Handel in wilde kaviaar verboden

Steurvangst in de Kaspische Zee Omdat de negen belangrijkste kaviaar-exporterende landen: Rusland, Iran, Azerbaijan, Kazakhstan, Turkmenistan, Bulgarije, Roemenië, Servië-Montenegro en Oekraïne niet konden aantonen dat hun steurvangst duurzaam is heeft het CITES geen nieuwe exportquota voor 2006 uitgegeven. De steur in de Kaspische Zee is een bedreigde diersoort en de handel erin valt dus onder CITES. Na de implosie van de Soviet Unie en de daarop volgende wetteloosheid is de steur in de Kaspische Zee zwaar overbevist geraakt (grafiek). Watervervuiling door o.a. de olie-industrie dragen ook bij aan het decimeren van deze vissoort. Er zullen pas weer exportquota worden uitgegeven als de betrokken landen aantonen dat hun legale vangst duurzaam is en ze de illegale vangst de kop in hebben gedrukt. Maar ook dan zullen de nieuwe quota veel lager uitvallen dan voorheen. Sturgeon have been in dire straits for some time and it has been clear that something drastic had to be done to stop the trade in illegal caviar and ensure that the legal trade is sustainable and properly regulated,” said Susan Lieberman, director of WWF’s global species programme. (Guardian)

 1. 2

  Da’s goed nieuws voor de Steur vissers, de prijs zal nu exploderen, de illegale handel stijgeren, en daar wordt de gemiddelde Steur visser alleen maar beter van, inclusief de lokale toezichthouders natuurlijk, want die moeten een oogje dichtknijpen.

 2. 5

  Misschien moeten we de consumenten van kaviaar maar eens aanpakken

  Dat is nu precies wat ze gaan doen. De verkoop verbieden.

  Overigens weet iemand iets van het kweekprogramma dat op *een of ander* Duits instituut wordt gedaan met de steur? Het verhaal is alsvolgt: De Europese steur (Acipenser Sturio) heeft twee ondersoorten, een Atlantische en een Mediterane. Van die Atlantische is nog enkel een populatie in de Dordogne (de rivier) over. Het Franse onderzoek instituut CEMAGREF probeert klaarblijkelijk daarmee te fokken en heeft een aantal aan een Duits instituut gegeven die daarmee wil fokken om ze weer in de Rijn en/of de Elbe uit te zetten. De enige nog levende steur die uit de Noordzee komt zit in een aquarium op Helgoland en die zou dan meegenomen worden in dat fokprogramma.

  Meer links naar die verhalen ben ik al een tijdje kwijt..

 3. 6

  Nee, ik weet niks van kweeksteur, het schijnt ook plaats te vinden in de regio rondom de Kaspische Zee. Maar of dat opgekweekte wildvang is of dat men de dieren al in gevangenschap laat paren, geen idee?

  Nu de handel in wilde kaviaar verboden is zal ze of illegaal gaan, of worden wit gewassen via het illegaal plakken van kweeklabels op wilde kaviaar, vermoed ik. Prijzen zullen in ieder geval stijgen, maar als de controle erop toeneemt wie weet? de ivoorhandel is ooit ook zo aan banden gelegd.