1. 2

  Ter verduidelijking, dit zijn de officiële doelstellingen van het comité:

  * het herdenken van de Holocaust en het overdragen van kennis daarover.
  * het bevorderen van het algemene beginsel van non-discriminatie, alsook de handhaving van de grondrechten, zoals weergegeven in artikel 1 van de Nederlandse Grondwet.
  * het ageren tegen grove schendingen van mensenrechten.

 2. 4

  Weer eens precies dezelfde posting als GS: http://www.geenstijl.nl/mt/archieven/2009/01/auschwitzcomite_nooit_meer_har.html

  [edit hoofdredacteur: wat is uw punt?! dit staat in De Pers?! Gaat u ons straks verwijten dat wij de schuld zijn van het nieuws uit het Midden-Oosten? Als u als GS-geobsedeerde zonodig alle nieuws overlap tussen GS en SG wilt bijhouden zou u bij die 80% content die niet hetzelfde is als op GS dan ook even een pluim willen uitdelen?
  Dank u wel.]

 3. 5

  Even voor de duidelijkheid: ‘Er is protest’; het is (nog) niet zo dat de organisatie hem niet wil hebben:

  “Het Auschwitz-comité beraadt zich nog over eventuele stappen. ‘We weten nog niet of we hier als comité ook officieel op zullen reageren’, zegt voorzitter Jacques Grishaver. ‘Daar willen we eerst even over nadenken.’”

  Als dat protest bijvoorbeeld van het CIDI komt, dan moet je het ook misschien weer met een korreltje zout nemen (en dat doet de organisatie wellicht ook). ik denk iig dat de organisatie zich ook van de zaken die Bismarck noemt (vooral punt 2 en 3 en dat die niet alleen voor Holocaust slachtoffers gelden), bewust is.

 4. 7

  @2: Als dat de doelstellingen van het comité zijn, dan lijkt het me dat juist zionisten bij de herdenking niets te zoeken hebben. Het beginsel van non-discriminatie is onverenigbaar met steun aan een staat die Joden andere rechten geeft dan niet-Joden. Bovendien vinden in de bezette gebieden al decennia lang voortdurend grove mensenrechtenschendingen plaats.

 5. 8

  @6 Je mag alles, waar het om gaat is dat beide blogs ervoor kiezen om hetzelfde non-item op de voorpagina te highlighten (net als eerder met dat suffe filmpje), bovendien ook nog met dezelfde foute kop (dat Auschwitz comite ‘beraadt zich’ alleen maar en heeft nog helemaal niet besloten om Bommel te weren). Een hetze, heet dat.

 6. 11

  Een hetze, heet dat.

  Tja, gepost door Carlos, daarvoor hoefde ik niet eens naar de byline te kijken.

  [edit Carlos: Dank u wel, ik verzorg 36% van alle content hier, kans is dus groot dat een postje van mij is. Verder is het natuurlijk doodnormaal dat een doorgaans goedgebekte parlementarier niks zegt over de Joden Joden Aan Het Gas leuzen in de demo waar hijzelf in mee liep. Selectief doof noem ik dat.]

 7. 12

  @gbh: Sterker, er werd “Hamas, Hamas, joden aan het gas” geroepen.

  Op Wikipedia staat:
  -“According to MEMRI, In 2003 Hamas leader Abdel Aziz Rantisi published an article in the Hamas weekly Al-Risala in which he called the Holocaust “the false Holocaust” and “the greatest of lies”. In this article Rantisi expressed support to Holocaust deniers Roger Garaudy, David Irving, Gerd Honsik, and Fredrick Töben, and to the idea that the gas chambers were a myth. Rantisi also stated that “the Nazis received tremendous financial aid from the Zionist banks and monopolies, and this contributed to their rise to power”, and accused the Jewish-owned Berlin-based investment bank Mendelssohn & Co. of funding the Nazis, calling it a “Zionist bank”.[112]
  -In 2005, Khaled Mashaal described Ahmadinejad’s Holocaust denial as “courageous” and stated that “…Muslim people will defend Iran because it voices what they have in their hearts, in particular the Palestinian people.”[113]”
  http://en.wikipedia.org/wiki/Hamas#Holocaust_denial

  Ook het gegeven dat hij zij aan zij liep met Gretta Duisenberg in deze context roept vragen op, gezien haar bekende uitlatingen over joden:
  http://nl.wikipedia.org/wiki/Gretta_Duisenberg

 8. 13

  @10. Dat is een stro-pop. Ik heb niets gezegd over VN-waarnemers, noch dat ze zouden liegen. Waar ik met name op doel is dat Hamas een hoop Fatah leden heeft vermoord toen het de macht overnam. Op dit moment worden ook Fatah leden die in het ziekenhuis liggen ge-executeerd. Daarnaast gebruiken Hamas leden kinderen als menselijk schild. Hiervan is inmiddels ook voldoende beeldmateriaal. Tot slot brengt Hamas de burgerbevolking in gevaar door moskee-en en scholen als wapendepots te gebruiken.

 9. 16

  @13: Dat is geen stro-pop: Jij stelt dat sinds 2005 met name Hamas de mensenrechten schendt (en Israël dus niet noemenswaardig), terwijl VN-waarnemers telkenmale aangeven dat Israël mensenrechten schendt. Aangezien jij dat ontkent, stel je dat die VN-waarnemers liegen. Of kom je terug op die woorden?

 10. 17

  @16, wanneer ben je beter af als jood in hamas handen of als hamas in joodse handen?

  je hoeft niet te liegen om het één wel in de spotlight te zetten en het ander niet

 11. 18

  @16. Ik stel dat Hamas op grove wijze de mensenrechten schendt. Ik merk ook op dat Harry van Bommel in een pro-Hamas demonstratie meeloopt. Naar aanleiding hiervan is hij niet gewenst bij de Auschwitz herdenking. Hiermee ben ik het volledig eens. Hamas wil de vernietiging van de Joodse staan en de Joden in het algemeen. Het is dus ongepast om een medestander van Hamas op een Auschwitz herdenking aanwezig te laten zijn. Daarna werd er in post #2 aangegeven dat de herdenking ook is voor het ageren tegen schendingen tegen mensenrechten. Aangetoond hebbende dat Hamas de mensenrechten op grove wijze schendt, lijkt mij dat nog een extra reden om dhr. van Bommel niet toe te laten. Voor extra documentatie nog een deel uit de grondbeginselen van Hamas en een verwijzing. Lees vooral artikel 11, 12 en 13.

  Article Thirteen: Peaceful Solutions, [Peace] Initiatives and International Conferences
  [Peace] initiatives, the so-called peaceful solutions, and the international conferences to resolve the Palestinian problem, are all contrary to the beliefs of the Islamic Resistance Movement. For renouncing any part of Palestine means renouncing part of the religion; the nationalism of the Islamic Resistance Movement is part of its faith, the movement educates its members to adhere to its principles and to raise the banner of Allah over their homeland as they fight their Jihad:

  http://www.palestinecenter.org/cpap/documents/charter.html

 12. 19

  @17. Het lijkt mij een retorische vraag die je daar stelt, waarop wij allebei een ander antwoord zouden geven. Maar beschrijf het scenario eens wanneer een jood in handen van Hamas valt. Ik ben benieuwd…

 13. 20

  @19, geloof dat iets van 2 jaar geleden een joodse soldaat uit vrije wil via een tunnel gaza heeft bezocht, geheel volgens de conventie van geneve komt het rode kruis daar dagelijks op bezoek, schijnt erg goed te gaan met de beste man

 14. 22

  Het hele Hamas is niet van belang, want het was geen pro-Hamas demonstratie – dat wat idioten dat riepen, daar kan Van Bommel niks aan doen – en Van Bommel heeft ook nooit iets pro-Hamas gezegd. Dat lijkt me ook in directe tegenspraak met de beginselen zijn van de SP.

  Wel heeft hij “Intifada! Intifada!” geroepen en zich pontificaal naast de bekende echte anti-semiet Gretta Duisenberg geposteerd. Dat zal de reden zijn dat hij niet welkom is bij de Auschwitzherdenking.

 15. 25

  @21: Het staat zelfs in het Hamas handvest waar Rick zelf naar linkt dat joden en christen in een islamitisch Palestina mogen leven. Het begrip ‘dhimmi’ is dankzij de inspanningen van de PVV toch inmiddels algemeen bekend?

 16. 26

  @Rick: in aanvulling op Perik, zoals verschillende keren opgemerkt is ook het eerste deel niet echt juist. In het oprichtingsmanifest staat dat, In de afgelopen jaren is Hamas hier direct en indirect van afgestapt. (Uit mijn hoofd: Yeshaal expliciet in gesprek met Carter, 2007; onderschrijving van het Arabische vredesvoorstel, 2006). Helaas geen tijd voor linkjes.

  In het algemeen kan je Hamas beter begrijpen als politieke beweging, zij het een radicale, maar uiteindelijk niet onredelijker dan de IRA. Als je echt geinteresseerd ben kan ik wel wat analyses voor je verzamelen.

 17. 29

  Er is een verschil tussen Israeliërs en Joden.
  Alleen mag je van de één niks zeggen over de ander en omgekeerd. Anders ben je antisemiet.

 18. 30

  Wat is er Carlos, wordt er weer op je teentje getrapt? kun je het weer niet laten je zogenaamde onafhankelijkheid te verdedigen?

  Kees heeft gewoon een punt.
  Jij erkend dat 20 % van het bier hier uit dezelfde brouwerij stamt als GS.
  Applausje voor jezelf., respect kerel.
  verplichte afname ,was jij niet degene die brulde als ik mijn onafhankelijkheid verlies door reclame dan moge ik dood neer vallen?

  Beast , da is op het internet ook zo dat noemt men posters en reguurders/commenters

 19. 31

  @22. Dat is wel een hele academische benadering. Zo zie ik het: er is een oorlog gaande tussen israel en hamas/gaza (een politieke entiteit die inmiddels los te zien is van de west bank). Van bommel heeft zijn steun betuigd aan hamas/gaza. Doen alsof hamas een willoos slachtoffer is is onzin gezien de 4000 raketten (kassam, grad en katyusha) van afgelopen jaar. Hamas heeft alle facetten van gaza in handen, is democratisch gekozen en dus niet los te zien van gaza.

 20. 32

  @29 Beasjt: Net het verschil tussen Marokkanen en moslims, Westerlingen en christenen. Discriminatie als retorische truc is inmiddels wereldwijd populair. En religie helpt een handje bij het aanmeten van een passende vorm van gekwetstheid.

 21. 33

  @Carlos: Branco heeft wel een punt hoor. Tentijde van je vete met Chavez was letterlijk elk anti-Chavez berichtje van jouw hand. Je hebt je eigen stokpaardjes zullen we maar zeggen..

 22. 34

  @17: Goede vraag.

  Het Palestijnse gebied Gaza is een dictatuur, geen democratie, ook al is Hamas gekozen bij democratische verkiezingen.

  Amanda Kluveld schrijft op 2 januari 2009 in De Volkskrant o.a.:
  “In de periode van één week in juni 2007 stierven zo 144 Palestijnen in Gaza. Onder de doden waren 41 burgers te betreuren, waarvan 11 vrouwen en 7 kinderen. 700 Palestijnen raakten toen gewond. In 2007 zijn in totaal 490 Palestijnen omgekomen door intern geweld. Door Fatah en Hamas zijn dat jaar meer Palestijnse doden gevallen dan door toedoen van Israël.”
  http://extra.volkskrant.nl/opinie/artikel/show/id/2308

 23. 35

  @17: Ik zou me niet te veel illusies maken over de fijne Israelische gevangenissen, als je dat bedoelt. Die zitten ook boordevol met politieke gevangenen, die geruild kunnen worden. Israel is een democratische rechtstaat, maar dan vooral voor de mensen met een Israelisch paspoort. Palestijnen leven in een Israelische dictatuur, in feite. Zie het als een grote gevangenis, met zoals in elke gevangenis gevangenen die de baas spelen over andere gevangenen.

 24. 36

  @34: Goed punt, maar irrelevant. Wij boycotten Hamas nog altijd, laat staan dat wij ze financiëel en militair steunen (zoals we dat doen met Israel). Het gaat niet om wie de meest beschaafde partij is (dat lijkt me duidelijk), of waar je het liefst gevangen zou willen zitten (dat lijkt me ook duidelijk).

  Het gaat om onze rol in het conflict, als bondgenoot van Israel.

 25. 38

  @34 Amanda Kluveld schijnt niet te weten dat het huidige Fatah bestaat uit Quislings die door Israël en de VS worden bewapend. Zo “intern” was dat geweld tussen Hamas en Fatah dus niet…

 26. 39

  Wat raar zeg, dat als je met hulp van het Westen een volk 50 jaar onderdrukt en elke mogelijkheid op het vormen van een democratische, vrije en souvereine staat ontneemt, het juist de radicaalste elementen onder dat volk zijn die niet alleen van zich laten horen, maar ook het populairst zijn.

  De enige oplossing voor dit probleem is met grof geweld Israël Palestina uitjagen. Elke andere aanpak, waaronder niets doen, maakt je medeplichtig aan al het geweld wat er in Palestina plaatsvindt, zowel dat van Israël zelf als van Hamas en Fatah.

  Wat betreft provocateurs in demonstraties in Nederland: die heb je bij elke demonstratie, soms in dienst van de staat, soms alleen het werk doend van de staat. De echte losers zijn degenen die zich door provocateurs laten provoceren.

 27. 42

  @40, jij mag toch hetzes voeren wat jij wilt? is mede jouw blog en als het iemand niet bevalt kunnen ze altijd ergens anders camperen

  iedereen heeft zijn eigen stokpaardjes

  van chavez had ik als ‘rooie’ president heel wat meer verwacht dan de dictator die hij nu is, zelfde geld voor de eeuwige eenzijdigheid van van bommel, op zijn blog mag je als sp-lid niet eens kritiek leveren, wordt gelijk verwijderd

 28. 43

  Carlos, je moet je pas zorgen gaan maken wanneer de kritiek op jou verstomt. Je moet ze irriteren tot op het bot. Ze moeten je uitkotsen. Het liefst demoniseren. Breng ze het schuim op de bek. Je mailbox moet vollopen met haatmail en doodswensen. Maar ze komen toch steeds weer terug voor die endorfine-shot.

 29. 44

  Ik denk dat ik maar weer eens tijdje een hetze ga voeren tegen de koning van Patagonië, in 2003 al een beginnetje mee gemaakt, eens kijken hoe ik de reaguurders daarmee hopeloos kan verdelen.

 30. 50

  Carlos irriteert me niet,
  Emo kids; kan er geen medelijden mee hebben.

  Het is stank noch dank .
  Gewoon een observatie van je klanten.
  Doe er je voordeel mee ipv zitten te miepen als een zeehondje..
  Welcome to the club zegt de jager dan.

 31. 51

  @ anoniem

  Roep vooral op tot geweld, als jij denkt daarmee een bijdrage te leveren aan de wereld!

  Je mag ook gewoon je verongelijkte zelf blijven, als je daar gelukkig van wordt.

 32. 52

  Overigens beginnen de feestelijkheden nu echt op stoom te komen.

  Vrolijke leuzen etc. Alleraardigst, onderhoudend, en blijk gevend van een groot historisch besef!

  Leuk die “samenhang” in de marokkaanse gemeenschap.