Het anti-AIDS spotje Italiaanse stijl

COLUMN - In Italië hebben homoseksuele mannen nog een lange weg te gaan om geaccepteerd te worden.

Het Italiaanse ministerie van Volksgezondheid heeft een televisiespotje tegen AIDS uitgebracht waarin de beroemde acteur Raoul Bova figureert. Hier en daar wordt een beetje lauw geprotesteerd tegen de weglating van het woord preservativo – condoom – uit de uiteindelijke versie van de spot.

Maar het is nog gekker. Dit is wat het ministerie zelf over de spot liet weten:

In lijn met de aanbevelingen van de nationale commissie AIDS wil de overheidscampagne het besef van het risico van HIV-infectie verhogen en voorlichten over besmetting en beschermingsmethoden. De campagne richt zich op de hele bevolking en in het bijzonder op die groepen die het als meest risicovol worden gezien: volwassenen, migranten, homoseksuele mannen, jongeren, vrouwen.*

Kijk even mee.

We zien een oudere man die ons vertelt dat het een probleem is dat ons allemaal aangaat. Dan een man en een zwangere vrouw, twee knuffelende vrouwen, een vrouw en een Afrikaanse man, en dan een man alleen met AIDS op zijn handen geschreven en een condoom in zijn handen, die zegt: Met een enkel gebaar bescherm ik mijn [mannelijke] partner beter. Hierna de uitsmijter – Samen tegen AIDS winnen we – uitgesproken door Bova.

Ja, twee knuffelende vrouwen inderdaad, een groep die misschien wel het minste risico loopt, en dan een man die het over zijn vriend heeft – maar die krijgen we niet te zien.

Kijk, dit is een Ikea-reclameposter van vorig jaar: “We staan open voor alle gezinnen.” Carlo Giovanardi, toen nog staatssecretaris van Familiezaken onder premier Berlusconi (“staatssecreataris van bunga-bunga”) noemde deze poster onconstitutioneel. Want

…dat woord “gezin” is in openlijke tegenspraak met onze grondwet die stelt dat het gezin een natuurlijke samenlevingsvorm is, gebaseerd op het huwelijk.

Even later noemt hij het zelfs een gewelddadige aanval op de Grondwet.

Hij kreeg dan ook de complimenten van het katholiek-extremistische blog Pontifex, die opriep tot een boycot van Ikea.

Daarom moet er zo snel mogelijk een wet komen die het tonen van homoseksualiteit en het claimen van homorechten tot misdrijf verklaart.

En in het licht daarvan mogen we al blij zijn dat we een condoom te zien krijgen, en dat die ene man over zijn vriend praat. Dit land heeft nog een heel erg lange weg te gaan.

Reacties (3)

#1 Mozzarella

Aids is nooit een serieus probleem geweest in Italië (en niet in de hele westerse wereld trouwens). Bovendien is preventie, noch behandeling met virusremmers noodzakelijk indien je verder gezond bent. De Italiaanse hoogleraar Marco Ruggiero legt het uit:
http://www.youtube.com/watch?v=d5bhx-cGwRQ
Ook Nobelprijswinnaar en ontdekker van hiv Luc Montagnier is deze mening toegedaan:
http://www.youtube.com/watch?v=WQoNW7lOnT4
Volgens een andere Nobelprijswinnaar is er inderdaad geen wetenschappelijk bewijs dat hiv Aids kan veroorzaken:
http://www.youtube.com/watch?v=IifgAvXU3ts&feature=endscreen&NR=1
Wanneer krijgen deze opvattingen eens aandacht in de media?

  • Volgende discussie
#2 Prediker

@1 – Die discussie hebben we anderhalf jaar geleden al eens uitgebreid gevoerd.

Jammer dat je er niks van hebt geleerd, maar zo gaat dat met aluhoedjes en complotdenkers: oogkleppen op en je Google-waarheden herhalen, herhalen, herhalen…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Mozzarella

@2: Misschien ben jij wel degene die niets geleerd heeft. Namelijk dat je een onderwerp altijd van meerdere kanten kunt bekijken.
Het verleden heeft al talloze malen uitgewezen dat een mainstream-opvatting dat niet altijd blijft.
Als ik deskundigen tegenkom die ergens een dissidente mening over hebben zet mij dat aan het denken, maar daar heb jij blijkbaar geen last van…

  • Vorige discussie