Het recht op domheid

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Zelfbedrog is big business (Foto: Flickr/Acid Zebra)

De SP voert weer eens actie. Voorheen tegen belspelletjes, nu tegen Astro TV. De SP wil dat het programma van de buis wordt gehaalt omdat er misbruik wordt gemaakt van goedgelovige mensen. Dat lijkt mij zonder meer waar, maar roept natuurlijk wel de vraag op in hoeverre je mensen nog eigen verantwoordelijkheid moet geven in dit soort dingen: je kunt mensen immers niet tegen zichzelf blijven beschermen. Waarom Astro TV verbieden, maar niet bijvoorbeeld allerlei New Age onzin? Of hysterische websites? Is een loterij niet net zo goed misbruik maken van mensen hun goedgelovigheid en hoop -tegen beter weten in- op een beter leven?

Kort samengevat, is het niet eens tijd dat een partij het opneemt voor het mensenrecht domme beslissingen te mogen nemen?

Reacties (13)

#1 Bertus

Volgens mij wil de SP het programma niet van de buis, maar de misleidende praktijken die er plaatsvinden.Zoals het bellen en niemand aan de lijn krijgen omdat de makers uit zijn op zoveel mogelijk geld.

Overigens, als je jouw lijn doortrekt, kun je alle keurmerken, verplichtingen en richtlijnen die in Nederland geregeld zijn, wel weggooien. Als jij zo dom bent om uit een vieze keuken te eten, als jij zo dom bent om te werken met ondeugdelijke materialen etc. etc.

Je kan wel zeggen, iedereen weet toch dat je wordt gepakt bij zulk soort programma’s, dan ga je nogal uit van je eigen situatie. Het feit dat de programma’s bestaan, betekent dat ze geld verdienen. Als dat gebeurd met eerlijke communicatie, dan moeten mensen lekker doen wat ze willen, maar valse communicatie en bewust mensen aan het lijntje houden vind ik wel een ander verhaal.

 • Volgende discussie
#2 Dorien

Jan de Wit heeft niks beters te doen dat TV af te schuimen naar al wat niet mag en verboden is…Triest

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Eurocraat

@Bertus: volgens mij is de kernvraag dan ook niet wel of geen regels voor misleiding e.d., maar eerder: waar leg je de grens? Àlle astrologie is immers misleiding. Als je mensen consequent wil beschermen, zou je dat allemaal moeten vebieden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Bismarck

Wilde de CU niet iets soortgelijks met dating/sexlijnen? Staat me iets van bij, maar ik kan me vergissen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Kropotkin

Als je mensen consequent wil beschermen, zou je dat allemaal moeten vebieden.

Juist, inclusief alle religies :-)))
Er zou een verbod moeten komen op het voorstellen van meer verboden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 JSK

Eens met Bertus. Eurocraat: je legt de SP woorden in de mond en valt die vervolgens aan. Een vrij doorzichtige drogredenering dus.

SP wil gewoon dat ondernemers (zelfs die van Astro TV) zich aan de regels houden.

Bismarck: jij ook hier.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Peter

Het mensenrecht om domme beslissingen te nemen is volgens mij al prima geregeld.

Zo is er in de grondwet nog steeds de vrijheid van meningsuiting geregeld. Ik maak van dat recht gebruik door regelmatig mijn domme beslissingen kenbaar te maken.

Beslissingsbevoegdheid en verantwoordelijkheid krijg je bij de wet op je 18e. Zomaar, gratis en voor niks. Komt geen IQ-test aan te pas.

Verder is het zo dat ongeschreven regels veel vaker de dienst uitmaken, dan de officiële regeltjes. Dat kom je op alle gebied tegen. Dus ook in dit geval.

Ne, maak je geen zorgen om de domheid. Zelfs al wordt er van alles en nog wat verboden, domheid vindt zijn weg wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bertus

@ Eurocraat:

Dat astrologie misleiding is zijn jouw woorden, niet de mijne. Ik laat geloven en religies liever in hun waarde.

Op die basis worden ze door de SP ook niet aangepakt, en daar zit de kronkel in je betoog.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Eurocraat

@8: als de SP stelt: ” Goedgelovige mensen kunnen daar zogenaamd de toekomst laten voorspellen door kaartleggers, astrologen en andere ?spiritueel specialisten?.” Dan proef ik daar toch duidelijk ook bezwaar in tegen de hele opzet van de lijn, nog los van belspelachtige oplichting.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Jay

@9 nou, als ik het volledige stuk op de site van de SP lees krijg ik toch een andere indruk. De zin direct achter het stukje dat jij citeert luidt: “Hierbij worden echter weer dezelfde trucs uitgehaald als eerder met de belspellen.” en in het vervolg wordt eigenlijk alleen op die belspel-truuks verder ingegaan.

Hoe ik het lees is dat de SP op zich niet zo’n problemen heeft met het astrologisch karakter (ook al is dat inderdaad misleiding), maar meer met de taktieken die toegepast worden om mensen veel en lang te laten bellen.

Zouden ze anders niet net zo hard ageren tegen die idiote medium-programma’s (“Cher” enzo)? Ook je reinste flauwekul, misbruik makend van de goedgelovigheid van je publiek, maar die troggelen de ‘gelovigen’ geen geld af op onoirbare wijze. Daar zie ik de SP niet tegen protesteren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Lenin Strawskim

@Bertus: inderdaad kun je beter niks lelijks over astrologie zeggen. Het schijnt trouwens ook dat het slecht voor je karma is om astrologie te beledigen.
Persoonlijk geloof ik weliswaar niet in astro, maar dat komt doordat ik een steenbok ben. En steenbokken geloven nu eenmaal niet in astro. Maar ik hoop ooit te reincarneren als waterman want die schijnen juist weer heel erg in astro te geloven en dan kun je er veel plezier van hebben. Het is wel lastig dat ik ook niet in reincarnatie geloof, want daar geloven steenbokken ook al niet in. Maar er schijnt een website te zijn waar je je sterrenbeeld kunt laten veranderen met een soort instralen en dat lijkt me heel handig. En dat soort dingen wil de SP dus allemaal van ons afpakken. Is er dan niets meer heilig?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 terzijde

Zolang het niet gaat over een plicht tot domheid is er hoop.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Obscura

Vannacht heb ik nog gekeken naar Lekker Live TV, met een blondine die zichzelf op televisie zit te spanken, en zichzelf betast alsof er kriebelige beestjes onder haar jurkje zitten. Fascinerende tv. En vanochtend werd ik wakker met Astro TV. Johan Vlemminx laat zich daar zijn toekomst voorspellen (ik kijk dit altijd met het geluid uit, dus ik kan niet melden hoe zijn voorland eruit ziet). Dat vind ik toch een stuk leuker dan de beelden van weerstations, die sommige zenders plegen uit te zenden.

Maar ja, er zijn dus dombo’s die ook daadwerkelijk interactieve handelingen gaan verrichten bij het zien van de beelden van dit soort programma’s. En dat na al die ophef erover! Eigen schuld, dikke bult, zou ik zeggen, of kan ik ook klagen als ik in plaats van een mespuntje een soeplepel sambal door mijn eten doe en dan ziek word?

De SP, zo blijkt maar weer, is gewoon een partij voor zielige dommerds die vooral overal tegen zijn.

 • Vorige discussie