Gelijkgeschakelde Pers

dehrawodklein2Het was weer een journalistiek dieptepunt deze vrijdag. Kapitein Marco Kroon kreeg de militaire Willems-Orde uitgereikt in Den Haag en onze vaderlandse perslui (nadruk op de laatste lettergreep) applaudisseerde. Zelfs niet één kritische opmerking werd gemaakt. Terwijl daar toch alle reden voor was….

Want ‘Operatie Perth’ in Uruzgan tussen 9 en 19 juli 2006, waarvoor Kroon met name zijn eremetaal ontving, kent nogal wat tegenstrijdigheden. Voor wie het allemaal is ontgaan, zet ze ik nogmaals even op een rij:

* De inzet van de Nederlandse commando’s was volgens Legervoorlichting passief, namelijk ‘flankbeveiliging’ (De Pers: 25 februari 2009)

Volgens Kroon zelf was het actief, namelijk het ‘leegvegen’ van de Baluchi-vallei en het opzoeken en uitschakelen van Talibanstrijders. (Carré, januari 2009)

* Volgens Legervoorlichting werden bij de operatie geen Nederlandse gevechtshelikopters- en vliegtuigen ingezet. Het weer was namelijk te slecht.

Volgens de militaire website F-16.net, die iedere vluchtbeweging boven Afghanistan volgt, werd ‘the full firepower’ van de Nederlanders ingezet.

* Volgens legervoorlichting vielen er ‘geen burgerslachtoffers.’

De mensenrechtencommissie AIHRC spreekt van zestig doden. (Revu:nr.8, 2007)

*Volgens Minister van Defensie Eimert van Middelkoop zou er geen onderzoek zijn geweest door de mensenrechtencommissie AIHRC en de VN-organsiatie UNAMA naar burgerslachtoffers tijdens de operatie tussen 9 en 19 juli 2006. (Kamervragen SP 19 maart 2009)

De organisaties hebben al in januari 2007 uitvoerig met mij over getuigenverklaringen gesproken, waaronder executies en zware bombardementen. Er bestaat ook een rapport.

* De commandant van Kroon, Henk Morsink, meldt dat er geen gevangenen werden gemaakt. (Trouw: 12 augustus 2006)

Volgens Kroon zelf, in het officierenblad Carré van januari, zou hij wel degelijk gewonde Talibanstrijders hebben laten verzorgen. Letterlijk staat er: ‘Hij zag erop toe dat vijandelijke gewonden conform de geldende regels werden verzorgd. Ten aanzien van de doden gaf hij opdracht deze in overeenstemming met de moslim-cultuur op zijn minst toe te dekken. “Ook al is de antipathie na gebeurtenissen zoals zojuist verteld begrijpelijk, toch zul je als commandant op zulke momenten krachtig moeten optreden.” (Marco Kroon gebruikte krachtigere woorden dan hier beschreven).’ Het verhaal in Carré heeft hij gefiatteerd.

Let wel: De gewonden vormen een cruciaal punt. Want wat is er met die mensen gebeurd? Nederland heeft een zorgplicht. Ze achterlaten is tegen de Geneefse Conventie en zeker geen medaille waard.

Maar tja. Wie durft dat te vragen? De redactie van Geen Stijl ligt aan het geldinfuus van Defensie. (Gelukkig slipt er af en toe een kritische lezer doorheen.) Bij de Volkskrant kruipen ze in de achterste van om-het-even welke Defensievoorlichter. En bij NRC Handelsblad ontbreekt ook lef bij de buitenlandredactie. (Gelukkig is de opiniepagina er nog.) Het Brabants Dagblad en De Stem durfden in iedere geval iets te vragen (en werden met een kluit het riet in gestuurd.)

Vandaag moest ik denken wat Arie Kleijwegt, redacteur van Radio Batavia, me ooit vertelde (Voor hoofdstuk 7 ‘Gunstig, zeer gunstig verlopen de acties’ over de Atjeh-oorlog en de Indonesische onafhankelijkheidsoorlog van mijn boek ‘Pleisters op de ogen’) ‘Het klinkt achterlijk, maar ik heb geen enkele herinnering aan een discussie over de legitimiteit van het Nederlands ingrijpen. We vonden het allemaal vanzelfsprekend.’

Mijn conclusie: De Nederlandse journalistiek is in al die jaren geen steek veranderd!

De getoonde foto is van graven van burgers gevallen bij een operatie in Dehrawod in september 2007. Misschien is het u niet opgevallen maar alle grote kranten van Nederland hebben de laatste drie jaar nooit één foto geplaatst van verwoeste huizen of een dodenakker in Uruzgan. Hoe zou dat toch komen?

::: deze post staat ook op: arnoldkarskens.com :::

Reacties (24)

#1 Raven

Hoeveel burgerdoden zijn er dan gevallen? En wat is er met die gewonden gebeurd?

En kun je dat niet beter vragen aan burgers in Uruzgan dan aan defensie? En wat zeggen die dan?

 • Volgende discussie
#2 Jurriaan

Het woord ‘lui’ is tevens van toepassing op het 1:1 kopiëren van de in een beschaaft land geldende morele en ethische normen en waarden op de gebeurtenissen in een oorlogsgebied.

Waar ik overigens niet mee wil zeggen dat ik het perse met Karskens oneens ben.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#3 Peter

“… nooit één foto geplaatst van verwoeste huizen of een dodenakker in Uruzgan. Hoe zou dat toch komen?”

Omdat Afganistan natuurlijk niet Nederland’s Vietnam moet worden.
Overigens acht ik die kans klein, ook al zouden zulke foto’s wel worden geplaatst. Nederland is te klein om “onze jongens” af te vallen. Voor je het weet heb je het over de zoon van je buurman.

Voor de vragen van #1 had Karskens wel wat informatieve links mogen toevoegen.
Dar Defensie tegenstrijdige informatie afgeeft is niet verwonderlijk. In de stukken van Gehaktdag over Defensie (pdf!)staat immers: “Informatie over beleid – Voldoet niet geheel. Een aantal deelprocessen is onvoldoende ordelijk en controleerbaar“.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#4 zovoklets

Waarom is het een probleem dat een militair een medaille krijgt? Liever een medaille per maand dan een paar duizend euro.

Waar vindt je nog personeel dat zoveel wil riskeren voor een paar centen en een brokkie metaal met een ‘stukje beleving’ en een kwartiertje aandacht?

Ik ben gewoon (weer) jaloers, wat een handel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#5 andijvie stampot

En dat met een reclame van werken bij de luchtmacht eronder.
Ook hier draait het om de centjes Arnold.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#6 squire

De arme man, door de overheid verkozen , getekend voor het leven

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#7 Anoniem

@2 Defensie hanteert die normen zelf ook, in ieder geval naar buiten toe, anders zouden ze de overtreding daarvan niet hoeven ontkennen.

Overigens is de Geneefse conventie die Karskens aanhaalt juist geschreven voor toepassing in oorlogsgebied.

… nooit één foto geplaatst van verwoeste huizen of een dodenakker in Uruzgan. Hoe zou dat toch komen?
Omdat jij de enige niet-embedded Nederlandse journalist bent, dus de enige journalist die zichzelf niet identificeert met de Nederlandse militairen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#8 Bølke de Big

“Let wel: De gewonden vormen een cruciaal punt. Want wat is er met die mensen gebeurd? Nederland heeft een zorgplicht. Ze achterlaten is tegen de Geneefse Conventie en zeker geen medaille waard.”

Hoe kom je bij dat waanidee?

Gewonden hoef je alleen maar mee te nemen indien de operationele omstandigheid het toelaat.

Zorgplicht is alleen van toepassing indien je de tijd, ruimte en personeel er voor hebt anders is het jammer dan, dat geld zelfs voor EIGEN gewonden.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#9 KJ

Ik begin een beetje moe te worden van die Karskens. Aan de ene kant; als onafhankelijk journalist in Afghanistan gaan zitten, zonder steun van wie dan ook, is uiterst bewonderenswaardig. Aan de andere kant: we weten nu wel wat de mening van Arnold Karskens over deze oorlog is, en wat de vragen zijn die hij stelt, en wat de implicaties zijn van de veelal ongefundeerde of eenzijdige suggesties die hij maakt. Mag ik er ook een maken ?

Arnold Karskens verblijft onafhankelijk in Afghanistan. Dat is niet gewoon; de meesten genieten bescherming van een eenheid en veel, maar dan ook heel veel andere Westerse journalisten in Afghanistan zijn ontvoerd geworden, of verkracht, of vermoord. Zoniet Arnold Karskens. De man begint zo langzamerhand een statistische anomalie te worden. Hoe kan dat ? Wie betaalt hij, in welke munt, voor deze veiligheid ?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#10 Micha

Zelfs op het NOS journaal werden er kritische vragen gesteld (“was Defensie niet gewoon op zoek naar een held?”)

Karskens lult dus weer eens uit zijn verbitterde nek, in zijn steeds pathetischer wordende strijd tegen, tegen, ja wat eigenlijk?

Heb trouwens ook nooit een antwoord van hem gezien op zijn vorige tirade, die net zo ongefundeerd was.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#11 Raven

Als Karskens zelf ook geen antwoorden heeft op mijn vragen in #1 dan vind ik het inderdaad een ongefundeerd verhaal.

En ik ben het ook met Micha eens dat het irritant is als hier een verhaal wordt gedumpt en de poster ervan vervolgens hard wegrent. Daar heb je kranten voor toch?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#12 TimF

nou nou flinke kritiek… Ik vind het een goed artikel, veel beter onderbouwd dan wat er bijvoorbeeld in de NRC staat. Bedankt Karskens.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#13 Anton

Beste Arnold heb je wel eens overwogen dat het ook mogelijk is dat er een brede consensus bestaat over het heldhaftige optreden van Kroon? Als je problemen hebt met de scope van de missie moet je in Den Haag zijn, niet bij de militairen. De integriteit en moed van Kroon bezoedelen met je insinuaties vind ik ongepast en bijzonder laag bij de grond.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#14 SalonSocialist

Het doodmaken van anderen en daar een lintje voor krijgen. Dat is pas triest. Op deze wijze plaats Nederland zichzelf op een hoger plan dan anderen. Mijnsinziens is deze rol niet weggelegd voor Nederlanders.

Karskens is een roepende in de woestijn en gezien rol als journalist volkomen terecht. Dat andere media een vertroebeld winscherm aan mooie volzinnen optrekken die mijnsinziens de waarheid regelmatig de waarheid geweld aandoet is dan ook een schande.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#15 Anoniem

@12 Als er daar 60 burgers zijn vermoord zoals die mensenrechtenorganisatie zegt en Kroon daar aan mee gewerkt heeft dan verdient hij geen medaille, ook al is de ‘scope van de missie’ in Den Haag bedacht. Maar dat laatste lijkt me vrij sterk.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#16 CLK

@1 Het aantal burgerdoden staat NB al in het stuk van Karskens.

Hier staat iets meer informatie over de beschreven periode: IRIN News.

Er wordt gerept van meer dan 60 burgerdoden en 35-40 gewonden.

Overigens hield VN een dossier bij over Afghanistan waarin ook juli 2006 is opgenomen.

Voldoende onderbouwing voor het verhaal van Karskens lijkt me zo.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#17 Raven

@15 oja inderdaad, stom!

60 is wel echt veel als dat waar is. Ik ben er wel van overtuigd dat nederland daar goed werk doet. Maar ja, 60 doden, je kind zal er maar tussen zitten.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#18 Hugo

Mmm…overtuigd dat Nederland goed werk doet? Met dat zinnetje open je weer een heel nieuw debat geloof ik. Beetje relatief allemaal he als je maar een paar kilometer buiten kamp Holland opbouw werkzaamheden kan doen. En als we volgend jaar weer vertrekken? Taliban staat binnen een kwartier voor de deur en kan dan lekker met Nederlands wapentuig de bevolking onderdrukken. Ah joh, dat maakt voor die bevolking allemaal niets uit. Of het nu de Russen, Taliban, Amerikanen, Nederlanders en wederom Taliban zijn die hun onderdrukken, ze zijn wel wat gewend.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#19 Raven

Ik weet niet of je ooit went aan onderdrukking. En ik denk ook niet dat nederlandse troepen daar de bevolking onderdrukken.

Wat ik begrijp is dat men daar bezig is een van de grootste opium producerende kartels ter wereld te verstoren. Dat noem ik dan goed werk doen. Want behalve de ellende van die drugs op zich, wordt met het verdiende geld ook nog eens het internationaal terrorisme gefinancierd.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#20 Ferry

Goed stuk van Karstens. Het was een rare vertoning in Den Haag. Toen hare majesteit afdaalde om onze held tot ridder te slaan struikelde ze bijna. Maar alles ging goed. Alles gaat goed. Nog wel.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#21 Kaj

Dit was dan nog een openbare uitreiking. Ik ben veel meer geinteresseerd in de geheime uitreikingen, die worden verstrekt aan militairen die aan geheime operaties hebben meegedaan waarvan ons eigen parlement geen weet heeft.

En die bestaan. Sterker, dat zijn er behoorlijk wat.

http://www.kajleers.nl/index.php/2009/02/geheime-inzet-nederlanders-niets-nieuws/

http://www.kajleers.nl/index.php/2007/10/gaat-van-middelkoop-bungelen/

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#22 Steeph

reactie 5 zat in de spam (maar termijn was al voorbij).
Daarop reagerend, de betreffende campagne is op verzoek ingetrokken.
Nemen we in de toekomst op in de lijst uitzonderingen.

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie
#23 Kaj

Wacht ’s even, Steeph

“de betreffende campagne is op verzoek ingetrokken”

Eh, op verzoek van wie? De luchtmacht of Sargasso?

 • Volgende discussie
 • Vorige discussie