Het Cordoba Initiatief: Van fringe tot mainstream

,

Met huiver en fascinatie heb ik de discussie gevolgd die zich de afgelopen weken heeft ontwikkeld over het Cordoba Initiatief, of zoals de tegenstanders het noemen de ?Moskee op Ground Zero?.
Het is fascinerend omdat het verschillende processen in de maatschappij blootlegt: hoe men denkt over de Islam, over cultuur, het belang van 9/11, en de ?War on Terror?. En met huiver, want wat er te zien is maakt niet vrolijk.
Lees ook deel 1.

Aflevering 2: Van fringe tot mainstream

Cordoba
Het begon allemaal heel onschuldig. De eerste plannen werden in 2005 gemaakt en in december 2009 kwam voor het eerst in het nieuws dat een groep moslims een Community Center wil beginnen voor moslims, een Muslim Community Center (MCC) geïnspireerd door het Jewish Community Center (JCC), ook in de buurt van Ground Zero. Niet op Ground Zero zelf, maar twee blokken verder, uit het zicht dus. Na overleg met de burgemeester Bloomberg, de plaatselijke autoriteiten en buurtcomités werd toestemming gekregen om op de plaats van een oude fabriek het Cordoba Center te bouwen. Cordoba omdat dat een plaats was waar ooit moslims, christenen en joden vreedzaam met elkaar samenleefden, beroemd om de uitwisseling van kennis. De bedoeling was om net als 900 jaar geleden een brug te slaan tussen het Oosten en het Westen, om zo het ongelijk van de terroristen te bewijzen. Als dit lukt ? op een symbolische plaats! – kan de hele wereld zien dat er ook een moderne, gematigde Islam bestaat waar vrouwen geëmancipeerd zijn, waar niet wordt neergekeken op andersdenkenden en wordt samengewerkt in een open en democratische samenleving. Het motto van de website:

Cordoba Initiative seeks to actively promote engagement through a myriad of programs, by reinforcing similarities and addressing differences.


Eerste protest
Maar dat heeft anders uitgepakt dan verwacht, want de ultrarechtse blogster Pamela Geller heeft op haar blog Atlas Shrugs de strijd opgevat tegen de Monster Moskee op Heilige Grond. Op 7 mei, de dag na de goedkeuring van de plannen, blogt zij:

SIOA (Stop Islamization of America) and our New York leader, Pamela Hall, are organizing a coalition and action plan to fight the grotesque plans to build a monster mosque on the hallowed ground of the worst attack on American soil in US history.

Geller publiceert de namen van de commissieleden die voor de moskee hebben gestemd met het verzoek aan haar lezers om een protestbrief te schrijven. Op beleefde toon, dat natuurlijk wel. Maar er is weinig fantasie voor nodig om te raden wat voor mail deze mensen in hun postbus kregen. Tot nog toe was de opwinding beperkt tot enkele ultrarechtse blogs en is er nationaal nog niet veel aan de hand. Het is daarom interessant om te volgen hoe van obscure, ultrarechtse bloggers, met duidelijk gebrekkige cognitieve vermogens een landelijk schandaal kan uitgroeien.

Escalatie
De eerste stap wordt gezet door een conservatieve columniste van de New York Post, die eerst kort melding maakt van een moskee een ?steenworp afstand van Ground Zero?, een paar dagen later gevolgd door een column geheel gewijd aan het schandaal: Mosque madness at Ground Zero. Geller wordt uitvoerig geciteerd en er wordt ? foutief ? gemeld dat de openingsdatum 11 september 2011 zal zijn. Vanaf dat moment gaat het verhaal lopen in de conservatieve media ? als een vuur door uitgedroogd gras, grapt Salon. Op 13 mei wordt Geller geïnterviewd op de Sean Hannity Show (als podcast te beluisteren) waarin zij haar kijk op de zaak geeft (geparafraseerd):

De islam heeft altijd al kerken afgepakt en veranderd in moskeeën, in 705 in Damaskus, zelfs op de meest heilige plaats, op de Tempelberg is de Al-Aqsa moskee gebouwd. Dit is niet nieuw, dit gaat al 1400 jaar lang zo!

De haatcampagne komt in full swing als de kabel-TV zender Fox News het stokje overneemt. Media Matters heeft een overzicht van de shows en de gasten met vermelding wie voor en wie tegen de bouw is. Het zal niet verbazen dat de overgrote meerderheid van de gasten op deze zender tegen de bouw is. Merk ook op dat Fox News net als de New York Post eigendom is van Rupert Murdog?s mediabedrijf Newscorp. De bekendheid werd nog groter door de inmiddels beroemde tweet van Sarah shakespeare Palin waarin het woord refudiate wordt gebruikt, een nieuw woord in de Engelse taal (?refudiate?: refuse + repudiate):

Ground Zero Mosque supporters: doesn’t it stab you in the heart, as it does ours throughout the heartland? Peaceful Muslims, pls refudiate.

Vanaf dit moment is de bouw van de “Ground Zero Mosque” landelijk, zelfs internationaal nieuws geworden. Het is van belang hierbij nog even de rol van Fox News te onderstrepen. Deze zender beweert een nieuwszender te zijn, maar is in feite een ultrarechtse propagandazender – hiervoor is in Europa geen equivalent. Er is geen equivalente linkse propagandazender. Het belangrijkste doel van Fox is het ten val brengen van Obama. Naast Fox News is er ook nog “talk radio”, dat figuren als Rush Limbaugh als host heeft. Ook hiervoor is mij in Europa geen equivalent bekend. Het is deze constante stroom van propaganda die op grote schaal door het land verspreid wordt die acties als deze tegen de Ground Zero Mosque drijft. Ook de Tea Party beweging is voor een groot deel mogelijk door deze zenders.

Atlas Shruggs
Nog even terug naar Pamela en haar blog. Als je dat bekijkt dan is het een raadsel hoe het mogelijk is dat zo iemand serieus genomen wordt. Toch blijkt er dus een pad te zijn waardoor haar paranoïde fobieën en rechtse waanideeën ? na enige filtering – terechtkomen in de media en op de nationale TV.
Dit is geen ver-van-ons-bed-show, zo van hé kijk rare jongens die Amerikanen. Een Nederlands politicus zal binnenkort een belangrijke macht zijn achter de regering die nu wordt gevormd. Pamela Geller is goed bevriend met deze politicus: Geert Wilders

Reacties (5)

#1 Peter

Wat zo jammer is, dat ik het steeds lastiger vindt, redelijk te blijven t.o.v. Gellers en Wildersen. Ik betrapte mijzelf al op de gedachte dat het geen slecht idee zou zijn als er wereldwijd oxazepam in het drinkwater wordt gedaan.
Gelukkig behoeden dit soort artikelen mij voor onbezonnen radicalisme. Met excuses aan de fanatici voor dit pleonasme ( je weet maar nooit….).

  • Volgende discussie
#2 Bookie

Het meest bizarre aan het verhaal is dat Obama nu opeens atheisten gaat beledigen en on-Amerikaans verklaren.

?We have to make sure that we don?t start turning on each other,? he said. ?And I will do everything that I can, as long as I am president of the United States, to remind the American people that we are one nation, under God. And we may call that God different names, but we remain one nation. And, you know, as somebody who, you know, relies heavily on my Christian faith in my job, I understand, you know, the passions that religious faith can raise.?
http://www.nytimes.com/2010/09/11/us/politics/11obama.html?_r=2&ref=us

Wat zal het doel daarvan zijn?

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Johanna

@2 Alleen bizar als je niet doorhebt dat Obama rechtstreeks verwijst naar de pledge of allegiance:

I pledge allegiance to the flag of the United States of America, and to the republic for which it stands, one nation under God, indivisible, with liberty and justice for all.

CNN bericht dat Obama gisteren ook het volgende zei:

Asked about the proposed construction of the community center and mosque near New York City’s ground zero, Obama said Friday that it should be possible to build a mosque anywhere that a church or synagogue could be built.

“I recognize the extraordinary sensitivities” surrounding the issue, Obama said. But “we are not at war against Islam,” he said. The United States is fighting those who have “distorted Islam,” and “we’ve got to be clear about that.”

The enemy is a “tiny minority of people” who are “engaged in horrific acts” and have killed more Muslims than anyone else, Obama said. Muslims are other Americans’ neighbors, friends and co-workers, he said.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Bookie

@3
Met zijn toelichting “and we may call God etc” had hij ook wat anders kunnen zeggen.
Nee, het is duidelijk een verschuiving t.o.v. zijn inauguratiespeech en niet ten voordele van 15% van de Amerikanen.

Atheismefobie is in de USA nu eenmaal groter dan islamofobie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Erik

@4: Ik vermoed (iemand die cijfers weet?) dat islamofobie in de VS ’t grootst is in rechtse kringen waar ’t aandeel atheïsten gering is. Vaak kringen waar religie nog een belangrijke rol speelt. Ik vermoed ook dat onder amerikaanse atheïsten islamofobie relatief weinig voorkomt (’t is Nederland niet).
Om die gelovige mensen mee te krijgen lijkt ’t me geen slechte keus om god in zijn betoog te verwerken.

Daarnaast is ’t voor Obama ook een mooie gelegenheid om terloops even z’n eigen christenschap aan te stippen. Tenslotte zijn er veel amerikanen die geloven dat Obama eigenlijk moslim is; het zou me erg verbazen als onder die amerikanen islamofobie niet relatief vaker zou voorkomen.
En omwille van de nuance in dit betoog ook nog ’s steeds even iets voor de atheïsten zeggen, zou denk ik eerder een averechts effekt hebben op de meningsvorming bij de beoogde doelgroep.

Verder ook wat #3 zegt over de Pledge of Allegiance, toch een soort heilige tekst voor amerikanen.

Over (angst voor) atheïsme in de VS valt ook een hoop te zeggen, maar deze gelegenheid heeft daar weinig mee te maken. Of die angst groter of kleiner is dan angst voor de islam/moslims weet ik zo niet, maar ze is wel van een heel ander karakter.

  • Vorige discussie