KORT | GroenLinks’ gedroomde leider

COLUMN - Opmerkelijke citaten uit een afgelopen zaterdag verschenen volkskrantinterview met GroenLinks-senator Tof Thissen:

U had twijfels over de kwaliteiten van Dibi, om het voorzichtig te zeggen. Hebt u in die fase contact met hem gezocht? ‘Nee. Ik vertrouwde hem niet.’
[…]
En dat allemaal terwijl GroenLinks bij uitstek de partij is die een humane samenleving bepleit. ‘Ja. We hebben elkaar naar het leven gestaan. Maar ik heb daar niet aan meegedaan. Ik ben iemand die bruggen wil slaan. Ik zoek naar consensus. Ik benader mensen niet vanuit wantrouwen.’
[…]
Wie is op langere termijn de gedroomde leider van GroenLinks? ‘Lastig te zeggen. Jesse Klaver en Kathalijne Buitenweg worden genoemd. Geen slechte opties. Ook mijn naam gaat rond.’
[…]
Bent u later wel bereid het politiek leiderschap van GroenLinks op u te nemen? ‘Goed dan: ik sluit het zeker niet uit.’

Daar snijdt hij iets aan. Volgens P&W-redacteur Peter Kee in het NRC doet de huidige leider Van Ojik het op TV ‘echt niet goed’, dus er komt een nieuwe leider. Klaver is te jong en Buitenweg alweer enige tijd uit de politiek. Kent u een geschikte opvolger? Ik zou echt niemand weten.

 1. 1

  Ik heb erg veel vertrouwen in Kathalijne Buitenweg. Ik heb haar horen spreken en het is een ontzettend sterke vrouw. Indien ze de ambities heeft, kan ze volgens mij zomaar groeien in een volwaardige fractieleider en de partij weer winst laten boeken. :)

 2. 10

  Ik zie in de achtergrond van Buitenweg weinig leiderschapskwaliteiten. Ze was meestal een eenling die opkwam voor al beschreven rechten van anderen. Maar een fractieleider moet een teamleider zijn die belangen van anderen weet om te zetten in rechten. M.a.w. het werk van Van Ojik gaat vooraf aan het werk van Buitenweg.

 3. 11

  @9: Gelezen. Het is typisch Groen Links. Klinkt allemaal sympathiek, maar volstrekt is onrealistisch. Het is de Groen-Linkse variant van de VVD-esque “harde aanpak”.

 4. 12

  @7: Het aansprekende in het pamplet ongaat mij. Het stuk blijft algemeen en vaag. Wie is er niet voor meer demokratie, of het beperken van de macht van de banken? Ekotaks, minder inkomstenongelijkheid is niet nieuw, maar ook hier ontbreekt de uitwerking.
  Winst is dat hij terugkomt op de liberalisering van de arbeidsverhoudingen met het argument dat de tijden veranderd zijn! Teveel GroenLinksers – ook Van Ojik – roepen steeds dat met de inhoud niets aan de hand is.