Geweldadige politieactie studentencafés in Stellenbosch

Zuid-Afrika, het land dat overweegt de doodstraf per referendum weer in te voeren beleeft na het racistische pers-incident met ANC-leider Zuma een nieuw dieptepunt. Afgelopen vrijdagavond vielen politie-eenheden drie studentencafés in Stellenbosch binnen. De gasten van de cafés Bohemia, Die Mystic Boer en de Springbok Pub werden op hardhandige wijze tegen de grond gegooid, geslagen, geïntimideerd en onzedelijk betast door zwaar bewapende leden van de South African Police Force (SAP). Doel: het vinden van drugs. Resultaat: 150 gram weed, enkele brokjes hash en een paar gram coke.

Om dit verbluffende resultaat in de War on Drugs te behalen werden er in drie volle kroegen waarschuwingsschoten gelost, mensen met knuppels geslagen (waaronder een Belgisch echtpaar) en graaiden machtsdronken politieagenten met hun poten in de slipjes van jonge studentes op zoek naar drugs…
De verontwaardiging in Zuid-Afrika over de politieactie groeit. Een Zuid-Afrikaanse blogger constateert dat de tijdens de Apartheid beruchte reputatie van de SAP nog niet is veranderd alleen richt het politieapparaat zich nu op het onderdrukken van álle Zuid-Afrikanen inclusief jonge blanke studenten. Mobiele telefoons werden -met geweld- ingenomen om te voorkomen dat beelden van deze politieactie naar buiten zouden komen. De SAP had echter even buiten de beveiligingscamera gerekend en de eigenaar van Bohemia die zelf ook in het gezicht werd geslagen plaatste de beelden maar al te graag op YouTube:

De inval in Bohemia

Zo gaat de Zuid-Afrikaanse politie om met studentes

 1. 1

  Heel slim om in zo’n kleine ruimte te schieten. Ook heel zinvol om iemand een uzi onder zijn neus te duwen en veilig om mensen in een cafe op de grond te laten liggen.

  Dat misbruik van het geweldsmonopolie is toch wel erg wijdverbreid (en overigens vreemd genoeg in sommige landen ook nog geaccepteerd/toegejuicht). Ik ben ergens bang dat er nu alleen hevig protest is omdat het hier rijke witmense betreft en niet sloppenwijkinwoners.

 2. 2

  Wat is trouwens toch die (blijkbaar internationale) obsessie van de politie met het wederechtelijk verbieden/voorkomen van het filmen van hun praktijken?

 3. 3

  als er 7 veiligheidcamera’s stonden komt het ook in het nieuws, zou ik denken.
  Remember Rodney King.

  Tenzij de kijker zelf met het vooroordeel zit dat wanneer en 200 blacks in 1 ruimte zitten, ze wel iets fouten moeten van zin zijn geweest natuurlijk.

 4. 4

  Uit de comments bij YouTube:

  “Note the blond student who walks in at 00.31. He ducks the cop’s weapon and is pushed to the ground and STILL HOLDS ONTO his beer, then takes a SIP as he recovers at 00.49. Lovely. These students are brave.”

  Maar verder zijn het vreselijke beelden.

 5. 5

  Volslágen idiote actie als je drugslijnen wilt oprollen. Ze moeten nog een hoop leren wat dat betreft, zal nog een lang proces zijn. 2 agenten undercover kunnen makkelijk constateren of de bars zelf betrokken zijn bij drugshandel of welke dealers er rondlopen. En dan met o.a. opiumwet in de hand boetes e.d.
  Politiediensten in ZA zullen (nog) niet afdoende (kunnen) worden aangestuurd? Soort van Untouchables, hersenloos machtsvertoon, afschrikking. Vergelijkbaar met hoe hier ME tot ver in jaren ’80 opereerde t.a.v. krakers, betogers en voetbalsupporters: met busjes en paarden aan komen gieren, en meteen de wapenstok op de ruggen…

  ..graaiden machtsdronken politieagenten met hun poten in de slipjes van jonge studentes”

  Kijk…hier doen we het allemaal voor…