Het alternatief

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Wie rijdt langs Vlaand’rens wegen,
komt wellicht deze affiche tegen:
vlaamsbalong.jpg

Enig nieuws uit het enge Vlaandren: deze affiche, echt even mooi en onderbouwd als de WEBSTEKpersmededeling van het Vlaams Belang, is misschien een beetje verwarrend voor hen in het neutrale noorden, die het cordon sanitaire maar niks vinden. De drie apen hier afgebeeld zijn namelijk de enige drie partijen waar men een coalitie mee kàn vormen. (Er zijn nog Groenen: 5 %)
Dus, zegt het eenvoudige boerenverstand, is het cordon sanitaire volkomen correct volgens het Belang zelf, want: met deze drie apen(families) valt niet te regeren/coalitie te vormen, en uiteraard ook omgekeerd. (Op 10 juni hebben wij onze nationale verkiezingen, na 2 paarse regeringen.)
Tenzij we 51 procent van de stemmen op hun lijst mogen verwelkomen -dàn zijn we natuurlijk van elk probleem verlost, en trek ik mijn woorden in en strek de arm verrukt uit.

Men kan deze (voor het eerst echt domme) VB-campagne proberen voor u, Nederlander, te verklaren, er is namelijk in de (tamelijk opgeblazen) vorm van de LIJST DEDECKER (Far better to dare mighty things/Than to take rank with/Those poor timid souls/Who know neither victory/Nor defeat) in de 3 Intelligente Hoofden boven de 3 apen-affiche sprake van concurrentie op de rechterflank, -daarom het ietwat truttig klinkende: “ENIGE alternatief”.
Maar dat lijkt me niet nodig, lezende in welk ander universum de voormalig nationale judocoach vertoeft.
Het weze duidelijk dat de fascisten een beetje zweterig reageren op de laatste, voor hen negatieve, verkiezingsuitslagen. Is het springtij van de Sociologische Beerput bereikt?

Als er nog iemand is die dat cordon ècht in dat leuke land van mij doorbroken wil zien, klik dan tòch even de achterlijke ranzigheid onder de eerste link open, en weet voortaan beter.

Reacties (62)

#1 Tanguy Veys

Of het een “domme campagne” is zal de kiezer wel uitmaken of denkt u ook al in zijn plaats…?

 • Volgende discussie
#2 Hayek

Als neutrale toekijker zeg ik dan maar: elk land heeft (of krijgt) de regering die het verdient, dus ook de Vlamingen, pardon Belgen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Spuyt12

@Tanguy Veys: Als we uw motto ter harte nemen kunnen we Sargasso en alle andere opiniesites wel sluiten.

Een onzinargument, dus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Spuyt12

Hoei! Ik klikte op uw naam! Waarlijk in het hol van de leeuw!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tanguy Veys

We zullen op zondag 10 juni ’07 wel zien of die campagne zo dom is…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 heidekonijn

Het is het de schande van de drie andere partijen, én de houding van de groenen dat het VB zich moeiteloos kan profileren als enig alternatief. Je kan moeilijk het VB telkens weer in de slachtofferrol duwen, en dan als argument tégen hen gebruiken dat ze zich in deze rol verschuilen, wel?

Het enige wat VB zal tegenhouden is het afbrokkelen van hun argumenten : als een andere partij meer vooruitgang boekt in zake Vlaamse onafhankelijkheid, of als de ‘nieuwelingen’ zich en masse inzetten om positief bij te dragen aan de samenleving.

Op 10 juni zal blijken dat VB zal terugvallen. Maar als daarna geen vooruitgang komt in de VB hardpoints -waar veel mensen ondanks de facistoïde stijl van het VB op stemmen- zal de partij vervolgens oprukken naar de 40 procent. Mijn prognose.

When all is said and done, voelt de Vlaamse kiezer bedrog aan als een trap in het kruis, en het overheersende gevoel is dat de enige manier die ze hebben om terug te trappen is : VB stemmen..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Jaap

Die website van Dedecker laat overigens maar wel zien hoe waar de woorden van Plasterk zijn: “Mensen die zeggen dat het onderscheid tussen rechts en links niet meer bestaat, zijn rechts”.

Verder denk ik dat het VB weer (iets) zal winnen. Het cordon sanitaire doorbreken is natuurlijk helemaal geen optie, en de eerste partij die dat doet zal onmiddellijk verketterd worden. Nederlanders die te pas en te onpas het cordon sanitaire aanvallen begrijpen volgens mij veel te weinig van de situatie in Vlaanderen. Het VB is geen LPF, dat uit elkaar zal vallen zodra ze aan de macht zijn. Het is een bijzonder professionele en goedgeoliede politieke machine. Met bijzonder foute ideeën.

Ten slotte ben ik het eens met wat Tom Lanoye onlangs eens heeft gesteld: wat Vlaanderen nodig heeft is een goede links-populistische partij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 SciInv

Het gaat er ook niet om dat het VB uit elkaar valt, maar dat regeren iets anders is dan vanaf de kant schelden. De FPÖ en Hamas hebben dat ook gemerkt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 ALO

@Heidekonijn
Leuk om te constateren dat simpel-rechts in een slachtofferrol geduwd wordt. Terwijl ze zelf de mond vol hebben van allochtonen die een slachtofferrol aannemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 prometeus

scherp van die engerds.

Ik zeg:laat ze maar een keer regeren en op hun bek gaan. 4 jaar lang iets minder leuk voor onze zuiderburen, maar dat maakt de kiezers een hoop duidelijk, denk ik.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 heidekonijn

@ALO
Er zijn extremen in links, rechts, pro-inheems en pro-uitheems.
De paradox is altijd dat de extremen meer met elkaar gemeen hebben dan wat in het centrum zit, maar toch en/of daarom niet met elkaar om kan.

Het is telkens pijnlijk te zien hoe men vanuit het Belgische establishment het VB met valse argumenten bevecht (‘u bent een fascist’), en tegelijkertijd kansen laat dat het niet mooi meer is door stomme stunts en dom beleid (’topcrimineel x is ontsnapt tijdens penitentiair verlof’).

Tom Lanoye schrijft bijzonder mooi en grappig, maar ik kan me niet altijd vinden in zijn politieke analyses.
Wat vlaanderen nodig heeft is zinnig beleid. En van welke kant of in welke kleur dit komt, zal de gemiddelde vlaming worst wezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Crachàt

Ik ben er samen met heidekonijn van overtuigd dat geen enkele crimineel zal ontsnappen wanneer het Vlaams Belang aan de macht is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Crachàt

Tanguy Veys: u bent het toch met me eens dat de bokshandschoen, of de bezemsteel, qua beeld een stuk sterker waren dan ‘de anderen zijn allemaal onnozelaars’?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Jimmy

Ik vind de campagne van het Vlaams Belang eigenlijk sterk gevonden. Humor kan ik de campagne van het VB niet ontzeggen en dat zeg ik dan als voormalig marketeer. Los daarvan zijn veel ideeen van het VB natuurlijk onfris, provincialistisch en onrealistisch.

Een progressief opiniestuk zonder VB’ers van fascisme te beschuldigen is eigenlijk inclompleet, dat blijkt wel weer. Persoonlijke verdachtmakingen beginnen als de argumenten eindingen. Erg vreemd, want het VB geeft progressieven genoeg ammunitie om het met ze oneens te zijn.

Een cordon sanitaire is ondemocratisch en werkt averechts. Vasthouden aan het cordon is pas echt achterlijk te noemen. Het hogere doel van Belgie om extreem-rechts tegen te gaan werkt niet. Liever spreken progressieve Belgen dan van achterlijke landgenoten. Tsja, zo heb je altijd gelijk. Als je eerst slecht beleid voert en daardoor de oppositie voedt, dan is het de schuld van de ‘achterlijke’ Vlamingen en niet van de falende politiek.

Ik vind het ook hypocriet dat Belgische partijen extreem-links niet bedienen van een cordon sanitaire. Als Belgie zo falikant gekant is tegen extremisme, wees dan consequent. Er is nog een lange weg te gaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 nonutopia

[img]http://img92.imageshack.us/img92/1017/vbehangtr3.gif[/img]

Nog een erg sterk beeld. Ook de gespleten tong versie is een aanrader.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Crachàt

Het Belang zijn fascisten. Ze staan op precies hetzelfde moment op de zelfde fase als hun voorgangers.
De consequenties van hun woorden zijn uitstekend historisch te plaatsen.
Misschien moet men maar eens ophouden met dat geagiteerd reageren op het woord fascisme.
Bespaart een hoop tijd, en kan men het inderdaad hebben over wat ertegen te doen.
Want, voor zover men het niet wist: iedereen is een fascist.
Niet iedereen groeit jammer genoeg uit die fase en bereikt een empathisch vermogen, wat ook wel als volwassenheid benoemd wordt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Jaap

@Jimmy: help mee even, waar precies in Vlaanderen is ergens extreem-links aan de macht? Waar baseer je precies je je beschuldiging van hypocrisie op?

Ik vind het cordon in het geheel niet ondemocratisch, politieke partijen hebben nu eenmaal het recht te kiezen met wie ze coalities willen sluiten. Ik ben dus ook helemaal niet voor “laat ze maar vier jaar hun gang gaan”. Het VB bestaat namelijk niet uit gekken, maar bijzonder slimme politici. Als je ze vier jaar hun gang laat gaan in Antwerpen zou dat niet leiden tot faillissement van de stad ofzo, maar wel tot een heel scala aan maatregelen om allochtonen te pesten. Of het VB na zo’n regeringsperiode slechter zou scoren valt nog te bezien. Het lijkt mij het risico niet waard.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Jimmy

@Crachat

Mijn punt is dat extreem-links en extreem-rechts allebei fascistisch zijn. Ik herinner progressieven graag aan het verschrikelijke verleden van extreem-links.

“Het Belang zijn fascisten. Ze staan op precies hetzelfde moment op de zelfde fase als hun voorgangers.”

Dat kan ik ook zeggen van de SP in Nederland of de linkse draai die Segolene Royale wil geven aan de toch al linkse, franse Parti Socialiste. Als zulke partijen de meerderheid krijgen, dan zullen ze de landen inderdaad verruineren, maar daarover geen woord in uw betoog.

Overigens u insinueert een soort dwangmatig verloop van de geschiedenis. Waar haalt u het idee van determinatie vandaan? We kunnen leren van de geschiedenis. Zo blijkt dat populistische partijen in andere landen na regeringsdeelname slinken. Regeringsdeelnaame is het beste middel om het VB effectief te bestrijden. VB’ers fascisten noemen, helpt niet.

“wat ook wel als volwassenheid benoemd wordt.”

Wat u stelt, is onvolwassen. U stelt dat 20-25% van de Vlamingen ‘achterlijk’ zijn, omdat ze een andere mening dan u hebben. Alleen mensen, die niet op het VB stemmen, zijn echt volwassen. Ik stel nergens dat het VB goed is en ze kunnen in het belang van Belgie beter zo klein mogelijk blijven.

Toch vind ik dat ze serieus genomen moeten worden, omdat ze oprecht bezorgde burgers vertegenwoordigen. Als andere partijen in Belgie meer oog hebben voor die problemen, dan zult u zien dat het VB gaat krimpen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Crachàt

Bezorgde burgers?
Waagt u zich eens in de realiteit, waarde Jimmy. Gewoon een volkscafé binnengaan.
Als uw maag niet omdraait van het ranzige racisme wat u als mosterdgas tegemoet komt, dan heeft u geen gevoel.
Tot zolang u dat niet gedaan heeft, weet u niet waar het Belang voor staat. En dat is hoegenaamd niet democratisch. Lees nog maar eens mijn postje hierboven. Het énige alternatief hééft geen alternatief. Het is een populistische doos van Pandora die men met alle middelen wil openwrikken. En dàt, is in de geschiedenis al wèl gebeurd, met dezelfde naïeve hoop dat ‘het beter zal gaan als de Ander bestreden en liefst verslagen wordt’.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Crachàt

Als andere partijen in Belgie meer oog hebben voor die problemen

dit soort uitspraak is toch zo vréselijk vermoeiend, mantraman jimmy.
WELKE PROBLEMEN VERDOMME?
Belgie is een paradijs, vergeleken met zowat overal.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 ALO

Ik denk niet dat VB fascisten zijn. Ze hebben alleen de schijn tegen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Jimmy

@ Jaap zie #18

Ik erken dat extreem-links marginaal is in Belgie, maar het gaat me om het meten met twee maten.

@ Crachat

“Als uw maag niet omdraait van het ranzige racisme wat u als mosterdgas tegemoet komt, dan heeft u geen gevoel.”

Ten eerste, een compliment voor de manier waarop Vlamingen met het Nederlands omgaan. Ik hou daar wel van.

Ten tweede, ik heb een broertje de dood aan mensen, die anderen voortdurend beschuldigen van discriminatie, racisme, sexisme, homo- en islamofobie et al omdat ze niet 100% meewerken aan de emancipatie van allerlei minderheden. Tegelijkertijd worden Christenen, Amerikanen, het Westen en dus blijkbaar ook Vlamingen door diezelfde types altijd over een kam geschoren als verderfelijk (of ‘geen gevoel’). Het hele verleden van het Westen is suspect gesteld. Alleen de negatieve punten worden eruit gepikt. Positieve punten worden verzwegen. Uw landgenoot Matthias Storme noemde dat mooi “fobomanie”. (Storme is een niet-op-VB-stemmende VB apologist.)

“dit soort uitspraak is toch zo vréselijk vermoeiend, mantraman jimmy. WELKE PROBLEMEN VERDOMME?”

Ik bepleit meer oog voor problemen ipv het progressieve ideaal “extreem-rechts ten koste van alles te bestrijden.”
Welnu, u wilt problemen horen, dan noem ik ze. U bent zich misschien bewust van de gebrekkige integratie, de stijging van de criminaliteit, de stagnerende economie van Europa, de financiele last van Wallonie, etc. U reduceert andere meningen tot klaagzangen, omdat Belgie een paradijs is vergelijken met andere landen. Dat noemen we nihilisme en ook dat is progressieve nonsens.

Het moet niet gekker worden: mantraman? Als je ingaat tegen allerlei linkse dogma’s, relativisme en feitelijke onjuistheden, dan ben je zelf een mantraman. Je blijft lachen met progressieven.

Overigens, voor de slimmeriken op dit forum. Ik reageer niet op elk probleem, dat ik net genoemd heb. Dat is niet leuk voor de discussie en leidt vaak tot off-topic nonsens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Nette Heer

De campagne is fantastisch! Het idee (boodschap, layout, uitwerking) is schitterend en ik denk dat het bij veel partijen zou passen. Alle campagnemakers zullen jaloers zijn.

De ideeën van de partij die zich van deze campagne bedient zijn uiteraard bedenkelijk. Helaas hebben de christelijke en linkse machthebbers dit soort stromingen over zichzelf afgeroepen. Clubs als Groen Links en PVV zijn nodig om arrogante machthebbers regelmatig een wake-up call te geven, maar echte macht voor extremisten is rampzalig. De opkomst van de SP in Nederland is daarom zorgelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Jaap

Maar hoe kun je meten met twee maten als er niets te meten valt? Waarom zou je iets bestrijden dat nauwelijks bestaat?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Jaap

Wat de problemen die Jimmy benoemd betreft: volgens mij doet de Europese economie het op dit moment uitstekend, gaan criminaliteitscijfers eerder omlaag dan omhoog,. Het enige genoemde probleem dat realistisch is dat van Wallonië, maar er is (helaas) geen partij in Vlaanderen die werkelijk de Belgische eenheidsstaat verdedigd, dus het VB staat hierin nauwelijks alleen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 su

@Jimmy:

Mijn punt is dat extreem-links en extreem-rechts allebei fascistisch zijn. Ik herinner progressieven graag aan het verschrikelijke verleden van extreem-links.

Je spuugt gewoon op het graf van duizenden die lang voor de geallieerden maar ook een poot uitstaken hun leven gaven in de spaanse burgroorlog de republiek verdedigde tegen de facisten. Ik kan alleen respect hebben voor de weldenkende belgen en hun cordon sanitair. ¡No Pasarán!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Jaap

Oh jee, de eerste communist van de dag heeft zich ook weer aangemeld.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Jimmy

@ Jaap

Nou, je begrijpt dat we nu in details treden en dat is niet leuk voor de anderen. Maar goed, ik laat me niet kennen.

Een voorbeeld van Vlaams twee-maten-meten, inzake links en rechts.

Links
Steve ‘Stunt’ Stevaert, jullie weten wel die olijke vriend van Wouter Bos en het gratis (haha, gratis!) openbaar vervoer in Hasselt, die bracht een paar jaar terug een ‘leerzaam’ bezoek aan Fidel Castro. (Voor de duidelijkheid, Castro is een communist en dus extreem-links politicus.)

Ik zou Steve ‘Stunt’ voortaan liever ‘free lunch’ Steve noemen. Hij kent als enige politicus ter wereld de geheimen van gratis openbare voorzieningen!

Rechts
Welnu, wie herinnert zich de verontwaardiging van de journalisten die een bezoek brachten aan Filip Dewinter en hem confronteerden met WOII collobaratiemateriaal, dat bij de VB jeugd was aangetroffen. De verontwaardiging kon niet groter.

Het verschil tussen Dewinter en Stevaert was dat Dewinter indirect gekoppeld was – via zijn achterban – aan rechts-extremisme, maar Stevaert direct aan links-extremisme – handje schudden met Castro. Toch vinden de meeste journalisten Dewinter in zo’n geval verderfelijker, dat is met twee maten meten.

Dat gebeurt ook in Nederland en Frankrijk. Begin dus niet over een extreem-linkse politieke partij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 su

@Jaap:

Lees eens een geschiedenisboek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Jimmy

@Jaap

Met normale links-progressieven vind ik discussieren juist leuk. De meeste blijven beschaafd en onverzettelijk, daar heb ik op een bepaalde manier respect voor.

Communisten als “SU”, daar ga ik niet eens meer op in. Zij zijn helaas verloren voor de beschaving, jammer om zo vroeg in je leven al zo verdorven te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Jaap

@su: lees eens wat Orwell. Met name zijn memoires over de Spaanse burgeroorlog zijn erg relevant, vooral de passages over wat de communistische partij allemaal heeft uitgehaald.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 su

@Jimmy:

Je leest teveel in twee letters. Voor de rest liggen mijn politieke sentimenten bij het anarcho-syndicalisme.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Steeph

@Jimmy: Je moet toch eens uitleggen hoe je tot de conclusie komt dat su een communist is, op basis van die ene reactie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 su

@Jaap:

Orwell heb ik i.d.d. gelezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Jaap

@Jimmy: Ok, dat lijkt me inderdaad een voorbeeld van potentiele hypocrisie. Alleen, wat heeft Stevaert op Cuba gezegd en gedaan? Ik heb wat geprobeerd te googlen maar ik krijg alleen VB-links, en die lijken me dan weer niet zo betrouwbaar. Heeft u een link?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Jaap

@su: als je inderdaad anarcho-syndicalist bent zou je toch weinig illusies moeten hebben over extreem-linkse (communistische) regimes. Er zijn ook genoeg anarchisten en vakbondsmensen tegen de muur gezet ter plaatse.

Maar goed, we dwalen af.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 Mao

Tsja, als Crachat een goed argument noemt roept de rechtse apolegeet direct: “Dat is nihilisme en progressieve onzin!”
Tsja.
Tsja.
Tsja.
Neen, dat zijn pas argumenten!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 Jimmy

@SU & Steeph

Sorry, ik reageerde te impulsief, excuus. Ik moet bij mijn eigen stelregel blijven om anderen niet te veroordelen om hun mening. Ik heb daar moeite mee als het om de Sovjet-Unie gaat. Inderdaad we dwalen af.

@Jaap

Hier de link

Van mij Steve Stunt kransen leggen op het graf van massamoordernaar Che Guevara (!) en verkondigen dat “rechts economisch ongelijk heeft”. Ik gun de vrijheid van meningsuiting dan ook aan andere mensen, ook al staat die mening mij en u persoonlijk tegen. Ik begrijp dat er Vlamingen zijn, die de totalitaire tendensen van de SP.a niet zien zitten.

Niet alle VB stemmers zijn ‘achterlijk’ of ‘racistisch’. De meeste Vlamingen willen een onafhankelijk Vlaanderen, dat zich economisch, cultureel en politiek onafhankelijk wil ontwikkelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 Crachàt

Dat doe je met dialoog, Juimmy, niet met confrontatie.
Er zijn véél geschiktere partijen voor de rustige en uiteindelijke verdeling van het land -indien dat is wat je wenst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 Mao

Sorry maar Che Guevara was geen massamoordenaar. Ook niet als je dat perse wilt in je blinde links-haat.
Che Guevara heeft wellicht mensen dood moeten schieten (militairen, para-militairen of CIA-agenten) maar hij was beslist GEEN massamoordenaar.
Hij geloofde in een revolutie die uiteindelijk weinig goeds heeft gebracht en die door vele misdadigers is misbruikt om massa’s af te slachten maar maar dat maakt van Che nog geen massamoordenaar.
Hij was niets meer dan de goeie ouwe revolutionair die in zijn tijd oprecht geloofde in vrijheid en op hande gedragen werd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#41 Jaap

@Jimmy: ik vind het niet een heel betrouwbare bron. Het enige dat Eppink doet is nogal wat suggereren en citeren uit wat de Cubaanse communistische kranten hebben geschreven (en hoe betrouwbaar zijn die) Stevaert zelf komt nergens aan het woord.

Dat doet hij wel in deze link. Daar neemt hij in ieder geval aftand van de dictatuur, hoewel hij wat mij betreft nogal naïef blijft over de Cubaanse economie en samenleving. Maar totalitair? Sorry, dat zie ik niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#42 Mauz

Het verschil is dan ook dat WOII verschrikkelijke dingen heeft opgeleverd. En ik geloof dat dat in Cuba dus wel mee valt. Het doet het zo slecht nog niet voor een land in Midden-Amerika. Daarmee wil ik niet alles goedpraten, maar het verschil lijkt me duidelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#43 Crachàt

En wat als de VS hun cordon sanitaire rond Cuba samen met McCarthy hadden opgegeven?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#44 Bismarck

@43: Ergens denk ik dat Cuba minder totalitair en een stuk welvarender was geweest zonder cordon. In zekere zin beschouw ik je post dus als een aanval op het cordon sanitaire?

Overigens als mensen als Jimmy Groenlinks extreemlinks noemen, dan zou je zonder veel moeite de VVD extreemrechts kunnen noemen. Dito mbt. de situatie in Frankrijk (Segolene Royal extreemlinks? Dan is Nicolas Sarkozy wel heel extreem rechts. Zijn uitspraken doen overigens niet onder voor die van De Winter). Tikkeltje makkelijk allemaal, zeker zonder enige onderbouwing.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#45 Crachàt

Nee, Bismarck, een beetje jennen. Blijkbaar zijn het niet enkel extreem-linkse communisten die cordons leggen…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#46 JSK

@Mao:
Mwah, toen Castro en Che in Cuba aan de macht kwamen heeft hij als eerste 500 ambtenaren van het voorgaande regime tegen de muur gezet. Als 500 geen massa is, dan weet ik het ook niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#47 Jimmy

@Bismarck

“Overigens als mensen als Jimmy Groenlinks extreemlinks noemen, dan zou je zonder veel moeite de VVD extreemrechts kunnen noemen.”

Ik noem de SP extreem-links (niet GL), hoe moet ik ze anders noemen? GL zie ik als links-progressief. Dat zijn ze toch ook? Ik bedoel, corrigeer me als ik fout zit. Alhoewel leden van de GL partijtop wel vaak een extreem-links verleden hebben, dat is inderdaad waar.

“Tikkeltje makkelijk allemaal, zeker zonder enige onderbouwing.”

Een opmerkelijk verwijt. Juist als je vaak inhoudelijk reageert op een Sargasso-thread, dan geef je juist geen onderbouwing. Ik geef ook steeds antwoord op nieuwe tegenargumenten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#48 Bismarck

@46: Tussen de 179 en 500 doden en hij heeft ze niet zelf tegen de muur gezet. Een belangrijk deel van hen was zelf ook niet zo’n onschuldig ambtenaar als je doet overkomen (want Batista’s versie van de gestapo).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#49 Bismarck

@47: Je mag nette heer beschouwen als “iemand als Jimmy”.

Verder mik je Segole Royal zonder meer op het stapeltje fascisten dat het land zal verruineren. Dit terwijl het met name haar tegenstander Niclos Sarkozy is, die zich geregeld erg fascistische uitspraken laat ontvallen (en beloftes doet die uitspraken na te komen).

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#50 Jaap

Ik zou zelf de SP niet als extreem-links omschrijven (ik ben zelf lid dus dat is niet zo vreemd). Als je hun partijprogramma goed beschouwt zijn ze niet linkser dan de gemiddelde sociaal-democratische partij in de jaren ’70. Misschien zelfs nog wel een stuk rechtser.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#51 heidekonijn

@Crachat 12
Nogal flauwtjes, alsof ik zou geloven dat VB een haar beter zou functioneren dan wie of wat dan ook.

Maar als het VB decennia lang stemmen haalt met te hameren op veiligheid, en de federale minister van justitie (met een topcrimineel als ex-man) keer op keer zware criminelen laat lopen, dan imponeer je de kiezer niet meer met een opgeheven vingertje. Dan doe je wanbeleid en maak je own goals.

Ik kan er niet aan doen het stupide te vinden wanneer discussies over het VB en zijn campagnes meteen weer worden overstemt door WOII gerelateerde terechtwijzingen. Die verglijking kun je namelijk nog makkelijker trekken met de extremisten aan de andere kant, die bijvoorbeeld niets beter weten dan de Roma kort en klein te slaan tijdens een multicul muziekfestival.

Een root cause analyse is het zeer zeker niet.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#52 Tanguy Veys

@ Crachàt # 13

Ja, maar ook dat moet je binnen zijn context bekijken. De politieke actualiteit van toen en het toenmalige Vlaams Blok.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#53 JSK

@Bismarck:

Tussen de 179 en 500 doden en hij heeft ze niet zelf tegen de muur gezet.

Ja Hilter heeft ook niet hoogst persoonlijk die 6 miljoen vergast. Next!

Een belangrijk deel van hen was zelf ook niet zo’n onschuldig ambtenaar als je doet overkomen

Er zaten ook papierschuivers tussen, ongetwijfeld. En zonder proces, je weet toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#54 S’z

De partij negeren, niet hun kiezers. En verder : don’t feed the polar isers.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#55 larie

@ S’z..niet zo zwart kijken..ik zie licht aan het eind van een donkere tunnel opdoemen :)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#56 S’z

Ben niet zwart. En niet bezig met bruin. Hoogstens grimmig over feit dat wie weet dat ze eigenlijk beter niet polariseren maar negeren toch maar blijven enz. etc. ad inf. Gespui helpt niet tegen gespuis.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#57 Crachàt

Het zijn dwaze comments, Snapz, voor de rest is het een vrij vrolijk stukje.
Niets zeggen heb ik zelf altijd maar niks gevonden, en ik merk dat er Noorderburen zijn die graag van één en ander bijblijven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#58 larie

Nou..vrolijk, er zijn van die momenten @ Crachàt dat ik denk..&*&*^%^%$^&%..de fik erin, we worden naar de verdoemenis geduwd door die eikels en soms..heel soms..zou ik de knuppel willen opnemen ondanks mijn ouderlijke verantwoording enzo…een schaduw van de toekomst wellicht ;)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#59 heidekonijn

@larie
Misschien moeten we maar allemaal de knuppel opnemen.

Tenslotte is één twijgje breekbaar, maar een hele twijgenbundel is moeilijker te breken. Nu nog een symbool en een naam voor onze nieuwe anti-fascistische beweging..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#60 Bismarck

@53: Met proces (hoewel niet volgens correcte standaard) en volgens je eigen defenitie, maakt dat Che een papierschuiver. Die “papierschuivers” waar jij het over hebt, waren immers de mensen die doodsvonnissen ondertekenden. Che was ook niet meer dan gevangenisdirecteur, die formeel het vonnis bekrachtigde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#61 spees

Naar mijn mening is deze “Jimmy” behoorlijk polariserend bezig (een heerlijk modewoord). De ene is extreem links of rechts, of progressief, etc. Ik vind extreem links en rechts een vreemde uitdrukking, want waar bevindt zich het midden? Wat is de reikwijdte van iets extreems? Is Fidel extreem? Stalin? Jan M.? Geert W.? Maar hij trekt tegelijkerijd te leer tegen het negativisme in Europa:

“Ten tweede, ik heb een broertje de dood aan mensen, die anderen voortdurend beschuldigen van discriminatie, racisme, sexisme, homo- en islamofobie et al omdat ze niet 100% meewerken aan de emancipatie van allerlei minderheden.”

Prima, ik snap de ergenis.

“Tegelijkertijd worden Christenen, Amerikanen, het Westen en dus blijkbaar ook Vlamingen door diezelfde types altijd over een kam geschoren als verderfelijk (of ‘geen gevoel’).”

Tegelijkertijd scheert onzer Jimmy ook heel wat mensen over 1 kam. Misschien moet ik daarom concluderen dat mensen graag in stereotyperingen denken om zichzelf te mogen bevestigen als het ‘midden’.

“Het hele verleden van het Westen is suspect gesteld. Alleen de negatieve punten worden eruit gepikt. Positieve punten worden verzwegen. ”

Tsja, daar haalt Jimmy inderdaad een negatief punt uit ‘het hele verleden van het Westen’. Hij houdt niet van een klaagzang, klaagt hij. Een visionair persoon met grote kennis van het verleden blijkbaar. Dit blijkt ook uit een andere post: “Overigens u insinueert een soort dwangmatig verloop van de geschiedenis. Waar haalt u het idee van determinatie vandaan? We kunnen leren van de geschiedenis. ”
Dat is natuurlijk een tegenstelling. Wanneer iets niet deterministisch is, hoe kun je er dan iets van leren? Je kunt immers ook niet voorspellen zonder een trend. Uit eigen ervaring weet ik dat er bar weinig valt te leren uit het verleden, iedere situatie is uniek.

Kortom, ik hou niet zo van semi-intellectueel gescherm. En Garde Jimmy!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#62 Jimmy

@Spees

Beetje ouwe discussie, maar vooruit.

1) Je hebt gelijk dat ik klaag dat er teveel geklaagd wordt. Dat toon je slim aan. Punt voor jou. Overigens ben je het volgens mij wel met me eens dat we ook eens wat positiever naar het verleden kunnen kijken.

2) Ik ben polariserend bezig, dat geef ik grif toe. Dit is een weblog en een leuke discussie gedijt het beste met verschillende standpunten. Daar hou je zelf ook van, dat getuigt van je “en garde, Jimmy” (Ik geef ook aan zelf geen fan te zijn van Dewinter’s bende – zeker niet.)

3) Misschien heb ik het slecht opgeschreven. Wat ik natuurlijk bedoel, is dat de toekomst niet vaststaat. Ik geloof niet in een dwangmatig verloop van de geschiedenis. Bijvoorbeeld, een volledig geislamiseerd Europa (volgens Bat Ye’Or) of een broeikaseffect dat het leven op aarde onmogelijk maakt (Al Gore). Het zal altijd anders lopen.

Btw, laatste comment. Doe mee aan nieuwere discussies! Ik mag jou wel.

En garde indeed.

 • Vorige discussie