Genoeg is genoeg: verbied de vervlakking

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol

weeswijs‘Vervlakking is een fascistisch verschijnsel dat zelfs leidt tot geweld’, schrijft Thomas van Aalten. Daarom moet dat verschijnsel, net als uitingen ervan op televisie, radio, internet, mobiele telefoons en alle andere media, worden verboden.

Ik ben zo’n ongelovige hond, een ambitieuze schrijver die het lef heeft een artistieke carrière na te streven. Vijf romans, elke dag een paar online berichten, een paar filmscripts en televisie-items en dat allemaal voor mijn dertigste. Voor een grijpstuiver. Maar de media vinden voor afvalligheid van de verveling de artistieke doodstraf gepast. Afgelopen maanden werd dat weer realiteit: talloze boeken en films werden door recensenten over het hoofd gezien, maar overal konden we lezen over de usual suspects. Al 40.000 exemplaren verkocht! Bekend van TV! Bekend van Internet! Bekend van Bekend Zijn!

Genoeg is genoeg. Laten we ophouden met cultureel correct gedraai en gekonkel. Het is goed dat Jeroen Brouwers in de Volkskrant in het katern Cicero afgelopen zaterdag zijn kans schoon zag om uitgevers en culturele kermisklanten de mantel uit te vegen, maar het lost de kern van het probleem niet op. De kern van het probleem is de fascistische verveling, de zieke ideologie van nivellering zoals neergelegd in de moderne Mein Kampf: de multomap vol facts and figures over marktwerking, de harde cijfers, de succes stories. De sound bites in talkshows laten weinig aan de verbeelding over.

In verschillende kranten, tijdschriften en online artikelen wordt het Nederlandse volk opgeroepen schrijvers, theatermakers, filmmakers, fotografen, audiovisuele kunstenaars en andere niet-verveelden te negeren of artistiek te vermoorden. Zolang de massa, de slijmerige grijze brij, kunst maar begrijpt en als entertainment per kilo kan worden verkocht.

Verbied de verveling en vervlakking zoals ook Mein Kampf verboden is! Geef zo een signaal aan de terreur van de gewone man die het liefst elke dag Zeg ‘ns Aaa verstouwt. Verveling mag in ons land nooit en te nimmer als inspiratie of excuus voor geweld worden gebruikt. Uitwassen hiervan zien we helaas dagelijks: gesloopte bushokjes na een bezoek aan de Huishoudbeurs, ingegooide ruiten na het bijwonen van een aflevering van De Nieuwe Uri Geller, overlast in café’s na een voetbalwedstrijd en het in elkaar slaan van enkele NS-conducteurs, zomaar voor de lol.

Wat schaam ik me voor de Nederlandse politici. Hun naïviteit en ziekelijke streven naar de utopische gematigde kunst, die ons land alleen maar hel en verdoemenis brengt. Wat schaam ik me voor al diegenen in en buiten kabinet en Tweede Kamer die de oppervlakkige invasie van Nederland weigeren te stoppen. Wat schaam ik me voor de Nederlandse politiek die dag in dag uit de oververtegenwoordiging van vervlakking in beeld en geluid accepteert en er geen antwoord op heeft.

arthurpoppetjes02

Den Haag zit vol met laffe lieden. Bange mensen die laf zijn geboren en laf zullen sterven. Die vinden en bevorderen dat de Nederlandse cultuur gestoeld zal zijn op een volkse traditie. Die een moreel pardon verlenen aan snackkunst en lighteratuur. Die de andere kant op kijken als kunstenaars moreel in elkaar worden geramd: wéér zo’n zelfde kutboek genomineerd voor een kutprijs. Die met RTL Boulevard in gesprek gaan. Die extremisten van de AKO als gesprekspartner zien. Die lak hebben aan de belangen van de Nederlandse kunst en meewerken aan de transformatie van Nederland in Vernederland als provincie van de vlakke superstaat Zeuropa.

Ik heb genoeg van de artistieke vervlakking in Nederland: geen RTL- SBS- of TROS-programma er meer bij. Ik heb genoeg van de aanbidding van musicals en emo-literatuur: geen Kluun-lezer er meer bij. Ik heb genoeg van de artistieke vervlakking in Nederland: verbied deze fascistische uiting.
Genoeg is genoeg.”

Deze tekst is natuurlijk volledig gebaseerd op het opiniestuk in de Volkskrant van 8 augustus 2007: Genoeg is Genoeg: verbied de Koran van Geert Wilders. Overigens kijkt Thomas van Aalten zelf graag RTL en is hij, in tegenstelling tot wat dit stuk doet vermoeden, geen zure cynische lul.

Reacties (40)

#1 Bert Brussen

Mooi stuk, tot ik las dat “Van Aalten geen cynische zure lul is”.

Jammer.

Praktijkvraagje voor allen: hoe overleef je als artistiekliefhebbende kunstenaar? Zoals geschreven: je verdient hooguit een grijpstuiver.

 • Volgende discussie
#2 parallax

Het is allemaal de schuld van Kluun.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Crachàt

Hoe overleef je?
je werkt voor Sargasso, daar stromen de euro’s door speciaal aangelegde kanaaltjes met gouden wanden.
De afspraak is dat voor elke post/tekening/bijdrage de een volle emmer gouden euromunten mag scheppen. Taksvrij.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 gronk

Ah, Neue Slowenische Kunst.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 TRS

Sinds ik dit filmpje zag kan ik van Aalten moeilijk serieus nemen. Maar dat ligt vast aan mij.
http://www.youtube.com/watch?v=Ax0WETFWlF0

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 Lord Wanhoop

Wat hebben vervlakking en fascisme nou weer met elkaar te maken? Warrige uiteenzetting, Van Aalten.

Als je over vervlakking in de kunst en kleinkunst praat dan zijn er 2 factoren in het spel:
1) De linkse subsidie kraan;
2) De eis van investeerders om de meute te bevredigen.

Beiden leiden tot wanproducten. De oplossing is subsidiekraan dicht en investeerders buiten de creatieve besluitvorming houden.

Verdien je echt zo slecht, of is het een beetje de underdog uithangen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Hemaworstje

Nou is Sargasso behoorlijk afgevlakt de laatste jaren ten behoeve van het grote publiek..

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Klaplong

Bert Brussen, de stukjes spugende niet-filosoof was eigenlijk best intelligent en intellectueel maar werd weerhouden door de alles verzengende overlevingsvraag: hoe leef je ervan?

Zijn oeuvre werd deze week aangevuld met een belangwekkend en uitdagend epistel over een tegenlichtdocumentaire over het te zware curriculum van een university college. Wat heb ik ervan gesmuld. Sowieso eigenlijk, wat kan je in deze tijd anders doen dan de verbeelding tegen de wand van de grot kritisch beschouwen? Is er nog een leven buiten de grot dan?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 Thomas van Aalten

@6: Ik weet niet of je het weet, maar ik heb het héle artikel van Wilders overgenomen en Islam vervangen door vervlakking en misschien 10 zinnen erbij geschreven.

Vervlakking is immers ook een religie.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Micha

maar ik heb het héle artikel van Wilders overgenomen

Jezus Allah Thomas, dat moet je niet zo snel toegeven. Lekker na laten sudderen, op deze manier vervlak je de edele kunst van het internet trollen.

En eigenlijk klopt je stukje wel.

V for Vendetta!!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Klaplong

@ TRS

….. ik heb het filmpje gezien…

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 larie

Twee jaar is lang in de politiek.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Martijn
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 Peter

Heeft het stukje een bedoeling of is het een wat uit de hand gelopen stukje zondagsverveling?

Bedoelt het stukje het vercommercialiseerde vertier aan te klagen?
Of wil het een aanklacht zijn tegen een verveeld en vervelend publiek, dat zoveel moois aan kunst links (of rechts, voor mijn part) laat liggen?
Of wil het zeggen dat er soms mensen zijn die uit opperste verveling een politieke beweging oprichten om andere mensen te treiteren?
Of heeft het stukje geen bedoeling en zoek ik weer teveel zin op zondag?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Steve

Van Aalten probeerde een Edelweiss te plukken maar is hierbij in het ravijn gestort. Nu ligt ie in de kreukels en geeft hij de ANWB de schuld dat de bordjes niet goed stonden. Deze aansteller moet eerst maar eens gaan leren lezen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 stoethaspel

@TRS
Sinds ik dit filmpje zag

Dat impliceert … nuja, dat behoeft geen uitleg toch?

Maar ik moet bekennen het filmpje niet eens te hebben kunnen afkijken omdat ik door mijn hoofdschudden na lezing van de woorden ‘movel Exile’ dat pietepeuterige schermpje toch niet meer in me opnam.

Je hebt flauwekul, goedkope flauwekul en kennelijk ook nog Aalten’s stinkende goedkope flauwekul.

Te banaal en simpel om er een woord aan vuil te maken. Ik ga dat artikel over de bankscam van Steeph nog maar even uitlezen. Stuk interessanter.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Thomas van Aalten

@14 alles wat je daar schrijft is eigenlijk tegelijkertijd waar.

En @16 Navelstofsnuivers die sinds een jaar niets meer hebben geproduceerd dan studentikoze frasen op hun eigen boze blog, moeten zich misschien afvragen hoe serieus hun kritiek overkomt.

Stoethaspel. Suits you.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Klaplong

@ Van aalten

Dat filmpje….
Toe nou!

.
.
.
.

Had een stylist je die jas aangemeten?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Thomas van Aalten

Nee en dat oranje laagje over mijn ballonhoofd ook niet. En die uitgroei evenmin. Was het maar waar, dan kon ik me daarachter verschuilen.

Ik mag nu eenmaal graag in vuilniszakken steken tot er een strontlucht uitkomt. Dit is bijvoorbeeld zo’n strontlucht.

En ja, ik neem nu eenmaal vaker wegen die ik later de rug toekeer. Dat tekent zo’n beetje mijn hele carrière. Al die nare principes van mensen, waar heb dat nou voor nodig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 stoethaspel

@17 zo boos Thomas, ik kan er bijna niet van slapen. Hopen dat ik geen tentamens heb morgen… En dan uw oordeel over mij er nog eens bovenop!

Mijn kritiek was nogal beperkt inderdaad, dat is waar. Maar in feite had Klaplong (heel indirekt) wat er zinnig op te merken valt al wel… tsja, opgemerkt.

Het was dus meer een bijval. Mensen die serieus genomen willen worden omdat ze boeken schrijven voor mobiele telefoons, ach die mogen best wat gekieteld worden als ze een grote mond opzetten over het intelligentieniveau, nietwaar?

U blaast en vangt wind (om maar eens rare samentrekking te maken…)

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Thomas van Aalten

Tuurlijk. Maar dat heb ik nooit ontkend. Iemand nog een bitterbal?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 larie

Nog een ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 TRS

Schrijf je ook romans, Thomas?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#24 Klaplong
 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#25 Micha

Is dit waar ik gratis een gesigneerd boek kan krijgen?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#26 larie

Niet op de cover dan, want die is prachtig.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#27 Jack Random

Vaag verhaal… Wat wil de auteur nou? Laten zien hoe ridicuul Wilders is? Lijkt me overbodig, dat lukt ‘m zelf goed genoeg.

Of toch heimelijk treuren over de populaire volkscultuur, waardoor Serieuze Kunstenaars Die Echte Hoogstaande Maar Onbegrepen Kunst En Cultuur Maken geen droog brood kunnen verdienen en eigenlijk subsidie uit de maatschappij behoren te krijgen, omdat ze zichzelf en hun werk zo belangrijk achten.

Ik vermoed het laatste, ondanks de disclaimer in de laatste zin. Er klinkt toch iets te veel jaloezie en afgunst in door. Misschien kun je naast je kunstdingetjes wat gaan schoonmaken bij Frans Bauer, of schilderen bij Andre Rieu. Dat brengt ook brood op de plank.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#28 Martijn

@27: Van Aalten heeft dat al geprobeerd met Thom Revolver. Alleen werden die populairder toen ze zonder hem verder gingen als Aux Raus.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#29 Bert Brussen

@Klaplong: ik ben blij dat je zo van mijn stukjes kan genieten oh anonieme grootheid. Duizend bloemen en kindertjes voor u tot in de eeuwigheid!

@Thomas van Aalten: lang leve de strontlucht!

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#30 SalonSocialist

Thomas,

Bedankt voor de link. Ik ben benieuwd naar het betreffende pamflet. Overigens, 16K (in euro’s) je moet durven ..om dat te weigeren.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#31 Bolleke

Kan elke droplul zijn inhoudsloze hersenscheten nu zomaar kwijt op Sargasso, of is er toch ergens iemand die kijkt naar de kwaliteit van het aangebodene?
Die laatste doet dat werk dan niet naar behoren, maar dat terzijde.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#32 Henrik

@ Thomas:

zijn we vanaf nu gedoemd al je persoonlijke wederwaardigheden enigszins verbloemd te moeten doorgronden ?
of heb je ook een eigen mening ?

is wel zo prettig, namelijk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#33 Hemaworstje

#bolleke , Als ik zo je comment lees zou je stelling wel kunnen kloppen ja.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#34 Thomas van Aalten

@32, ook dat is waar.

Eigenlijk wilde ik niets meer dan een Sjef van Oekeliaanse tirade houden met een stuk van Wilders als bron voor de sample, en dan in plaats van de islam de verveling / vervlakking als bedreiging voor de maatschappij opvoeren.

Ik had ook snackbars kunnen noemen.

maar ik ben blij dat het kennelijk een en ander losmaakt.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#35 Tim

Het komt allemaal door die rechtse kerk in Hilversum.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#36 Chiel

Verveling leidt ook tot nieuwe ideeen en activiteiten.
Verbieden is de ultieme vervlakking.
Mooi stukje Thomas, zowel wat betreft de onzinnige argumentatie van Wilders als het commerciele papegaaiengedrag van veel media.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#37 klaplong

@ Brussen

Zojuist weer een volgende stap gezien in je oeuvre: een recensie waarin jij Tv Kantine van Carlo en Irene in een adem noemt met van Kooten en de Bie.

“wauw”

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#38 mescaline

@Chiel, allemaal goed en wel maar bodemloos vallen, is dat wat ?

Nescio deed het, ik weet het. Maar verder ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#39 theo

Opkomst der horden La rebellion de las mases. Ortega y Gasset. Het plebs regeert. Niets nieuws onder de zon. Alleen was dat geklets damals meestal afkomstig van een aartsconservatieve elite.
Wat wilt u? Publiciteit bij RTL en Telegraaf voor u prulducties? Het zal u geen lezer meer opleveren. Wat u hier ten beste geeft doet ook bij mij alle lust verdwijnen. Wat triviaal rancuneus gebazel van een afgewezen narcist.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#40 theo

Iets te boos Theo. Komt door die kater. Meneer van Aalten bedoelt een en ander natuurlijk ludiek. Zo moet hij mijn bijdrage dan ook maar interpreteren. No offence.

 • Vorige discussie