchtelingenschap dat teruggaat tot het jaar 0.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Likoed Nederland

@41 Dat waren meer Joodse vluchtelingen uit de Arabische landen dan andersom. De Joden werden liefdevol opgevangen…..

De Palestijnen werden opgesloten in kampen door mede-Arabieren.

@40
De etnische zuiveringen waren tegen de Joden.
De Westbank en de eeuwenoude Joodse wijk van Jeruzalem zijn Judenrein gemaakt door het Jordaanse leger.
Israel heeft geen etnische zuivering gepleegd, dat is weer zo een Palestijnse propagandafabel waar de wetenschap de vloer mee aan veegt:
http://www.likud.nl/verhaal1948.html

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 DJ

vingerwijzen is zoo Nederlandsch
als bron heb ik toch liever wikileaks / palingleaks, likud ruikt

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 larie

@Likoed nederland,

Soms mompel ik wat tegenover een publiek, over geologie o.a. de schuivende grond onder onze voeten en de politieke consequenties die dat heeft (verschuivingen van grote landmassa’a hebben ook invloed op het weer bijvoorbeeld)

Ergens laat ik dit plaatje zien, midden in de Rode zee (eigenlijk een oceaan)

Duwen en trekken..de breuk gaat precies tussen “Israel” en de rest om het in uw optiek te benoemen. De breuk is krom en voila een dode (uitdampende) zee..de breuk:

Ik maak dan, afhankelijk van de antennes van mijn bijna in slaap gevallen luisteraars de opmerking dat de verkramptheid van de menselijke bewoners slechts geologisch opgelost kan worden..duurt wel een paar miljoen jaar..maar dan heb je ook wat…Worden ze wel wakker en dan ga ik het gelijk hebben over gestolen water.

De starheid van uw argumenten laten geen ruimte over voor lekker samenwonen..dan maar wachten op de continentale scheiding.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 trialanderr0r

@larie

Bouw dan een brug over de straat van Gibraltar… probleem opgelost en (bijna) iedereen bij %-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 trialanderr0r

*blij*

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Anoniem

@42 Waarom ontwijk je deze discussie? Als je iets wilt doen aan het imago van Israel in Nederland dan moet je daar zijn. De haat tegen Israel ontstaat namelijk niet door allerlei betwiste politieke punten maar door de continue, systematische mensenrechtenschendingen door de Israelische overheid en het Israelische leger vanuit een positie van absolute almacht.

Overigens, als Israel volgens jou die gebieden niet etnisch gezuiverd hebben, maar de mensen zijn gevlucht voor arabisch geweld, waarom mochten (en mogen) die mensen dan niet gewoon terugkeren naar het land waar ze eigenaar van zijn? Oh ja, toch etnische zuivering!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Ernest

@47 waarschijnlijk kregen ze voor hun gedwongen vertrek/vlucht nog snel even een contract onder hun neus waarmee ze afstand deden van hun huis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Anoniem
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Ernest

@49 Ookeeee… Slim! Daar komen ze goed mee weg. Diezelfde regels/wetten toegepast in andere landen veroorzaakt meestal heel wat heisa.
Ik blijf daarom toch maar van mening, om helaas vast te stellen dat het niet anders is, en dat we ook deze “volksverplaatsing” maar moeten accepteren, net als in Kroatie, Servië, Bosnië, Sovjet-Unie, Tibet, China, VS, etc. maar dat Israel wel gewoon eens goed over de brug moet komen met zodanige compensaties, dat er niks meer te protesteren valt. Tot nu toe legt Israel die claim ook nog eens bij de Arabische buurlanden. Alsof Frankrijk blij zou zijn met alle Walen, als Vlaanderen ze België uitzet. Of wij met de Vlamingen, als Wallonie België overneemt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 Likoed Nederland

@47

Wij ontlopen de discussie helemaal niet, het antwoord staat in het artikel waar wij al naar verwezen.

De Arabische leiding van het ‘Arabisch Hoger Commando’ schreef destijds:
“Het is ondenkbaar dat de vluchtelingen terug gaan. Het zou een eerste stap zijn in de richting van Arabische erkenning van de staat van Israel.”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Anoniem

Klik op de link om te weten welke discussie je uit de weg gaat.

De Arabische leiding van het ‘Arabisch Hoger Commando’ kan van alles schrijven maar het is Israel die die vluchtelingen daadwerkelijk verhindert terug te keren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 Anoniem

Sowieso lijkt jouw argumentatie en de argumentatie op de site van Likoed Nederland er altijd op gebaseerd te zijn wat voor achterlijkers een of andere arabische leider wel niet gezegd heeft. Alleen Israel is een rijk en westers land waarvan het grootste deel van het volk zelf ondervonden heeft wat discriminatie en mensenrechtenschendingen met mensen doet. Dat betekent dat Israel een autonome verantwoordelijkheid om zelf te zorgen dat het niet discrimineert en de mensenrechten niet schendt. Wat die arabieren ook doen of willen.

Daarbij komt nog dat die arabische leiders nog geen deuk in een pakje boter kunnen slaan terwijl Israel onaanraakbaar en almachtig is. Er gebeurd niets van wat die arabische leiders willen terwijl de israelische mensenrechtenschendingen de orde van de dag zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 Likoed Nederland

@52

Het Arabische Hoger Commando was de eigen Palestijnse leiding. Ze mochten niet terug, van hun eigen leiders.
Die hadden trouwens eerst hun opgeroepen om te vluchten, zodat de Joden makkelijk afgeslacht konden worden.

Gewoon idioot om dat dan Israel te verwijten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 gronk

@likoed nederland: boffen voor jou dat de bureaucratische blafhonden van het MDI zo bevooroordeeld zijn als de pest en niets doen aan moslimdiscriminatie, terwijl ze de hakken tegen elkaar slaan als ze ook maar een *spoortje* zien van antisemitisme of discriminatie van gristenen.

/daar kom je dan weer goed mee weg.

 • Vorige discussie