Het Nieuwe Verbieden is geen lolletje

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Vandaag plaatst Sargasso een gastbijdrage van Mark Thiessen Algemeen Bestuurslid Politiek & Voorlichting JOVD Hoofdbestuur.

Het Nieuwe Verbieden lijkt anno 2008 een trend te zijn geworden waar het kabinet zich graag aan overgeeft. Helaas doen ook veel oppositiepartijen hieraan mee. Dit is een zorgwekkende ontwikkeling, die veel Nederlanders rechtstreeks raakt. Verbieden is een beleidsmatig zwaktebod, en bovendien kan een beetje vertrouwen in de burger geen kwaad.

Toch ontbreekt het onze bewindslieden in Den Haag, de Christelijke partijen fier voorop, aan enig geloof in het individuele beoordelingsvermogen van de Nederlander. Mogen we geen lol meer hebben, omdat het volgens ons kabinet te gevaarlijk is? De ene na de andere betuttelende maatregel verlaat het Haagse Binnenhof.

De betutteling werd bij de kabinetsvorming zelfs geïnstitutionaliseerd, in de vorm van een minister voor Jeugd en Gezin. De naam van deze portefeuille laat duidelijk zien dat deze minister niets liever wil dan achter de voordeur gluren en ingrijpen. Met het lanceren van het Elektronisch Kind Dossier laat de minister in ieder geval blijken dat hij ieder Nederlands kind als een potentieel probleemgeval ziet, dat door de overheid in de gaten moet worden gehouden. Rouvoet laat zich geregeld negatief uit over de jeugd van tegenwoordig, maar is tot dusverre nog niet aan het Nieuwe Verbieden toegekomen. Gelukkig is hij vooralsnog een zwakke minister, met veel woorden en weinig daden.

Het grootste succes van het Nieuwe Verbieden was tot op heden de totstandkoming van het rookverbod in de horeca. Ondanks alle waarschuwingen van de branche, zette het kabinet dit plan toch door. Hierdoor staan vele kleine kroegen op de rand van een faillissement. Het is logisch dat kroegeigenaren zich massaal overgeven aan burgerlijke ongehoorzaamheid, door het verbod van Minister Klink te negeren. De reactie van Klink hierop is er allerminst een van begrip. Kroegbazen die door het kelderen van hun omzet besluiten het roken oogluikend toe te staan, lopen vanaf nu het risico hun kroeg dicht te moeten doen. Ondertussen blijven haat verkondigende religieuze instellingen gewoon open.

Deze week werd bekend dat per 1 december de legale verkoop van paddo´s ook tot de verleden tijd gaat behoren. Een nieuw succes voor de moraalridders. Paddo´s veroorzaken weinig problemen, zeker in vergelijking met sociaal geaccepteerde drugs als alcohol. Dat er een paar toeristen in Amsterdam het afgelopen jaar onverantwoord gebruikt hebben gemaakt van het natuurproduct, laat juist zien dat maar een heel klein deel van de toch al selecte groep paddogebruikers probleemgeval is.

De grootste uitdaging ligt vooralsnog bij de herziening van het gedoogbeleid. De afgelopen weken staat dit bij de grote partijen stevig ter discussie. Het CDA heeft al opgeroepen tot het sluiten van alle coffeeshops, een historische draai. Bovendien willen burgemeesters van grensgemeenten niet langer dat hun steden het slachtoffer worden van overlast veroorzakende drugstoeristen. Ook hier gaat het dus weer om een kleine groep, vaak uit het buitenland afkomstige, gebruikers die het voor de welwillende recreatieve gebruiker verpest. Het CDA kiest voor de makkelijkste uitweg. Net als bij de paddo het geval is, is verbieden hier een ongekend zwaktebod. Wordt er ergens overlast veroorzaakt? Dan pak je de overlastmakers aan. We gaan toch ook niet de eredivisie opheffen, omdat een paar onverlaten wel eens met elkaar op de vuist gaan?

Helaas is er vanuit het kabinet zelf, en vanuit de oppositie, geen duidelijk tegengeluid te horen. De PvdA houdt zich koest. Wilders wil zowat alles verbieden, en Verdonk en de SP doen ook vrolijk mee. Zelfs de liberale VVD voelt zich aangetrokken tot het verbieden. De VVD lijkt opnieuw te moeten leren liberaal te zijn, De partij is voor een paddoverbod, en Fred Teeven wil softdrugs het liefst zo snel mogelijk verbieden. Het liberalisme is een ideologie die juist uitgaat van vertrouwen in de mens, en daardoor bij uitstek niet de stroming die lukraak zaken zou moeten verbieden. Liberalen willen dat ieder mens zich op zijn eigen manier zonder onnodige obstakels kan ontplooien. Goed ingelichte en opgeleide burgers kennen hun verantwoordelijkheden, en hoeven niet door de staat verteld te worden wat zij wel en niet mogen doen in hun vrije tijd. Eigen verantwoordelijkheid hoort bij de beginselen van het liberalisme. Hierbij hoort ook het vertrouwen van de overheid in de burger, dat de burger de kans geeft zijn verantwoordelijkheid te nemen.

Het Nieuwe Verbieden is geen lolletje, en onnodig. De Nederlandse burger is nog nooit zo goed ingelicht geweest over de voor- en nadelen van alles wat hij doet. Het zou de overheid sieren als het zich zou beperken tot het verstrekken van goede voorlichting. Een jointje roken, of een keertje een paddo uitproberen? Met goede voorlichting kan de Nederlander prima zelf beslissen wat hij wil. We hoeven niet tegen onszelf in bescherming genomen te worden. Met hedendaagse betutteling wordt het er niet veel leuker op. En dat is doodzonde, zeker voor de komende generaties.

Reacties (15)

#1 DaisyC

Mooi verwoord stuk van een door mij ook diepgevoeld onbehagen. Het schokt mij ook dat bijna alle partijen hierin meegaan. De politiek is gegijzeld door de moraal van een groep die met Fortuyn een stem kreeg en nu alles overschreeuwt.

 • Volgende discussie
#2 RIk

Nounou, het rookverbod zou ik hier toch even buiten willen laten want dat lijkt mij een prima zaak… het roken is n.l. voor veel mensen nou eenmaal iets waartoe je veroordeelt bent als je naar de kroeg gaat.

Paddo/en coffeeshopgebeuren is erg jammerlijk daarintegen, je gaat toch naar de coffeeshop om te blowen niet?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 SN

Maar RIk, da’s het punt zo’n beetje. Het CDA verbiedt ook niks – behalve dan die dingen de ze zelf niet zo leuk vinden.

Zolang je rook- en rookvrije kroegen hebt, is iedereen tevreden.

Verder bravo Mark. Ik was alweer vergeten dat de VVD ooit liberaal was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 esgigt

Helaas is het verbieden van de huidige politici geen optie…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Meester

Goed stuk, er zit alleen een opbouw in de kwaliteit van de voorbeelden. Het elektronisch kind dossier vind ik eigenlijk een slecht voorbeeld en sluit me bij RIk aan betreft het rookverbod. De rest is inderdaad eng en bedreigend.

Maurice ‘je wordt alleen als bron genoemd als het de schrijver uitkomt’ de Hond, heeft vandaag gepeild dat een meerderheid van de nederlanders (zelfs de cda stemmers) voor het legaliseren van soft-drug is. Kortom de politici spreken niet namens hun achterban; de pvda buiten den haag laat trouwens wel degelijk van zich horen (cohen, van gijzel etc. ) en dat de VVD alleen Teeven heeft is haar eigen schuld (waar doctors van leeuwen ze nog voor heeft proberen te waarschuwen). JOVD doe er wat aan!!!
Is sargasso de plek om daar mee te beginnen? :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Walter

Prima stuk, precies zoals ik erover denk. Tijd voor een Paars 3. Zit dat er nog in in 2011?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Niels

Goed stuk wat ook mijn groeiend afgrijzen van onze ‘verbod-staat’verwoord. Wellicht dat de politiek zich kan beperken tot het regelen van de zaken die ervoor zorgen dat iedereen zich kan ontplooien zoals hii/zij dat wil. En die roep om Paars 3 steun ik.. Haal alsjebelieft die reli-idioten het binnenhof af.. Brrr..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Ozymandias

Helemaal eens met het stuk van Mark Thiessen.

Helaas denken de meeste politici er heel anders over dan hij.

Raadpleeg maar eens de lijst van verboden van Lucaswashier:

http://www.lucaswashier.nl/?page_id=5534

Dat is best wel schrikken, of niet soms?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Hiram

Thiessen verwart de droom van het liberalisme met de realiteit ervan. Daarin is hij niet de eerste: dat doen bijna alle liberalen.

Verbied de staat! Dat schiet pas lekker op.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 esgigt

@8 : dat lijstje zo te zien, ga je je inderdaad afvragen of er, afgezien van belasting betalen, in dit land nog wel iets mag.

@Hiram: Helaas kent de VVD twee vleugels : liberalen en conservatieven. Helaas lijken de laatsten de dienst uit te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 HansR

Krijgen we het eindelijk door?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 esgigt

@11 : Nee, de Nederlander ontwaakt, vrees ik, niet eerder dan dat hij permissie moet gaan aanvragen om naar de bakker te mogen gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 JUSTICE 4 ALL

Fred Teeven hoord bij Verdonk of bij Wilders thuis en NIET bij de VVD!!!

Jemand zwingen oder verbieten etwas zu essen nennt man fascismus!!!

NIE WIEDER KRIEG (bitte)!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Sikbock

quote:
“Ook hier gaat het dus weer om een kleine groep, vaak uit het buitenland afkomstige, gebruikers die het voor de welwillende recreatieve gebruiker verpest”.

zo, zijn de buitenlanders weer de schuld? De JOVD is blijkbaar een fascistische organisatie!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Kai Schipper

Het is dan eindelijk zover. De minister heeft gewonnen.Leuk zo´n verbod op een middel dat ons notabene door God zelf is geschonken om een stapje dichter bij Hem te komen. Of zien de heren Gristenpolitici dit wellicht anders. Daar zal ik wel eens een stevige discussie met de heren over willen voeren. Verbieden die hele familie van 168 neefjes, nichtjes, broertjes en zusjes. In de praktijk zal dit betekenen dat alle in de natuur voorkomende soorten t.w. zwammen die de stoffen psilocine en psilocybine bevatten dienen te worden uitgeroeid. Zolang dit nog niet het geval is, is zelf Hare Majesteit Koningin Beatrix in overtreding. Ik durf te wedden dat er in de tuinen van Paleis ten Bosch wel enkele soorten te vinden zijn. Dus verbieden moet samengaan met uitroeien want anders komen er teveel mazen in deze nieuwe wet. En uitroeien van deze 168 soorten zal leiden tot een enorme ecologische ramp waarvan wij de consequentie´s niet kunnen overzien. M.a.w een waardeloze wet die zo lek is als een zeef en aan alle kanten rammelt. Mijn complimenten aan de heren in Den Haag. Ze zijn daadwerkelijk nog achterlijker dan dat ik al dacht

 • Vorige discussie