Geen subsidie, ook geen gezeik

Foto: Sargasso achtergrond wereldbol
,
Uw belastinggeld betaalt dit soort verkleedpartijen. Schande! (Foto: Flickr/Ron Layters)

Minister Cramer overweegt de subsidie voor Milieudefensie stop te zetten. Bij Milieudefensie zouden ze daar heel blij mee moeten zijn. Wil je actievoeren voor een beter milieu, dan moet je niet gebonden zijn aan steun van dezelfde overheid die je probeert te beïnvloeden.

Je kan veel zeggen over Greenpeace, maar wat dat betreft doen ze het helemaal goed: geen subsidies, geen giften van bedrijven. De overheid heeft genoeg aan zijn onderzoeksinstituten voor het milieu, zoals bijvoorbeeld het RIVM, en kan ook nog altijd een beroep doen op de universiteiten.

Wat dan weer niet zegt dat het gehuil uit het (alleen dankzij de milieuorganisaties nog overeind staande) rechtse wolvenbos terecht is. Winkelketens worden “kapot gemaakt” omdat milieu- en mensenrechtenorganisaties onderzoeken publiceren over ‘fout hout’ en ‘foute kleren’. Soms winnen ze zelfs een zaak bij de linkse hippieclub Raad van State! Mevrouw Helma Neppérus van de VVD krijgt er zelfs het rambam van dat Milieudefensie langs de deuren gaat om de aanleg de Tweede Maasvlakte te verhinderen. De horror!

Wat is er toch gebeurd met die stoere vrijeondernemersgeest?

Reacties (8)

#1 jan

Ondernemen betekent vaak dat de kosten voor de baat uit gaan. Investeren heet dat. Greenpeace heeft wereldwijd heel veel donateurs. Ik ben bang dat Milieudefensie er niet zoveel heeft. En dan houdt het snel op met de stoere ondernemersgeest.

  • Volgende discussie
#2 Chris

Uit hun jaarverslag blijkt dat (even uit mn hoofd, zag het vanochtend) 43% van hun inkomsten van overheden komt, 24% van de Pstcodeloterij en de rest (33%) van donateurs.

Totaal budget: ong 7.0 miljoen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#3 Bismarck

Ja ach, als subsidie stopzetten niet helpt tegen “die lastige clubjes”, dan is de volgende stap al snel gezet, benoemen tot terroristische organisaties en verbieden. De subsidie is hier niet de doorn in het rechteroog, maar het bestaan van clubs die niet per defenitie de economie van nu boven duurzaamheid en omgeving stellen.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#4 Kale kip

Jacqueline Cramer is ex-directeur van milieudefensie, dus ik verwacht niet dat het verder zal gaan dan “overwegen”.

Wat ze zou moeten doen is een debat openen over het nut van die subsidies. Zorgen dat het net iets verder gaat dan het standaardgeouwehoer over “mijn belastingcenten”. Laat haar maar eens zeggen waarom dat soort subsidies bestaan en waarom ze dat een goede zaak vindt. Ga verdomme eens voor je beleid staan!

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#5 Martijn

@jan: Milieudefensie is lid/onderdeel van het wereldwijde ’Friends of the Earth'

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#6 pedro

Als een club aan de regels voor een subsidie voldoet, kan ze die subsidie aanvragen. Als iemand bepaalde clubs voor die subsidie uit wil sluiten, is dat discriminatie.

  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#7 DavidK
  • Volgende discussie
  • Vorige discussie
#8 pedro

Hoezo in een ander daglicht? Er zijn nog steeds vele mensen, die het publiceren van gegevens, die falen van de overheid aantonen, niet als een misdaad zien.

De tekst uit de toenmalige advertentie hebben de heren van GS hoogst waarschijnlijk bewust weg gelaten: “Wij (…) ondersteunen de funktie die het Weekblad Bluf! nu al 4,5 jaar vervult door het publiceren van geheime dokumenten, die laten zien hoe het werkelijk toegaat in de Haagse Kringen”.

En: “Wij verklaren hierbij de gezamenlijke opdrachtgevers te zijn van, en verantwoordelijk te zijn voor de uitgave van de nummers van Bluf! waarin de gewraakte documenten werden gepubliceerd (…)”.

Die verklaring had geen betrekking op de publicatie van naw gegevens in Bluf, want dat stond toen niet ter discussie. “Justitie onderzocht destijds opruiing en poging tot uitlokking van inbraak en diefstal door de onbekende redactie”.

Met publicatie van naw of andere identificeerbare persoonsgegevens moet je altijd heel voorzichtig zijn (of dat vroeger in Bluf af en toe gebeurde, of dat dat nu met de regelmaat van een klok op GS gebeurt, zoals onder het artikel waar je naar verwijst, maakt voor mij niet uit), maar daar ging die advertentie dus niet over.

Grappig op GS: “De lijst werd met name getekend door journalisten”. GS is verbaast, omdat journalisten voor de persvrijheid en de vrijheid van meningsuiting opkomen? O nee, even verder lezen. Ze zijn daar alleen tegen, als het linkse journalisten zijn (“Hoezo, de pers is links…”).

  • Vorige discussie