H1N1-vaccin is gewoon veilig

legervaccinLieve mensen… stop met elkaar angst aan te twitteren: het H1N1-vaccin is veilig! Vaccin-expert Marie-Paule Kieny van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zegt het vandaag zelf: leest AFP. Inmiddels zijn 65 miljoen doses tacohoest vaccin uitgegeven en bijgehouden. Hoezo nog maar weinig getest?! Op iedere tienduizend vaccinaties is er één met een negatieve uitwerking, van alle negatieve gevallen betreft 5% iets ernstigs waaronder óók overlijden. Maar bij deze gevallen waar iemand overleed is nochtans geen verband met de H1N1-vaccinatie gevonden. Dus stop nu eens met het rondstrooien van verwarring op de internets, lees geen Oekraïnse kranten die u normaal ook niet leest, blijf van die paniekknop af in uw Facebook, luister niet naar uw buurvrouw, collega of die puberende mutsen tegenover u in de trein, ga rustig slapen en morgen gezond weer op!

 1. 2

  Carlos, dan kun je hier vast wel uitleggen wat het vaccin op de lange termijn doet?

  Jouw stelligheid doet met denken aan wat mevrouw Cramer gisteren beweerde over ondergrondse opslag van CO2: het is écht veilig. Ja, ze heeft er al jarenlang ervaring mee.

 2. 5

  Roel Coutinho van het RIVM zei anders in het nieuws dat elke vaccinatie bepaalde risico’s inhoud. En dat het een kwestie is van afwegen. (Risico en nadelen van vaccinatie zelf vs risico dat je de griep krijgt en wat de gevolgen daarvan zijn en of de som dan positief uitvalt)
  Vandaar dat vooralsnog alleen risicogroepen worden gevaccineerd omdat bij die groepen de griep een grotere impact kan hebben.

 3. 6

  Domme vraag misschien, maar weten we al of het vaccin wérkt? Het risico kan nog zo klein zijn, maar als het vaccin niets uithaalt is het alsnog onverantwoord om toe te dienen.

 4. 8

  @5: Er zijn ook risico’s en die staan in het topic vermeld:

  0.01% van de gevaccineerden heeft een negatieve reactie, 0.0005% een ernstige negatieve reactie. Het lijkt me een relatief kleine moeite om dat af te wegen tegen de risico’s van de griep en de kans op immuniteit die de vaccinatie biedt tegen de griep.

  Daar zit verder nog één variabele bij die wat moeilijker grijpbaar is, namelijk de kans op besmetting, die (mede) af hangt van het percentage gevaccineerden in de populatie.

 5. 9

  Oh for God’s sake grow up Wilhemina woman! There’s always a margin, and now learned people are saying to the world “it’s not just safe, it’s very safe”.

  One wonders might there be a paranoid pill for the likes of you.

 6. 10

  Geen centje pijn gehad van de vaccinatie hoor. Jammer was dat ik ’s nachts al badend in het zweet en met forse keelpijn wakker was geworden. Naja, nog geen sombrero’s gezien i.p.v. sterretjes, dus het zal wel een fikse verkoudheid zijn…

 7. 13

  En als de WHO het zegt, is het waar. De WHO, die in 1992 pas homosexualiteit afschafte als geestelijke ziekte. Uiteraard lopen daar kundige mensen rond, maar dat is nog geen reden om het als absolute waarheid te zien. De WHO is ook een politiek orgaan met politieke belangen.
  Niet dat ik zeg dat het vaccin onveilig is, maar de wetenschappelijke arrogantie/hoogmoed in het stukje hierboven is toch wel typisch.
  We weten idd de lange termijn effecten niet, en of een vaccin uberhaupt werkt is nog maar de vraag (zie bijv. het artiekel in de Vrij Nederland van vorige week)

 8. 16

  10000 vaccinatie, 1 met problemen waarvan 5% overlijden (is dus 1 per 1.000.000 overlijdt).

  Ik meen me ter herinneren dat het sterftecijfer van de zwijnengriep nog lager is. Dus toch maar beter niet vaccineren?

  Oh, eigenlijk is het al gezegd.

 9. 18

  Ik heb nog nooit een griepspuit genomen, waarom nu wel.
  Of dat vaccin veilig is of niet interesseerd me verder weinig. Alleen de hype is al reden genoeg om het tegenovergestelde te doen.

 10. 24

  tuurlijk zullen julie zeggen dat het niet gevaarlijk is zolang je zelf niet gevaccineert word de boeling is gewoon menssen uit te moorden omdat er te veel bevolking is op de aarde het h1n1 virus is ont wikeld in een labo gedient om mensen te moorden julie biggin daarmee in het oosten van de aarde omdat daar de zwakste mensen woonen en wij al voor een deel onze natuurlijke weerstand hebben op gebouwd!!!!!!!!!!!!!!!

 11. 25

  tuurlijk zullen julie zeggen dat het niet gevaarlijk is zolang je zelf niet gevaccineert word de boeling is gewoon menssen uit te moorden omdat er te veel bevolking is op de aarde

 12. 26

  vevolg: het h1n1 virus is ont wikeld in een labo gedient om mensen te moorden julie biggin daarmee in het oosten van de aarde omdat daar de zwakste mensen woonen en wij al voor een deel onze natuurlijke weerstand hebben op gebouwd!!!!!!!!!!!!!!!

 13. 29

  Scherp MP (27), maar wel een grote gelijkenis met de tweede piek in prevalence (20), ik ben er niet zeker van dat de trend naar beneden is ingezet.
  Begin december wordt het koud, als het dan nog naar beneden gaat hebben we het wel gehad met dit virus (15 dgn weer) het is nu nog relatief warm. (theorie incidentie/prevalentie voor geïnteresseerden).

  Leuk om te zien dat de bijwerkingen vrijwel gelijk zijn aan de seizoensvaccinatie mbt het type reacties.

 14. 30

  Zeker leuk MP #29! Wat een geweldige lijst! De helft van de klachten gaat over de bijwerkingen van het prikken zelf?! Huiduitslag, jeuk, rode plek waar geprikt whoeaa! …en 5% kreeg spontaan diarree pppprrrrrooaaaaa!!!! 20% voelde zich “MOE” dat is altijd nog 80% minder dan de gemiddelde Nederlander want die is immers ALTIJD MOE!!!

  sorry hoor, ik was gisteren in een telecom winkel en daar zag ik een meisje totaal uit haar pan flippen omdat ze haar mobieltje twee dagen moest missen (voor reparatie) en sindsdien lukt het me gewoon niet meer: de Nederlander serieus nemen…

 15. 31

  SPAMFILTERRR

  True @#31 (ook qua §2). In dat verband raad ik wel aan: laat niét in uw schouder prikken (delicaat spierenstelsel) maar vraag de bips ofzo.

 16. 35

  Zie je wel! Bij jou hebben ze het dociel makende chipje geïnjecteerd!!!! GELOOF HEM NIET! ER ZIJN BEWIJZEN DAT HET ALLEMAAL EEN COMPLOT IS.

 17. 36

  Huiduitslag, jeuk, etc krijg je ook van een tetanus-serie of welke andere enting dan ook. Dat heeft niets met het vaccin te maken. Deze prik is niet veel anders dan andere griepprikken en wat mij betreft bieden ze deze aan iedereen aan. Wat een massahysterie wordt ervan gemaakt.

 18. 38

  @38: eerste link: 0 doden, alle 6 de allergische gevallen volledig hersteld, alles herleid tot 1 zending vaccins die inmiddels uit de handel is genomen.

  tweede link, 2 kinderen, waarvan bij 1 aantoonbaar de vaccinatie niet oorzaak was. Blijft over 1 dode mogelijk tgv. griepprik.