Quote du Jour | God wijkt, reli-prut blijft

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

SargQdJ09 “Bidden is achterhaald, de zondag een gewaardeerde rustdag en meditatie een manier om te ontspannen. Maar sporten of koken werkt het meest rustgevend. ”

Religiositeit blijft, en onder de kranten is Trouw zijn profeet, daarom de relitest. Bovenstaande quote is de samenvatting die Het Parool geeft van de relitest die Trouw sinds oktober op zijn site heeft aangeboden en waar 25.000 mensen aan mee hebben gedaan. Wat mij toch vooral opviel was de domme simpelheid van deze enquête.

De belangrijkste vraag voor het nieuwsbericht was vraag 3: ‘Je hebt het druk, druk, druk. Hoe vind je rust? (Meerdere antwoorden mogelijk). Wel, als je je in de antwoordmogelijkheden niet wilde richten op de kosmos (een serieuze antwoordmogelijkheid) of iedere dag ruimte vrijhouden voor gebed kon je bijvoorbeeld gaan sporten, koken of naar de bioscoop (populairst, gekozen door 40 procent). Opvallend was dat dan toch een hoop mensen kozen voor mediteren als het hen uitkwam. Bovendien koos 21,5 procent voor de rust die het ritme van de week geeft, zeker de gezamenlijke vering op een vaste dag in de week.

Trouw concludeert dan dat een hoop mensen enthousiast zijn voor een vaste rustdag door er een citaat van een academisch docent tegenaan te gooien die verbaasd zegt te zijn over dat hoge percentage. Mij verbaasde toch vooral dat zo weinig mensen (slechts 21,5 procent!) voor een vaste rustdag is als je als alternatief krijgt om je te richten op de kosmos of iedere dag ruimte vrij te houden voor gebed. Wat ik zelf het meeste waardeerde aan deze vraag was dat je geen enkele antwoordmogelijkheid hoefde te kiezen.

De simpelheid van de vraagstellingen bleek ook uit het kiezen van een religie. Als je geen christen, boeddhist, hindoe, islamiet, belijdend jood of ‘nieuwe spiritueel’ was betekende het dat je dús een atheïst was. De mogelijkheid om voor agnost te kiezen of anders in eenvoudiger bewoordingen ‘ik weet het niet’ werd niet geboden. Ook was het niet mogelijk om niet te antwoorden op de vraag.

Reacties (4)

#1 BP

En van “humanisten” (vraag me geen definitie) hebben ze bij Trouw ook nooit gehoord.

  • Volgende discussie
#2 Carlos

Trouw publiceert ingezonden brieven van Hans Labohm, over religie gesproken…

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 KJ

Ik hoop dat ze bij Trouw ook zo langzamerhand het einde van het tijdperk ‘gelovig en links’ beginnen te voelen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 FR

Op de religieuze onzin na is Trouw op het moment wel de beste krant van Nederland. De Volkskrant probeert het simpel te houden en iedere vorm van diepgang te vermijden. En bij de NRC is het economiekatern de helft van de krant.
Verder hebben we in Nederland alleen maar regiokranten.

  • Vorige discussie