Grote economische grafieken verzamelpost

Het zal u niet ontgaan zijn, op Sargasso komt regelmatig een postje voorbij over de staat van de economie, hier en elders in de wereld. En onze reaguurders smijten dan graag met cijfers en feitjes om argumenten kracht bij te zetten. Omdat veel van dit zeer fraaie en bruikbare materiaal ondersneeuwt in de discussies van losse postjes, leek het me wel aardig om het allemaal maar eens te verzamelen. Dan kunnen we in de toekomst gewoon naar deze post verwijzen.
Directe aanleiding was een zeer uitgebreide spreadsheet van reaguurder Palestrina waarin de olieprijs in goud werd uitgedrukt. Zie hier het resultaat voor deze eeuw:Geheel in Web 2.1 stijl hoop ik natuurlijk dat jullie hiervoor materiaal aan (blijven) leveren en aangeven wanneer iets niet langer correct of valide is. Ik zal dan met enige regelmaat deze post actualiseren. Heb alvast een begin gemaakt, maar moet nog door de oude posts bladeren voor de mooie grafieken. Aanwijzingen helpen!
Omdat het een nogal lange post zal zijn, starten we hier met een inhoudsopgave. Gevolgd door de grafieken en een korte toelichting. Daar waar er geen copyright op zit, plaatsen we het hier, anders een klein plaatje en een verwijzing naar de site.
Iedereen op voorhand dank voor de input.

Inhoudsopgave (update 23-03-09):
Olieprijs 2000-2008 uitgedrukt in goud
Olieprijs in euro’s voor laatste drie jaar
Olieprijs in dollars tussen 1861 en 2008 (nieuw, 5-10-08)
Benzineprijs NL inflatiegecorrigeerd 1970-2008
Benzineprijs US inflatiegecorrigeerd 1980-2008 (Update, 5-10-08)
Diesel- en benzineaccijns, inflatiegecorrigeerd 1993-2008
Koers Dow gedeeld door goudprijs, 1928-2008 (Nieuw, 20-4-08)
Prijs goud, inflatiegecorrigeerd (US), 1914-2007 (Nieuw, 20-4-08)
Diverse grafieken met de ontwikkeling van de voedselprijzen (Nieuw, 22-4-08)
Gemiddeld inkomen Verenigde Staten 1913-2006 (Nieuw, 5-10-08)
Val beurs VS door kredietcrisis vergeleken met drie eerdere grote crises (Nieuw, 23-03-09)

Vanaf 4 januari tot en met 22 februari de olieprijs (vat) uitgedrukt in goud (ounces). De opwaartse lijn die de goudprijs in dollars laat zien, vertaald zich niet naar goud omdat die net zo hard stijgt.
Met dank aan Palestrina voor de data (nog niet online).
Hier een soortgelijke plaat over langere periode.

Olieprijs (vat) in Euro's op dagbasis, dus ook de koers van de dag zelf. Laat zien dat de olieprijs in euro's minder snel stijgt, maar toch ook records breekt.
Actuele stand is hier te vinden.
Hier een plaat met een combi van dollars, euro's en goud.

Olieprijs (vat) in dollars tussen 1861 en 2008, zowel werkelijke waarde als inflatiegecorrigeerd.
Het begin en het eind zijn onrustig, tussendoor viel het best mee.

De benzineprijs (euro loodvrij) per jaar vanaf 1970 tot heden gecorrigeerd voor inflatie. Waarin duidelijk wordt dat de stijging relatief meevalt en dat de piek nog niet bereikt is.
Uit het eigen Sargasso archief.

Ter vergelijking met het inflatiegecorrigeerde prijsverloop van benzine, hier de Amerikaanse variant (1980-2008).

Diesel- en benzineaccijns in Nederland tussen 1993 en 2008, inflatiegecorrigeerd. Hieruit blijkt dat die nauwelijks verandert door de jaren heen. Dit in tegenstelling tot het gevoel bij veel mensen.

De koers van de Dow Jones Industrial Average gedeeld door de koers van goud over een periode van tachtig jaar (1928-2008). De internetzeepbel is duidelijk zichtbaar.

Prijs van goud in dollars tussen 1914 en 2007. Zowel de oorspronkelijke prijs als inflatiegecorrigeerd (Verenigde Staten).
Veel meer cijfers en grafieken op deze site.

Op Wikipedia een collectie grafieken met voedselprijzen, voornamelijk VS.
Meer gegevens: FAO, Wereldbank, BBC.

Gemiddelde inkomen van Amerikanen in de periode 1913-2006. Van de altijd zeer interessante site Visualising Economics.

Huidige daling van de Amerikaanse beurs vergeleken met drie eerdere grote crises (oa die van The Great Depression). Wordt regelmatig bijgewerkt. De andere twee crises zijn al gepasseerd qua ernst, de ergste nog niet.

 1. 1

  Reeele goudprijs met voor inflatie gecorrigeerde prijs:
  http://www.inflationdata.com/inflation/images/charts/Gold/Gold_inflation_chart.htm
  Conclusie: goudprijs nog steeds laag?

  De invloed van wisselkoersen wordt naar mijn mening onderschat. Prijzen grondstoffen zijn hoog, maar dollar is wel gedaald ten opzichte van veel munten, vertekent dit het beeld niet gigantisch?
  Zelfde met aandelen rendementen van opkomende markten: gisteren stond een grafiek in de NRC die liet zien hoe goed aandelen opkomende markten het gedaan zouden hebben in de afgelopen jaren. Maar er stond bijvoorbeeld niet bij dat de Braziliaanse reaal in die periode flink in waarde gestegen is ten opzichte van de euro. Bepaalde dit het rendement in plaats van de koerstijgingen van de aandelen?
  Ik zou graag aandelen rendementen zien van verschillende landen gecorrigeerd voor valuta schommelingen om het werkelijke beurs rendement te zien.

 2. 2

  @Ketelbinkie: Toegevoegd. Thx.

  Overigens zijn grafieken over huizenmarkt, schuldenlast, export, en nog veel meer ook welkom hoor. Als het maar niet het standaard werk is (dow jones normaal, dat kan iedereen vinden).

  Denk wel dat ik de inhoudsopgave snel moet gaan splitsen in stukken. Anders zoek je je nog rot.

 3. 3

  Ik begrijp nooit goed waarom mensen de prijs van iets in goud willen uitdrukken.

  Zou ook in kokosnoten, of doodgeknuppelde zeehondjes kunnen, maar wat nou precies het doel is: mij niet duidelijk.

  En hoe kan ik precies de internetzeepbel zien aan dat ene grafiekje? Als je de Dow Jones zou delen door de prijs van Yahoo, zou het juist een dalletje zijn.

 4. 5

  @Richard: Waarschijnlijk omdat goud heel lang als een soort standaard heeft gediend waartegen valuta werden afgezet. En misschien omdat het waardevaster is, nog steeds, dan de meeste valuta?

  Overigens ben ik nog naarstig op zoek naar grafieken die alles in de gouden standaard van de Mars-reep uitdrukken.

  @Jan: En toch verdienen heel veel mensen er jaarlijks heel veel geld aan. Jaar in, jaar uit. Rara hoe kan dat.

 5. 10

  Steeph,

  Door goud als basis te gebruiken, dat is toch niks anders dan speculatie?

  Kun je beter microsoft nemen ipv goud. Dan zie je opeens dat alles de afgelopen 20 jaar veel goedkoper is geworden!

  Ik stel voor dat we de euro afschaffen en vanaf nu alleen maar betalen met aandeeltjes microsoft!

 6. 11

  @Steeph: Ik heb even niet genoeg tijd om te googlen naar De Beste Link, maar de Mars-standaard waar jij naar zoekt zie je ook veel terug als de “Hamburger standard” of de “Big Mac standard”.

 7. 16

  Steeph,

  Als je nou de inflatie in olie uitdrukt, hebben we dan een sterke euro of alleen maar een zwakke dollar?

  (oeps, I spoiled it)

 8. 17

  @Steeph
  Voordat iemand nu onmiddelijk met een barrel olie naar de goudsmit rent om die daar om te wisselen voor 100 ounce goud: het grafiekje heeft de eenheid “ounces gold / 1000 barrels”

  @Richard
  In olie of goud uitgedrukt zijn bijna alle munten zwak.

  @ZMC
  De hamburger standaard is leuk, maar niet zo bruikbaar. Het bestaan van de hamburgerstandaard betekent alleen maar dat de lui van McDonalds heel goed hun huiswerk doen wanneer ze de prijzen bepalen.

 9. 25

  @Steeph:
  1. als je diverse grafieken voor inflatie gaat corrigeren, moet je dan ook niet sec een inflatiegrafiek erbij zetten?

  2. De goudprijs is natuurlijk allang geen stabiele meetfactor meer. In een crisis storten alle beleggers zich op goud, waardoor die prijs omhoog schiet. Als je dingen in goud gaat uitdrukken, worden crises uitvergroot. Niet dat ik een beter alternatief heb overigens…

  3. Het is grappig om te zien dat het kwartje van Kok (1993) inmiddels de stuiver van Kok is geworden. (grafiek accijzen. Tip: geef de grafieken een nummer, ter vereenvoudiging van de discussie)