Going full racist

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

Omdat ik met een schuin oog de Amerikaanse media volg, pik ik iets mee van de Amerikaanse voorverkiezingen. Democraten en Republikeinen moeten een kandidaat kiezen en de gegadigden zijn zich nu reeds behoorlijk aan het warmdraaien.

Beide kampen worden belaagd door populisten. In het Democratische kamp begint de status quo zich inmiddels zorgen te maken dat hun gedoodverfde winnaar, Hillary Clinton, wel eens last zou kunnen krijgen van Bernie Sanders, die volle zalen trekt, en in de staat Iowa veel meer democratische kiezers weet te bekoren dan het Hillary-kamp lief is.

De gevestigde orde begint zich toch een beetje zorgen te maken: ‘Waarom hoor ik niemand van de pers zeggen dat Sanders een socialist is?!’, sneerde Claire McCaskill onlangs in het programma Morning Joe. Op de vraag met welke drie programmapunten van Sanders ze het precies oneens was, had ze uiteraard geen antwoord.

Probleem is bovendien, Sanders mag dan buiten de mainstream van Washington en de media liggen, zijn standpunten en linkse populisme komen behoorlijk overeen met hoe veel Amerikanen denken.

Het Republikeinse kamp is al helemaal een zooitje.

Trump

De kandidaat die nu vooroploopt is het saaie broertje van George W. Bush, Jeb, gevolgd door een rataille van christelijke fundamentalisten, mafketels en verbloemde blanke supremacisten, stuk voor stuk onderhorig aan hun rijke donors. Deze paljassen en grijze muizen worden echter allemaal overschaduwd door ongeleid projectiel Donald Trump. In tegenstelling tot de dog whistle politicians waar de Republikeinse partij uit bestaat, ziet Trump er geen been in om full retard te gaan. En dat slaat enorm aan bij de Republikeinse kiezer.

Wat begon als een stunt om zijn eigen waarde als merk te vergroten, dreigt zo te eindigen in de deconfiture van alle andere Republikeinse kandidaten. Trump zegt namelijk zonder er om heen te draaien wat zijn tegenstrevers enkel durven te suggereren.

Wat dacht u van het volgende staaltje onverbloemde buitenlanderhaat dat Trump onlangs ten beste gaf:

When Mexico send its people, they’re not sending their best. (…) They’re sending people that have lots of problems, and they’re bringing those problems to us. They’re bringing drugs. They’re bringing crime. They’re rapists. And some, I assume are good people! But I speak to border guards and they tell us what we’re getting. And it only makes sense. They’re sending us not the right people. It’s coming from more than Mexico. It’s coming from all over South and Latin America, and it’s coming probably from the Middle East. But we don’t know. Because we have no protection and we have no competence, we don’t know what’s happening. And it’s got to stop and it’s got to stop fast.

De blamage van de Republikeinse partij is dat geen enkele tegenkandidaat hier hard tegenin durft te gaan. Ze zijn namelijk allemaal tegen immigratie en voor ‘border security’. Afgeven op illegale immigranten die de banen van hardwerkende Amerikanen in komen pikken doet het namelijk goed bij de Republikeinse kiezer. Maar alle andere kandidaten willen doorgaan voor respectabele politici. Trump geeft ze met zijn schaamteloosheid allemaal het nakijken.

Probleem is daarbij wel: Amerikaanse latino’s voelen haarfijn aan dat Trump het ook over hen en hun familie heeft, en zien tot hun ontsteltenis dat geen enkele Republikeinse kandidaat er stelling tegen neemt. De latino-stem gaat dus de komende jaren aan de Republikeinse partij voorbij.

Nativism

Het voorstellen van immigranten als parasieten die ziekten komen brengen is echter niet nieuw in de Amerikaanse geschiedenis. Zoals het blog The Migrationist opmerkte naar aanleiding van de koppeling van Ebola aan reizigers vanuit Afrika door de Amerikaanse media (vooral Fox News uiteraard):

The nativist rhetoric of disease-harboring immigrants is historically familiar this country: we’ve seen it time and time again with the Chinese, the Irish, and the Italians. In the 1830s, it was the Irish and cholera. Then it was the Italians and polio. Tuberculosis was once known as the “Jewish disease” or the “tailor’s disease,” after a common occupation within the Jewish community. In the late nineteenth century, a typhoid scare associated with Eastern European Jews resulted in an unsanitary quarantine of Lower East Side residents on North Brother Island. In 1900, the Chinese quarter in San Francisco was also quarantined by force when a case of plague was found. Anyone of Asian appearance was not allowed to leave Chinatown and faced possible forced inoculation with an experimental vaccine.

immigrantscholera

Ze geeft er een sprekende 19e eeuwse spotprent bij, waar immigranten worden voorgesteld als de brengers van cholera.

Ook de voorstelling van immigranten als dieven en verkrachters is niet nieuw, zoals deze voorstelling van Italianen uit 1888 duidelijk maakt:

ItalianPopulationMascott1888

‘Nativism’ noemen ze die traditie van anti-immigrantensentimenten en -bewegingen in de VS. Ieren, Chinezen, Italianen, Polen, Joden, Russen en dus nu Latino’s, Arabieren en West-Aziaten: iedere groep die niet aan de normen van blank protestantisme voldeed moest er aan geloven. Maar uiteindelijk zijn al die groepen geassimileerd in de Amerikaanse smeltkroes. Chinatown en pizza zijn nu net zo Amerikaans als appeltaart en honkbal.

Het is inmiddels uit het collectieve geheugen verdwenen, maar de VS had een vergelijkbaar antisemitische traditie als Europa. Niemand minder dan Henry Ford kreeg in 1938 van het nazi-regime het grootkruis van de Duitse adelaar uitgereikt, hoofdzakelijk vanwege Fords verdiensten in de verspreiding van het antisemitisme met diens pamflettenreeks ‘The International Jew’.

Uiteindelijk legt een afkeer van ‘vreemdelingen’ en ‘buitenlanders’ het echter toch iedere keer af tegen de loop der geschiedenis.

Reacties (30)

#1 Cheradenine Zakalwe

Je kunt in de US nog beter een baby-etende pedofiel zijn dan een socialist.

Maar ergens hoop ik wel dat Trump wint. Just for the laughs, you know.

 • Volgende discussie
#2 Skyclad

Tja, aangezien dat land ons de mafia en rechters die vinden dat jeans zo moeilijk uit gaan dat het onmogelijk om verkrachting gaat heeft gebracht zie ik niets aan die prent uit 1888 wat niet klopt ;)

Jeb maakt zich trouwens ondertussen ook populair door te zeggen dat iedereen gewoon wat langer en harder moet werken.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Inca

@1, behalve dan dat de schade van meerdere van die jokers toch onvoorstelbaar is. Toen Bush aantrad dacht ik nog, hoe erg kan het zijn. En zijn uitspraken waren ook best vermakelijk.

Maar meerdere oorlogen en ettelijke honderdduizenden doden verder is het gewoon toch niet echt grappig te noemen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 lapis

De blamage van de Republikeinse partij is dat geen enkele tegenkandidaat hier hard tegenin durft te gaan.

Rubio noemde Trumps opmerkingennot just offensive and inaccurate, but also divisive”. Wat natuurlijk altijd harder kan, maar de Guardian vond het een ‘strongly worded statement’. Rubio kan ook niet echt anders als Latino.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Tinbergen

Boeiend blog. Zonder benul van geschiedenis, herhaalt die zich keer op keer.

Zonder te blijven steken in kritiek zij opgemerkt dat enkele passages in de blog historisch onjuistheden bevatten.

In z’n algemeenheid hield de Amerikaanse kolonie op democratisch te zijn met de Amerikaanse ‘revolutie’, eigenlijk een ordinarie imperialistische oorlog- tegen de ‘people’. ‘Wall Street won’.

Was het niet zo triest en onbeschaafd, met Trump is het lachen. Een lawaaipapagaai – 100% beeldvorming, nul gebaseerd op feiten. De man heeft zich middels meerdere faillissementsfraudes verrijkt.

Zijn Rep. buddy’s; juist zij zijn de profiteurs van de loonslaven! feodale praktijken zijn tegenwoordig heel gewoon in de VS. Koppelbazen, en ronselaars die dagloners op hoeken van straten
selecteren en in busjes naar de klus rijden.

Een veel completere geschiedschrijving van de oorsprong van fascisme en antisemitisme in de VS, en de rol van Ford, General Motors, IBM, Bush, JP. Morgan, Rockefeller, Harriman, DuPont, e.va.:
TRADING WITH THE ENEMY An Exposé of The Nazi-American Money-Plot 1933-1949 by Charles Higham:
http://www.whale.to/b/higham_b.html

Wat Trump en de Republikeinen doen, is nogal doorzichtig. Hele groepen demoniseren. De geesten rijp maken voor de plannen die zij in gedachten hebben.

De VS heeft miljarden belastinggeld gestuwd naar de ‘beveiligingsindustrie’, een absurd apparaat van een Politiestaat uit de grond gestampt.
Het zou een uitkomst zijn voor deze industrie en het geld dat daar achter zit als er grootschalige onlusten uitbreken.
Zie de indrukwekkende docu ‘The Gray State’ hierover:
https://www.youtube.com/watch?v=9TzqlZUj8QY

In dit verband is het goed te weten hoe verkiezingsfraude in de VS wordt georganiseerd, eveneens langs etnische lijnen:
http://journal-neo.org/2015/04/24/american-elections-a-global-death-threat/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HenkVanIngrid

Re : ‘Nativism’ noemen ze die traditie van anti-immigrantensentimenten en -bewegingen in de VS.

https://www.youtube.com/watch?v=gkYBbBK0qoM

De ideologie van Prediker laat zich het best samenvatten in de term “naievisme”. Ogen dicht, wegkijken en wat niet terzake doende historische feitjes opvoeren ter onderbouwing van het vermeende grote eigen gelijk.

And btw, ook ik ben van mening dat Trump een idioot is. Maar Trump/Wilders bestrijden doe je niet door de realiteit glashard te ontkennen. Integendeel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Prediker

@6 Die Mexicaanse drugscartels zijn toch echt het gevolg van de Amerikaanse war on drugs en de Amerikaanse wapenhandel.

Maar knijp die oogjes vooral stijf dicht.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HenkVanIngrid

@7:

Impliciet erkent u in ieder geval dat er een groot probleem is.

Dat is een flinke stap vooruit ten opzichte van uw going-fullblown-racist-en-irrelevante-historische-feitjes-dus-er-is- helemaal-niets-aan-de-hand-geleuter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Grûtte Pier

@8:

Wilders snapt dat, Trump snapt dat

Ik ben blij dat je die twee clowns op een hoop gooit.
HAHAHAHAHAHAHAHA

Wat een zeldzame debielheid uit de PVV hoek vantweekend.
Heb je ook nog iets over homo’s te vertellen HvI?
HAHAHAHAHA

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 9″ Nails

Ik blijf het grappig (op een dieptriest niveau) vinden dat veel Republikeinen zo tegen immigratie zijn. Kennen ze überhaupt de geschiedenis van het ontstaan van hun land wel?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Henk van S tot S

@9:
Ze kunnen ook eigenlijk niet op een hoop:
Trump betaald z’n eigen beveiligers ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Inca

@10, volgens mij is dat ergens helemaal niet relevant omdat het hele emotionele spectrum van empathie, verbondenheid, vreugde en liefde uit de belevingswereld verdwenen is van de harde rightwing republikeinen. (Opwinding en het voortdurend extern belonen wordt dan als alternatief gezien, maar is het natuurlijk niet.) En dat meen ik – er is nergens in die hele cultuur iets van liefde en zachtheid te bespeuren.

Hun agressie en afwijzing richt zich het eerst op iedereen die niet-conform is (waaronder, maar niet beperkt tot, vrouwen, zwarten, homoseksuelen, moslims, armen, zieken, intellectuelen, kunstenaars, socialisten) maar ook in de eigen kring geloof ik niet dat er sprake is van veel verbondenheid. Het gaat eerder over tijdelijk gedeeld gezamelijk belang, en wordt ook dan voortdurend gecombineerd met concurrentie over de relatieve sociale positie. Naar de kinderen overheerst prestatiedrang (‘kijk mijn zoon succesvol zijn’) boven het bieden van een liefdevolle omgeving waar het kind zichzelf kan ontplooien. Het huwelijk lijkt meer een bezitskwestie dan werkelijke emotionele verbondenheid.

En ik vind die gigantische emotionele leegte erg treffend, niet alleen in de politieke statements maar eigenlijk in alles. Ik denk dan ook niet dat er dan nog een verbondenheid met hun geschiedenis mogelijk is – het doet er voor hen gewoon niet toe.

(Over hoe dat het beste te counteren is ga ik nog nadenken.)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Mario

@10

Kennen ze überhaupt de geschiedenis van het ontstaan van hun land wel?

Nogal lastig met extreemrechtse geschiedvervalsers en einde-der-tijden-malloten.

Feiten doen ook in de US niet terzake; onderbuik telt enkel voor hen. Helaas.

Hier in Nederland zie je het bijvoorbeeld terug met Martin Bosma. Twee boeken geschreven, beide ontkracht en nog dwepen die onnozele PVV sekteleden ermee.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Michel

De blamage van de Republikeinse partij is dat geen enkele tegenkandidaat hier hard tegenin durft te gaan.

Ik zou nog verder gaan: de Republikeinse partij is over genomen door mensen als Trump. Het is al in de jaren zestig begonnen.
Nixon begon met het lonken naar figuren als Trump. Reagan is er President mee geworden, en in 1994 was het hek van de dam. Alles wat gematigd is, is uit de partij weg. Er is eigenlijk geen partij meer. Trump is de perfecte kandidaat voor deze partij.

Het grote probleem in de VS is dat ze in de media serieus genomen worden. Niemand durft de waarheid te zeggen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 frankw

@14 Krugman legt de leugens van de GOP op economisch gebied en Obamacare anders week na week bloot.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 Michel

@15: Ja dat is zo, en ik ken nog wel meer journalisten die hun werk doen. Zeker. Maar de grote meerderheid, wat altijd wordt aangeduid met de ‘mainstream media’ doet dat niet. Krugman wordt door veel mensen niet serieus genomen – ook niet in Europa overigens. Het probleem is niet dat de feiten niet bekend zijn: die zijn echt wel bekend, en vaak is daar bij de echte deskundigen ook geen discussie over.

En kijk ook eens naar Europa. Ideologie, media invloed, het grote geld en group think tellen veel zwaarder dan feiten en goed doordachte opinie. Zelfs als je achteraf gelijk krijgt – het maakt helemaal niets uit. De burger heeft andere zaken aan zijn hoofd, en hij krijgt op TV en radio (kranten worden niet gelezen, slechts een hele kleine minderheid leest blogs) opgewarmd entertainment voorgeschoteld, vooral geen moeilijke dingen. Controverses op zijn best (“zwaarte kracht bestaat niet” zegt A, maar er zijn er ook die zeggen dat “zwaartekracht bestaat”).

Kijk naar de discussies over Griekenland. Het maakt helemaal niets uit zolang in de Journaals, de discussieprogramma’s en in de grote dagbladen steeds dezelfde leugens en verdraaiingen worden opgetekend en gebracht als ‘deskundige mening’ die staat tegenover andere ‘deskundige meningen’. Op TV dit weekend wordt urenlang verslag gedaan van Wimbeldon, de Tour, en andere belangrijke sportzaken, maar een uitgebreid verslag, aangevuld met reportages en en documentaires waarin zaken worden uitgespit: nee, dat kan niet. En dat terwijl dit over de toekomst gaat van onze economie. Jou baan, maar ook dat van je kinderen. Het kan blijkbaar niemand wat schelen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 tigger

@15:
Maar hoeveel lezen dat? En hoeveel kijken er naar die troep van Foxnews? De verkiezingen lopen straks weer uit op een ranzige campagne waarbij het meest belangrijk is hoe erg de andere kant beschadigd wordt. Af en toe heeft het erg veel weg van Idiocracy, onvoorstelbaar hoeveel mensen er stemmen op de GOP. Maar goed, in Nederland gaan we ook aardig die kant op…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Inca

@14,

Het grote probleem in de VS is dat ze in de media serieus genomen worden. Niemand durft de waarheid te zeggen.

Dat leunt nog een beetje op de vooronderstelling van een onafhankelijke media. Maar ik heb niet het idee dat er sprake is van niet durven, volgens mij is het stadium van angst inmiddels voorbij.
De netwerken zelf zijn voor een groot deel zelf in handen van aanhangers van het republikeinse verhaal, of verstrikt in abstracte verantwoordelijkheid naar ‘de aandeelhouders’ (die in al z’n anonimiteit toch nadrukkelijk conservatief/reactionair is.)

En de in wezen goedwillende mensen, die zich min of meer bewust zijn van hun beperkingen en ook van de morele keuzes die ze zouden willen maken, zijn inmiddels wel geknakt of uit de netwerken gewerkt.
Bij de mensen die er nu nog zitten zou ik dus zeggen dat ze of weten wat ze doen, of ze weten niet wat ze doen omdat er geen kiertje of gaatje meer is waarin conflicterende informatie de bubbel kan doordringen.

‘Serieus genomen’ is dan ook niet de juiste term denk ik. ‘Actief uitgedragen’ is beter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Sjap

“Uiteindelijk legt een afkeer van ‘vreemdelingen’ en ‘buitenlanders’ het echter toch iedere keer af tegen de loop der geschiedenis.”

California, de grootste staat van de VS, bestaat dit jaar voor het eerst uit een meerderheid van latino’s. De tweede staat van de VS waar dit het geval is.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 HenkVanIngrid

Ach ja, die gekke Amerikanen toch.

https://www.youtube.com/watch?v=XPgiI46FCDU

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Michel

@18: wat je schrijft klopt. Maar de angst bij de journalisten heeft meer te maken met verlies van baan, met bij behorend riant salaris voor sommige presentatoren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Mclovin

”immigranten als parasieten die ziekten komen brengen”
Volgens mij waren die eerste blanke immigranten met pokken en mazelen de enige groep die daadwerkelijk ziektes kwamen brengen die een groot deel van de lokale, inheemse bevolking, de indianen heeft weggevaagd….?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Sander

Vind rand Paul een topper!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 zuiver

Uiteindelijk legt een afkeer van ‘vreemdelingen’ en ‘buitenlanders’ het echter toch iedere keer af tegen de loop der geschiedenis.

En dat is het grote raadsel van de mensheid: waarom toch altijd weer opnieuw? Houdt het dan nooit op?

Is het het lot van de agrarische samenleving die stabiliteit nodig heeft?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Prediker

Ik zou nog verder gaan: de Republikeinse partij is overgenomen door mensen als Trump. (…) Alles wat gematigd is, is uit de partij weg. Er is eigenlijk geen partij meer. Trump is de perfecte kandidaat voor deze partij.

@14 Oké, dus de Republikeinse partij is overgenomen door racistische gekkies; de Democratische partij is grotendeels opgeschoven naar rechts om dat gat te vullen.

Lijkt me dat er ruimte op links is voor een sociaal-democratische partij naar Scandinavisch model.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 Mario
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Michel

@25: ja, maar probleem is dan wel dat in een districtenstelsel je geen kritische massa kan krijgen. Je moet een van de partijen van binnenuit veroveren. Dat hebben de gekkies gedaan.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Michel

@26: frank scheaffer! Erg goed.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Mario
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 Prediker

O, als je dat soort dingen vermakelijk vindt, zou je ‘Josh Duggar’ eens op moeten zoeken. Via zijn pappie directeur geworden van de lobby-tak van de Family Research Council, zo’n patriarchale wittemannenclub die graag de ideologische stof biedt waarom homo’s in de kast en vrouwen achter het fornuis dienen te blijven.

Tony Perkins, the president of the Family Research Council, said that by hiring Duggar they hoped to appeal to more young people and tap into the popularity of his TV series and said “The big part of Josh’s focus is going to be building our grass-roots across the country”. In his role with FRC Action he has associated with many high profile Republicans, including potential 2016 presidential candidates including Scott Walker, Mike Huckabee, Rick Santorum, Ted Cruz, Jeb Bush, Bobby Jindal, and Rick Perry. (Wikipedia)

Probleempje is alleen: inmiddels is naar buiten gekomen dat Josh als puber zijn zussen seksueel misbruikte en dat de pater familias van de Duggar-clan dit onder het tapijt heeft geveegd door zijn zoon weg te sturen om iemand te helpen in diens aannemersbedrijf. Dat zou therapeutisch werken.

Toen Josh terugkwam heeft ‘ie ‘m de oren laten wassen door een bevriende motoragent… die later zelf veroordeeld is wegens kinderporno.

Zussen steunen hun broer Josh trouwens. Want zo erg was het allemaal niet en Jezus vergeeft en blablaba. De clan sluit de rijen.

 • Vorige discussie