Goedgelovige fundamentalisten

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,

GeenCommentaar heeft ruimte voor gastloggers. Vandaag is dat Xinix, met een commentaar op de verkiezingsuitslagen in de vissersdorpen Volendam en Urk.

Als statist met tic voor zware afwijkingen kon ik het niet laten om de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen wat beter te bekijken en dan met name waar het Volendam betreft. Volendam schijnt binnen Noord-Holland te vallen, maar als je naar hun stemuitslagen kijkt, dan hebben we meer te maken met ÜberLimbo’s. Eerst maar even de uitslag van de gemeente Edam-Volendam:

Uitslag gemeente Edam-Volendam bij Provinciale Statenverkiezingen 2011

Het valt dan meteen op dat Verhagen in de smaak valt bij de Volendammers. Bij de vorige (2de kamer) verkiezingen verloor het CDA bij hen enorm en was de PVV de overduidelijke winnaar. Nu staat opeens het CDA weer ruim aan kop. Zij zijn verdubbeld van circa 20 naar bijna 40%. Volledig tegen de landelijke trend in. Dit is alleen te verklaren met de wisseling van de CDA-kopmannen. Volendam was een klein jaar terug klaar met de Gereformeerde Balkenende (en Klink) en is nu weer helamaal in haar sas met de katholiek Verhagen, de glibber die door hen op zijn bruine ogen en Limburgs accent wordt vertrouwd.

En ik heb het dan steeds over Volendam, omdat dit verhaal totaal niet opgaat voor Edam. Edam stemt gewoon net als de rest van Noord-Holland vooral op de VVD en PvdA. Aan de hand van de gemeentelijke website heb ik de stemmen gesplitst voor het kaasstadje Edam en het veel grotere vissersdorp Volendam:

Uitslag Edam en Volendam bij Provinciale Statenverkiezingen 2011

Daarbij mag ook duidelijk zijn dat de opkomst van de niet-Roomse Edammers een stuk hoger is dan bij de wel-Katholieke Volendammers. Edam verschilt dus weinig van de aangrenzende gemeentes en de rest van Noord-Holland en Nederland. De afwijking ligt voor 100% aan de Volendamse kant. Deze Zuiderzee-Galliërs zijn nooit geïntegreerd en zijn dat met deze uitslag ook duidelijk niet van plan.

En dat dwarse is een beetje vissers eigen. 50 km oostnoordoostelijker ligt Urk. Ook vissers die vroeger op een Noord-Hollands eiland woonden. Na het gereedkomen van de Noord-Oostpolder werd het eiland Urk bij Overijssel gevoegd en daar hoorde het meer thuis. Ze passen goed bij Staphorst. Tegenwoordig zit provincie Flevoland met de Urkers opgescheept. Hieronder hun extreme uitslag:

Uitslag gemeente Urk bij Provinciale Statenverkiezingen 2011

Urk is dus niet Katholiek, maar juist erg (Christelijk -) Gereformeerd. Ze hebben dan ook geen Cats, BZN, Jantje Smit of Nick en Simon, maar verzamelen hun mannen in het Urker Mannenkoor. In Urk is dan ook de grote winnaar de SGP. Een partij die het liefste het stemrecht voor vrouwen verbiedt. Waarschijnlijk zijn ze zelfs voor een boerkaplicht.

Ik weet ook niet wat ik erger vind, de PVV of de SGP. Het is me wel duidelijk dat het inburgeren van buitenlanders beter lukt dan het inburgeren van deze vissers. Mendian, een ingewandelde Twenti, maakte zich onlangs druk over de Friezen. Wat moet ze dan wel niet denken van de Volendammers en Urkers?

Reacties (12)

#1 Bookie

Niet alleen deze gehuchten wijken af, maar ook een stad als Amsterdam.

 • Volgende discussie
#2 Peter

Nog even en in Urk is alles verboden, dus dat verbod op stemrecht voor vrouwen maakt daar een goede kans.
Het zou trouwens wel een aardig idee zijn een volledig overzicht van niet-geïntegreerde Nederlanders te maken. Het artikeltje is alvast een mooi begin.

Met zijn Limburg terug aan de Limburgers en Friesland terug aan de Friezen, geeft heer W, trouwens ook blijk niet zo integratiegezind te zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Geertje

Ik denk dat de liefde voor Verhagen bij die Volendammers wel meevalt. Het CDA had in Noord-Holland een Volendammer als lijsttrekker. Dat trekt wel stemmen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 Xiwel

@Geertje: Klopt en goed gezien. Jaap de Bond is wel in Edam geboren, maar woont in Volendam. Je hebt zeker kans dat die het verschil heeft gemaakt. Het zou er op neer komen dat men daar dus provinciaal gestemd heeft in tegenstelling tot de rest van Nederland. Zijn ze dus nog steeds niet goed geïntegreerd. :-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Henk

Ach of men nu cda of pvv stemt:
De ene groep doet net of ze christenen zijn en de andere doet net of ze weten wat er in een verkiezingsprogramma staat ;-)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Volendammer

Waardeloos stuk!
Dat vele Volendammer met de provinciale staten verkiezingen op het CDA hebben gestemd, komt puur doordat Jaap Bond de lijsttrekker CDA is.
Jaap is een Volendammer en geen Edammer zoals hier wordt gesuggereerd.
Verder komen ook de meeste VVD stemmen uit Volendam en niet zoals in het stuk staat uit Edam, daar wordt vooral links gestemd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Johanna

@6 Je hebt gelijk dat er in Edam veel meer mensen links stemden, hoewel ‘vooral’ gelet op de resultaten wat overdreven is. In Volendam haalde de 87,1% van de stemmen, in Edam 47,2%.
De reden daarvoor is niet dat de meeste VVD stemmen uit Volendam komen. In Volendam stemde namelijk 14% op de VVD, in Edam 21,5%. Zie de tweede figuur.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 pedro

Edam heeft een uitslag, die het Nederlandse gemiddelde aardig goed benaderd. Dat is inderdaad linkser dan Volendam, maar het blijft Volendam dat vrij sterk afwijkt van de rest van het land, bij iedere verkiezing.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 sander_1583

Groenlinks in Urk 0,1% kleiner dan pvdd of 50plus. dat moet toch een beetje pijn doen.

Tabelletjes van teletekst??????

Iemand geloof je toch op zijn blauwe ogen, niet bruin? Of is dat een klein godwinnetje.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Xiwel

Inmiddels zijn de voorkeurstemmen bekend. Ik had het dus volledig mis met mijn Maxime-effect. (@9: Maxime heeft geen blauwe ogen.) 98% van de E- en Volendammers hebben op Jaap Bond gestemd. Daar kan je ook allerlei bedenkingen bij hebben, die ik in een aanvulling op mijn eigen blogbericht heb geplaatst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Xiwel

O ja, en de eerste en laatste figuren komen van NOS-Teletekst. Die zijn niet aangepast. De middelste heb ik aangepast (vandaar 458A linksboven). Teletekst maakt geen verdeling naar dorpen. Die heb ik van de website van de gemeente Edam-Volendam gehaald door daar de uitslagen van de 9 stembureau’s in Volendam bij elkaar te tellen en idem voor de 4 zstembureau’s in Edam.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 Bismarck

Nu ik Urk genoemd zie worden: zijn de meeste (katholieke) Schoklanders niet naar Volendam verhuisd toen het eiland ontruimd werd?

 • Vorige discussie