Het broeit nog steeds in Teheran

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

De slechtste dienst die internationale media de oppositie in Iran kunnen bewijzen, is de aandacht te laten verslappen voor de ontwikkelingen aldaar. Want het broeit nog steeds in Teheran, het verzet is nog niet gebroken. Ahmadinejad zit nog altijd niet stevig in het zadel, ondanks alle pogingen van de Raad van Hoeders om hem als herkozen president te legitimeren.symbool Iraanse oppositie
Het meeste nieuws van niet-officiële zijde komt nog steeds binnen via internet en ik noemde het eerder prijzenswaardig dat de NOS als experiment Iran Digitaal opzette als vangnet voor alle berichten die via Twitter, Facebook, Youtube en Flickr binnenkomen. Helaas heeft men sinds zondag besloten dit ‘experiment’ stil te leggen “omdat de situatie in Iran zich lijkt te stabiliseren“. Ja, dat is nou nét wat het Iraanse bewind in de kaart speelt. Ik roep de NOS op de nieuws-updates op Iraan Digitaal direct te hervatten!
Bij CNN verslapt de aandacht eveneens: daar zijn Michael Jackson en Farrah Fawcett ineens de hot topics. De Nederlandse actualiteitenprogramma’s op radio en tv zijn inmiddels overgegaan op de zomerstand en ook daar nauwelijks meer aandacht voor de undergroundjournalistiek vanuit Teheran. Toch broeit het daar nog steeds, getuige recente berichten…

Zo ook het nieuws dat de belaagde Iraanse president Mahmoud Ahmadinejad plotsklaps afziet van een reis naar een top van de Afrikaanse Unie in Libië. Teheran heeft geen reden gegeven voor het niet doorgaan van het bezoek. Dat is op zijn minst opmerkelijk te noemen, want direct na de verkiezingen wist Ahmadinejad niet hoe snel hij moest vertrekken voor een bezoek aan Moskou. Zou hij dan toch een coup vrezen van machtige religieuze krachten, die naar het schijnt wel degelijk Mousavi steunen?
Een andere kandidaat bij de verkiezingen, Mehdi Karroubi, heeft vandaag ook laten weten dat hij de herverkiezing van Ahmadinejad niet erkent. Kortom: alle reden – ook voor de NOS – om bijzonder alert te blijven op de ontwikkelingen aldaar.

Wie de oproep aan de NOS wil ondersteunen kan (net als ik heb gedaan) een mailtje sturen naar [email protected] met als onderwerp: Ik roep de NOS op de nieuws-updates op Iraan Digitaal direct te hervatten!

Reacties (25)

#1 KJ

Ja wat wil je dan ook: Micheal Jackson is dood – joehoe !

 • Volgende discussie
#2 Cerridwen

Helemaal mee eens!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 gbh

iraans stemmen:

http://www.youtube.com/watch?v=oP6R4rM4nKw

foto van de officiele staatstelevisie stembiljetten zonder ook maar 1 kreukeltje:

http://1.bp.blogspot.com/_Km1WBW9uLyg/SknIudgYyaI/AAAAAAAAAA0/j2GNKtr1Kq0/s1600-h/img633818794826093750.jpg

Rafsanjani schijnt genoeg steun te hebben Khamenei af te zetten:

http://breakfornews.com/forum/viewtopic.php?p=57448#57448

Ahmadinejad verjaagd van Sharif Universiteit:

http://iranianrevolution.wordpress.com/2009/06/29/ahmadinejad-flees-from-sharif-university-students/

Volgens Iranbaan is de Revolutionary Guard ook sterk verdeelt en volgens andere berichten zijn er uit Libanon ordetroepen ingevlogen

In the end, we will remember not the words of our enemies, but the silence of our friends.
Martin Luther King Jr. (1929 – 1968)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 netsotov

ik begrijp best dat de NOS niet meedoet. Het is een nieuwszender, geen indymedia. Revolutionair uit de hoek komen op basis van xde hands nieuws kunnen anderen weer beter (doen).

Het is trouwens een bekend fenomeen dat landen gebruik maken van de west europese vakantie komkommer -ik heb behoefte aan zon en fijn nieuws- periode om eens fijn grote schoonmaak te houden. Israel deed dit ook al recentelijk dus wie weet staat er iets op stapel. Ik houdt de tomtom (die andere) iig in de gaten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Bianconero

@gbh Dank voor deze aanvullende info, don’t stop doing this

@netsotov: Dit heeft helemaal niets met activisme te maken, maar alles met verstopte nieuwskanalen en het ontbreken van buitenlandse correspondenten ter plekke.

Ik zou bijna willen dat we op deze blog een Iran-alert instellen. Zeker als de nieuwsmedia het laten afweten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 NEDA

Het gaat hier om de mensenrechten, zijn we hier voor of tegen? Er is geen sprake van zogenaamde stabiliteit in Iran. Mensen komen nog steeds bij elkaar op straat en zullen zo blijven door gaan. Verzet ontwikkelt zich razend snel en slaat op verschillende locaties toe.

Laat iedereen op de hoogte mogen blijven van wat er allemaal in Iran gebeurd. Niemand verdient het om zo behandeld te worden, niemand.

Ik roep de NOS op de nieuws-updates op Iraan Digitaal direct te hervatten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 MT

Ik zou bijna willen dat we op deze blog een Iran-alert instellen. Zeker als de nieuwsmedia het laten afweten.

Ik dacht zelf ook aan zo iets vanaf het begin.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 MT
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Freek

Ach er is gewoon niets meer gebeurd de afgelopen week. Die eerste demonstraties hadden honderdduizenden of zelfs miljoenen deelnemers. Nu zijn het straatgevechten van maar een paar honderd mensen die meteen op de vlucht moeten als de politie komt knuppelen.

Het kan best dat de revolutie nog niet dood is, dat er iets ondergronds smeult dat elk moment weer kan gaan branden, maar op dit moment is er gewoon geen nieuws dus de NOS heeft niets te schrijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Bianconero

@9 gelogenstraft, zie #3

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Freek

@10
Rafsanjani schijnt genoeg steun te hebben Khamenei af te zetten
Dat zeiden ze vorige week ook al
Mousavi heeft opgeroepen tot een algemene staking
Dat zeiden ze vorige week ook al1

En die andere links van gbh in 3 zijn niet echt spectaculair.

@11
Knuppelen gebeurt ook hoor, ze schieten niet alleen met scherp!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Bianconero

@12 Ga maar lekker op het strand liggen, lijkt me het beste voor je gemoed

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 gbh

@12, je hebt gelijk, hieronder een foto van vandaag, een student van de universiteit heeft alleen maar een paar klapjes gehad, verder niks bijzonders, geen nieuws, gewoon doorlopen

http://twitpic.com/8yj6f

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Pleuro

Hoewel ik Bianconero’s oproep vanuit emotioneel oogpunt bezien wel begrijp, ben ik toch van mening dat dit ongepast is. Het zou voor het eerst zijn dat een nieuwsorganisatie, onderdeel uitmakend van het publiek bestel, door haar publiek wordt gemaand een nieuwsitem te (ik noem het maar even) herwaarderen. Nieuwsbrengers zijn er niet om revoluties te ondersteunen of aan te wakkeren, en bepalen zelf welk nieuws op dat moment voor hen de hoogste prioriteit heeft. Bianconero moet niet de illusie hebben dat extra “coverage” door de NOS ook maar iets te betekenen heeft in de Iraanse politieke kookpot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Bianconero

@15 Ik heb het over het updaten van een internet-special en niet over de keus van de items op tv.
En ik heb het over de journalistieke taak om verslag te doen van een potentiële brandhaard, ook al lijkt die alleen te smeulen. Cynisme heeft niets met factfinding te maken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Pleuro

@16: de mediumkeuze doet niets af aan de m.i. onaantastbare onafhankelijkheid van de nieuwsbrenger. Het zou toch een beetje te dol worden wanneer Jan en Alleman de media gaat voorschrijven / beïnvloeden / met petities overgieten welk nieuws wel en welk nieuws niet gecovered moet worden?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Harry Hummel

De uitgebreide (en beste), onder andere door Twitter berichten gevulde weblog Iran Crisis: Live is ook bij de Guardian gestopt, 25 juni was de laatste dag.

Dat betekent echter niet dat ze geen nieuws meer hebben uit/over Iran, elke dag nog vele berichten. Lof! Daar kan de NOS (of misschien nog wel meer de Nederlandse dagbladen?) een voorbeeld aan nemen.

Dat de NOS het ‘digitaal’ project stopzette kan ik me iets bij voorstellen, maar dat dat vanwege het ‘stabiliseren’ van de situatie in Iran is, is wel erg cynisch. Alleen al elk nieuw detail over elke vermoorde of verdwenen demonstrant of elke vastgezette politieke gevangene zou ‘nieuws’ moeten zijn – zie ook weer de Guardian.

Ja, @5 en @7, het lijkt erop dat de Nederlandse media het laten afweten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 gbh

@17, dat gebeurd al heel lang, dat heet kijkcijfers

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Bianconero

@17 De NOS is een publieke omroep die de dure plicht heeft van dergelijke majeure politieke ontwikkelingen verslag te doen. Dat heet journalistiek. Nieuwsmedia mogen zich niet dompelen in drie maanden komkommertijd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Freek

@14 Heb je mij dat horen ontkennen? Maar als dat twee weken lang gebeurt dan is het geen nieuws meer. Die hele toestand in soedan komt toch ook niet elke dag op het nieuws?
situation normal: all fucked up.

Er is gewoon atm niets te melden over iran.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 gbh

@bianconero, dit is een staatsgreep van een religieuze secte met als belangrijkste speler Taghi Mesbah Yazdi

Een man die via een fatwa de verkiezingen heeft gestolen omdat hij niet geloofd in een islamitische republiek maar in een islamitische regering. Een man die het gebruik van nucleaire wapens religieus legitiem vind, een man die al zijn (politieke) tegenstanders uit wilt moorden en dat ook doet.

We kunnen aan de vooravond staan van een nucleaire holocaust en de strijd van de oppositie verdient zeker al onze aandacht en steun.

Kijk, lees en vooral huiver:

http://www.youtube.com/watch?v=8QzWQ4_F090
http://www.youtube.com/watch?v=2KU9D2IOjNU

bron/auteur: http://twitter.com/MBergane

http://en.wikipedia.org/wiki/Mesbah_Yazdi
http://en.wikipedia.org/wiki/Hojjatieh

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Freek

Een nucleaire holocaust? Sla je nu niet een beetje door?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Pleuro

@20: het NOS-journaal dompelt zich niet in komkommertijd. Ooit herhalingen van oud nieuws in het Journaal gezien (behalve het Jaaroverzicht dan uiteraard)?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 larie

Dat niet maar dompelen zich in een zee van sublimale boodschappen. Ik hoef niet opgevoed te worden, de NOS doet niet anders lijkt het wel.

Bewust gekozen beelden bij berichten..taalproblemen bij vmbo..wat zie ik dan ?

De ene blog *kuch* schreeuwt over hoofddoekje van Nicole le Fever en zie..het kan zomaar ineens.

De dingen waar het om gaat, Iran b.v., worden marginaal behandeld. Lekker wat beelden van zeerovers maar wat zich nu afspeelt in Somalie..ho maar.etc etc.

Er zijn een horde gefrustreerde reporters bij de NOS die vertrokken zijn vanwege de marginale berichtgeving en bij Al Yazira zijn gaan werken o.a. ..snif.

Waarom stapt hans larous nou niet een op.

 • Vorige discussie