Groeten uit Maastricht

Stadhuis MaastrichtGeert Wilders heeft het erg goed gedaan in Limburg. Op veel plekken werd de PVV zelfs de grootste partij. Voordat ik naar New York vertrok, heb ik anderhalf jaar in Maastricht gewoond en op het eerste gezicht verbaast de uitslag me dan ook. Maastricht is een fijne stad om te wonen. Mooi. Veilig. Prachtige omgeving. Zeer rijk horeca-aanbod en er is duidelijk nog veel gemeenschapszin en een rijk verenigingsleven (als je dat leuk vindt).Eens per jaar is er een tsunami van carnevalisten.

Van multiculturele problematiek heb ik nooit iets kunnen ontdekken, al was het maar dat er weinig buitenlanders wonen. Met veel moeite heb ik een Turkse winkel gevonden en dat waren ook nog eens Alevieten, dus niet bepaald hard core islamisten.

Wat verklaart dan toch die populariteit? Denkt u even mee?

Us Geert: Geert is Limburger en dat telt. Maar wat dat betreft is er ook een vreemde spagaat. Is het u wel eens opgevallen dat je bij overheidsgebouwen in Limburg altijd twee vlaggen ziet hangen, de Europese en de Limburgse. De Nederlandse vlag is meestal afwezig. Maar ik ben benieuwd wat Wilders van deze on-Hollandse toestanden vindt. Past niet echt in zijn beeld van Hollandse reinheid en welvaren. Daarnaast kun je net zo goed spreken van Us Maxime en Us Maria.

DSM: Een dankstem van de mannen en vrouwen van DSM voor de gegarandeerde afname van waterstofperoxide. Toch weer een paar schaarse banen gered.

Islamitische schrik: Op 10 februari 2006 vond de eerste demonstratie tegen de Deense cartoons in Maastricht plaats, of all places. Misschien zit de schrik er nog steeds in. De jongens en meisjes (want dat waren het) spraken overigens met een sterk Limburgs accent wat hen in mijn ogen juist weer prima geïntegreerd maakt.

Schreeuw om aandacht: In veel Limburgse straatinterviews klinkt het dat de ‘huidige politiek’ over de hoofden van de mensen beslist. De gewone man wordt niet betrokken. Nee, dat kan het ook niet zijn. Wie serieus denkt dat Wilders zich door democratische procedures de vormgeving van het beleid en de strategie van de partij loslaat, heeft de laatste jaren doorgebracht in een mergelgrot.

Verongelijktheid: Dat lijkt me vooralsnog de meest plausibele verklaring. Het is me altijd opgevallen dat Limburgers (goed ik zal ze niet over een kam scheren, want er zijn ook heel veel leuke, lieve mensen) zo lopen te mopperen. Dat ze niet meedoen in Nederland (het is inderdaad een perifere provincie die er maar een beetje bij lijkt te hangen), dat ze niets te zeggen hebben (inderdaad worden in Rotterdam, Den Haag en Amsterdam genomen), dat ze hun eigen cultuur bedreigd zien (wel twee dagen extra vrij met carnaval verdorie!), en dat zelfs de plaatselijke elite volop meegaat in die verongelijktheid.

De laatste jaren waren geen goede jaren. Zelfs zo’n mooie en comfortabele stad als Maastricht loopt leeg. De kleine dorpen en steden kampen met werkloze, laagopgeleide en drugsverslaafde jeugd. Limburg raakt buitenspel en de Limburgers zelf lijken daar maar weinig verandering in te kunnen brengen. Er zijn maar weinigen die dat op nationaal niveau uiteindelijk willen verwoorden. Maxime komt altijd met carnaval even langszetten, maar reist de rest van het jaar natuurlijk heel de wereld af en is inmiddels net zo’n kosmopoliet als die verfoeide Haagse en Amsterdamse elite.

Of mis ik nog een plausibele verklaring?

 1. 1

  Dimitris, je laatste argument “verongelijktheid” mag dan wel plausibel klinken, maar hoe verhoudt dit zich tot die andere perifere provincie met leeglopende dorpen en werkloosheid? Ik denk aan Groningen, nog immer een rood bolwerk?

  Mvgr – B

 2. 2

  Wijd verspreide domheid, laag opleidingsniveau, en overlast van drugsrunners met Noord-Afrikaanse wortels. Katholiek, dus sterk hierarchisch ingesteld. En dan een sterke leider, harde taal met een zachte g. De winnende combinatie. Ik stel voor dat Wilders gouverneur van Limburg wordt en dat we over 25 jaar nog eens kijken hoe het erbij ligt.

 3. 3

  De NRC-Next van vandaag heeft welgeteld een hele dubbele pagina aan hetzelfde vraagstuk gewijd. Hun antwoord: iets wat naar clientelisme riekt. Limburgers willen geen ideologisch (gereformeerd) gelul, maar iemand die in ruil voor een stem iets voor ze wil doen.

 4. 4

  @1 Wat me opvalt in Limburg is dat de elite ook zo verongelijkt is. Daar waar lokale elites juist vaak hun oren laten hangen naar ‘het Westen’ en – ik durf het haast niet te zeggen – de hogere cultuur omarmen, is dat in Limburg helemaal niet het geval.

  Daar omarmt de lokale elite juist de volkscultuur en hossen ze, zoals Gerd Leers, altijd vrolijk vooraan. Je struikelt in M’tricht bijvoorbeeld over de operettes, volkstoneel, etc. terwijl je moeite moet doen om eens een fatsoenlijk concert te vinden.

  Ik heb de indruk dat die verongelijktheid juist door die elite in stand wordt gehouden. Maar ik heb nooit in Groningen gewoond, dus weet niet hoe het daar zit.

  Katholicisme klinkt ook wel goed.

 5. 6

  Op de radio zei Graus dat er 3 Limburgers bij de 9 parlementariërs zaten en de PVV als enige Limburg serieus heeft genomen.

 6. 7

  En verder:

  Een niet populaire lokale coalitie van CDA-PvdA-D66 en de seniorenpartij met juist nogal wat ambitie qua ‘hogere’ cultuur (culturele hoofdstad, project timmerfabriek).

  De al eerder genoemde (Rotterdamse) drugsrunners die al enkele dodelijke ongelukken hebben veroorzaakt.

  Een sterke hekel onder de autochtone bevolking aan alles wat van buiten komt (ook aan de hollènders).

  En verder denk ik dat ze in Maastricht gewoon een hekel hebben aan mensen die geen bier drinken :)

 7. 8

  Dimitri; Ik heb geen woorden voor jouw post. Alsjeblieft – je bent toch editor ofzo – trek die draak #4 eens terug en herschrijf het ! Ik bedoel, dat een anoniempje zoals ik wel eens trolt, maar een redacteur ?…

 8. 9

  Als Frankrijk Wallonie wel wil hebben, kunnen de limburgers dan niet bij Vlaanderen, lekker Vlaams Belang stemmen?

  Nu ken ik ook een Zuid-Limburgse Turk, en dat klinkt net zo raar als Surinaamse boeren uit Friesland, het accent klopt niet met het hoofd :) Heb ik zelf blijkbaar ook nog vooroordelen.

 9. 10

  Zeg dimitri, wanneer ben jij voor het laatst in Limburg geweest? De laatste paragraaf klopt van geen één kant. Maastricht loopt leeg? Maastricht loopt vol! Er is serieus woonruimtegebrek (al decennia). Verder is er een serieus buitenlanderprobleem, niet alleen in Maastricht, maar ook in de meeste gemeentes ten oosten van de Maas. Duitsers komen massaal woningen opkopen en vormen bv. in Vaals al de grootste bevolkingsgroep. Dat kinderen in kleine dorpen massaal aan de drugs zouden zijn is baarlijke nonsens, al was het maar omdat er nauwelijks kinderen in de kleine dorpen zijn, die in rap tempo vergrijzen.

  De schrik voor de islam komt vrijwel volledig van TV, want de gemiddelde dorpeling heeft nog nooit een moskee gezien (of hooguit misschien tijdens de vakantie in Antalya) en een dorp met minder dan 2000 inwoners met een gezin met een donkere huidskleur is een rariteit. Voor je shoarma moet je naar de stad, alleen een Chinees kom je in elke plaats tegen. Van diezelfde TV komt ook het idee dat er te licht gestraft wordt. Niet dat veel mensen een moord van dichtbij hebben gezien, maar iedereen denkt dat een moordenaar er met 6 weken schoffelen vanaf komt en dat TBS een soort Center Parcs is.

 10. 14

  @6 “Op de radio zei Graus dat […] en de PVV als enige Limburg serieus heeft genomen.”

  … door hem tot twee maal toe op de lijst te zetten?!? Misschien is die domme-rukkers-verklaring @2 toch niet zo slecht.

 11. 15

  @14: Limburgers stemmen wel graag op Limburgers. Ik denk dat bv. het vertrek van Camiel funest is geweest voor het stemmenaantal van het CDA in Zuid-Limburg.

 12. 16

  Hier in Drenthe zijn we gezegend met nog een forse uitloper van de Biblebelt. Plaatsen als Hollandscheveld, Noordscheschut, Elim.
  De bevolking is overwegend Blank-spekkig, niet al te hoog opgeleid, hard werkend, betrekkelijk welvarend en natuurlijk voor het grootste deel behoorlijk christelijk of christelijk opgevoed.

  In Elim zit het percentage PVV-stemmers rond de 25%
  In Hollandscheveld en Noordscheschut iets lager.

  Argumenten om op PVV te stemmen:
  1- Als de dood voor moslims, als de dood dat de moslims ervoor zullen zorgen dat ze niet meer hun geloof mogen aanhangen. Let wel: we hebben hier niet te maken met een bevolking die onverschillig staat tav. het wereldleed. Ze delen graag als het nodig is.
  2- Geen vertrouwen in de overheid, het is niet voor niets dat boer Koekoek met zijn partij uit Hollandscheveld kwam.
  De mensen hebben het gevoel dat ze niet serieus genomen worden, dat ze minder toebedeeld krijgen dan de mensen in de stad en dat is helaas ook wel een beetje zo. Ze zijn te vaak besodemieterd en staan machteloos.
  3- Het draait om geld en autonomie.
  Deze mensen werken hard. vaak in de landbouw, in de bouw of in de productie. Ze hebben niet het gevoel dat ze hun zuurverdiende geld zelf mogen besteden aan zaken die ze zelf belangrijk vinden. De overheid wordt gezien als grote graaier. Er wordt geld uitgegeven aan een ‘onzinnig’ theater, iets waarvan ze geen/nauwelijks gebruik maken. Al het gemeenschapsgeld verdwijnt naar projecten waar ze toch niks aan hebben.
  Ze willen baas zijn over eigen beurs.

  Maar goed, het gaat dus gewoon niet om moslims.

 13. 17

  @4: “Daar omarmt de lokale elite juist de volkscultuur en hossen ze, zoals Gerd Leers, altijd vrolijk vooraan.”

  Dat is belangrijk. Als je naar Den Haag vertrekt (of een belangrijke “Hollandse” bestuursfunctie betrekt), wordt je verdacht. Dan moet je bij tijd en wijle op de afspraak zijn om te bewijzen dat je geen oom Tom bent geworden. Verhagen doet dat bv. onvoldoende (die wil zich ook duidelijk aan zijn Limburgse wortelen onttrekken). Zo iemand is niet te vertrouwen.

 14. 18

  @16 Limburgers stemmen wel graag op Limburgers.

  … dus ook als het een zwangere-vrouwen-meppende, rekening-niet-betalende -het spijt me; ik kan er niks anders van maken- randdebiel is? Ik doel overigens op Grauss; niet op Wilders.

 15. 20

  @19: Toch al 3 jaar niet meer. Verder vergeet je de duizenden illegale bewoners (veel studenten staan niet bij de gemeente geregistreerd en het aantal buitenlandse studenten dat illegaal huurt stijgt voortvarend).

  Verder denk ik (uit ervaring van jongeren uit dorpen puttende) dat je verhalen in het NRC pure hype zijn. Je hebt echt een kleine minderheid lopen opzoeken. Wel weer een mooi voorbeeld van hoe de media angsten voorschotelen aan de Limburgers. Jij bent (mede) oorzaak van de PVV-overwinning.

 16. 22

  Ik reageer bijna nooit op blogs, maar hier moet ik toch wel even op reageren.

  Wat een dramatisch generalistisch stukje. Alsof men zomaar even alle Limburgers op een hoopje kan vegen en verklaren wat hun redenatie is.

  Het is nog steeds maar een kwart van de Limburgers die op de PVV stemt. Drie kwart dus niet…

 17. 23

  Het is inderdaad prachtig wonen, ze hebben niets te klagen daar, het zijn gewoon de grootste zeikerds van NL. In 1935 hadden de bruinhemden de grootse aanhang in Drente en Limburg, namelijk 11 en 12% NSB stemmers tegenover 8% voor de rest van Nederland. Een deel van de Wilders stemmers van nu heeft dus nog NSB gestemd, dat kan niet anders.

 18. 24

  @23: Ik denk dat je weinig 93+ jarige Limburgers vindt die hebben gestemd deze verkiezingen en als je er eentje weet te vinden die iets anders dan CDA gestemd heeft, stuur ik je een kratje Alfa.

 19. 25

  Nu vallen toch 3 dingen op.
  1) Er heerst hier blijkbaar een gedachte dat als je nog weinig moslims dan wel buitenlanders in je omgeving hebt je geen PVV mag stemmen, want ja, je hebt er geen last van. Wellicht willen deze mensen die lasten van de multi culturele samenleving ook helemaal niet krijgen en stemmen ze daardoor om de problemen te voorkomen in plaats van ze eerst te laten ontstaan, dan ze tig jaar niet aan te pakken, niet te benoemen en vervolgens nog niks te doen.
  2) Blijkbaar wordt een verslechterende economie automatisch gelinkt aan de zondebok zoeken bij de buitenlanders. Ik heb Wilders niet zo iets horen zeggen, maar wellicht dat iemand mij een link kan geven waarin hij wel zoiets zegt?
  3) Consequent als ergens PVV gestemd wordt moet er een verklaring gezocht worden. Dan denken we allemaal na over wat de reden kan zijn, maar we vragen het die mensen niet. En als we het een keer die mensen vragen dan vegen we hun redenen van tafel en zijn vervolgens verbaasd dat ze de volgende keer weer PVV stemmen.

 20. 27

  @25 “Consequent als ergens PVV gestemd wordt moet er een verklaring gezocht worden.”
  Ja, want in de haalbaarheid van hun voorstellen, kan’t’m niet zitten.

 21. 28

  Zou het niet kunnen dat de PVV, doordat ze politiek een andere toon aanslaan als wat voorheen de norm was, misschien zien als een partij die wat kan veranderen?

  Dat veel mensen denken omdat Wilders een probleem bij de naam noemt dat hij het dan ook bij de naam kan aanpakken?

  Dat het zo niet werkt weten diezelfde mensen eigenlijk ook wel, maar men wil toch het eerst maar zien. Misschien zelfs een soort van underdog-medelijden.

 22. 29

  Limburgs chauvinisme is de meest plausibele verklaring. In Limburg bestaat veel aversie tegen ‘De Hollander’. Tegelijkerijd bestaat er een groot minderwaardigheidscomplex tegenover diezelfde ‘Hollander’.
  In het Zuiden stemmen ze altijd massaal op iemand uit de streek. Zie Camiel Urlings en Maria v/der Hoeven.

 23. 30

  De politiek is nu een echte televisiedemocatie. Wil je goed scoren als politicus, dan moet je op tv wezen. En dan richt je je dus op de grootste groep, de Randstad. En dan het liefst zonder accent, want met (zwaar) accent wordt je daar weer niet serieus genomen.

  Geert komt uit Limburg, dus dat helpt, al heb ik niet het idee dat hij zich nou heel erg op Limburg heeft gericht. Daarnaast is de PVV vooral een tegenstem, tegen alles waar Den Haag en Holland voor staat. Dan maakt het niet zo heel veel uit wat de ideeën precies zijn.

 24. 31

  Groeten uit het “gezellige Bourgondische” Maastricht, maar “anders zijn” is niet “Sjiek en Sjoen” en dus aanpassen en “gezellig” meedoen is verplicht! Gatver! Mag ik als import/vrije “Schrieuwende Holländer”/Achterhoeker effe over zo’n nare gefrustreerde halve fascist uit de zieligste provincie heen kotsen??? (dat is dan 1 dure Limburgse kotsvlaai) Niet alleen de prachtige binnenstad van het dictatoriale Maastricht is middeleeuws, veel mensen zijn en denken dus ook nog steeds duister middeleeuws! Vernieuwing en verbreeding kan angstig zijn! Men is bang voor het vreemde en wil mede daarom extra behouden. Hoog tijd dus voor extra educatie en voor volledige secularisatie hiero! Goed onderwijs en uiteraard de mogelijkheid voor iedereen om te kunnen studeren is blijkbaar weer ernstig essentieel anno 2010! ! ! Groeten, een gezonde vrijdenker. En trouwens, vrouwen die zich om welke reden en in welke mate dan ook bedekt kleden kunnen een prachtige verschijning zijn. Laat een ander toch gewoon lekker zijn ding doen! Ieder zijn ding. Lang leve de verschillen. Let’s have a Party!

 25. 32

  Een veel gehoorde Limburgse kreet: het is niks en het wordt niks.
  En altijd verongelijkt zitten zeiken over de Hollanders die de baas zijn komen spelen (met een pilsje erbij) zonder verder een poot te verzetten.
  Volgens mij is het laatste punt recht in de roos.

 26. 34

  @su eerder Aken en Luik i.d.d. Geldt trouwens ook voor de Randstad: Randstedelingen vinden de perifere gebieden weer belachelijk ver (wel twee uur rijden!) en lopen daar ook de deur niet plat.

  Zo zie je maar (zei opa), beetje contact tussen de verschillende bevolkingsgroepen haalt een hoop problemen weg. Niet voor niets dat pvv in steden het slecht doet. Je komt daar een hoop moslims/buitenlanders tegen. Daaronder aantal klootzakken, maar ook veel aardige, lieve goede mensen. Als je ergens in een randgemeente woont of in de periferie zal je het toch meer met de (negatieve) verhalen moeten doen.

 27. 36

  Ik woon al ca. 28 jaar in Limburg. Bijna alle verklaringen die hierboven worden gegeven kan ik wel onderschrijven. Typische Limburgers hebben inderdaad een nogal gesloten cultuur en ze geven graag af op alles dat niet Limburgs is. Je wordt hier niet geaccepteerd als buitenstaander, en dat ben je al zodra je niet in Limburg geboren bent en/of het dialect niet spreekt met een voldoende authentiek accent. Dialect + accent is een belangrijk deel van de Limburgse identiteit, elke Limburger wordt geacht het geboortedorp van elke andere Limburger te kunnen horen aan het accent en/of specifieke zegswijzen. Spreek je met een “Hollands” accent dan val je automatisch door de mand, hoor je er niet bij.

  Dimitri, Aken en Luik betekenen hoogstens wat voor Maastrichtenaren omdat men de eigen stad graag vergelijkt met deze grotere buren (en graag wat neerkijkt op de rest van de provincie, de boeren). Voor de rest van Limburg speelt dit veel minder. Daar is de blik in het algemeen tamelijk strak naar binnen gericht, niet echt over de lands- of provinciegrens. En men veracht Maastrichtenaren, want die zijn arrogant. Misschien wel een beetje zoals Amsterdammers worden gezien in de rest van Noord-Holland…

  Het is hier natuurlijk niet alleen maar ellende. Er zijn heus wel genoeg mensen met een open blik en prettige mentaliteit, daar ken ik er aantal van en hun aantal is naar mijn gevoel ook groeiende. En ja, daaronder ook dialectsprekers, niets op tegen. Dus mede daarom zal ik ook niet meer vertrekken. En verder vooral omdat ik hier mijn partner heb leren kennen. Maar om te zeggen dat ik “ingeburgerd” ben gaat te ver.

  Inburgeren, waar dan ook, ligt ook niet in mijn karakter. Daar moet ik eerlijk over zijn.

 28. 37

  Dwang is kut! Ik kom oorspronkelijk dus niet uit Zuiden, woon ruim 5 jaar in Maastricht, maar ze kunnen er wat van hier…op de ouderwetse dictatoriale wijze. En alternatieve mogelijkheden….hebben ze nog nooit van gehoord hier. Als je al iets enthousiasts voorstelt in die richting krijg je weer die zuurkool gezichten, en krijg je waarschijnlijk een flinke steek achteraf in je rug. Buitenstaanders hebben ze toch maar flink moeite mee…studenten merken het hier ook wel hoor. Jammer dat het allemaal zo naargeestig moet hier. Hoezo Bourgondische gezelligheid?!?! Alleen als je braaf mee doet. En er helemaal bij horen doe je dan nog niet…want je blijft een te directe “Schrieuwende Holländer”, die ze het liefst weg laten rotten. Als je als toerist maar geld komt brengen, dan “lachen” ze je nog wel schijnheilig toe…maar achter dat masker…eng!

 29. 38

  Individualisme/autonomie en anders zijn lust men hier niet echt…je moet mee doen in the South of Helland. Ja daaaaag, lekker niet dus! Lekker op mijn eigen manier! Persoonlijke keuzes, en fuck bemoeizucht! Ik vind het ook jammer dat bijv. de moslim gemeenschap etc. niet feller agereert tegen die bemoeizucht en intolerante bejegening van een percentage landgenoten in de vorm van protest en demonstraties. Waar blijft het tegengeluid tegen de verharding, intolerantie etc.? Je hoort wat dat betreft weinig tegenwoordig; iedereen hangt lui achter de computer….(ik gedeeltelijk, haha..) Opkomen voor de individuele vrijheden/ontplooiing bedoel ik dus en bescherming v/d persoonlijke levenssfeer! Is toch een elementair recht dacht ik!

 30. 39

  Als je niet in Limburg bent opgegroeid, dan zul je het waarschijnlijk als Hollander nooit begrijpen. Ik snap precies waarom zoveel idioten op de PVV stemmen. Het is de volksaard, niets meer, niet minder. Het is een negatief ingesteld zooitje (met name rond Kerkade, Heerlen, Landgraaf Brunssum) dat altijd de schuld bij anderen legt.

  Ok, het klopt dat de mijnen gesloten zijn door Hollanders en dat die Hollanders de mooie baantjes daar hadden. Dat er in die regio pas hoger onderwijs kwam met de universiteit in Maastricht, meer dan 100 jaar nadat Limburg bij Nederland kwam. etc etc. Je snapt het wel, maar ook weer niet. Je kunt het eikels noemen en zielige oetlullen, het zijn an sich aardige mensen, veel gezelliger en grappiger dan in de rest van Nederland, maar met een ongelooflijk verwrongen wereldbeeld… ik weet niet waar je meer aan hebt.

  Maarrrrr… de mensen daar zijn nog niet half zo erg als de lui in Rucphen. Dat zijn gewoon randdebielen. DIE MENSEN HEBBEN GEEN ENKELE REDEN OM IETS AF TE SCHUIVEN. DIE MENSEN ZIJN GEWOON ENG!!

 31. 40

  voor de gene die het niet bevalt in limburg,ga dan lekker weg.
  wij willen geen multiculture samenleving, holland wel? prima blijf dan maar lekker weg hier.
  als ik een keer naar de dierentuin wil ,ga ik wel naar de randstad
  doei groeten uit mestreech

 32. 41

  alle limbo’s uit a’dam weg? blijf toch lekker lokaal met je stemrecht en bemoei je niet met mijn straat*, dan doen we (hier) ook niet moeilijk over accenten&carnaval ;) /hele dikke ironie
  *amsterdam

 33. 43

  Dan vraag ik me af waar je in Maastricht hebt gewoond als je weinig buitenlanders ziet.
  En dan zijn de wijken om maastricht vol met laag opgeleiden en drugsverslaafde jeugd.
  Wat een slecht stuk dit en ver van de werkelijkheid.
  Komt op mij over als een laatste stuiptrekking om de pvv neer te halen.
  En omdat in Limburg zoveel PVV is gestemt zijn opeens de limburgers ook al fout als ik zo hier en daar de laag ontwikkelde opmerkingen hoor.
  Wat een bullshit.

 34. 44

  Met de Hollanders is het zo dat als er straks weer eens een terroristische Moslim opduikt in Nederland dat ze hulp en moord roepen.
  ZEKER als er een aanslag zal zijn.
  De Limburger zegt dan..tja hebben dat altijd al gezegt..maar jullie wilde weer niet luisteren.

 35. 45

  De meeste mensen die zich hier in negatieve zin generaliserend uitlaten over Limburgers staan zelf op hun achterste benen als Wilders iets generaliserends zegt over allochtonen. De hypocrisie viert hoogtij.

  Zelf denk ik dat het volkomen logisch is dat de Limburgers en Brabanders hun regio niet net zo’n grote puinzooi willen laten worden als R’dam, A’dam of Den Haag. Uiteindelijk heeft menige Nederlander nooit voor de multiculturele samenleving gestemd. Ze kregen hem simpelweg door de strot geduwd en er was geen fatsoenlijke partij die bereid was iets aan de massale immigratie te doen of zelfs maar naar kritiek hierover te luisteren.

  Nu, decennia later, geldt dat de multiculturele samenleving een gegeven is, in ieder geval in de Randstad. Maar sommige regio’s die nog grotendeels hebben kunnen ontsnappen aan het multiculti-paradijs van de PvdA, D’66 en GL tellen hun zegeningen en gaan voor het meest duidelijke signaal aan Den Haag. Stoppen met die handel, geen generaal pardon meer, geen gezinshereniging, importhuwelijken, hogere minimumstraffen, en minder in plaats van meer islam. Te lang is men bij de mainstreampartijen Oostindisch doof gebleven en de problemen zijn alleen maar groter geworden, en onbeheersbaar in vooral de grote steden.
  Inmiddels groeien in onze economie de bomen niet meer de hemel in en moeten er eindelijk eens echte keuzes gemaakt worden. Korten op van de ontwikkelingshulp, heronderhandelen met Europa over de opt-outs (in bestaande verdragen) en de bijdrage aan Brussel, stoppen met de miljardeninvesteringen die in de Vogelaarwijken worden gepompt en alle dure klimaat-maatregelen waarvan niemand kan bewijzen dat ze een deuk in een pakje boter slaan.

 36. 46

  @Karel, Als ik mij niet vergis, groeien de bomen in het zuiden des lands al decennia lang niet meer tot in de hemel en financiert holland dat rustig door …
  Bij het generaliseren tav brabo’s/limbo’s ontgaat je de ironie waarschijnlijk. Deze regio heeft in mijn ogen gewoon geen hollandse mentaliteit en cultuur, negeer mij maar als je het daarmee oneens bent.
  Ja, holland is iets anders dan nederland … maar zelfs ons paspoort raakt daarover in de war …
  Vraag 2
  Bent u het met ons eens dat waar in een vreemde taal naast een herkenbare vertaling van «Holland» ook een herkenbare vertaling van «Nederland» of «Nederlanden» bestaat deze laatste beschouwd «moet worden als de meest juiste vertaling van de naam van ons land? Zo nee, waarom niet?
  [x]

  Laten we splinters nu niet gaan aanzien voor balken en een gevoel voor ironie blijven koesteren … er is nog tijd genoeg om te gaan navelstaren

 37. 47

  @DJ,

  Ja, Limburg en Brabant zijn anders dan de rest van het land, met een sterkere regionale identiteit en een sterkere sociale cohesie.

  Maar dat is niet het punt. Naar mijn mening draait het namelijk helemaal niet om Holland vs Limburg/Brabant, maar om de tegenstelling multicultuur/monocultuur. Ik denk dat de huidige steden in de Randstad qua samenstelling een schrikbeeld vormen voor veel mensen uit het Zuiden. Ze willen niet dezelfde vervreemding gaan ervaren die veel autochtonen in de vier grote steden (hebben) moeten doormaken.

 38. 48

  @Karel, Mee eens, maar de biologie leert dat monoculturen minder robuust zijn (zwak/wankel). Vervreemd van elkaar zijn wij allang, zie de hollanders die zich willen vestigen in het zuiden, of noorderlingen (fr/gr/drent) die zich willen vestigen in de randstad (‘het’ westen), of god helpe hen, het zuiden. Het doen voorkomen alsof die vervreemding slechts door ‘buitenlanders’ wordt veroorzaakt is wel een enorme vereenvoudiging van begrippen. Ook het hameren op staatssteunafhankelijkheid (in algemene zin) doet in deze dan toch snel wat hypocriet aan. Je kunt mensen met een NL paspoort grondwettelijke rechten (en plichten) niet ontzeggen omdat iemand zich vervreemd (gepasseerd?) voelt. Het zuidelijke perspectief van een monocultureel NL geeft een veel te beperkt perspectief, in mijn ogen een vals perspectief uit vervlogen tijden die nooit zullen terugkeren.

 39. 49

  @Karel: Ja, Limburg en Brabant zijn anders dan de rest van het land, met een sterkere regionale identiteit en een sterkere sociale cohesie.

  Ja, met zulke ‘fijne’ steden als Eindhoven, Tilburg, Helmond, Roermond en Venlo. Maar dat zal ongetwijfeld door de vele allochtonen komen.

  Ik denk dat de huidige steden in de Randstad qua samenstelling een schrikbeeld vormen voor veel mensen uit het Zuiden.

  En voor mij als Westerling zijn de hordes half-geletterde Brabo-jongeren die met elk festival hier de boel komen afbreken een schrikbeeld. Deal with it. Of verklaar je onafhankelijk en laat geen enkele vreemdeling toe of stop met klagen.

 40. 50

  @DJ. Monoculturen zijn geen soort organisme dat is verwikkeld in een ‘survival of the fittest’.
  Sterker nog, een bekende Harvard socioloog (Putnam) heeft (tot zijn eigen ongenoegen) aangetoond dat juist multiculturele maatschappijen allerlei typische problemen kennen, die monoculturele samenlevingen in veel mindere mate hebben. Monoculturen staan daarom juist sterker en juist niet zwakker. Zie hier: http://www.nrc.nl/opinie/article1812927.ece/De_prijs_van_immigratie_door_grote_verschillen_kruipen_mensen_in_hun_schulp

  Ten tweede ben ik het er volledig mee oneens dat de aankomst van een Hollander evenveel vervreemding met zich meebrengt voor de lokale Limburger als de aankomst van een Marokkaan, Irakees of Somalier. Onvergelijkbare grootheden. En dan heb ik het nog niet eens over de relatieve aantallen. A’dam bijvoorbeeld is al in meerderheid allochtoon, illegalen uiteraard niet meegeteld.

  Bij Wilders gaat het trouwens voornamelijk om het laten opdrogen van verdere kansloze migratiestromen naar Nederland en niet om het terugsturen van allochtonen ‘an sich’ (behalve wanneer ze crimineel gebleken zijn). Mensen met een Nederlandse paspoort die zich aan de wetten en regels houden hebben dus niets te vrezen.

  Dan, over het valse perspectief uit vervlogen tijden: misschien, maar in plaats van de deuren open te houden, kun je ze ook sluiten en er voor zorgen dat de rotzooi niet nog groter wordt. Wellicht beperkt het zich dan grotendeels tot de Randstad.

 41. 51

  @Karel, de zuidelijke monocultuur is naar binnen gekeerd en conservatief, dat is dus iets dat gekenmerkt wordt door het ontbreken van flexibiliteit, dynamiek en veerkracht.
  Als je hoge omes aanhaalt om je punt te maken, ga dan niet selectief winkelen in interpretaties.
  Abstract: Ethnic diversity is increasing in most advanced countries, driven mostly by sharp increases in immigration. In the long run immigration and diversity are likely to have important cultural, economic, fiscal, and developmental benefits. In the short run, however, immigration and ethnic diversity tend to reduce social solidarity and social capital. New evidence from the US suggests that in ethnically diverse neighbourhoods residents of all races tend to ‘hunker down’. Trust (even of one’s own race) is lower, altruism and community cooperation rarer, friends fewer. In the long run, however, successful immigrant societies have overcome such fragmentation by creating new, cross-cutting forms of social solidarity and more encompassing identities. Illustrations of becoming comfortable with diversity are drawn from the US military, religious institutions, and earlier waves of American immigration. [x]

 42. 52

  @Karel:
  Ten tweede ben ik het er volledig mee oneens dat de aankomst van een Hollander evenveel vervreemding met zich meebrengt voor de lokale Limburger als de aankomst van een Marokkaan, Irakees of Somalier.

  En de vervreemding die optreedt door de migratie van het Zuidelijke geboorteoverschot naar het Noorden? In mijn randstad is de meerderheid van de eerstejaarsstudenten Brabants, en dat is niet tot ieders genoegen kan ik je vertellen. Als jij zo gekant bent op “Eigen bodem voor eigen volk”, wil je dan misschien jouw volk bij je houden? Gelijke monniken, gelijke kappen moet jou niet vreemd zijn.

 43. 53

  @DJ. Die samenvatting doet geen recht aan de centrale bevindingen van Putnam’s research. Bovendien was hij zelf niet erg blij met de uitkomsten; hij heeft om die redenen alles nog maanden lopen narekenen om te zien of hij de uitkomsten niet op een andere manier kon verklaren. De lange NRC-tekst geeft daarentegen wel een goed beeld van de uitkomsten, minus alle optimistische nuanceringen en anecdotes van Putnam die met het feitelijk onderzoek niets te maken hebben en die hij heeft toegevoegd om de uitkomst wat te verzachten voor de progressieve lezer.

  Volkskrant journalist H.J. Schoo schreef het volgende over Putnam’s nuanceringen:

  Hoop ontleent Putnam uiteindelijk aan drie zaken: de kleurenblindheid van het huidige Amerikaanse leger, de mate van integratie in Amerika’s evangelische megakerken en het thans gangbare gemengd huwen binnen de oude (Europese) immigrantenpopulatie, ooit ook water en vuur.

  Het is nuttig dat Putnam ons vaak somberende Europeanen met de neus op deze immense verworvenheden drukt. Maar het roept tegelijk de vraag op of die voor de – afwijkende – Europese immigratie-ervaring enige geldigheid hebben. Zelfs als dat zo is, zal het menselijkerwijs nog bijna een eeuw duren aleer we Amerika’s prestaties ook de onze kunnen noemen.

  http://www.volkskrant.nl/archief_gratis/article590447.ece/De_prijs_van_immigratie

 44. 54

  @Karel, de gegeven samenvatting is de samenvatting zoals opgesteld door Robert Putnam zelf en de gegeven link geeft je direct zijn originele wetenschappelijke publicatie. Het is wat arrogant te stellen dat deze samenvatting geen recht doet aan zijn werk … het is zijn werk

 45. 55

  Helaas verbaasd mij de hoge PVV-score in Kerkrade en de rest van Limburg niet.
  Ik heb tot mijn 15de in Kerkrade gewoond, daarna heb ik nog 4 jaar in Heerlen gewoond en sinds 1997 woon ik in de randstad.
  Jarenlang heb ik de hoop gehouden dat in Heerlen en omgeving de SP de magneet zou blijven voor allerlei op drift geslagen personen. Helaas is in Zuid-Limburg nu toch hetzelfde gebeurd als in Venlo en omgeving.

  Vooral Kerkrade wordt bevolkt door zeer benepen figuren die bezwaar hebben tegen iedereen die maar een beetje afwijkt. En mocht je het wagen ook maar de minste kritiek te hebben op Kerkrade of Limburg, dan kun je het al helemaal vergeten. Een onbeschofte en achterbakse behandeling zal je deel zijn.
  Aan Heerlen heb ik veel betere herinneringen, maar dat komt ongetwijfeld omdat ik rond mijn 16de had besloten mijn blootstelling aan benepen en negatieve figuren tot een minimum te beperken. (“Echte Kerkraadse” middelbare school ingeruild voor openbare middelbare school in Heerlen, weekenden vaak in Nijmegen of Maastricht bij vrienden die daar studeerden).

  Vooral in Parkstad Limburg is al jaren een schifting aan de gang waarbij vrijwel alle hoogopgeleiden, “afwijkenden” en mensen met ambitie de regio verlaten. Dat er zo veel PVV gestemd is, zal dat proces alleen maar versterken.
  Ondanks dat ik jaren geleden voor mezelf heb gekozen en er weg ben gegaan, heb ik me wel altijd nog redelijk betrokken gevoeld bij Zuid-Limburg. Maar de hoop dat het gebied zich positief ontwikkelt, is nu eigelijk wel helemaal weg. Ik ben geshockeerd en boos, maar ook heel blij dat ik daar weg ben. Het is misschien beter dat ik er me niet meer druk over maak, ze zoeken het zich maar uit in Limburg. Behalve mijn ouders en wat familie heb ik er niets meer te zoeken.

 46. 56

  @55 wat u doet is sublimeren van een gevoel van (politiek) verlies en u koppelt dit aan uw persoonlijk verlies, namelijk uw heimwee naar Limburg. Kortom, vroeg of laat keert u weer terug :o)

 47. 57

  DJ, lees nu alsjeblieft gewoon dat stuk van Schoo en wat hij vertelt over Putnam’s onderzoek. Nog maar een citaat dan:

  Diversiteit, aldus Putnam, is onvermijdelijk door de toenemende immigratie, maar is ook een belangrijk pluspunt. Bewijsstuk 1: Onze eetgewoonten worden erdoor verrijkt. Wijlen mr. G.B.J. vond deze claim terecht al zwaar overtrokken. Bewijsstuk 2: Immigratie/diversiteit vergroot de creativiteit. ‘Zo zijn er onder de Nobelprijswinnaars, leden van de National Academy of Science en regisseurs die een Oscar hebben gewonnen, drie tot vier keer zo veel immigranten als in Amerika geboren Amerikanen.’ Klinkt goed, maar het is de wereld op haar kop. Die prijsdieren kregen immers toegang tot de VS vanwege hun aantoonbare artistiek of wetenschappelijk talent en ontplooiden zich al, veelal in weinig diverse Europese natiestaten, vóór zij in het beloofde land arriveerden.

  Ook Putnams andere bewijsstukken missen overtuigingskracht. 3: Immigratie verhoogt het nationaal inkomen. Zolang niet elke immigrant in de bijstand belandt, klopt dat inderdaad. Maar geldt dat ook voor het inkomen per hoofd van de bevolking? In Nederland beslist niet. 4: Immigratie helpt ‘een aantal problemen van vergrijzing’ op te lossen. Een genuanceerde uitspraak waar je veel kanten mee op kunt. Het is in ieder geval andere koek dan het vaak gedebiteerde: immigratie lost de vergrijzingsproblematiek op – wat aantoonbaar onjuist is.

  Ten slotte 5: Immigratie leidt tot inkomensoverdrachten naar (arme) geboortelanden die bij elkaar groter en effectiever zijn dan alle ontwikkelingshulp tezamen. Dit is een belangrijk punt, maar voor ontvangende landen amper reden om, los van economische noodzaak, grootschalige immigratie toe te staan die een aanslag doet op hun sociale kapitaal, de samenhang van hun samenleving.

  Want dat staat voor Putnam inmiddels wel vast: hoe diverser gemeenschappen worden, des te meer misdaad en economische ongelijkheid zij bijvoorbeeld kennen . Logisch dus dat veel Amerikanen – en Europeanen – zich niet op hun gemak voelen met diversiteit en zich als het even kan terugtrekken op de eigen groep. Soort zoekt soort – ook in Nederland aan de orde van de dag.

  Verder heb je nog geen woord gewijd aan de centrale uitkomst van het onderzoek van Putnam, namelijk dat multiculturele samenlevingen hele specifieke problemen opleveren. Schoo voegt er nog aan toe dat de positieve Amerikaanse ervaringen (bijv. m.b.t. tot de integratie-bevorderende invloed van het leger en de christelijke kerken niet een-op-een zullen opgaan voor Europa.)

 48. 58

  @55 Ja, heimwee naar een door mij zelf bedacht Zuid-Limburg, dat nooit heeft bestaan en verder weg is dan ooit.

  Als ik van allerlei ex-klasgenoten en anderen uit mijn geboorteregio ga bedenken of zo nog daar wonen of inmiddels ook de regio hebben verlaten, raad ik het in bijna alle gevallen goed. Degenen met ambitie, die niet ik het keurslijf passen en veel eigen initiatief vertonen, zijn allemaal weg.

  Zuid-Limburg heeft een enorm overschot aan zeikende lamzakken met een minderwaardigheidscomplex die continue naar anderen wijzen om initiatief te nemen, en de schuld van iets ligt ook altijd bij iemand anders.

  Je hoeft jezelf maar als gezaghebbend te presenteren en instantoplossingen voor te spiegelen, en iedereen rent achter je aan. Eerst speelde de katholieke kerk en de KVP die rol, daarna de SP en nu weer de PVV.

  Misschien moet ik me als de grote verlosser van Limburg gaan presenteren, maar blijf ik wel lekker in de buurt van Den Haag wonen. Net zoals Geert Wilders.

 49. 60

  Zie http://www.verkiezingskaart.nl
  De PVV is voral in het zuiden de grootste geworden, maar overal in het land een grote partij. Althans bij deze verkiezingen.

  Het is net waar de meeste propaganda voor gemaakt wordt.
  Er blijkt in dit land een grote groep politiek minder validen te stemmen.
  Die zijn bevattelijk voor wie het hardste schreeuwt

  Daarom zou de overheid of de publieke omroep, de politiek of juist de bestuurlijke keuzes, beter uit moeten leggen in korte spotjes, op een aantrekkelijke en toegankelijke manier.
  Zoals RTL dat doet met schownieuws, of autonieuws
  Waarschijnlijk wil bernard Wientjes er wel voor betalen