COLUMN - Onze vaste buitenlandredacteur is t/m 10 augustus op reces. We vullen het gat met wat ons elders in het nieuws is opgevallen.
Heel de wereld kijkt gespannen naar Frankrijk waar de Tour de France president Marcon onder vuur ligt omdat een van zijn lijfwachten illegaal demonstranten heeft gemept en Macron hem aanvankelijk de hand boven het hoofd heeft gehouden.
Er loopt nu een onderzoek, de president maakte iets van verontschuldigingen, ontsloeg de lijfwacht, maar het blijft afwachten of de positie van Macron gevaar loopt. Ons viel echter een opmerking van Stefan de Vries op, in een artikel voor RTL Nieuws:
Fransen zijn zo gewend aan politiegeweld, dat niemand aanstoot nam aan het gemep op zich
Nu lijkt dat niet vreemd. Er was ook amper ophef over een meppende toeschouwer die bij de Tour de France een klap uitdeelde aan wielrenner Froome. Maar mocht het al zo zijn dat ‘losse handjes’ tot het cultureel erfgoed der Fransen behoort, gewelddadig machtsmisbruik is minstens zo ernstig als het machtsmisbruik waar de Franse president nu van wordt verdacht.
En ja, Fransen zijn gewend aan politiegeweld.
Amnesty International heeft de Franse politie al jaren in het vizier (o.a. in 2009 en 2017), omdat in ieder geval de politie zelf geweld, ook waar het niet nodig is, heel gewoon lijkt te vinden.
Maar niet ‘gewend’ in de zin van dat het wordt geaccepteerd. Na elke oprisping van disproportioneel en/of onnodig politiegeweld volgen demonstraties en onlusten (o,.a. in 2014 en 2017), ook al werden de zich misdraqende agenten geschorst of ontslagen.
Hoe kan Frankrijks geweldsspiraal worden doorbroken? Een beginnetje lijkt gemaakt door het opheffen van de noodtoestand (ingesteld na de terreuraanslagen van 13 november 2015) die volgens Amnesty herhaaldelijk is misbruikt om vreedzame protesten te onderdrukken.
Maar sommige Fransen geloven niet dat die maatregel de burgers zal vrijwaren van politioneel machtsmisbruik. De noodtoestand is vervangen door een nieuwe antiterreurwet, die volgens critici nog steeds politic en politie teveel ruimte geeft voor ongecontroleerde acties.
Macron moet nu wel een wonder verrichten om zijn geloofwaardigheid te herstellen en machtsmisbruik uit de Franse geschiedenis te bannen.
Reacties (16)
“Er was ook amper ophef over een meppende toeschouwer die bij de Tour de France een klap uitdeelde aan wielrenner Froome”
Hoewel het een duwtje was en geen mep, was er veel meer ophef over dan over de agenten* die het hele Tourpeloton van een pepperspraydouche voorzagen (of over de agent die Froome letterlijk van zijn fiets trok).
Bij het filmpje van die Macron-gorilla viel me trouwens ook al op dat de agenten daar bijzonder makkelijk met pepperspray rondspoten.
*In het kader van fakenews mag daarbij vermeld worden dat de NOS aanvankelijk meldde dat het de protesterende boeren waren die pepperspray hadden gebruikt, ondanks dat er duidelijk beeld was van de werkelijke daders.
Dit is een kip en ei verhaal. Van dit specifieke geval ken in de achtergrond niet, maar over het algemeen zijn de Franse actievoerders veel gewelddadiger dan bij ons, waardoor de politie helaas ook meer geweld moet gebruiken om die te stoppen:
https://www.theguardian.com/world/2018/may/27/french-unions-accused-of-passive-complicity-protest-violence-emmanuel-macron-reforms
http://www.france24.com/en/20180501-france-paris-may-day-march-marred-violence-labour-unrest-protest
@2: Want de noodtoestand is iets van 2018?
De Fransen zijn nu eenmaal een heetgebakerd volk. Je kan er niet komen of ze hebben wel ergens de boel geblokkeerd of arbeiders molesteren een leidingevende. (Ik weet niet meer welke fabriek dat was) Dat is de volksaard. De politie reageert daar ook weer met geweld op, enzovoorts, enzovoorts.
Boeren zijn er ook vaak agressief, dat zagen we afgelopen week in de tour weer. (Geen idee wat ze nou eigenlijk wilden)
Maar uiteindelijk zitten ze toch weer aan een fles wijn en dan is het leven weer goed. Laat ze maar schuiven, die Fransen, ik vind het wel een grappig volk. En die lijfwacht handelde gewoon vanuit die traditie. Macron zag daar als rechtgeaard Fransman natuurlijk geen probleem in. Maar zet twee Fransen bij elkaar en je hebt een politiek probleem. Dus de oppositie heeft zo een uitgelezen kans om Macron te fileren. Kennelijk hebben ze geen echte problemen?
Ik hou het wel bij polderen.
@4: Maar Lutine discrimineert niet. Zet een hele bevolking weg als heetgebakerd, maar dat is geen discriminatie. Ach, ik zal wel weer ideologisch verdwaasd zijn.
@3
Het is het gepeupel zelf weer wat zo’n punt maakt van die terreuraanslagen. Of zo’n noodtoestand iets uithaalt, dat betwijfel ik. Maar je geeft het volk zo wel het idee dat je de terreur serieus neemt. Want de schouders ophalen over terreuraanslagen, dát trucje hebben we nog niet door in het westen. Dus gunnen we de terroristen hun momentje.
@5
Volkeren hebben nu eenmaal bepaalde gedragingen. In Nederland zijn we historisch gezien al gewend om letterlijk te polderen. Het samenwerken zit ons in het bloed. Daarom houden we ook niet van revoluties, daar kwam Troelstra al achter.
Wat het met discriminatie te maken heeft weet ik niet. Kennelijk schreef ik in @4 niet politiek correct genoeg voor de ideologisch verdwaasden. En dat klopt ook, aan politiek correctheid doe ik niet, anders zou ik zelf zo’n ideologisch verdwaasde zijn waar Sargasso vol mee zit.
@6: Het gaat er om dat De Leugenaar weer eens iets roept, dit keer zelfs linkjes plaatst, maar dat die links niet onderbouwen wat hij schrijft.
@7: Ik ben blij dat je het zo onverbloemd schrijft. Dan is het duidelijk wat voor vlees je in de kuip hebt. Bedankt voor de bevestiging van mijn reactie. Ik ben het oneens met je, maar dat zal waarschijnlijk wederkerig zijn.
@9
Ja, we zijn het eens dat we het oneens zijn. Ik had ook niet anders verwacht van je. Je schreef ooit zelfs dat je het een eretitel vind om ideologisch verdwaasd te zijn. Ach, die tijd heb ik ook gehad;-)
@8
Waarom kan je een deelnemer die hier reacties plaatst niet onder zijn algemeen bekende naam aan duidden? Of bedoelde deelnemer al dan niet liegt, is subjectief en bepaal ik dus zelf wel. Uit eigen waarneming heb ik gezien hoe politie in Frankrijk netjes actievoerders begeleidde. Georganiseerde heetgebakerdheid.
Maar nu is Frankrijk een beetje groter dan Nederland, dus of het overal zo gaat weet ik niet.
Lutine en Redoutable proberen hier politiegeweld te vergoelijken met een beroep op proportionaliteit (Franse burgers gebruiken meer geweld, dus de politie mag ook meer geweld gebruiken). Wat de aangehaalde voorbeelden betreft, is dat argument niet valide; Er staat gewoon op camera dat de politie zowel in Parijs als in de midi gewoon naar hartenlust peppersprayde naar alles wat bewoog of probeerde om politiegeweld (en geweld door onbevoegden jegens demonstranten) op camera vast te leggen. Zelfs profwielrenners die gewoon met hun beroep bezig waren, werden geconfronteerd met disproportioneel politiegeweld.
@5.
Lutine heeft Immmanuel Kant gelezen die schrijft ergens ook over verschillen in de Volksaard. Zeer intellectueel onderwerp dus.
@11: Liegen is subjectief. Tot zover “verdwaasd”.
@ 12 Ik schrijf er ook bij dat ik dit specifieke geval niet tot in detail ken. Het artikel gaat over politiegeweld in het algemeen, en helaas is het inderdaad zo dat er bij geweldige demonstraties proportioneel meer geweld nodig is. Niet omdat dat mag, maar omdat dat moet om onschuldige burgers en hun bezittingen te beschermen.
Saillant detail, de lijfwacht is een Marokkaanse immigrant die afkomstig is van de socialistische partij:
https://www.theguardian.com/world/2018/jul/29/emmanuel-macron-bodyguard-alexandre-benalla
@15.
Prachtige verhaspeling, ‘geweldige demonstraties’, zie je wel een Freudiaanse verspreking.