Gidsland Argentinië

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

cromagnonOver Argentinië kun je grappen maken. Of je kunt je aan het land ergeren. De presidente laat zich met een helikopter van huis naar werk vliegen. Het sluiten van een koekjesfabriek leidt al weken tot een halve burgeroorlog. Huizen kopen doe je met tassen contant geld in plaats van met een girale overschrijving. En piloten zijn er trots op de bijdrage die ze hebben mogen leveren aan het opruimen van tegenstanders van het regiem.

Maar er gaan ook dingen goed. Een voorbeeld is de afhandeling van de affaire Cro-Magnon. Republika Cro-Magnon was een populair poppodium/discotheek in de wijk Once, een wat verlopen wijk tegen het centrum van Buenos Aires aan. Op 30 december 2004 trad er een band op, werd er vuurwerk afgestoken en kwamen bijna 200 jongeren om in de hel van vuur en rook die volgde. Talloze gymschoenen van slachtoffers zijn over kabels in de buurt gehangen als spontaan monument.

De brand bracht een schokeffect te weeg zoals dat hier gebeurde na de Volendamse nieuwjaarsbrand. Regels werden strakker aangehaald, procedures herzien, controles geïntensiveerd, zoals dat na vergelijkbare incidenten in ieder land gebeurt. De meest recente maatregel van de overheid is minder alledaags.

De overheid lanceerde de website www.saliseguro.gob.ar, oftewel veilig uitgaan. Op de site kun je de club, feestzaal of bar waar je heen wilt opzoeken en checken wat de veiligheidsstatus is. Met een handige zoekfunctie kies je de buurt, het soort gelegenheid of eventueel de naam van het etablissement en je komt alles te weten over de oppervlakte van de tent in vierkante meters, het aantal mensen dat naar binnen mag en de veiligheidsgeschiedenis. Ook kun je commentaren achterlaten als je vindt dat er iets niet in orde was in de gelegenheid waar je uitging.

Tik je Shamrock in, dan zie je dat alles in orde is. Zoek je op El Living, dan zie je dat het daar mis was en dat de tent (tijdelijk) gesloten is. Goed initiatief van de Argentijnse overheid, verdient navolging.

Reacties (9)

#1 Steeph

Hoewel de controles hier strenger zijn, lijkt het me geen slecht idee om hier ook op te zetten. Gelijk een combi aangaan met hyves en/of partyflock.
Misschien ook het deurbeleid erbij zetten.

 • Volgende discussie
#2 HenriOsewoudt

Ben benieuwd hoeveel het kost om een goede vermelding te krijgen. Iemand enig idee?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Hanedop

@2: nou nou, wat cynisch.. in ieder geval staat de eigenaar van een gelegenheid ook vermeld op de website, dus dat maakt eventuele omkoping (deels) publiekelijk herleidbaar. En het verligheidsbeleid is nu allemaal veel zichtbaarder, ook voor concurenten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 KJ

Ok. Dus publieke infrastructuur is kut en het land heeft een zwaar onverwerkt fascistisch verleden, maar gelukkig wordt de juiste traan gelaten vis-a-vis jongerencultuur. Bravo, zeg ik: bravo !

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 Hanedop

@4: nou nou, wat cynisch (kan ik geloof ik als standaardreactie in gaan stellen..). er is van alles mis in argentinie, maar er gaan dus ook dingen goed. ze zijn bezig met dat verleden, waarvoor ik het adjectief fascistsich niet op zijn plek vind. Maar goed, je zult maar zijn opgegroeid in nederland waar alles altijd ofwel goed ofwel fascistisch is, was en zal zijn.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 HenriOsewoudt

@3: Argentinië is een zeer corrupt land en overheidsdiensten als deze zijn per definitie corruptiegevoelig. Dat kun je cynisch noemen, ik noem het realistisch. Als je je zorgen maakt over de veiligheid van je lokale discotheek onderneem dan zelf stappen en schuif die verantwoordelijkheid niet op anderen af die zich wellicht nooit in dergelijke clubs begeven.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hanedop

@6????? als er nou een manier is om mensen te activeren iets te doen aan de ‘lokale discotheek’ is het via een website, die volgens jou beter privaat (commercieel?????) dan overheidsinitiatief zou moeten zijn. En de lokale discotheek klinkt alsof je het hebt over die ene tent midden in het dorp, die uitgebaat wordt door de snackbarhouder… ik heb hier 42 discotheken binnen een straal van een kilometer, ben blij dat internet zijn netwerkfunctie heeft en ik kan meegenieten van de inzichten van anderen!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 HenriOsewoudt

@7: Die netwerkfunctie van internet valt net zo goed onder het zelf nemen van stappen. Het was inderdaad het gemak waarmee je dit als een overheidstaak beschouwt (en daarmee de rekening mede op het bord legt van mensen die nooit naar een discotheek gaan) die mij tegen de borst stuit.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 pr

OT. Nationale rouw ivm overlijden Mercedes “la negra”.

Een klap

 • Vorige discussie